Quantcast
Channel: ReciClassíCat
Viewing all 1710 articles
Browse latest View live

FORSTER, Kaspar (1616-1673) - Psaumes, Hymnes et Sonates

$
0
0
Bernardo Cavallino - Saint Catherine of Alexandria
Obra de Bernardo Cavallino (1616-1656), pintor italià (1)



- Recordatori de Kaspar Förster -
En el dia de la celebració del seu 400è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Bernardo Cavallino (Nàpols, agost de 1616 - Nàpols, 1656) va ser un pintor italià. Les fonts antigues parlen que va ser deixeble de Stanzione. En tot cas, va demostrar des de molt aviat una fecunda capacitat d'assimilació cap a l'art que es feia o es coneixia contemporàniament a Nàpols, i va desenvolupar un estil molt personal que es va nodrir d'una gran varietat d'artistes. D'aquesta manera s'ha assenyalat el seu acostament a l'obra d'Artemisa Gentileschi, i el seu coneixement del colorisme flamenc, especialment de Van Dyck. Només una de les seves obres, Santa Cecília de Florència, es troba datada amb precisió del 1645, mentre que en vuit hi apareix la seva signatura. La seva abundant producció es va centrar fonamentalment en quadres petits, sobre llenç o bronze, en els que va saber expressar, a través d'una tècnica preciosista, el seu gran sentit de l'elegància i el refinament. Gran colorista, la seva gràcia i delicadesa no van tenir rival en la seva època. A més de l'obra religiosa, va representar en la seva pintura abundants motius literaris tant clàssics com moderns, que pressuposen una clientela culta de gustos ben definits. Segurament va morir a causa de la gran pesta que va assolar la ciutat de Nàpols el 1656.




Parlem de Música...

Kaspar Förster (Danzig [ara Gdańsk], bap. 28 de febrer de 1616 - Oliva [ara Oliwa], 2 de febrer de 1673) va ser un cantant i compositor alemany. Es va formar amb el seu pare, Kapellmeister de la Marienkirche de Danzig, abans d'estudiar composició amb Marco Scacchi, director musical de la cort polonesa a Varsovia. Entre el 1633 i el 1636 va viure a Roma on es va formar amb Carissimi abans de tornar, el 1637, a Danzig on va treballar com a cantant i director coral de la cort fins el 1652, any que va ser nomenat Kapellmeister del rei Frederic III de Dinamarca. El 1655 va tornar a Danzig on va assumir el càrrec vacant de la Marienkirche fins el 1657, any que va viatjar a Itàlia on va servir militarment a l'armada durant la Guerra Turca. El 1660 va viatjar a Roma on va col·laborar breument amb el seu antic mestre Carissimi. El 1661 va tornar a Dinamarca on va recuperar el seu càrrec de mestre de capella i a on hi va romandre fins el 1667. Des d'allà va viatjar a Oliva, ciutat on es va retirar i on va morir el febrer de 1673.

OBRA:

Vocal secular:

Cosi va chi serve donna, canzonetta, SSB, bc
Onda che presto, aria, SAB, bc
Silentio mortali, aria, SSB, bc
Sotto la luna, aria, ATB, 2 vn, bc
Der lobwürdige Cadmus (op, A.F. Werner), Copenhagen, 25 Sept 1663, lost

Vocal religiosa:

Dramatic biblical dialogues:
Ah peccatores graves, SSATTB, 2 vn, 2 va, bc
Congregantes Philistei [Dialogi Davidis cum Philisteo], SATB, 2 vn, va, bc, D-Bsb, S-Uu; ed. B. Przybyszewska-Jarmińska (Warsaw, 1995)
Et cum Jesus ingressus, ATB, bc
Quid faciam misera, SSB, 2 vn, bc; ed. Noske (1992)
Vanitas vanitatum [Dialogo de Divite et paupere Lazaro], STB, 2 vn, 2 va, bc; ed. in ŹHMP, xxxiv (1994)
Viri israelite [Dialogus de Judith et Holoferne], SATB, 2 vn, 2 va, bc; ed. B. Przybyszewska-Jarmińska (Kraków, 1997)

Other sacred vocal:
Ad arma fideles, SSB, [5 va], bc, D-Bsb, S-Uu;
Beatus vir, SAB, 2 vn, bc;
Benedicam Dominum, SAB, 2 vn, bc;
Celebramus te Jehova, SS, 2 vn, bc;
Confitebor tibi Domine, d, SATB, 2 vn, bc;
Confitebor tibi Domine, F, SATB, 2 vn, va, bc;
Confitebor tibi Domine, C, SSATTB, 7 insts, bc;
Credo quod redemptor, AT, 2 vn, bc
Domine Dominus noster, SSATB, 5 va, bc;
Dulcis amor Jesu, SS, 2 vn, bc;
Gentes redemptae, ATB, 2 vn, bc;
Intenderunt arcum, SAB, bc;
Inter bracchia Salvatoris mei, S, 4 va, bc;
In tribulationibus, SATB, [2 vn, 2 va], bc;
Jesu dulcis memoria, B, 2 vn, bc, D-Bsb, Dl, S-Uu, ed. F. Kessler, Danziger Kirchen-Musik (Neuhausen-Stuttgart, 1973)
Laetentur coeli, SSB, [2 vn], bc;
Lauda Jerusalem Dominum, SSATB, 2 vn, 2 va, vle, bc;
Laudate pueri Dominum, ATB, 2 vn, vle, bc;
O bone Jesu, SAB, 2 vn, [va], bc, D-Dl, S-Uu;
O dulcis Jesu, SS, bc;
O plausus orantes, ATB, 2 vn, bc;
O quam dulcis, SAT, 2 vn, vle, bc;
O vos omnes, SAB, 2 vn, b viol, bc
Peccavi super numerum, SATB, 2 vn, bc, D-Bsb, S-Uu;
Quanta fecisti Domine, SATB, 2 vn, b viol, bc;
Quid faciam misera, SSB, 2 va, bc;
Redemptor Deus, SS, 2 vn, bc;
Repleta est malis, ATB, 2 vn, bc, ed. B. Przybyszewska-Jarmińska (Warsaw, 1995);
Stillate rores, ATB, vn, bc;
Vulnerasti cor meum, SSB, bc

Instrumental:

6 sonatas a 3 (B , d, c, F, G, G), 2 vn, b viol/vle/bn, bc; 4 ed. in Berglund (1994), 1 ed. F. Kessler, Danziger Instrumentalmusik des 17. und 18. Jahrhunderts (Neuhausen-Stuttgart, 1979)
Sonata a 7, 2 cornettos, bn, 2 vn, va, vle, bc; ed. F. Kessler (Neuhausen-Stuttgart, 1979); ed. R.P. Block (London, 1979)
2 untexted 3-part canons in M. Scacchi, Xenia apollinea (1643), 213ff

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Kaspar Förster (1616-1673) - Altres: Kaspar Förster (1616-1673)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Quan els aniversaris que sistemàticament anem recuperant es situen en un temps superior als 300 anys moltes de les notícies que ens arriben es comencen a desdibuixar fruit de la pròpia distància temporal que separa els compositors dels seus moderns admiradors. Per tant, i en analogia amb l'univers remot del qual a vegades en tenim coneixement gràcies a inesperades ajudes gravitacionals (veure lents gravitatòries), en música, i en una escala exclusivament humana, passa quelcom semblant. En el cas de Kaspar Förster l'ajuda va venir, com en moltes altres ocasions, en veu de Johann Mattheson (a qui podem escoltar aquí), un musicòleg de llibre i compositor, l'ull de qui té actualment un valor incalculable per a situar en context i conèixer, encara que sigui dèbilment, amb major precisió la història de músics i músiques de temps pretèrits. Per tant, hauré de fer referència a les paraules de Mattheson per tal que el dibuix d'un mestre en general desconegut com Förster, de qui per cert ja n'havia parlat avui fa 3 anys (escoltar aquí), sigui més contrastat, precís i consistent pels nostres sentits. Doncs bé, el que va destacar Mattheson va ser, precisament, la notable condició de cantant de Förster, capaç de cantar i tocar l'orgue al mateix temps i ho va fer de la manera següent:
"L'any 1667 el Kapellmeister Förster va arribar a Hamburg i va visitar el nostre Christoph Bernhard. Allà conjuntament van realitzar una peça en llatí de Förster per a veus ATB (alto, tenor i baix). Förster va portar l'alto, un castrat, des de Copenhaguen. Bernhard va cantar el tenor i Förster va cantar el baix, alhora que interpretava el baix continu al mateix temps. La seva veu sonava com un sub-baix suau i agradable [amb els peus al pedal de l'orgue] a dins de la sala (de concerts), però fora semblava com un trombó".
També, i segons Mattheson, Förster va compartir amistat amb Bernhard (a qui podem escoltar aquí) ja que fins i tot va interpretar el 1666 una sonata ‘in stylo phantastico’ a casa seva. En qualsevol cas, i sempre citant a Mattheson, Förster va ser un compositor principalment de música vocal religiosa la qual, i fent referència al nostre temps, és la que millor s'ha preservat de les inclemències meteòriques. Comprensible tenint en compte la seva condició de mestre de capella i avui, després de 400 pacients anys i per a celebrar-lo, seran algunes d'aquestes obres les protagonistes. Salms, himnes però també algunes de les seves sonates instrumentals formen part d'aquesta esplèndida edició, de luxe si fem cas del repartiment vocal i de l'ensemble musical. Un regal d'un autor en bona part oblidat però que al seu dia, innegablement, va rebre merescudes condecoracions musicals però també militars, fruit de la seva activa participació en una de les tantes guerres otomanes del seu temps. Musicalment Förster, tot i viure i treballar principalment a Danzig (avui Gdansk) i Copenhagen, va mostrar una clara i fidel influència italiana, amb recitatius i ariosos, evidentment condicionada pel seu mestre Carissimi (també podem escoltar aquí). En definitiva, a Förster l'hem, o si més no hauríem de fer l'esforç, de considerar-lo com una de les figures importants del complex entramat de compositors del nord d'Alemanya, sobretot pel seu paper en la transmissió de l'estil italià a geografies més septentrionals (una influència que pot fàcilment rastrejar-se en la música de Buxtehude). Per altra banda, en el Tractatus compositionis augmentatus de Bernhard, Förster és situat a l'alçada de Schütz i Kerll, un testimoni escrit que juntament amb el seu testimoni musical d'avui ens evidenciarà que celebrar-lo 400 anys després del seu naixement no era una possibilitat, sinó un deure innegociable. Gràcies Kaspar Förster!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Anne Magouët (soprano); Martial Pauliat (tenor); Paulin Bündgen (alto); Renaud Delaigue (basse); Les Traversées BaroquesEtienne Meyer (direction)
RECICLASSICAT: FORSTER, Kaspar (1616-1673)
CPDL: No disponible
SPOTIFY: FORSTER, K. - Sacred Music



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

FERRADINI, Antonio (c.1718-1779) - Sonate per il Clavicembalo

$
0
0
Jan van Huijsum - Arcadisch landschap met een offerfeest (c.1700-1749)
Obra de Jan van Huysum (1682-1749), pintor holandès (1)




Parlem de Pintura...

Jan van Huysum (Amsterdam, 15 d'abril de 1682 - Amsterdam, 8 de febrer de 1749) va ser un pintor holandès, el més distingit pintor de flors del seu temps, juntament amb Rachel Ruysch. Va assolir la fama arreu d'Europa, sent àmpliament imitat. Els colors i fons clars que va emprar, tot i el caràcter obert de les seves intricades composicions, es van convertir en trets distintius de la pintura floral holandesa del segle XVIII. De manera ocasional va pintar temes no relacionats amb les flors, com és el cas d'un autoretrat que es conserva al Ashmolean Museum d'Oxford. El seu pare, Justus el Vell (1659-1716), va ser pintor de flors i paisatges. Jan va tenir tres germans que també van ser pintors: Justus el Jove (c.1684-1707), Michiel (c.1700-1759) i Jacob (c.1687-c.1740), el qual va treballar a Anglaterra i va imitar l'estil de Jan. Va morir a Àmsterdam el febrer de 1749.

Font: En català: No disponible En castellano: Jan van Huysum (1682-1749) In english: Jan van Huysum (1682-1749) - Altres: Jan van Huysum (1682-1749)



Parlem de Música...

Antonio Ferradini (Napoli, c.1718 - Praha, 1779) va ser un compositor italià. Segons Fetis, va néixer a Nàpols el 1718 si bé la seva primera referència apareix el 1739, quan va publicar obra religiosa així com el seu oratori Giuseppe riconosciuto (Nàpols, 1745). Els anys 1751 i 1752 va publicar òperes per encàrrec de les ciutats de Lugo i Sinigaglia. Entre el 1757 i el 1760 va representar algunes de les seves obres a Itàlia i a Espanya. A Parma va estrenar, el 1757, Il Festino, la que seria la seva única òpera còmica. Segons Martin Gerber, va ser un brillant compositor tant de música religiosa com d'obra teatral. Els darrers anys va viure a Praga, ciutat on va morir el 1779 i a on el seu Stabat Mater fou interpretat els anys 1780 i 1781.

OBRA:

Vocal secular:

Stage:
Opera seria unless otherwise stated:
Ermelinda, Lugo, Fair 1751
Ezio (P. Metastasio), Sinigaglia, 10 July 1752
Il re pastore (Metastasio), Madrid, Reale, 1756
Semiramide (Metastasio), Madrid, Reale, ?1756
Il festino (dg, C. Goldoni), Parma, Regio, carn. 1757
Solimano (G.A. Migliavacca), Florence, Pergola, carn. 1757
Ricimero (F. Silvani), Parma, carn. 1758, P-La
Antigono (Metastasio), Reggio, Fair 1758, La, S-Skma (excerpts)
Demofoonte (Metastasio), Milan, Regio Ducal, 26 Dec 1758, P-La
Didone (Metastasio), Lucca, aut. 1760, La

Music in:
Artaserse (pasticcio, Metastasio), Forlì, Pubblico, spr. 1752;
G. Latilla: L’opera in prova a all moda (dg, 3, G. Fiorini), Lodi, carn. 1752
Miscellaneous excerpts CZ-POa, D-Bsb, Dl, GB-LBl, I-MOe, PAc

Other:
Madrigals, 2 S, bc, I-PAc

Vocal religiosa:

Giuseppe riconosciuto (orat, Metastasio), Naples, 1745, ?D-Bsb, BS
Mass, 4vv, I-Fc* (dated Prague, 12 Sept 1775)
3 Ky-Gl, 2 in CZ-Pu (1 for S, A, SATB, orch), LIT
5 Cr, 2 in Pu, LIT (SATB, str), D-Bsb, DS (dated 1739)
Credidi, 4vv, 1739, Bsb, MÜs
Te Deum, 4vv, insts, 5 Nov 1773, Dl
Stabat mater, solo vv, orch, Bsb, I-Fc, PAc; vs, ed. L. Bettarini (Milan, 1969)
Gaude fideles turba, T, orch, CZ-LIT [?= Aria solennis, Pu]
Gaudete alatae mentes, A, orch, Pnm
Dextera Domini, 4vv, Pnm* (dated Prague, 29 March 1776)
Tenebrae factae sunt, pubd

Instrumental:

2 overtures, 1755, S-Skma; 1758, I-MAv;
sinfonia, D-Bsb
?Quartetto Armonioso, 3 vn, vc, Bsb;
Serenata Nocturna, 2 fl, b, MT
6 sonatas, hpd, Dl
12 duets for the Electress of Saxony, perf. 9 July 1769, Dl;
3 duets, 2 S, Dl;

Doubtful:
addl nos. in Leo: La finta frascatana (ob, G. Federico), Naples, 1750;
5 arias, I-Bc;
4 cants., Bc

Font: En català: Antonio Ferradini (c.1718-1779) En castellano: No disponible In english: Antonio Ferradini (c.1718-1779) - Altres: Antonio Ferradini (c.1718-1779)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

In performing the “Sei Sonate per il clavicembalo” by Antonio Ferradini, one must bear in mind that the composer adhered to the aesthetic of the Stile Galante, the 18th-century musical language which, through ever increasing sentimentality, “leads to the dissolution of a baroque unity, to the contrast of expression, [...] and lastly, to ‘graciousness’ as the final aim of composing”. All the sonatas feature passages of pathos, contrasting and repeated themes, and pre-romantic ideas exhibiting a ‘sensibility’ which emphasizes the passions of the soul. The favored ‘affects’ of Ferradini are delicacy, languor and tenderness, and the performer must make use of the rhythmic freedom of Tempo Rubato in order to portray them. Despite this, however, melancholy is not the only representative trait: Allegro movements con brio with elegantly flowing scales and arpeggios alternate with Adagios, and technical difficulties are inevitably proposed with grace and lightness.

TACTUS (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Silvia Rambaldi (harpsichord)
TACTUS: FERRADINI, A. - 6 Harpsichord Sonatas
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: FERRADINI, A. - 6 Harpsichord Sonatas



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

CAZZATI, Maurizio (1616-1678) - Sonatas da Chiesa

$
0
0
Ludolf de Jongh - De vossenjacht (c.1660)
Obra de Ludolf Leendertsz de Jongh (1616-1679), pintor holandès (1)



- Recordatori de Maurizio Cazzati -
En el dia de la celebració del seu 400è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Ludolf Leendertsz de Jongh (Overschie, 1616 - Hillegersberg, 1679) va ser un pintor holandès. Deixeble a Rotterdam de Cornelis Saftleven, va continuar els seus estudis a Delft amb Anthonie Palamedesz i a Utrecht amb Jan van Bijlert. Entre els anys 1635 i 1642 va viure a París tot i que es desconeix quina fou la seva professió a la ciutat. El 1643 va tornar a Rotterdam, moment en què daten les seves primeres obres conegudes. El 1665, com a oficial de la milícia ciutadana, va fixar la seva residència a Hillegersberg, Com a pintor es va especialitzar en retrats, escenes de gènere i paisatges urbans. També va ser professor i va tenir com a alumnes a Pieter de Hooch i a Jacob Ochtervelt. Les seves pintures de gènere van mostrar la influència dels caravaggistes d'Utrecht, tot i que va evolucionar vers la creació d'espais més clarament definits i il·luminats. Va morir a Hillegersberg el 1679.

Font: En català: No disponible En castellano: Ludolf Leendertsz de Jongh (1616-1679) In english: Ludolf Leendertsz de Jongh (1616-1679) - Altres: Ludolf Leendertsz de Jongh (1616-1679)



Parlem de Música...

Maurizio Cazzati (Luzzara, 1 de març de 1616 - Mantova, 1678) va ser un organista i compositor italià. Després de ser ordenat sacerdot, Cazzati va iniciar la seva activitat com a mestre de capella d'esglésies de Mantua, Bozzolo, Ferrara i Bergamo el 1641. A Bergamo va treballar en estreta col·laboració amb Giovanni Legrenzi abans de ser nomenat, el 1657, mestre de capella de la Catedral de San Petronio de Bolonya, ciutat on va desenvolupar una carrera brillant, especialment en relació a la música instrumental i a la forma sonata da chiesa. També va ser precursor de les primeres sonates per a trompeta i corda, antecedents en qualsevol cas de la forma concert. Va publicar gran quantitat de música de tots els gèneres, sent la instrumental la més popular fins el punt de trobar-ne referències a diferents països europeus, entre ells, Anglaterra. No obstant, no va tenir una vida fàcil i les relacions amb els seus col·legues van ser desiguals. Fins i tot, tot i la seva excel·lent acadèmia, no va rebre invitació formal de l'Academia Filharmonica, fundada el 1666. Els darrers anys va renunciar a San Petronio per viatjar a la veïna Mantua, on va ser mestre de capella de la cort del duc Carles III Gonzaga i músic de cambra de la duquessa Anna Isabella Gonzaga. Va destacar com a docent amb nombrosos alumnes, entre ells, Giovanni Battista Vitali. Va morir a Mantua el 1678.

OBRA:

Vocal secular:

Operas:
lost, all cited in Gaspari
I gridi di Cerere, Ferrara, 1652;
Il carnevale esigliato, Ferrara, 1652;
Ercole effeminato, Bergamo, 1654;
Le gare de’ fiumi, Bologna, 1658;
Le gare d’Amore e di Marte, Bologna, 1662

op.
11Arie, Cantate, 1v, libro primo (Venice, 1649)
20Cantate morali, e spirituali, 1v (Bologna, 1659/R)
26Madrigali, e canzonette per camera, 2–3vv, some with vn (Bologna, 1661)
27Canzonette per camera, 1v (Bologna, 1661; 7 R1985 in ICSC, viii)
41Arie e cantate, 1v (Bologna, 1666; 8 R1985 in ICSC, viii)
43Il quarto libro delle canzonette, 1v (Bologna, 1667; 7 R1985 in ICSC, viii)
46Il quinto libro delle canzonette, 1v, vn (Bologna, 1668; 8 R1985 in ICSC, viii)
49Diporti spirituali per camera e per oratorii, 1–4vv (Bologna, 1668)
61Dialoghi amorosi da camera, 2–3vv, lost
66Duetti per camera (Bologna, 1677; 3 R1985 in ICSC, viii)

Vocal religiosa:

Oratorios:
lost, cited in Gaspari unless otherwise stated
Espressione in versi d’alcuni fatti di S Giuseppe, Bologna, 1659; cited in Martini: Indice
Caino condannato (Savaro di Mileto), Bologna, 1664
Celeste aiuto a chi ben fa non manca (Savaro di Mileto), Bologna, 1664
Il diluvio, Bologna, 1664
Il zelante difeso (Savaro di Mileto), Bologna, 1664
Il transito di S Giuseppe (G.B. Pellicani), Bologna, 1665
Il Sisara (Savaro di Mileto), Bologna, 1667
La Giuditta, Bologna, 1668
La psiche deificata (Savaro di Mileto), Bologna, 1668
La vittoria di S Filippo Neri (G. Desiderio), Bologna, 1669
S Maria Maddalena a sepolcro di Cristo, Bologna, n.d.; cited in Martini: Indice

Others:
op.
1Salmi e messa, 5vv, 2 vn (Venice, 1641)
3Le concertate lodi della chiesa militante, 2–4vv, bc (Milan, 1647)
5Il primo libro de motetti, 1v (Venice, 1647)
6Il secondo libro de motetti, 1v (Venice, 1648/R1988 in SMSC, vi)
7Compieta e letanie, 4vv (Venice, 1647)
9Messa e salmi e letanie, 3vv, bc (Venice, 1648)
10Motetti, 2vv (Venice, 1648)
12Motetti, 2–4vv (Venice, 1650)
13Il terzo libro de motetti, 1v (Venice, 1651/R1988 in SMSC, vi)
14Messa e salmi, 3–4vv, insts (Venice, 1653); mass ed. in SCISM, vi (1996)
16Motetti e hymni, 1v (Venice, 1655; 2/1658 with 2 vn, bn ad lib)
17Messa e salmi, 5vv (Venice, 1655)
19Antifone, letanie, e Te Deum, 8vv (Venice, 1658)
21Salmi per tutto l’anno, 8vv (Bologna, 1660)
23Tributo di sagri concerti, a 2–4 (Bologna, 1660)
24Messa, e salmi, A, T, B, vns, ripieno (Bologna, 1660); mass excerpts ed. in Klenz, 272
25Il quarto libro de motetti, 1v (Bologna, 1661/R1988 in SMSC, vi)
28Messe brevi, 8vv, con una concertata a 4 (Bologna, 1662); 1 missa brevis ed. in SCISM, vii (1996)
29Hinni per tutto l’anno, 1v, vns ad lib (Bologna, 1662)
31Messe e salmi per li defonti, 5vv (Bologna, 1663)
32Antifone, e letanie concertate a 2–5 (Bologna, 1663)
33Salmi da capella per tutto l’anno, 4vv, some with vn (Bologna, 1663)
34Sacri concerti di motetti, 2vv (Bologna, 1664)
36Messa e salmi, 5vv, 4 insts (Bologna, 1665)
37Messa, e salmi, 4vv, 2 vn (Bologna, 1666)
38Salmi per le domeniche, 8vv (Bologna, 1666)
39Il quinto libro de motetti, 1v (Bologna, 1666/R1988 in SMSC, viii)
40Compieta concertata, 2–4vv, vns (Bologna, 1666)
42Le 4 antifone annuali della BVM poste in musica (Bologna, 1667)
44Sacre Lamentationi della Settimana Santa (Bologna, 1668)
45Benedictus, Miserere e Tantum ergo, 4vv, 2 vn (Bologna, 1668)
47Sacri concerti, a 2–5, some with vns (Bologna, 1668)
48Messa, salmi, e litanie, 3vv (Bologna, 1668)
51Motetti, 1v, 2 vn (Antwerp, 1676)
52Motetti, 8vv, bc (Bologna, 1669)
53Salmi di terza con le 3 sequenze correnti dell’anno (Bologna, 1669)
54Salmi brevi da capella, 8vv, bc, vle/theorbo (Bologna, 1669)
56Messa a capella, Magnificat, 4vv (Bologna, 1670)
57Hinni sacri per tutto l’anno, 4vv, bc (Bologna, 1670)
58Salmi brevi, 4vv, 2 vn (Bologna, 1671)
59L’armonia sacra dell’antifone, 1v, libro primo (Mantua, 1672)
60Antifone a voce sola, lost
62Introduzioni diverse a voce sola per Messe e Salmi, lost
63Il sesto libro delli motetti, 1v (Mantua, 1676/R1988 in SMSC, vii)
64Il settimo libro dei motetti a voce sola in contralto, lost
65Motetti, 1v, libro ottavo (Bologna, 1678); 3 ed. in Cantio sacra, xix, 1v, 1x (Cologne, 1964–71/R1988 in SMSC, vii)

Instrumental:

op.
2Canzoni, 2 vn, vle, bc, e nel fine un Confitebor ed un Laetatus, 5vv (Venice, 1642)
4Corenti e balletti, a 3–4 (Antwerp, 1651)
8Il secondo libro delle sonate, a 1–4 (Venice, 1648); no.1, ‘La Vertua’, ed. in Klenz, 261; ed. R. Armstrong (thesis, California State U., Long Beach, 1984)
15Correnti e balletti alla francese e all’itagliana a 5 con alcune sonate, a 5–8 (Venice, 1654)
18Suonate, 2 vn, bc, org (Bologna, 1656); excerpt no.12, ‘La Strozzi’, ed. A. Heuss, SIMG, iv (1902–3), 476; no.9, ‘La Martinenga’, ed. in HM, xxxiv (1949); no.7, ‘La Rosella’, ed. in Klenz, 268
22Trattenimento per camera d’arie, correnti, e balletti, 2 vn, vle (Bologna, 1660)
30Correnti, e balletti per sonare, spinet/lute/theorbo (Bologna, 1662)
35Sonate, a 2–5, some with tpt (Bologna, 1665); nos.1 and 7 ed. in Klenz, 276, 285; nos.10–12 ed. E. Tarr, Musica rara italiana (London, 1961), nos.1507–9
50Varii, e diversi capricci per camera e per chiesa, 1–3 insts (Bologna, 1669)
55Sonate a 2 istromenti, vn, vle (Bologna, 1670); no.1, ‘La Pellicana’, ed. in HAM (1966), ii, no.219
18 works in F-Pn MS Rés. Vm7 673 (Rost Codex)

Literatura:

Risposta alle oppositioni fatte dal Signor Giulio Cesare Arresti nella lettera al lettore posta nell’opera sua musicale (Bologna, 1663) [incl. the Poscritto] 

Font: En català: Maurizio Cazzati (1616-1678) En castellano: Maurizio Cazzati (1616-1678) In english: Maurizio Cazzati (1616-1678) - Altres: Maurizio Cazzati (1616-1678)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Maurizio Cazzati ja podem dir, d'entrada, que no va ser un compositor ortodox i de formes contingudes, ans el contrari, va saber anar per lliure motiu que va encendre ànims i acèrrimes crítiques en proporcions equivalents. En primera instància, no obstant, Cazzati va ser un músic que hem d'englobar dins de l'Escola Bolonyesa, de fet podríem discutir acaloradament de si ell en fou el principal fundador o no, els primers anys de qui van passar sense glòria ni gaire soroll. De fet, no va ser fins a l'entorn del 1657, i en el dia que va assumir l'important càrrec de mestre de capella de la Basílica de San Petronio a Bolonya, que el seu nom va hiperbòlicament ascendir al cel i paral·lelament a l'infern en una dualitat existencial fruit de l'èxit immediat de la seva obra musical, principalment en veu de les seves Sonates, tant de trompeta com da chiesa (a les que va donar la forma característica lent-ràpid-ràpid-lent), i que avui escoltarem. Alhora, va lliurement introduir reformes considerades, per molts dels seus contemporanis, de radicals motivant intensos conflictes i descarnis públics per part de col·legues propers com Lorenzo Perti, l'oncle de G.A. Perti, i Giulio Cesare Arresti qui al seu torn van qüestionar les seves capacitats com a mestre d'una capella tant influent com la de Bolonya. Cazzati, indiferent i observant com el seu cognom s'expandia veloçment per Europa i Anglaterra, va ignorar el menyspreu i va seguir caminant lliure i feliçment per l'ecosistema musical que havia creat sense abandonar, en cap cas, les obligacions pròpies del seu càrrec, com per exemple la música religiosa. I tot i seguir, potser a contracor, algunes de les normes establertes, no fou admès, per unanimitat, a la recent creada Acadèmia Filharmònica de la ciutat bolonyesa. Un greuge que no va alterar un rumb que amb fermesa va seguir la resta de la seva vida fins el moment en què fart, per no dir improperis més ofensius, va decidir dimitir de San Petronio el 1671 i emigrar a la veïna Cort de Mantua on va servir, possiblement més relaxat, al duc Carles III Gonzaga i a la duquessa Anna Isabella Gonzaga... 400 anys després la seva història ens pot semblar un divertimento però al seu temps no devia estar exempt de perills, complots i probables escaramusses, per tant, celebrem-lo amb respecte i admiració ja que, inevitablement, ell va ser un dels més tossuts reformadors de la seva generació!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Cappella Strumentale del Duomo di Novara
AMAZON: CAZZATI, M. - Opera 18
SPOTIFY: CAZZATI, M. - Opera 18



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

BALSAMINO, Simone (fl.1591-1596) - Novellette a 6 voci

$
0
0
Pietro Novelli - La resurrección de Lázaro
Obra de Pietro Novelli (1603-1647), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Pietro Novelli (Monreale, 2 de març de 1603 - Palermo, 27 d'agost de 1647) va ser un arquitecte i pintor italià. Fill de pintor, la seva primera formació va incloure freqüents viatges a Palerm, on segurament va acudir a l'escola de Vito Carrera i va iniciar contactes amb intel·lectuals i nobles, entre els quals cal destacar el científic Carlo Maria Ventimiglia, autors que el van introduir des de molt jove en l'estudi de les matemàtiques, la perspectiva i l'arquitectura. A partir del 1624, i gràcies a la visita de Van Dyck, la ciutat virreinal es va enriquir artísticament de manera que els inicis artístics de Novelli no van poder deixar de tenir en compte l'obra del mestre d'Anvers. Aquest, a més, va enviar des de Gènova el llenç La Coronació de la Mare de Déu a la Companyia del Rosario, en la qual Novelli va entrar com a confrare el 1630. Entre els anys 1631 i 1632, va poder realitzar un viatge a Nàpols i Roma, encara que no està documentat. Durant el mateix, va adquirir un naturalisme meridional i va tenir contacte amb pintors com Grammatica, Caracciolo, Stanzione o Ribera. Així es va formar una personalitat artística que va dur aparellada la intensitat naturalística riberesca amb la refinada elegància i l'exquisit ús del color de Van Dyck. La seva carrera pictòrica es va desenvolupar paral·lelament a la seva tasca com a arquitecte, arribant a ser 'arquitecte del regne' el 1643. Va morir a Palerm el 1647.

Font: En català: No disponible En castellano: Pietro Novelli (1603-1647) In english: Pietro Novelli (1603-1647) - Altres: Pietro Novelli (1603-1647)



Parlem de Música...

Simone Balsamino (Urbino?; fl 1591-6 - Venezia, ?1607) va ser un poeta, inventor d'instruments i compositor italià. Es creu que va néixer a Urbino en una data desconeguda fruit de les dedicatòries de la música que s'ha recuperat a la família noble Della Rovere, residents de la ciutat. La única documentació fiable de la seva vida el situa com a mestre de capella de la Catedral San Pietro di Castello de Venècia entre els anys 1591 i 1596. A partir d'aleshores el seu rastre es perd fins a una necrològica de l'església Santa Maria Formosa referint-se a la seva mort el 1607.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Simone Balsamino (fl.1591-1596) - Altres: Simone Balsamino (fl.1591-1596)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Balsamino is the author of a tragicomedy, La perla (Venice, 1596), which draws heavily on Tasso’s Aminta. He may have intended portions of the drama to be sung: one scene closes with a parody of the poem Ancor che col partir, famous for its setting by Rore. His only music publication, a book of six-part madrigals (Venice, 1594; ed. A. Chegai: Le ‘Novellette a sei voci’ di Simone Balsamino, Florence, 1993), also owes a debt to Tasso’s Aminta. The book consists of 20 madrigals, 17 of which are settings of excerpts from Tasso’s play. The first 16 are tonally unified and set a dialogue between Tirsi and Aminta (2.iii); the remaining, unrelated madrigal sets a long monologue of Satiro (2.i). These two excerpts are of different dramatic types, and this is reflected in their musical treatment: the dialogue divides the six voices into two three-voice groups, while Satiro’s monologue is set in a chordal recitative style, bearing the indication ‘Da cantarsi senza battute e pause’. In his preface, Balsamino asserted that his madrigals had been performed, like certain commedie armoniche, in the square in front of the ducal palace in Urbino. Balsamino’s work considerably influenced the Aminta musicale of Erasmo Marotta (Venice, 1600) which, in fact, includes direct musical quotations from Balsamino’s book. The preface to the madrigal book also includes a reference to an instrument of Balsamino’s own design: the ‘cetarissima’, which he claimed combined the virtues of the lute and guitar in a single instrument.

GROVE MUSIC ONLINE (source/font: aquí)

---

El compacto que hoy reseñamos tiene como denominador común los textos de Torquato Tasso. Los hermosos versos del poeta italiano son una excusa perfecta para conocer obras inéditas del compositor y poeta Simone Balsamino y para disfrutar de una enésima versión del Combattimento di Tancredi e Clorinda de Monteverdi. Habría sido muy deseable que el libreto de este disco dedicado a Tasso incluyera los textos de los versos que han servido como base a estos madrigales (y a ser posible sus traducciones) pero lamentablemente no ha sido así, lo que nos privará de la mitad del posible placer que puede procurarnos este disco. Muy poco (por no decir nada) sabemos de Balsamino, salvo que fue maestro de capilla de la catedral de San Pietro in Castello en Venecia, y que hay evidencias documentales de que trabajó al servicio de la familia ducal Della Rovere de Urbino. Hasta la fecha solamente se han encontrado dos obras suyas: La perla, una tragicomedia escrita en verso libre, que no es una pieza musical; y las Novellette a sei voci, un volumen que contiene un madrigal espiritual, dos madrigales sobre textos de Guarini y Coppetta Beccuti y 17 madrigales basados en textos de la Aminta de Tasso. En la corte de Urbino donde Balsamino trabajó, la intención de los músicos era maravillar cada noche a la audiencia con una composición que aportara algún elemento sorprendente, en aras de una mayor expresividad. Para ello los compositores hacían uso de diversas técnicas con carácter experimental. 

De la mano del Ensemble Vanitas y bajo la dirección de Diego Fasolis podremos sumergirnos en la apreciación de algunos de los innovadores recursos de la época, como la alternancia entre monodia y polifonía para enfatizar la declamación del verso, o el uso de un acompañamiento instrumental revolucionario; por ejemplo, el propio Balsamino sugiere en el prefacio de su obra emplear para la interpretación una cetarissima, instrumento de 7 cuerdas creado por él mismo, especie de cruce entre laúd y guitarra, y de sonido al parecer muy dulce (hemos de aclarar que en este disco no se hace uso de semejante artefacto, sino del laúd y el clave). El programa se completa con el Combattimento di Tancredi e Clorinda de Monteverdi, cuyo texto es un episodio de la Gerusalemme liberata, también de Tasso. El narrador no sólo declama el texto sino que interviene activamente en los momentos más dramáticos tomando partido. Diversas técnicas instrumentales y vocales (trémolo, pizzicato, juegos de disonancias, cambios de intensidad) son utilizadas de manera onomatopéyica para realzar la tensión emocional, intentando reproducir imitativamente los sonidos procedentes del fragor de la batalla, como el entrechocar de las armas o el galope de las monturas. De esta manera el texto cantado adquiere una dimensión dramática con características más propias de una obra de teatro que de una pieza meramente musical. Estamos en los albores de un género que brillará con luz propia: la ópera está a punto de nacer.

Rafael del Fresno (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ensemble Vanitas; Madrigalists della RSI; Diego Fasolis
LAQUINTADEMAHLER: BALSAMINO, S. - Novellette a 6 voci
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: BALSAMINO, S. - Novellette a 6 voci



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

VIOTTI, Giovanni Battista (1755-1824) - Sinfonia concertante No.1 (1786)

$
0
0
Giovanni Domenico Tiepolo - Carnival Scene or The Minuet (1754-55)
Obra de Giovanni Domenico Tiepolo (1727-1804), pintor italià (1)



- Recordatori de Giovanni Battista Viotti -
En el dia de la commemoració del seu 192è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Giovanni Domenico Tiepolo (Venècia, 30 d'agost de 1727 - Venècia, 3 de març de 1804) va ser un pintor i gravador italià, fill gran del famós pintor Giambattista Tiepolo i germà del també pintor Lorenzo Baldissera Tiepolo. De la mateixa manera que el seu germà Lorenzo, es va formar amb el seu pare Giambattista i ambdós van col·laborar en el taller familiar, principalment completant encàrrecs del seu pare. A l'haver de produir obres amb una estètica homogènia, no va poder manifestar un estil propi fins que el seu pare va morir. Va ser a partir del 1750 que va començar a realitzar obres per sí mateix, destacant la sèrie Via Crucis per a l'oratori de San Polo de Venècia. Va seguir treballant amb el seu pare fins i tot quan aquest va treballar al servei de Carles III d'Espanya el 1762, on van decorar diversos salons del Palau Reial de Madrid. Després de la mort de Giambattista, Giovanni Domenico va tornar a Venècia, mentre que Lorenzo va preferir quedar-se a Madrid, on va morir pocs anys després. El seu estil va canviar sobtadament, dedicant-se a escenes de gènere i personatges populars i de caràcter més profà. Precisament va ser aquesta obra, en què destaquen els esbossos que va fer de Polichinela, la que va influenciar a Goya quan va visitar Itàlia. Giovanni Domenico va ser també un important gravador, fet que va potenciar el ressò de la seva obra però especialment la del seu pare. Va morir a Venècia el març de 1804.




Parlem de Música...

Giovanni Battista Viotti (Fontanetto da Po, 12 de maig de 1755 - London, 3 de març de 1824) va ser un violinista i compositor italià. Apreciat com a violinista des dels seus inicis, va ser protegit pels prínceps Del Pozzo della Cisterna, qui el van enviar a estudiar amb Antonio Celoniat (fl.1737-1785). El 1775 va entrar a la capella de la cort de Savoia, dirigida aleshores per Gaetano Pugnani, qui 5 anys després el va convidar a una gira de concerts per Suïssa. Des d'allà, Viotti es va dirigir a Dresden, Berlín, Varsòvia i Sant Petersburg. L'èxit obtingut com a virtuós el 1782 en el Concert Spirituel de París, va fer que es decidís a establir-se en aquesta ciutat, on va entrar al servei de la cort de Maria Antonieta. Durant els anys següents va disminuir la seva activitat com a concertista i es va dedicar fonamentalment a l'ensenyament, la composició i l'organització de concerts. El 1788 va formar una companyia d'òpera, però després de la Revolució Francesa es va veure obligat a abandonar França i, el 1792, va marxar a Londres, on va reprendre els seus concerts. El 1794 va entrar al King's Theater com a director artístic primer, i després com a director d'orquestra. No obstant i sota l'acusació de jacobí, va ser expulsat d'aquest país i es va traslladar a Hamburg, on va passar un breu període fins que la revisió del seu cas li va permetre tornar a Londres el 1801. Allà va abandonar la vida musical i es va aventurar com a empresari de vins, activitat en la qual va fracassar ràpidament. Va tornar a París com a director del Teatre Italià i de l'Òpera el 1819, càrrecs dels quals va ser acomiadat dos anys després. Com a violinista va ser considerat com el fundador de la influent escola francesa, la qual van heretar posteriorment alguns dels seus alumnes com Rode, Baillot i Kreutzer. Com a compositor, va ser un defensor de la tradició instrumental italiana de l'època clàssica, si bé es va mostrar obert a l'incipient romanticisme. Els seus concerts van mostrar la influència de Haydn, mentre que en les obres solistes s'observa una síntesi de les tendències violinístiques de l'escola italiana posterior a Tartini. Va morir a Londres el març de 1824.

OBRA:

Vocal secular:

Au fond d'une sombre vallée, cantata, WVII:1, L. 1804, F-Pc (F-Pn);
Gli Zingarelli, Aria «composée pour Mad.me [Élisabeth Vigée] Lebrun», WVII:2, L. 1802, F-Pc;
Les Souvernirs (Assis auprès d'une fontaine), Aria, WVII:3, P. 1784; L. May 1803, F-Pc;
Privez l'amour, Aria, WVII:4, L. 1817, F-Pc;
C'est la verdure (S. Segur), romanza, WVII:5, F-Pc;
Dis moi ce que j'éprouve (E. Vigée-Le Brun), romance, WVII:6, 1802, F-Pc;
Vo triste tacito, dedicata a M. Chinnery, canzonetta, WVII:7, Gilwell House 5 Dec. 1804, F-Pc;
Nous nous croyons heureux, Aria, WVII:8, P. 1814, F-Pc;
O cara semplicità, Aria, WVII:9, L. 1812, F-Pc;
Stanco di pascolar, Aria, WVII:10, L. [?], F-Pc;
J'amais, j'étois aimé, Aria, WVII:11, F-Pc;
Ah, rammenta, o bella, Aria, WVII:12, L. 1804, F-Pc;
Che gioia che contento, Aria polacca (adatt. del V.-Konz. WI:2, III mov. per Le nozze di Dorina di Sarti), WVII:1a, P. 1791;
Consola, amato bene, Aria (adatt. del V.-Konz. WI:3, III mov. per Una cosa rara di Martín y Soler), WVII:2a, [ca. 1791], F-Pc.

Instrumental:

Orch.:
Sinfonie concertanti:
1re Symphonie Concertante, in Fa maggiore 2 V., 2 Ob. u. 2 Hn. ad lib., Str., WI:30, P. 1787;
2me Symphonie Concertante, in Si bemolle maggiore 2 V., Fl., 2 Ob. u. 2 Hn. ad lib., Str., WI:31, P. 1788;
Concertante... arrangé sur le 3me concerto de violon, in La maggiore 2 Fl., Str., 2 Ob., 2Hn. (adatt. del V.-Konz. WI:3), WIa:19, P. circa 1788.

Concertos:
Concerto n. 1 in Do maggiore, P. 1782 (WI:1);
Concerto n. 2 in Mi maggiore, dedicato a L.-A.-C. Rohan-Guémenée, P. 1782 (WI:2);
Concerto n. 3 in La maggiore, Bln. 1781; mit neue II mov., P. 1782 (WI:3);
Concerto n. 4 in Re maggiore, P. 1782 (WI:4);
Concerto n. 5 in Do maggiore, P. 1782 (WI:5);
Concerto n. 6 in Mi maggiore, P. 1782 (WI:6);
Concerto n. 7 in Si bemolle maggiore, dedicato a M. Soltikov, P. circa 1783-86 (WI:7);
Concerto n. 8 in Re maggiore, P. circa 1783-86 (WI:8);
Concerto n. 9 in La maggiore, P. circa 1783-86 (WI:9);
Concerto n. 10 in Si bemolle maggiore, P. circa 1783-86 (WI:10);
Concerto n. 11 in La maggiore, P. 1787 (WI:11);
Concerto n. 12 in Si bemolle maggiore, P. 1787-88 (WI:12);
Concerto n. 13 in La maggiore, P. 1788 (WI:13);
Concerto n. 14 in la minore, P. circa 1788-89 (WI:14);
Concerto n. 15 in Si bemolle maggiore, P. circa 1788-89 (WI:15);
Concerto n. 16 in mi minore, P. circa 1789-90. Mozart scrisse le parti orchestrali di timpani e trombe per il I e il III movimento, k470a (WI:16);
Concerto n. 17 in re minore, P. circa 1790-91 (WI:17);
Concerto n. 18 in mi minore, P. circa 1790-93 (WI:18);
Concerto n. 19 in sol minore, P. 1791; revisione di Viotti, P. 1818 (WI:19);
Concerto n. 20 in Re maggiore, 1792-95, L. 1795 (WI:20);
Concerto n. 21 in Mi maggiore, 1792-97, P. circa 1802 (WI:21);
Concerto n. 22 in la minore, 1793-97, P. circa 1803 (WI:22);
Concerto n. 23 in sol minore, 1793-94, P. circa 1804 (WI:23);
Concerto n. 24 in si minore, 1793-97, P. circa 1805 (WI:24);
Concerto n. 25 in la minore, 1795-96, P. circa 1806 (WI:25);
Concerto n. 26 in Si bemolle maggiore, 1793-97, P. circa 1808 (WI:26);
Concerto n. 27 in Do maggiore, dedicato al duca di Cambridge, 1794-96, P. circa 1815 (WI:27);
Concerto n. 28 in la minore, dedicato a J.-A.-B. Law, 1803-12, P. circa 1823 (WI:28);
Concerto n. 29 in mi minore, dedicato a W. B. e M. Chinnery, 1801-17, P. circa 1824 (WI:29).
Concerti per violoncello e orchestra
Concerto per violoncello con violini, viola, oboe, corni e basso, C/Do maggiore, WId:1, I-Fc (duefelhalft) Flz., hrsg. von I. Gomez, 1968.
Concerti per flauto e orchestra (adattamento dai concerti per violino)
Concerto de J. B. Viotti arrangé pour la flûte... par C. Fuerstenau, e/Mi minore, (V.-Konz. WI:16), WIa:17, Offenbach 1802;
Nouveau concerto de J. B. Viotti arrangé pour la flûte... par C. Devienne, G (V.-Konz. WI:23), WIa:18, Offenbach 1804.
Concerti per pianoforte e orchestra (adattamento dai concerti per violino)
adatt. di M.me de Montgéroult del WI:6 = WIa:1, in Mi bemolle maggiore, P. 1787;
adatt. di L.W. Lachnith del WI:10 = WIa:2, in Si bemolle maggiore, P. 1787; 1789;
adatt. di T. Latour del WI:9 = WIa:3, in La maggiore, P. circa 1788-89; 1796;
Konzert No.4 (mancante), WIa:4, P. circa 1790;
adatt. di J.L. Dussek del WI:13 = WIa:5, in La maggiore P. 1791;
adatt. di L. Adam del WI:17 = WIa:6, in Re minore, P. circa 1792;
adatt. di J.L. Dussek del WI:23 = WIa:7, in Sol maggiore, L. circa 1795-96;
adatt. di I. Hüllmandel del WI:20, II mov. = WIa:8, D/Re maggiore, L. 1795;
adatt. di D. Steibelt del WI:19 = WIa:9, in Sol minore, P. circa 1797;
adatt. di J.L. Dussek del WI:25 = WIa:10, in La maggiore L. 1796;
adatt. di I. Hüllmandel del WI:10, I mov.; WI:14, II mov.; WI:12, III mov. = WIa:11, in Sol maggiore, L. 1803;
adatt. di N. Isouard del WI:21 = WIa:12, in Mi maggiore, P. u. L. circa 1803;
adatt. di J.B. Cramer del WI:27 = WIa:13, in Do maggiore, L. 1813;
adatt. di Viotti del WI:24, I u. III mov. = WIa:14, in Si minore, F-Pc (1801);
adatt. di D. Steibelt del WI:130 = WIa:15, in Fa maggiore P. circa 1790;
adatt. di Viotti del WI:31, I u. III mov., WIV:24, II mov. = WIa:16, in Si bemolle maggiore F-Pc;
adatt. di L.W. Lachnith del WI:3, I u. III mov. = WIa:20, in La maggiore P. circa 1782-86.

Chbr.:
Quartetti per due violini, viola e violoncello:
Six quatuors concertants... dédiés a son Altesse Royale Madame La Princesse de Prusse, A, C, Es, B, Es, E, op.1, WII:1-6, P. 1783-85;
Six quatuors concertants..., A, C, F, B, Es, E, op.3, WII:7-12, P. 1782-86;
Trois quatuors concertans... Dédiés à son frère A.[ndré] Viotti, F, B, G, WII:13-15, P. 1817;
Three Quartetts... Dedicated to Philip Cipriani, F./V., V., Va., Vc, b, c, Es, op.22, WII:16-18, L. 1801-06;
Six quatuors d'airs connus, dialogués et variés..., op.23, WIId:1-6, [ca. 1794-1802; opera spuria: sono di Viotti solo le due Polonaises];
Quatuor..., g, adatt. del V.-Konz. WI:19 = WIIa:1, P. circa 1816;
Quatuor..., e, adatt. del V.-Konz. WI:18 = WIIa:2, P. circa 1818;
Trois Quatuors... 2me livre, adatt. del WIV:22-24 = WIIa:3-5, Leipzig 1809.

Trii per due violini e violoncello:
Six trios concertans... dédiés au Célèbre Pugnani, A, E, C, G, B, A, op.2, WIII:1-6, P. 1783-86;
Three Trios..., dedicati a J.Ch. Hankley, A, d, D, WIII:7-9, L. 1796;
Trois trios..., Es, g, D, op.16, WIII:10-12, P. circa 1801-02;
Trois trios..., A, E, G, op.17, WIII:13-15, P. circa 1802;
Trois trios..., b, D, B, op.18, WIII:16-18, P. 1804;
Trois trios..., B, a, E, op.19, WIII:19-21, P. circa 1808.

Duetti per due violini:
Six duos concertans..., Ier liv., Es, B, E, D, C, A, WIV:1-6, P. 1789;
Six duos concertans..., 2e livre, B, C, G, D, a, D, WIV:7-12, P. circa 1789-90;
Six duos faciles..., 3e livre, C, G, D, F, c, B, WIV:13-18, P. circa 1796;
Six duos concertans..., A, e, B, f, C, E, op.5, dedicati a W.B. e M. Chinnery, WIV:19-24, [ca. 1797-98] Hamburg 1799;
Trois duos..., C, A, F, op.18, dedicati a J. Ch. Hankey, WIV:25-27, P. u. L. 1803;
Hommage à l'amitié. Three Duetts Concertante..., B, g, E, dedicati a J. Cary, WIV:28-30, L. circa 1803;
Three Duets Serenatas..., Book 1-2, A, D, G, Es, G, a, op.23, dedicati al duca di Cambridge, WIV:31-36, L. circa 1804;
Trois duos concertans..., adatt. del WIII:7 = WIVa: 3; WIII:8 = WIVa:2; WIII:9 = WIVa:1, P., circa 1796-97;
Six Duets Concertanti..., adatt. del WIV:37-42 = WIVa:4-9, L. circa 1800;
Trois duos pour deux violons... op. 19, adatt. del WII:16-18 = WIVa:10-12, P. circa 1806-07;
Trois grands duos concertans... op. 20, adatt. del WIII:13-15 = WIVa:13-15, P. circa 1809;
Trois grands duos concertans... op. 21, adatt. del WIII:16-18 = WIVa:16-18, P. circa 1809;
Trois grands duos concertans... op. 22, adatt. del WIII:19-21 = WIVa:19-21, P. circa 1812-13.

Duetti per due violoncelli:
Six Duets Concertanti..., D, A, c, a, G, E, op.6, Book. 1-2, dedicati a J. Crosdill, WIV:37-42, L. circa 1798-99.

Opere per violino:
Six sonates pour violon et basse, E, A, D, B, E, B, op.4, WV:1-6, P. circa 1788;
Six sonates..., IIe livre, A, E, B, E, G, c, WV:7-12, P. circa 1789-92;
Trois nouvelles sonates..., 3e livre, e B, A, WV:13-15, P. circa 1809-16;
Recueils d'airs connus et variés..., WV:16-18, P. circa 1788; «Arietino l'Amico», B, Arietta perV. u. Kl., WV:22, F-Pc;
Duetto a un violino solo... per il suo amico Cherubini, WV:23, P. 15 March 1821, US-NYpm;
Per rimediar la colpa, V. solo u. Kl., E, WV:24, F-Pc;
Trois divertissemens... dédiés à son ami L. Duport, V. u. Kl., adatt. del WV:19-21 = WVa:7-9, P. circa 1818, F-Pc;
Andante et rondo..., V. u. Kl., adatt. del WI:19 = WVa:16, P. circa 1823, F-Pc.

Opere per violoncello:
Trois divertissemens..., Vc. u. Kl., a, F, D, dedicati a J.-L. Duport, WV:19-21, P. circa 1818.

Opere per tastiera:
Trois sonates..., Kl., V. u. Vc., B, G, Es, dedicate a E. Marshall, op.15, WVI:1-3, P. circa 1801-02;
Three Sonatinas..., Kl., V. u. Vc., C, B, Es, op.7, WVI:4-6, L. circa 1802;
Serenata. Chi sa se non divertirà La Padrona!, Kl., V. obbl., Vc., WVI:7, F-Pc;
Sonate..., Kl., V. u. Vc.,, B, WVI:8, P. circa 1791-92.

Other:
Grand Sonata for Harp with Accompaniment for a Violin (ad libitum), B, dedicata a S. Dunmore, WVI:9, L. 1811; Suite in D, Str., WVIII:1, F-Pc [V. u. Vc. parts complete, II V. u. II Vc. incomplete];
Due Canoni, 2 V.? u.. Kl., WVIII:2, F-Pc;
frammenti autografi e ms. incompleti in F-Pc;
Meditazione in preghiera, Vl. u. Orch., [opera dubbia].

Literatura:

Mémoire au Roi, Concernant l'Exploitation du Privilège de l'Opéra, demandé par le Sieur Viotti, P. 29 April 1789, F-Pc;
Précis de la vie de J.B. Viotti depuis son entrée dans le monde jusqu'au 6 mars 1798, 23 March 1798, Viotti Papers, GB-Lcm;
Opinion sur la manière d'enseigner et d'apprendre à jouer du violon, frammento, facs. in: F.-A. HABENECK: Méthode théorique et pratique de violon, P. circa 1835.

Font: En català: Giovanni Battista Viotti (1755-1824) En castellano: Giovanni Battista Viotti (1755-1824) In english: Giovanni Battista Viotti (1755-1824) - Altres: Giovanni Battista Viotti (1755-1824)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Viotti’s interest as a composer centred on his own instrument. Despite his involvement with opera, he wrote no theatrical works. His arias that found their way into the operas of other composers are arrangements from his concertos; his original arias are simple, unpublished songs written for his friends. All of his piano concertos are arranged from violin concertos, despite publishers’ attempts to claim originality in two cases. Of nearly 30 piano sonatas, only seven are not demonstrably arrangements. In chamber music he preferred old-fashioned combinations (violin and bass, or two violins and bass) which assured the dominance of the violin. Of the more modern genres, his favourite was the violin duo. His string quartets, except perhaps the last three, take little notice of the balance in texture achieved by Haydn. Only the 29 violin concertos fully reflect Viotti’s musical imagination, his power as a performer and his development as a composer. These are his most important works, both musically and historically. The repertory that Viotti worked with as a student is still unknown, but his teacher Pugnani was a widely travelled modern virtuoso and Turin was a respected, up-to-date musical centre. Viotti’s first concerto (no.3 in A) clearly reveals that his starting point for the genre was the cosmopolitan galant style developled in the 1770s in Paris by composers of various nationalities. After his arrival in Paris symphonic and operatic influences rapidly broadened the scope and deepened the drama of his concertos. The last six Paris concertos (nos.14–19), all but one in minor keys, complete the development from the galant style and approach Romanticism. Only the orchestration, particularly the French-Italian practice of assigning accompaniment to two violins and bass, remains conservative.

Viotti’s last ten concertos, written in London, are products of his full maturity. They surpass the late Paris concertos not in drama and boldness, but in craftsmanship: fuller orchestration, more varied accompaniment and richer texture, possibly influenced by contact with Haydn, particularly his late symphonies. The figuration and passage-work still reflect Viotti’s fine technique, but the brilliance is tempered by pervasive lyricism. Somewhat more varied in form than their predecessors, the late concertos occasionally show forward-looking features, by linking movements (no.26), quoting material from the first movement in the last (no.21) and foreshadowing an allegro theme in the slow introduction (no.27, and previously in no.16). Viotti most directly influenced his French contemporaries in the 1780s and early 1790s. His late Paris concertos served as models for Rode, Kreutzer and others of less talent throughout their careers. The London concertos, delayed several years in publication, were already regarded as ‘classical’ when they appeared on the Continent from 1803, and had less effect. Although Mozart knew at least some of Viotti’s works (he added parts for trumpet and timpani to Concerto no.16), assumptions of influence are doubtful. Viotti’s influence on Beethoven, however, has been convincingly demonstrated (see Schwarz, 1958). Among German violinists, Spohr was the most significant to use the Paris concertos as his starting-point, as can be seen by comparing his first concerto with Viotti’s no.13. In spite of elements of early Romanticism, Viotti’s concertos are generally marked by restraint, and they balance display with expression and formal clarity. They fell quickly from favour with 19th-century performers, who required more flamboyant virtuosity; however, as études for advanced students they continued to influence the German school as well as the Franco-Belgian. The admiration of some of the finest 19th-century violinists culminated in Joachim’s revival of no.22 in A minor, for which Brahms, in a letter to Clara Schumann (June 1878), expressed unstinted admiration.

GROVE MUSIC ONLINE (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Guido Rimonda (violin); Cristina Canziani (piano); Camerata Ducale
RECICLASSICAT: VIOTTI, Giovanni Battista (1755-1824)
PRESTOCLASSICAL: VIOTTI, G.B. - Sinfonia concertante No. 1 & Violin Concerto No. 4
CPDL: No disponible
SPOTIFY: VIOTTI, G.B. - Sinfonia concertante No. 1 & Violin Concerto No. 4



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

PORPORA, Nicola Antonio (1686-1768) - Vespro per la Festivita dell'Assunta

$
0
0
Attributed to Andrea Casali - The virgin and child with Saint John the Baptist
Obra d'Andrea Casali (1705-1784), pintor italià (1)



- Recordatori de Nicola Antonio Porpora -
En el dia de la commemoració del seu 248è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Andrea Casali (Civitavecchia, 17 de novembre de 1705 - Roma, 7 de setembre de 1784) va ser un pintor italià anomenat 'The Chevalier'. Va néixer a Roma i es va formar amb Sebastiano Conca i Francesco Trevisani. Fins el 1738 va treballar com a decorador de diverses esglésies romanes. Prèviament, el 1729, va rebre la condecoració de l'Orde de l'Esperó d'Or pels serveis prestats a l'església. El 1741 va viatjar a Anglaterra on hi va viure un mínim de 25 anys. Allà va ser professor de James Durno i va treballar al servei de Thomas Coke de Leicester i d'Alderman William Beckford. El 1766 va tornar a Roma, ciutat on va treballar en pintura i iconografia religiosa i a on va morir el setembre de 1784.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Andrea Casali (1705-1784) - Altres: Andrea Casali (1705-1784)



Parlem de Música...

Nicola Antonio Porpora (Napoli, 17 d'agost de 1686 - Napoli, 3 de març de 1768) va ser un compositor i professor italià, internacionalment famós per les seves òperes. Un any menor que Haendel i Bach, va ser professor en el Conservatori de Santa Maria di Loreto (1715-1721) i mestre de capella del príncep d'Hesse-Darmstadt (1711-1725). El 1726 es va establir a Venècia, on va exercir de professor de les estudiants de l'Ospédale degli Incurabili, traslladant-se més tard a Londres, on va ser nomenat, el 1733, compositor líder de l'Opera of the Nobility, competint en celebritat amb Haendel. El 1752 es va traslladar a Viena, on va realitzar classes de cant a diferents alumnes, entre ells, CaffarelliSenesinoMartinezFarinelli i Joseph Haydn. Va ser precisament en una obra de Porpora titulada Eumene, en la qual Farinelli va fer el seu debut a Roma amb només 16 anys d'edat. Va escriure 50 òperes, 12 cantates entre les quals va destacar, Or che una nube ingrata (1735); les serenates Angelica a Nàpols (1720), Gli orti Esperidi (1721) i La Festa de Imeneo (1736); oratoris, David i Betsabé (1734), música religiosa i música de cambra. Si bé la major part de les seves obres reflecteixen la pràctica de l'òpera barroca, particularment en l'exigent òpera seriosa, va ser capaç d'adaptar-se a l'estil còmic napolità emergent amb la seva òpera Il barone di Zampano (1738). Les seves últimes obres van ser el reflex d'una decisió conscient per a incorporar elements estilístics galants i alguns dels seus últims treballs, en particular un conjunt de sis simfonies i dos oratoris del 1736, mostren un estil més modern. Va morir a Nàpols el març de 1768.

OBRA:

Vocal secular:

Operas:
drammi per musica and music lost unless otherwise stated
L’Agrippina (3, N. Giuvo), Naples, Palazzo Reale, 4 Nov 1708, I-Nc; with Armilla-Planco (int)
Flavio Anicio Olibrio [1st version] (3, A. Zeno and P. Pariati), NB, Feb 1711, Acts 1 and 2, GB-Lbl*; with Perletta-Liso (int)
Basilio re d’oriente (3, B. de Dominici, after G.B.Y. Neri), Naples, Fiorentini, 24 June 1713; with Dorilla-Nesso (int)
Berenice regina d’Egitto, o vero Le gare d’amore e di politica (3, A. Salvi), RC, carn. 1718; with Sibillina-Menenio (int) [Act 1 and pt of Act 2 by D. Scarlatti]
Faramondo (3, Zeno), NB, 19 Nov 1719; with Merilla-Gilbo (int)
Eumene (3, Zeno), RD, carn. 1721, arias, F-Pc, I-Rc; with Dorilla-Nesso (int)
Flavio Anicio Olibrio [2nd version] (3, Zeno and Pariati), RD, Feb 1722, arias, B-Bc, F-Pc
Adelaide (3, Salvi), RD, carn. 1723, D-SWl, arias, D-Hs, MÜs, F-Pc
Amare per regnare (3), NB, 12 Dec 1723, arias, GB-Lbl, I-Gl; with Besso-Fiordilina (int)
Semiramide regina dell’Assiria (3, after I. Zanelli: Nino), NB, 19 May 1724, arias, B-Bc, GB-Lcm, I-Nc
Damiro e Pitia, o vero Le gare dell’amicitia e dell’amore (3, D. Lalli), Munich, 12 Oct 1724
Didone abbandonata (tragedia per musica, 3, P. Metastasio), Reggio nell’Emilia, Pubblico, Ascension 1725, Acts 2 and 3, GB-Lbl*
Siface [1st version] (3, Metastasio, after D. David: La forza della virtù), VGG, 26 Dec 1725, B-Br, GB-CDu, Acts 1 and 3, Lbl*
La verità nell’inganno (3, F. Silvani), Milan, Regio Ducal, carn. 1726, arias, D-SWl, F-Pn, GB-Lbl
Meride e Selinunte (3, Zeno), VGG, carn. 1727, B-Bc, Br, GB-Lam, Lbl (copy US-Wc)
Siroe re di Persia (3, Metastasio), RD, 11 Feb 1727, arias, D-MEIr, F-Pn, GB-Lcm, I-Rsc
Arianna e Teseo (3, ? D. Lalli, after Pariati: Teseo in Creta), VGG, aut. 1727, Act 2, GB-Lbl* (copy US-Wc), arias, GB-Cfm
Ezio (3, Metastasio), VGG, 20 Nov 1728, B-Bc, GB-Lam
Semiramide riconosciuta [1st version] (3, Metastasio, rev. Lalli), VGG, carn. 1729, Lam, Acts 1 and 2, I-MC, arias, GB-Lcm
Mitridate (3, F. Vanstryp), RC, 7 Jan 1730, B-Bc, Br
Siface [2nd version] (3, Metastasio, rev. ?Vanstryp), RC, 7 Feb 1730, Act 3, B-Bc*; 1 aria in Catone (pasticcio), 1732 (facs. in IOB, lxxi, 1983)
Tamerlano (3, A. Piovene), Turin, Regio, carn. 1730, arias, F-Pn, I-Rsc, US-BE
Poro (3, after Metastasio: Alessandro nell’Indie), Turin, Regio, carn. 1731, arias, D-Bsb, Dlb, I-PAc; arias in Catone (pasticcio), 1732 (facs. in IOB, lxxi, 1983)
Annibale (3, Vanstryp), Venice, S Angelo, aut. 1731, B-Bc (copy US-Wc)
Germanico in Germania (2, N. Coluzzi), RC, Feb 1732, arias, GB-Lbl, Lcm, Ob, I-Rsc; arias in Catone (pasticcio), 1732 (facs. in IOB, lxxi, 1983)
Issipile (3, Metastasio), Rome, Pioli, Palazzo Rucellai, carn. 1733, Act 1, MC, arias, GB-Lcm, Ob; orig intended for RD, spr. 1732
Arianna in Naxo (melodramma, 3, P.A. Rolli), LLF, 29 Dec 1733, A-Wgm (copy US-Wc), A-Wn, GB-Lbl, Favourite Songs (London, 1734)
Enea nel Lazio (melodramma, 3, Rolli), LLF, 11 May 1734, Lbl
Polifemo (melodramma, 3, Rolli), LKH, 1 Feb 1735, Lbl, Act 3, Lbl*, Favourite Songs (London, 1735)
Ifigenia in Aulide (melodramma, 3, Rolli, after Zeno), LKH, 3 May 1735, Lbl, Act 2, Lbl*
Mitridate (3, C. Cibber), LKH, 24 Jan 1736, B-Bc, Acts 2 and 3, GB-Lbl*
Lucio Papirio (3, Salvi, rev. ?Lalli), Venice, S Cassiano, carn. 1737, arias, A-Wn
Rosbale (3, ?Lalli, after C.N. Stampa: Eurene), VGG, aut. 1737, Act 3, GB-Lbl*
Carlo il calvo (3, after F. Silvani: Carlo re d’Alemagna), RD, spr. 1738, I-Nc, arias, GB-Lcm
La Semiramide riconosciuta [2nd version] (3, Metastasio, rev. D. La Vista), Naples, S Carlo, 20 Jan 1739, D-Dlb (facs. in IOB, xxx, 1977), I-Fc, Nc
Il barone di Zampano (melodramma, P. Trinchera), Naples, Nuovo, spr. 1739
L’amico fedele (commedia, G. di Pietro), Naples, Fiorentini, aut. 1739
Il trionfo di Camilla [1st version] (after S. Stampiglia), Naples, S Carlo, 20 Jan 1740, Dlb, US-Wc
Tiridate (3, after Metastasio: Zenobia), Naples, S Carlo, 19 Dec 1740
Il trionfo del valore (commedia per musica, A. Palomba), Naples, Nuovo, wint. 1741, collab. G. Signorile, A Palella and G. Paolo
Statira (3, Silvani), VGG, carn. 1742, D-Bsb, Dlb
Temistocle (3, Metastasio), LKH, 22 Feb 1743, A-Wn, Favourite Songs (London, 1743)
Filandro (dramma comico-pastorale, 3, V. Cassani: L’incostanza schernita), Dresden, Hof, 18 July 1747, D-Bsb, Dlb
Il trionfo di Camilla [2nd version] (Stampiglia, rev. G. Lorenzi), Naples, S Carlo, 30 May 1760, Acts 1 and 3, GB-Lbl*

Doubtful or spurious operas:
Arianna e Teseo, Vienna, Neue Favorita, 1 Oct 1714, according to Deutsch: ‘Das Repertoire der Hofischen Oper’, Österreichische Musikzeitschrift, xxvii (1969), 387
Temistocle, Vienna, Neue Favorita, 1 Oct 1718, according to Deutsch, ibid.
Radamisto, Genoa, 1723, pasticcio with 1 aria by Porpora
Elisa (N. Haym) LKH, 15 Jan 1726, pasticcio based on arias by Porpora, ?arr. A. Ariosti; Favourite Songs (London, 1726)
Leudaclo e Tosi, Venice, 1733, elegy in honour of a perf. of Porpora’s orat Sanctus Petrus Urseolus, by the pupils of the Ospedale degli Incurabili
Ferdinando (Fernando) (P.A. Rolli, after G. Gigli), LIF, 5 Feb 1734, ‘composta da Carlo Arrigoni’
Partenope (after S. Stampiglia), Naples, 1742, according to Clément and Larousse, Dictionnaire lyrique
Rosmene, 1742, GB-Lbl*, Porpora’s score of Imeneo in Atene, ? intended for revival in London, 1742
Tolomeo re d’Egito, I-Nc, Porpora’s copy of Handel’s Tolomeo

Pasticcios:
Artaserse (F. Silvani), RD, carn. 1721, arias, F-Pc, arr. Porpora, based on Lotti’s Il tradimento traditor di se stesso
Belmira (?P.A. Rolli, after G. Giusti), LLF, 29 March 1734, arr. Porpora, based on A. Galeazzi’s op, 1729
Artaserse (?Rolli, after P. Metastasio), LKH, 29 Oct 1734, Favourite Songs (London, 1734), arr. Porpora or R. Broschi, with arias by J.A. Hasse, Porpora and Broschi
Orfeo (Rolli), LH, March, 1736, Favourite Songs (London, 1736), arr. Porpora, with arias by Porpora, L. Vinci, Araia and Hasse

Serenatas:
Serenata à 3 [Deianira, Iole, Ercole], Naples, 1712, A-Wn, perhaps the unnamed ‘Composizione drammatica’ perf. at the palace of Prince Hesse-Darmstadt, Nov 1711
Cantata à 4 [Fortuna, Genio, Valore, Gloria] (2 pts), Rome, ? Palazzo Odescalchi, 2 Nov 1712, Wn, pt 2, GB-Lbl*
Nuova aurea e culta età dell’onore, Lucca, Palazzo del Marchese di Fontes, 1713
Angelica (componimento drammatico, 2, Metastasio), Naples, Palazzo de Principe di Torella, 4 Sept 1720, A-Wn, GB-Lbl*
Gli orti esperidi (componimento drammatico, 2, Metastasio), Naples, Palazzo Reale, 28 Aug 1721, Lbl*
Imeneo [1st version] (componimento drammatico, 2, S. Stampiglia), Naples, Palazzo del Principe di Montemiletto, 1723, D-Dlb
Imeneo in Atene [2nd version] (componimento drammatico, 3, Stampiglia, rev. ?D. Lalli), Venice, S Samuele, 20 Sept 1726, GB-Lbl (as La Rosmene), ?P-La
Giasone (componimento per musica, 2, L.M. Stampiglia, after S. Stampiglia: Imeneo), Naples, Palazzo Reale, 23 April 1732, I-MC
Componimento drammatico: da cantarsi nel giorno del glorioso nome … della imperatrice regnante Elisabetta Cristina (G. Lemer), Rome, ?Palazzo del Cardinale Cienfuego, 19 Nov 1732
Festa d’Imeneo (3, P.A. Rolli), LKH, 4 May 1736, GB-Lbl*
Intermezzo, Madrid, 1739, for the wedding of Infante D. Filippo
Le nozze d’Ercole ed Hebe, Naples, Palazzo Pignatelli, 1739

Secular cantatas:
for soprano and basso continuo unless otherwise stated
All’ altezza reale di Frederico Prencipe reale di Vallia (12 cants.; Metastasio), op.1 (London, 1735): Dal pover mio core, A, bc;
D’amore il primo dardo; Destatevi, destatevi, O pastori, A, bc (with obbl tr);
Già la notte s’avvicina (La pesca);
Nel mio sonno almen (Il sogno);
Oh Dio che non è vero, A, bc;
Oh se fosse il mio core, A, bc;
Or che una nube ingrata, A, bc;
Queste che miri, O Nice;
Scrivo in te l’amato nome (Il nome);
Tirsi chiamare a nome;
Veggo la selva e il monte, A, bc

Abbandonata e sola, A, bc, D-MÜs, GB-Lcm, I-Nc;
Ad onta del timore, D-Mbs, GB-Lbl, I-Nc;
Ah nò che non si può, S/A, bc, c1712, Mc, Nc;
Alla caccia dell’alme, S/A, bc, D-Mbs, I-Bc, Nc, US-Wc;
Amanti, sospirate, I-Bc;
Amanti voi scherzate, A, bc, Nc;
Amor crudele, GB-Lbl, I-Bc, Nc (2);
Amor ti stà nè sguardi, B-Bc, I-Vc;
Appena affissi, D-Mbs, US-Wc;
Care luci che splendete, D-Mbs, I-PAc, US-Wc;
Celinda, O Dio, D-MÜs, GB-Lcm, I-Bc, Nc;
Cieco Dio, D-MÜs, GB-Lcm, I-Nc;
Cinto il cor, D-MÜs, GB-Lcm;
Clori vezzosa, D-MÜs, GB-Lcm, I-Ac;
Col tuo dolce mormorio, B-Bc, GB-Lbl, I-Bsp, Nc;
Corea amante, D-Dlb, GB-Cfm, Lbl, I-Nc;
Coronate il ben crin ‘Il ritorno felice’, Bc;
Così, così mi sprezzi, B-Bc, I-Vc;
Credi mi pur che t’amo, S, vn, vc, bc, GB-Lbl*;
Dalla regia di Flora, Lbl, I-Nc;
Dal primo foco, D-LEm;
D’amor la bella pace, S/A, bc, 1729, B-Bc, D-LEm, GB-Lbl (2), I-Bc (2);
Datti pace se puoi, S/A, bc, GB-Lbl, I-Bc, Nc
Da tue veloci candide colombe (Il Vulcano), S, str, c1734, Nc*;
Da tuoi lumi il Dio, Bc;
Deh lasciatemi in pace, A, bc, GB-Lbl;
Deh! non bagnare oh cara, I-Vc;
Dell’idolo mio, Vc;
Dice che m’ami, GB-Lbl;
Di vaga fera, D-MÜs, GB-Lcm;
Dolce canta l’augellino, D-MÜs, GB-Lcm, I-MTventuri;
Dori, o come soave, A, 2 vn, bc, 1712, A-Wn*;
D’un platano frondoso, I-Vc;
Ecco ch’a voi ritorno, GB-Lbl;
Ecco che il primo albore, A, 2 vn, bc, Lbl;
Ecco dove m’hai giunto, I-Bsp;
Ecco, ecco l’infausto lido, S/A, D-LEm, GB-Lbl (3), I-Ac, Bc (3), Nc (2);
Era il tempo, Nc;
Farfalletta semplicetta, GB-Lbl;
Fille se fiera, A, bc, D-MÜs;
Freme il mar, A, 2 vn, bc, 1720, GB-Lbl*, I-Nc, Rsc;
Idolatrata e cinta, S/A, bc, GB-Lbl (2), I-Bc;
Idolo del mio core, Nc;
Il narciso amò la rosa, D-MÜs;
In amor sarò costante, A, bc, I-Nc;
Innocente il mio core, GB-Lbl;
Irene, amata Irene, I-Vc;
L’ardente fiamma, A, bc, Gl;
Lascia, lascia Nice gentile, A, bc, Bc;
Lasciovi al fin grandezze (Il ritiro), S, str, A-Wn*, I-Nc
La viola che languiva, S/A, bc, D-LEm, GB-Lbl (2), I-Bc, Vnm;
Lidio, chi d’amor sente il foco, GL, Rsc;
Lontananza non risana, D-MÜs, I-Mc;
L’ora col troppo è chiaro (Calcante ed Achille), S, B, bc, Nc;
Lucciolette, andate à Fille, GB-Lbl, I-Bc;
Lungi dal suo Fileno, GB-Lbl;
Mentre canta l’aucelletto, Lbl;
Mentre doglioso un giorno, A, bc, Lbl;
Nei languidi respiri, Lbl;
Nel pensar che preda, D-Mbs;
Niegami pur conforto, I-Bc;
Ninfe e pastor che al bel Sebeto, S/A, bc, B-Bc, GB-Lbl (2), I-Bc, Nc (3);
Ninfe, pastori, udite, GB-Lbl;
Non ho vita, D-MÜs, GB-Lcm, I-Bc, MTventuri, Nc;
Non sò come resisto, S/A, bc, D-Bsb, GB-Lbl (3), I-Bc, Nc;
Non vuò mirarvi più, Vc;
Occhi belli, D-MÜs, GB-Lbl;
O come à tempo qui t’incontro, Lbl (2);
Ombre amiche, D-MÜs, GB-Lcm, I-Nc;
O non amo altro, D-MÜs, GB-Lcm;
O pace del mio cor, Lbl;
O pastori, io v’avviso, B-Bc (2), GB-Lbl (3), I-Bc, Rsc;
Or che d’orrido verno, S, fl, str, MTventuri, Nc;
Or che Febo già corre, Vc;
Or sì m’avveggio, S, vc, bc, GB-Lcm;
Ove mormora il rio, D-MÜs, GB-Lcm;
O violetta bella (La violetta), I-Bc
Pastorelle che piangete, S/A, bc, B-Bc, D-Mbs, GB-Lbl, I-Bc, US-Wc;
Perchè mai bell’idol mio, I-Vc;
Perchè mai sì bruna, D-Dlb, I-Bc, Nc;
Perdono amata Nice (La gelosia) [1st version] (Metastasio), D-Mbs, I-Fc;
Perdono amata Nice (La gelosia) [2nd version], S, str, 1746, Nc*;
Per temprare l’ardenti faville, D-MÜs, GB-Lcm;
Piange la tortorella, I-Vc;
Più non voglio amare, Vc;
Povero fior di Clizia, S/A, bc, A-Wgm, B-Bc (2), D-Mbs, GB-Lbl, US-Wc;
Quando lieta il guardo, A, bc, I-Bc;
Quando penso, D-MÜs, GB-Lcm;
Quanto s’inganna, A, bc, I-Nc;
Questa dunque è la selva, S/A, bc, B-Bc, GB-Lbl (3), I-Bc, Nc (2);
Questo è il platano frondoso, A-Wn, B-Bc, GB-Lbl (3), I-Bc, Nc (2), US-Wc;
Rendimi o bella Irene, GB-Lbl;
Se la rosa fresca, Lbl (2), I-Mc, Nc (2);
Se lungi a te mio bene, Vc;
Selve un tempo à me care, B-Bc;
Sente pur che maggio è nato, D-MÜs, GB-Lcm, I-Bc;
Sento una tortorella, D-MÜs, GB-Lbl
Se sol nel cor d’amanti, c1712, I-Nc;
Se vuoi saper perchè, GB-Cfm, Lbl, I-Nc;
Siedi Amarilli mia, S/A, bc, D-MÜs, GB-Lbl (2), I-Bc (2), Mc, Nc (3);
Silvia mio ben (Partenza), Bc;
Son tante e tante sono, D-MÜs, GB-Lbl;
Sopra un colle fiorito, D-LEm;
Sorge la bella aurora, I-Mc, Nc;
Sotto l’ombra d’un faggio (La lontananza), GB-Lbl;
Sovra il soglio d’un ciglio nero (Amor guerriero), I-Bc;
Speranze del mio cor, S/A, bc, GB-Lbl (3), I-Bc (2), PAc;
Sù la cima d’un monte (?Metastasio), GB-Lbl;
Sù la fiorita sponda (?Metastasio), A, bc, Lbl;
Tace il vento, D-Mbs;
T’intendo si mio cor (Amor timido) (?Metastasio), B-Bc, GB-Lbl (2), I-Bc, Nc (2), US-Cu;
Ti piacque non è vero, A, bc, D-MÜs;
Tocca à voi, D-MÜs, GB-Lcm, I-MTventuri;
Torna caro mio ben, Vc;
Torno à voi, GB-Cfm, Lbl;
Tra le più folte piante, Lbl;
Tra speranze e timore, Lbl;
Tu ten vai, S/A, bc, B-Bc, D-LEm, GB-Lbl, I-Bc, Mc, Nc (2);
Vedi mio core amante, A, bc, B-Bc, I-Nc;
Venticel che trà le frondi, S, 2 vn, bc, GB-Lbl;
Vidi la navicella, A, bc, Lbl;
Vorrei che tu sapessi (La lontananza), I-Bc

Vocal religiosa:

Masses and mass sections:
5 masses: in A, 5vv, str, I-Nc (2; 1 attrib. Vinci);
in a, 4vv, bc, 1730, D-MÜs;
in C, 4vv, str, 1747, GB-Lbl, I-Mc, Nc;
in D, 4vv, orch (Paris, before 1800);
in G, 4vv, orch, Nc
Ky in d, Gl in F, 4vv, orch, D-Bsb, I-Nc
San, f, SSAA, str, D-Bsb

Sacred operas, cantatas and oratorios:
Il trionfo della divina giustizia ne’tormenti e morte di Giesù Cristo signor nostro (drama sacro), Naples, S Luigi di Palazzo, 4 April 1716, pt 1, D-Hs, pt 2, F-Pc*
Il martirio di S Eugenia (tragedia sacra, L.C. Fularco), 1721, Naples, Conservatorio di S Onofrio, carn. 1722, Acts 1 and 3, GB-Lbl*
Ermengildo (tragedie cristiane, Duke Annibale Marchese), Naples, 1729, choruses (Naples, 1729)
Sacram sumentes lyram: introduzione al salmo Miserere, 1731, Lbl*
Nos qui salvasti: introductio ad psalmum Miserere, c1731–3, I-Nc*
Il martirio di S Giovanni Nepomuceno (anzione sacra, Marchese di S Christina) Brno, Lent 1732 [revival of an orat probably composed c1730, but has been equated with unspecified music perf. in honour of the saint, Naples, 1 June 1711]
Cantata: da recitarsi nel Palazzo Apostolico la notte del SS Natale, Rome, Palazzo Apostolico, 25 Dec 1732, Rc
Sanctus Petrus Urseolus (orat), Venice, Ospedale degli Incurabili, 1733
David e Bersabea (orat, P.A. Rolli), LIF, 12 March 1734, A-Wn, GB-Cfm (excerpts)
Il Gedeone (azione sacra, ?A. Perrucci), Vienna, Hofkapelle, 28 March 1737, A-Wn, pt 2, I-Nc*
Resplendet novo sole nox: motetto pastorale, 1739, GB-Lbl*
Il verbo in carne: oratorio per la nascita di Gesù Cristo, ?Rome, 25 Dec 1748, D-MÜs, GB-Lbl* (facs. in IO, xx, 1986), Lcm
Israel ab Aegyptiis liberatus (actio sacra), Venice, Ospedale degli Incurabili, 1759, Lbl (contrafactum arias)
Trattenimento sagro drammatico [Onnipotenza, Religione, Partenope] (A. di Gennaro, Duca di Belforte), Naples, Sedile di Portanova, 4 May 1768, Lbl*

Choral psalms and motets:
for female soloists, choir, strings and basso continuo unless otherwise stated
Ad astra in cantu, 4vv, orch, c1760, GB-Lbl*;
Ad coenum beatam, 4vv, str, ?1729, A-Wn*;
Beatus vir (i), 1726, GB-Lbl*;
Beatus vir (ii), 5vv, str, A-Wn*;
Beatus vir (iii), 1744, F-Pn*;
Confitebor, 1745, rev. c1760 for SATB, GB-Lbl*;
Credidi propter, 1745, rev. c1760 for SATB, Lbl*, ed. D.E. Hyde (London 1970);
Cum invocarem, 1726, Lbl*;
De profundis, 1744, Lbl*;
Dixit Dominus, B  (i), 4vv, str, 1720, A-Wn*, D-MÜs, GB-Lcm, I-Nc;
Dixit Dominus, F (ii), 4vv, orch, Nc;
Dixit Dominus, D (iii), 8vv, orch, F-Pn, I-Nc;
Domine, probasti me, 1745, GB-Lbl*;
In convertendo, 1745, Lbl*;
In exitu Israel, SAA, SAA, str, 1744/5, Lbl*, I-Nc;
In te, Domine, speravi (i), SSATB, str, 1742, GB-Lbl*, I-Nc;
In te, Domine, speravi (ii), 1744/5, GB-Lbl*;
Inter choros, 4vv, orch, I-Nc;
Laetatus sum (i), 5vv, 4vv, str, 1742, GB-Lbl*;
Laetatus sum (ii), 1744, Lbl*
Lauda Jerusalem (i), SSAB, str, 1742, Lbl*;
Lauda Jerusalem (ii), 1744, Lbl*;
Lauda Jerusalem (iii), 1745, Lbl*;
Laudate pueri (i), 4vv, str, 1742, Lbl*;
Laudate pueri (ii), April 1745, Lbl*;
Laudate pueri (iii), 1745, Lbl*;
Laudate pueri (iv), 1746, rev. c1760 for SATB, Lbl*;
Magnificat, a, D-Bsb, US-NYp, ed. R. Hunter (New York, 1967);
Magnificat, B , 4vv, orch, I-Nc (2; one dated 1741);
Magnificat, g, S, C, SSATB, SSAB, str, 1742, GB-Lbl*;
Miserere, e, 4vv, orch, D-Bsb, Dl;
Miserere, g, 4vv, orch, Bsb, Dl;
Nisi Dominus, 1744, GB-Lbl*;
Nunc dimittis, 1744/5, Lbl*;
Qui habitat, 1744/5, Lbl*, I-Nc, ed. H. Cannistraci and R. Hunter (Melville, NY, 1967);
Salve regina, SATB, str, 1725, Nc;
Siste gradus, ingrata, 4vv, orch, GB-Lbl;
Te Deum, C, SATB, orch, 1756, Lbl*, I-Nc;
Te Deum, D, SATB, orch, 1749, Nc, PAc;
Turba in motu procedit, SSATB, orch, GB-Lbl

Other liturgical:
Solo motets:
Avis canora in fronde, A, str, A-Wn;
Clari splendete O coeli, S, str, 1744, GB-Lbl*;
Cogitando meas culpas, S, str, I-Ac;
In coelo stelle clare, S, str, 1744, GB-Lbl*;
Nocte die suspirando, S, bc, 1712, US-NYp*;
Placida surge, aurora, A, str, 1744, GB-Lbl*;
Qualis avis, A, str, 1745, Lbl*;
Stelle lucide, S, 2 vn, bc, I-Ac;
Vigilate oculi mei, S, bc, 1712, D-MÜs*;
Texts to an addl 44 motets, I-Vmc

Marian antiphons:
Alma redemptoris mater, A, str, 1731, A-Wgm*, I-Vmc;
Ave regina, S, str, 1733, US-Wc (microfilm);
Regina coeli, F (i), S, str, 1742, GB-Lbl*;
Regina coeli, C (ii), A, str, 1742, Lbl*;
Regina coeli, C (iii), A, str, 1742, Lbl*;
Salve regina, e (i), S, str, 1728, Lbl*;
Salve regina, F (ii), A, str, 1730, A-Wgm, Wn*;
Salve regina, F (iii), A, str, 1744, GB-Lbl*;
Salve regina, B  (iv), S, str, 1744, Lbl*;
Salve regina, G (v), S, str, 1745, Lbl*;
Salve regina, d (vi), A, str, Lbl;
Salve regina, G (vii), S, str, Lbl;
Salve regina, D (viii), A, str, I-Mc, Nc

Lamentations:
6 for the Ospedaletto, Venice, 5 for S, bc, 1 for A, bc, 1745/6, GB-Lbl (with annotations by Porpora);
4 for Holy Wednesday and Thursday, 3 for S, str, 1 for A, str, c1760, Lbl;
3 others, S, bc, 1732–40, I-Nf*, Nf
3 notturni dei defonti, S, A, 2 vn, 2 hn, bc, 1743, rev. ?1760, Nc
6 duetti latini per la Passione di Gesù Cristo, 1754, A-Wn, D-Dlb, GB-Lcm, Lbl (2), I-Nc, ed. G. Nava (Leipzig, before 1885)

Instrumental:

[6] Sinfonie da camera, a 3, op.2 (London, 1736), ed. G.C. Ballola (Venice, 1982)
6 Sonatas, 2 vn, 2 vc, bc (hpd) (London, 1745), collab. G.B. Costanza
[12] Sonate, vn, b (Vienna, 1754/R)
Ouverture roiale, orch, 1763, I-Nc, ed. A. Lualdi (Milan, 1940), ed. P. Spada (Rome, 1989)
Conc., G, vc, str, GB-Lbl (pts)
Conc., fl, str, D-KA
Sonata, F, vc, bc, GB-Lbl
2 fugues, hpd, I-Nc

Pedagogia:

Solfeggi, A-Wm, I-Mc, Nc, ed. M. Harris, Porpora’s Elements of Singing (London, 1858), ed. G. Nava, Solfeggi fugato ad una e a due voci (Leipzig, before 1885), ed. P.M. Bononi, 25 vocalizi ad una voce e a due voci fugate (Milan, 1957)

Font: En català: Nicola Antonio Porpora (1686-1768) En castellano: Nicola Antonio Porpora (1686-1768) In english: Nicola Antonio Porpora (1686-1768) - Altres: Nicola Antonio Porpora (1686-1768) 



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

No serà en absolut descabellat afirmar, amb satisfacció, que Porpora s'està convertint els darrers anys en un habitual del repertori. Tot i que potser de forma progressiva, però amb ritme constant, el seu nom està renaixent en les dosis justes de qualitat i quantitat. I si bé ho està fent en veu de diverses de les seves òperes, també és habitual observar cantates seculars i opus religiós. Considerat així mateix i al seu temps com un dels professors de cant més importants, no en va, fou docent del famós castrat Farinelli, la seva figura com a compositor va quedar durant molt temps apaivagada per la impressionant generació d'or amb la que va haver de conviure fet que va redundar en un lent oblit del seu nom anys després de la seva mort. Afortunadament, i en analogia amb tants altres actors 'secundaris' d'aquella esplèndida edat d'or de la música, avui dia resulta relativament fàcil dimensionar la seva obra en una gran diversitat de gèneres. Un d'aquests, delimitat en bona part durant la seva estada a Venècia, va ser el repertori litúrgic, que en moltes ocasions va escriure per les noies dels famosos Ospedali. Doncs bé i precisament pels vols de 1744, Porpora va rebre el nomenament de mestre de cant de l'Ospedale dei Derelitti, on va compondre un ampli reguitzell de composicions religioses, entre elles, les que avui escoltarem. Partitures com el Laetatus Sum o el Lauda Jerusalem que presenten àries solistes (dos sopranos i una contralt), duets i cors amb acompanyament instrumental i amb passatges notablement exigents per les veus femenines fruit dels llargs recorreguts de les coloratures, pels vibratos o pels canvis constants d'escala. I si bé el títol de l'edició parla de Vespro per la Festivita dell'Assunta, cal remarcar que no es tracten pròpiament d'unes vespres tradicionals sinó d'alguns dels salms que Porpora va decidir incloure en la festivitat pertinent. És probable que en el seu dia el repertori fos més ampli amb la inclusió, com a mínim, del Magnificat i el Dixit Dominus i l'absència, per no formar part de les vespres, del Salve Regina, que sí s'inclou en l'edició d'avui. En qualsevol cas, el rendiment dels intèrprets és sensacional amb un aiguabarreig proporcional de dramatisme, festivitat, emoció i lirisme motivant la completa admiració per un repertori inèdit d'un compositor impecable a qui avui, feliçment, elevarem al cel!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

WERNER, Gregor Joseph (1693-1766) - Pastorella, Quartet & Concerto

$
0
0
Paulus Moreelse - Meisje bij een spiegel (1632)
Obra de Paulus Moreelse (1571-1638), pintor holandès (1)



- Recordatori de Gregor Joseph Werner -
En el dia de la commemoració del seu 250è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Paulus Moreelse (Utrecht, 1571 - Utrecht, 6 de març de 1638) va ser un arquitecte i pintor holandès. Es va formar amb el retratista Michiel Jansz. van Mierevelt, i després d'un viatge per Itàlia va entrar en el gremi de cadiraires d'Utrecht, que englobava els pintors de la seva ciutat fins que el 1611 es va crear el Gremi de Sant Lluc. De fet, el mateix Moreelse en va ser un dels seus membres fundadors. Les seves primeres pintures daten del 1602 obres en què ja va demostrar la seva habilitat en el retrat. Va assolir fama com a retratista motiu pel qual va rebre múltiples encàrrecs privats. També va explorar altres gèneres més mitològics, religiosos i pastorals. Va treballar com a professor tenint com a alumnes els pintors Dirck van Baburen i el seu propi fill Johannes Moreelse. Va morir a Utrecht el març de 1638.

Font: En català: No disponible En castellano: Paulus Moreelse (1571-1638) In english: Paulus Moreelse (1571-1638) - Altres: Paulus Moreelse (1571-1638)



Parlem de Música...

Gregor Joseph Werner (Ybbs an der Donau, 28 de gener de 1693 - Eisenstadt, 3 de març de 1766) va ser un compositor austríac. Els seus primers anys els va passar com a organista a l'Abadia Melk. Es va casar a Viena, ciutat on possiblement va ser alumne de Fux, el 27 de gener de 1727. El 1728 es va traslladar de Viena a Eisenstadt per ocupar el càrrec de mestre de capella a la Cort dels Esterházy. Com a successor en el càrrec de Wenzel Zivilhofer va rebre un sou de 400 florins que es van incrementar amb els anys i gràcies a la incorporació, el 1740, del seu fill com a cantant de la Cort. Werner, a banda de compondre, va ser professor a Eisenstadt on, entre altres, va tenir d'alumne a Johann Novotný. Un Decret Reial emès el dia 1 de maig de 1761, va establir que Joseph Haydn, un jove compositor de 29 anys, fos el nou vice-mestre de capella de la Cort dels Esterhazy en suport de Werner, 39 anys més gran que Haydn. Aquest va mantenir el seu càrrec d'Oberhofkapellmeister fet que li va permetre seguir en la seva apassionada devoció musical religiosa. Tot i que Haydn era molt jove, Werner va mantenir una intensa disputa amb ell i sovint es va queixar al príncep Nikolaus von Esterházy de la deficient creació musical així com de l'actitud irresponsable d'Haydn.

Aquest amarg i profund ressentiment vers Haydn, a qui anomenava, pel que sembla, gsanglmacher en to despectiu, va ser la premonició del final de Werner. No obstant això, Haydn va rebre instruccions dels seus superiors per tal que fos més constant i rigorós amb la seva feina. Tot i l'animadversió que Werner va mostrar pel seu substitut, el cert és que Haydn va saber reconèixer la labor del seu antecessor tot dedicant-li una sèrie de partitures l'any 1804 inspirades clarament en la música d'església que Werner va compondre. Va ser precisament la música religiosa la que el va ocupar fins als seus últims anys. El seu repertori va ser extens en aquest sentit amb 17 misses per a diferents veus i instruments, 5 misses a capella, 3 misses de rèquiem, 75 Antífones marianes, 3 Te Deum, motets, pastorals i àries litúrgiques així com oratoris i música instrumental diversa. Les seves misses a capella van mostrar un estricte estil contrapuntístic a diferència de les seves misses amb instruments, més properes a la tradició musical napolitana. Va ser, però, un contrapuntista capaç i un compositor que va pensar naturalment en termes del contrapunt més virtuós. Va morir a Eisenstadt el març de 1766.

OBRA:

Vocal secular:

2 neue und extra lustige musicalische Tafel-Stücke:
Der Wiennerische Tändlermarckt, Die Bauren-Richters-Wahl, secular cants., 4–5vv, 2 vn, bc (Augsburg, n.d.); ed. in Diletto musicale, lxxxi (Vienna, 1961), clxxi (Vienna, 1968)

Vocal religiosa:

Oratorios (performed in Eisenstadt):
Fasciculus myrrhae dilectus, oder das geliebte Mhyrrenbüschel, 1729, A-Wgm;
Die betrübte Tochter Zion, oder die unter dem Kreuz nach Ruhe verlangende Seele, 1732, Wgm;
Mater dolorum, das ist Die schmerzhafte Mutter, 1733, Wgm;
Der so eyffrig in sein Schäflein verliebte … gute Hirt, 28 March 1739, H-Bn;
Die von dem stoltzen Holoferne bis zum Todt gebreste … Stadt Bethulia, 1742, Bn;
Der so treu- als heyllos wider seinen sanfftmüthigen Vatter David rebellierende Sohn Absolon, 13 April 1743, Bn;
Der keusche Joseph, 1744, A-Wgm;
Die allgemeine Auferstehung, 16 April 1745, H-Bn;
Die glück-seeligst vermählte und bis zum höchsten Gipfel der ehren erhobene Durchläuchtige Braut Esther, 8 April 1746, Bn
Der von der Gerechtigkeit abgeschreckte … verlohrene Sohn, 31 March 1747, Bn;
Der jammer-volle, so gedultig als unschuldigleydende Hussiten Fürst Job, 12 April 1748, Bn;
Adam, 1749, Bn;
Die durch des Neides Trieb auf das grimmigst gehaste Tugend, oder der … bis zum Tod verfolgte David, 27 March 1750, Bn;
Daniel, 1752, Bn;
Judas Makkabeus, 1757, Bn;
Der Tod des heiligen Johann von Nepomuk, 1757, A-Wgm;
Tobias, 1759, Wgm;
Debora (A. Tauffer), 4 April 1760, H-Bn, A-Wgm;
Schmerzhafter Wiederhall des Davidischen Thränenliedes, n.d., Wgm

Other:
17 masses, vv, str, wind, some with timp;
Missa festivalis e brevis (1759), ed. D. Révész (Zürich and Budapest, 1971)
Mass, vv, 2 vn, va, bc
3 requiem masses; 1 in g, 4vv, choir, str, org, ed. I. Sulyok (Vienna, 1969)
5 a cappella masses
c75 Marian antiphons;
lits;
vespers;
offs
3 TeD; 1 ed. I. Sulyok (Vienna, 1968)
2 Hirtenmusiken zur Weihnacht, str, org, ed. E.F. Schmid (Kassel, 1935);
Hirtenmusik zur Weihnacht, str, bc, ed. E.F. Schmid (Kassel, 1934, 2/1956);
Pastorella, solo org, str, ed. E.F. Schmid (Kassel, 1935, 2/1956);
Pastorella de Nativitate Domini, 4vv, 2 ob, 2 vn, bc, ed. E.F. Schmid (Kassel, 1935, 2/1956)
Weihnachtslied, cant., solo vv, vv, str, org, ed. Z. Falvy (London, 1969)
Various pastorals, arias and cantilenas, mostly for Christmas and Advent

Instrumental:

Symphoniae 6 senaeque sonatae, 2 vn, bc (Augsburg, 1735); ed. in Diletto musicale, cdi-cdvi (Vienna, 1971, 1976)
Neuer und sehr curios- Musicalischer Instrumental-Calender, 2 vn, b (Augsburg, 1748); ed. in EDM, xxxi (1956)
6 Fugen in Quartetten, str qt, ed. J. Haydn (Vienna, 1804) [taken from Werner’s orats]; ed. E.F. Schmid (Landsberg am Lech, 1955–7); ed. W. Höckner (Wilhelmshaven, 1963)
6 oratorio preludes, ed. in Musica rinata, xii–xiii (Budapest, 1968)

Other works, principal sources A-Ee, Wgm, B-Bc, incl.:
c20 trio sonatas, 2 vn, vc, bc, 7 ed. in Diletto musicale, ccclxxxix–cccxcv (Vienna, 1970);
Concs., org, obs, str, 1 ed. in Musica rinata, v (Budapest, 1964);
2 concs., a 3–4, ed. in Diletto musicale, cccxcviii–cccxcix (Vienna, 1971);
Conc., Bb, org, ed. in Diletto musicale, cccxcvii (Vienna, 1975);
Symphonia da chiesa, ed. in Diletto musicale, cccxv (Vienna, 1969)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Gregor Joseph Werner (1693-1766) - Altres: Gregor Joseph Werner (1693-1766) 



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

This latest release from the outstanding period music ensemble Ars Antiqua Austria and its founder and musical director Gunar Letzbor concentrates on the music of the early 18th century composer Gregor Werner. The sound world of Werner’s music is firmly rooted in the baroque style, since he was disparaging of the new “classical” approach being developed by the likes of Joseph Haydn. Gregor Werner (1695-1766) began directing the fortunes of the Esterházy court band, the Hofkapelle, on 10 May 1728. He wrote 40 Masses, three Requiems, three Te Deums, four Offertories, 12 Vespers, 12 Good Friday oratorios, approximately 18 oratorios, 133 antiphons and a multitude of instrumental pieces and minor works. All of his music reveals the early a-cappella style as well as the Baroque concertante style of the turn of the century, and throughout his life he remained true to the idiom of Baroque music-making, refusing to adapt in any way to new fashions.  Ars Antiqua Austria was founded in Linz in 1995 with the aim of introducing audiences to the roots of Austrian baroque music played on period instruments. The core of Ars Antiqua Austria comprises eight musicians directed by Gunar Letzbor. The ensemble is readily augmented to accommodate a still wider repertoire. Previous recordings by Ars Antiqua Austria on Challenge Classics include discs devoted to the music of Charles Mouthon (CC72336), Karl Kohaut (CC72323), Johann Joseph Fux (CC72381), and most recently music for chalumeaux by Christoph Graupner.

PRESTOCLASSICAL (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ars Antiqua Austria; Gunar Letzbor
INTERPRETS: Wolfgang Meyer (organ); Die Berliner Philharmoniker
RECICLASSICAT: WERNER, Gregor Joseph (1693-1766)
EBAY: Am Hofe des Fursten Esterhazy
PRESTOCLASSICAL: WERNER - Pro Adventu
CPDL: No disponible
SPOTIFY: WERNER - Pro Adventu
SPOTIFY: Am Hofe des Fursten Esterhazy


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

GOUDIMEL, Claude (c.1520-1572) - Missa ‘Le bien que j'ay’ (1558)

$
0
0
Michelangelo - 'The Manchester Madonna' (c.1497)
Obra de Michelangelo Buonarroti (1475-1564), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (Caprese, 6 de març de 1475 - Roma, 18 de febrer de 1564) va ser un escultor, pintor, poeta i arquitecte renaixentista italià considerat un dels grans mestres artístics de la història de la civilització humana. Va ser un dels majors creadors de tota la història de l'art i, juntament amb Leonardo da Vinci, la figura més destacada del Renaixement. En la seva condició d'arquitecte, escultor, pintor i poeta va exercir una enorme influència tant en els seus contemporanis com en tot l'art occidental posterior a la seva època. Va néixer el 6 març 1475 al petit poble de Caprese, prop d'Arezzo, encara que, en essència, ser un florentí que va mantenir al llarg de tota la seva vida uns profunds lligams amb Florència, el seu art i la seva cultura. Va passar gran part de la seva maduresa a Roma treballant en encàrrecs dels successius papes però sempre es va preocupar de deixar instruccions oportunes per ser enterrat a Florència, com així va ser. El seu cos descansa a l'Església de Santa Croce. El pare de Miquel Àngel, Ludovico Buonarroti, oficial florentí al servei de la Família Médicis, va col·locar al seu fill, amb tan sols 13 anys d'edat, al taller del pintor Domenico Ghirlandaio. Dos anys després es va sentir atret per l'escultura al jardí de Sant Marc, lloc on anava sovint per estudiar les estàtues antigues de la col·lecció dels Médicis. Convidat a les reunions i tertúlies que Lorenzo el Magnífic organitzava al Palau dels Medici amb altres artistes, Miquel Ángel va tenir l'oportunitat de conversar amb els Médicis més joves, dos dels quals posteriorment van arribar a ser papes (Lleó X i Climent VII). Va conèixer també a humanistes de la talla de Marsilio Ficino i a poetes com Angelo Poliziano, habituals visitants del palau. 

En aquells dies Miquel Ángel un jove de 16 anys, ja havia realitzat almenys dues escultures en relleu, el Combat dels lapites i els Centaures i la Verge de l'Escala (ambdues datades dels anys 1489-1492), amb les que va demostrar que ja havia aconseguit el seu personal estil a tant primerenca edat. El seu mecenes, Lorenzo el Magnífic, va morir el 1492 i dos anys després Miquel Ángel va abandonar Florència en el moment en què els Médicis van ser expulsats per un temps de la ciutat per Carles VIII. Durant una temporada es va establir a Bolonya, on va esculpir, entre els anys 1494 i 1495, tres estàtues de marbre per l'Arca de Sant Domènec a l'Església Sant Domènec. Més tard, Miquel Ángel va viatjar a Roma, ciutat en la que podia estudiar i examinar les ruïnes i estàtues de l'antiguitat clàssica que en aquells dies s'estaven descobrint. Poc després va realitzar la seva primera escultura a gran escala, el monumental Bacus (1496-1498, Museu del Barguello, Florència), un dels pocs exemples de tema pagà en comptes de cristià realitzats pel mestre, molt exalçat a la Roma renaixentista i clarament inspirat en l'estatuària antiga, en concret a l'Apolo del Belvedere. En aquesta mateixa època Miquel Ángel va esculpir també la Pietà (1498-1500) per Sant Pere del Vaticà, magnífica obra en marbre que encara es conserva en el seu emplaçament original.

La Pietà és una de les obres d'art més conegudes i és probable que Miquel Àngel l'acabés abans de celebrar els seus 25 anys. És l'única gran obra en què apareix la seva signatura. El punt culminant de l'estil de joventut de Miquel Àngel ve marcat per la gegantina (4,34 metres) escultura en marbre de David (Florència), realitzada entre els anys 1501 i 1504, després del seu retorn a Florència. Paral·lelament al seu treball com a escultor, Miquel Àngel va tenir l'oportunitat de demostrar la seva perícia i habilitat com a pintor quan li van fer l'encàrrec de la decoració de la volta de la Capella Sixtina al Vaticà. Miquel Àngel hi va plasmar algunes de les més exquisides imatges de tota la història de l'art. Amb anterioritat a la volta de la Sixtina, el 1505, Miquel Ángel havia rebut l'encàrrec del papa Juli II de realitzar la seva tomba, planejada des d'un primer moment com la més magnífica i grandiosa de tota la cristiandat. Pensada per a ser emplaçada a la nova Basílica de Sant Pere, aleshores en construcció, Miquel Ángel va iniciar amb gran entusiasme aquest nou desafiament que incloïa la talla de més de 40 figures, passant diversos mesos en les pedreres de Carrara per obtenir el marbre necessari. L'escassetat de diners, no obstant, va portar el Papa a ordenar a Miquel Àngel que abandonés el projecte en favor de la decoració del sostre de la Sixtina. Quan anys després va reprendre el treball de la tomba, la va redissenyar a una escala menor. Tanmateix, Miquel Ángel va poder acabar algunes de les seves millors escultures amb destinació a la tomba de Juli II, entre les quals destaca el Moisés (c.1515), figura central de la nova tomba, avui conservada a l'Església de Sant Pere in vinculis, Roma. 

Si bé el projecte per a la tomba de Juli II havia requerit una planificació arquitectònica, l'activitat de Miquel Àngel en aquest sentit no va començar de fet fins l'any 1519, quan va dissenyar la façana (mai realitzada) de l'Església de Sant Llorenç a Florència, ciutat a la qual havia tornat després de la seva estada a Roma. Durant la dècada de 1520 va dissenyar també la Biblioteca Laurenciana (sala de lectura i vestíbul amb l'escalinata d'accés), annexa a l'esmentada església, tot i que els treballs no van finalitzar fins a diverses dècades després. També durant aquesta llarga etapa de residència a Florència, Miquel Ángel va emprendre, entre els anys 1519 i 1534, l'encàrrec de fer les tombes dels Mèdici a la Sagristia Nova de Sant Llorenç. Ja a Roma, Miquel Àngel va començar a treballar el 1536 en el fresc del Judici Final per decorar la paret posterior de l'altar de la Capella Sixtina, donant per conclosos els treballs el 1541. El 1538-1539 es van iniciar les obres de remodelació dels edificis al voltant de la Plaça del Capitoli (Campidoglio), sobre el turó del mateix nom, cor polític i social de la ciutat de Roma. Va concebre el Capitoli com un espai ovalat, i en el seu centre va col·locar l'antiga estàtua eqüestre en bronze de l'emperador Marc Aureli. Entorn d'ella va disposar el Palau dels Conservadors i el Museu Capitolí, així com també el Palau del Senat, donant al conjunt una nova uniformitat constructiva d'acord amb la monumentalitat pròpia de l'antiga Roma. La culminació de Miquel Àngel com a arquitecte va ser la pròpia Basílica de Sant Pere. La seva cúpula es va convertir en model i paradigma per tot el món occidental. Va morir a Roma el febrer de 1564.




Parlem de Música...

Claude Goudimel (Besançon, c.1520 - Lyon, 28-31 d'agost de 1572) va ser un editor i compositor francès. Quan encara era estudiant a la Universitat de París, Nicolas du Chemin va publicar, el 1549, les seves primeres cançons. Dos anys després es va unir com a corrector amb Du Chemin, amb qui es va associar entre els anys 1553 i 1555, i va exercir durant aquest temps una veritable direcció artística de les obres editades. Va treballar amb Jean Brinon, al qual va dedicar el seu Primer livre de psaumes (1501) i va col·laborar amb Ronsard en la publicació dels Amors; d'aquest últim també en va musicar diversos sonets i odes. Entre els anys 1557 i 1567 va residir a Metz, on va col·laborar amb el poeta i dramaturg Louis des Masures, per a qui possiblement va posar música en la seva obra 26 Cantiques au Seigneur y Tragédies saintes. Al llarg de la seva vida es va interessar per tots els gèneres de la música vocal del seu temps i va publicar cançons profanes, cançons espirituals sobre poemes de Marc-Antonine de Muret, les Odes d'Horaci, misses, motets i altres. Va ser conegut, sobretot, pels seus salteri, en què va treballar durant 20 anys. Els seus salms en forma de motets (de tres a vuit veus) van figurar entre les composicions monumentals del segle XVI. Va morir l'agost de 1572 a Lió, víctima de la Massacre del Dia de Sant Bartomeu.

OBRA:

Vocal secular:

Chansons:
Quinti Horatii Flacci poetae lyrici odae omnes quotquot carminum generibus differunt ad rhythmos musicos redactae (1555), lost
Ode, in Opuscules poétiques de P. Enoc (Lyons, 1572); P xiii
69 chansons, 3, 4vv, 1549, 1549, 1549, 1550, 1550, 1550, 1550, 1550, 1551, 1552, 1552, 1553, 1554, 1554, 1556, 1557, 1557, 1557, 1559, 1559, 1559, 1559, 1561, 1562, 1572, 1573, 1574, 1577, 1577, 1583, Corneille de Montfort: Instruction méthodique et fort facile pour apprendre la musique pratique (Lyons, 1567); P xiii

Vocal religiosa:

Psalms:
Premier livre, contenant 8 pseaumes de David traduictz par Clément Marot … plus les commandements de Dieu, 3–5vv (1551)
Premier livre de psalmes de David, avec les comandemens de Dieu … nouvellement par luy mesme revu, corrigé, et augmenté du psalme, Quand Israel, 4, 5vv (1557); P i
Tiers livre contenant 8 pseaumes de David traduitz en rythme françoise … par Clément Marot … (en forme de motetz), 4, 5vv (1557); P iii
Second livre de psalmes de David … nouvellement revu et corrigé par le dit auteur, 4–6vv (1559); P ii
Quart livre contenant 8 pseaumes … avec le cantique de Symeon … (en forme de motetz), 4, 5vv (1560); P iv
Cinquiesme livre contenant 10 pseaumes (en forme de motets), 4, 5vv (1562); P v
Psaumes … ‘dont le subject se peu chanter en taille ou en dessus’, 4vv (1562)
Les 150 pseaumes de David nouvellement mis en musique, 4vv (1564, 2/1565); P ix
Les pseaumes mis en rime françoise, par Clément Marot et Théodore de Bèze, mis en musique, 4vv (Geneva, 1565) [rev. edn of Les 150 pseaumes (1564)]
Sixième livre de pseaumes de David, mis en musique en forme de motetz, 4vv (1565); P vi
Septième livre de pseaumes de David, mis en musique en forme de motetz, 4vv (1566); P vii
Huitième livre de pseaumes de David, mis en musique en forme de motetz, 4vv (1566); P viii
Les 150 pseaumes de David, nouvellement mis en musique, 4vv (Geneva, 1580); P x
7 psalms, 4, 6vv, 1555, 1555, 1597

Masses:
Missa ad imitationem cantionis ‘Il ne se treuve en amitié’, 4vv (1552); P xii
Missae tres … ad imitationem modulorum: ut sequens tabula indicabit: ‘Audi filia’ … ‘Tant plus ie metz’ … ‘De mes ennuys’, 4vv (1558); P xii
Missa ‘Le bien que j'ay’, 1558; P xii

Others:
[19] Chansons spirituelles de M.-A. de Muret, mises en musique, 4vv (1555), lost
3 Magnificat
10 motets, 3–5vv: 1551, 1553, 1554, 1557, 1565, 1565; 5 in P xi

Font: En català: Claude Goudimel (c.1520-1572) En castellano: Claude Goudimel (c.1520-1572) In english: Claude Goudimel (c.1520-1572) - Altres: Claude Goudimel (c.1520-1572)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Goudimel is noted principally for his psalms. They are of three types: a free motet style, in which the Genevan melodies are generally used either as a cantus firmus or as motifs in imitative paraphrase; strict cantus-firmus settings in which only the first verse is set, the traditional melody appearing throughout in one voice (usually the superius) while the other voices act as imitative counterpoint to it; while in the third the Genevan melodies are (usually) in the tenor part of note-against-note harmonizations. There are 67 psalm motet settings, in eight volumes published between 1551 and 1566. The first volume does not use the traditional Genevan settings; from the third volume (1557) onwards the Genevan melodies are used to varying degrees. There are complete settings of the Psalter in the note-against-note and imitative styles, although the order in which they appeared has been a matter of some confusion (see Pidoux, 1958). The Psaumes of 1562 (of which the bassus partbook only survives) contains 82 settings of the note-against-note type. The 150 pseaumes de David (1564) consists mostly of note-against-note settings, but melodies that were used in more than one psalm are set more elaborately on their second appearance and 28 of the settings are in this imitative style; some of the latter settings are actually by Thomas Champion (Mithou). The volume was reprinted in 1565 with a supplement containing the complete psalm texts. 

The Pseaumes mises en rime françoise (1565) is a modified version of the 1564 publication: it not only adds peripheral texts common to many editions of the Genevan Psalter, but there are also some musical modifications, possibly made by Genevan musicians. The publication of 1580, containing works of the imitative type, is a reprint of a volume published by Le Roy & Ballard in 1568 that re-used some of the contrapuntal settings from 1564. Goudimel's Latin works – five masses, three Magnificat settings and ten motets – are extremely concise and concentrated; this is specially true of the masses ‘Audi filia’ and ‘De mes ennuys’. Many of these works set texts from the Catholic liturgy, and they share much with sacred music by French contemporaries such as Certon and Maillard. Consistently imitative in their textures and featuring clearly-profiled, triadic melodies, the musical style of these works is also recalled in Goudimel's more motet-like settings of French psalms. He also composed over six dozen secular songs and chansons spirituelles, works of intrinsic interest to anyone concerned with the history of French music of the mid-16th century: in these works, procedurally distinct from the psalm settings, his output strikingly reveals the continued interest of French composers in counterpoint and polyphonic elaboration of borrowed material.

GROVE MUSIC ONLINE (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

HARTMANN, Emma Sophie Amalia (1807-1851) - Piano & Vocal works

$
0
0
Edwin Henry Landseer - Study of Rachel Russell (1826-1898), daughter of Georgina, the second wife of John, sixth Duke of Bedford
Obra d'Edwin Henry Landseer (1802-1873), pintor anglès (1)



- Recordatori d'Emma Sophie Amalia Hartmann -
En el dia de la commemoració del seu 165è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Edwin Landseer (London, 7 de març de 1802 - London, 1 d'octubre de 1873) va ser un pintor i escultor anglès. Es va especialitzar en el dibuix d'animals antropomorfs, de les terres altes escoceses, de grups familiars i escenes de gènere. Landseer va néixer en el sí d'una família d'artistes i es va formar juntament amb el pintor històric Benjamin Haydon, de qui va aprendre la importància d'estudiar anatomia. Aquesta primera lliçó va proporcionar un dels camins per iniciar la seva carrera artística. Els seus quadres d'animals, per exemple, són sensiblement realistes i reflecteixen la seva comprensió de l'anatomia i la psicologia animal. Als 14 anys ja exposava amb regularitat a la Royal Academy of Arts, i va ser en aquesta edat quan va ingressar a la prestigiosa acadèmia d'art londinenca. Allà va ser elegit membre de ple dret als 24 anys. Va realitzar molts viatges a les terres altes escoceses i va pintar nombrosos quadres de la regió com El monarca de la carrerada (1851). El client més important de Landseer fou la Reina Victòria. El seu primer quadre per aquesta fou un retrat del gos Dash. Ben aviat la monarquia es va convertir en mecenes de la seva pintura. Landseer va tenir molt d'èxit al llarg de la seva vida, malgrat que va sofrir problemes mentals durant la vellesa. Fou nomenat cavaller el 1850, després d'haver refusat semblant honor vuit anys abans. Malgrat no gaudir de bona salut, va esculpir una de les seves millors obres just al final de la seva vida, els quatre lleons de bronze que envolten l'estàtua de l'almirall Nelson a Trafalgar Square i que es va instal·lar el 1867. En definitiva, va ser un dels principals pintors d'animals de l'Anglaterra victoriana, que sàviament va combinar el contingut emocional amb un enorme realisme. Una característica decisiva de l'obra de Landseer va ser la qualitat antropomorfa d'aquests quadres que sovint al·ludien a un relat dramàtic i emocional, com l'inquietant Una pota de gat (1824), Afecte (1829) i El vell gos pastor de Mourner (1837). Va morir, probablement a Londres, l'octubre de 1873.




Parlem de Música...

Emma Sophie Amalia [Zinn] Hartmann (København, 22 d'agost de 1807 - København, 6 de març de 1851) va ser una compositora danesa que va publicar la seva obra sota el pseudònim de Frederick H. Palmer. Fills de J.F. Zinn, es va formar en cant i piano amb el compositor Andreas Peter Berggreen. El 1829 es va casar amb el també compositor J.P.E. Hartmann, amb qui va tenir 10 fills, i de qui va adoptar el seu cognom Hartmann. Un dels seus fills, Emil Hartmann, va ser compositor i la seva filla Emma Sophie Hartmann (1831-1855) es va casar amb el compositor danès Niels Gade. Com a compositora va publicar principalment cançons i obra de piano. Va morir a Copenhagen el març de 1851.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Emma Sophie Amalia Hartmann (1807-1851) - Altres: Emma Sophie Amalia Hartmann (1807-1851)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

En aquest espai el cognom Hartmann ja ha estat protagonista en algunes ocasions i ho ha estat, principalment, en veu de Johan Peter Emilius Hartmann, un dels compositors danesos més destacats de l'escena europea durant el segle XIX ja que de fet va quasi viure íntegrament tot el segle. Però la dinastia Hartmann venia de més lluny, sent Johann Hartmann el primer dels seus músics internacionalment coneguts. Per tant, la nostra interessant història musical d'avui tindrà molt a veure amb els Hartmann si bé, tot i la confusió del cognom, Emma Sophie Amalia Zinn no va tenir relació directa amb aquesta família fins a l'entorn del 1829 any que es va casar amb J.P.E. Hartmann. A partir d'aquest moment, el seu contacte amb la música es va fer cada vegada més intens fins a esdevenir ella mateixa pianista i compositora. Alhora, va poder fer amistat amb autèntics referents de l'època com C.E.F. Weyse i Frederik Kuhlau. No obstant, i limitada per les labors domèstiques i pel fet d'haver de cuidar fins a 10 fills, no va ser fins que va tenir 40 anys que es va iniciar seriosament en la composició amb la tràgica circumstància que al cap de només 4 anys va morir. Conseqüentment, serà aquest breu període el que haurem d'explorar per conèixer el poc repertori existent. Obres per cert que mai va signar al seu nom, sinó sota la protecció del pseudònim Frederick H. Palmer, que va extreure d'un conte de Thomasine Gyllembourg. Pel que sembla, va tenir certes dificultats en la composició pel que va rebre l'ajuda d'Ernst Weis, un violoncel·lista i compositor aficionat fent que l'opus d'Emma fos més proper al d'una dimensió casual i amateur que professional. En tot cas, són partitures amb un toc romàntic genuí i de melodies senzilles però certament agradables. Un bon regal d'una autora desconeguda però que amb la seva espurna creativa ens il·luminarà feliçment aquest primer dilluns de març!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Iben Vestergaard (soprano); Cathrine Penderup (piano)
AMAZON: Hartmann E - Complete works
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Hartmann E - Complete works



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

RAUCHENECKER, Georg Wilhelm (1844-1906) - String Quartet No.1

$
0
0
Ernest Ange Duez - Still Life with Peonies
Obra d'Ernest Ange Duez (1843-1896), pintor francès (1)



- Recordatori de Georg Wilhelm Rauchenecker -
En el dia de la celebració del seu 172è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Ernest Ange Duez (Paris, 7 de març de 1843 - Bougival, 4 d'abril de 1896) va ser un pintor francès. Es va formar amb el pintor Isidore-Alexandre-Augustin Pils. El 1868 va participar per primera vegada al Saló de París obtenint, el 1874, la tercera medalla, la qual va anticipar nous èxits en anys successius. El 1879 va realitzar possiblement la seva obra més famosa, el tríptic de Sant Cuthbert, on va combinar la temàtica tradicional amb un paisatge costaner, tractat amb pronunciat naturalisme. En els anys següents Duez va aconseguir renom com a retratista. En aquest sentit, va realitzar el retrat de la seva dona, Mme. Duez, i també els dels pintors Ulysse Butin i Alphonse de Neuville. Aviat, però, va retornar al paisatgisme de tall històric i al·legòric. El 1888 va pintar per a La Sorbona el panell decoratiu Virgili buscant inspiració en els boscos, i el 1892 va realitzar una parella de figures al·legòriques relatives a la Botànica i la Física per l'Hotel de Ville de París. Duez va morir l'abril de 1896 a Bougival.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Ernest Ange Duez (1843-1896) - Altres: Ernest Ange Duez (1843-1896)



Parlem de Música...

Georg Wilhelm Rauchenecker (München, 8 de març de 1844 - Elberfeld, 17 de juliol de 1906) va ser un compositor alemany. Va néixer a Munich, ciutat on es va formar en violí, orgue i composició. Poc després va treballar en diverses ciutats franceses com a violinista, director i organista fins que va començar la Guerra Franco-Prussiana de 1870. A partir d'aleshores va viure a Suïssa on va ser membre fundador el 1875 i director del Musikkollegium de Winterthur. Anys més tard va tornar a Alemanya on va ser director de diverses orquestres. El 1905 va rebre el títol honorífic de Director de Música de Prússia. Va ser molt prolífic com a compositor destacant per les seves òperes, tres simfonies i dos concerts de piano. Va morir a Elberfeld el juliol de 1906.

OBRA:

Vocal secular:

Stage:
"La graine de coquelicot" (ca. 1863), Opéra comique in 1 Act [29]
"Tristanderl und Süßholde" (1865), parody [30]
"Le florentin" (1871), opera in 3 acts
"Adelheid von Burgund" (1886), opera
"Die letzten Tage von Thule" (ca. 1889), opera in 4 acts
"Sanna" (1893), opera in 2 acts
"Ingo" (1893), opera in 4 acts
"Don Quijote" (1895), opera in 3 acts
"Der Florentiner" (1901), opera in 3 acts (new version of "Le florentin")
"Ovid bei Hof", Incidental music (after 1885)
"Theodor Körner", Festival (1891)
"Amalasuntha", opera

Songs:
"Fünf Lieder der Brautzeit (Bräutigamslieder)" (1894) for baritone and piano
"Sieben Lieder" after the novel „Der Liedermacher“ (1894) for soprano and piano
"Abendlied" (1896)
"Maria Wiegenlied" (1898)
"Wirtstöchterlein" (1898)
"Schwing dich auf" (1900)
"Ave verum corpus" (1903) for contralto, cello, harp and organ
"So geht’s" (ca. 1888) for voice and piano
"Bergisches Lied" for baritone and piano
"Drei Gesänge" for baritone
"Fünf Lieder" (ca. 1883/84) for deep voice
"Königsmordliche Ballade" (ca. 1874) with flute accompaniment

Choral works:
"Sechs Lieder" (1878) for mixed chorus
"Zwei Särge" (1900) for mixed chorus and piano
"Pharao" (1897) for four-part mixed chorus or three-part women’s chorus and piano
"Lied von der Glocke" for four-part mixed chorus with speaker and piano or three part women’s chorus (ca. 1895)
"Hymne zur Einweihung des Kaiser-Wilhelm- und des Kaiser-Friedrich-Denkmals in Elberfeld" (1883) for men’s chorus
"Deutsches Schwert und deutscher Sang" (1891) for four-part men’s chorus
"Gotenzug", op. 137 (1899) for four-part men’s chorus with winds or piano
"Gotentreue", op. 138 (1899) for men’s chorus, soloists and orchestra (or piano)
"Germania" (ca. 1896) for men’s chorus
"Sechs Lieder" for men’s chorus
"Schwert und Palme" for men’s chorus
"Baracher Wein" (ca. 1889) for four-part men’s chorus
"Chorlied der Deutschen in Amerika" (1885) for four-part men’s chorus
"Der Lenz ist da" (ca. 1890) for men’s chorus
"O du taufrischer Morgen" (1877) for men’s chorus
"Wie lieb ich dich" (1877) for men’s chorus
"Walther von der Vogelweide" (1899) for four-part men’s chorus a cappella
"Das heutige Vaterland" (1883) for men’s chorus
"Gruss der Heimat: Wo immer ich weile" (um 1888) for men’s chorus
"Die Schönheit der Natur" (1900) for four-part women’s chorus
"Im Abendrot" (1900) for four-part women’s chorus
"Geduld" (1900) for three-part women’s chorus
"Zur heiligen Nacht" (1900) for mixed and three-part women’s chorus and piano
"Vater unser" (1895) for three-part women’s chorus with harmonium and flute
"Weihnachtsgruss" (1898) for three-part women’s chorus and piano
"Ode an das 19. Jahrhundert" (1899)
"An die Freiheit" (1891) for soloists, chorus and orchestra
"Niklaus von der Flüe" (1874), Swiss Peace Cantata, for soloists, male chorus and orchestra
"Trauerkantate auf den Tod Friedrichs III." (1888) for mixed chorus, baritone and orchestra
"Meine Göttin" (1897), cantata for tenor, men’s chorus and orchestra
"Huldigung der schönen Künste" (1898), cantata for soloists, chorus and orchestra
"Heil dir Germania", cantata for four-part mixed chorus, piano and orchestra and speaker
"Hinaus auf hohen Bergesgipfel", (1889) festive cantata
"Die Murtenschlacht", (1876) cantata for soloist, chorus and orchestra
"Kaiser Otto I.", Kantate für Solo, dreistimmigen Frauchenchor und Klavier oder für Solo, gemischten Chor und Klavier
"Borussia" (1899/1900), cantata for three-part women’s chorus and piano or soloist, mixed chorus and piano
"Durch Nacht zum Licht (per tenebras ad lucem)" (ca. 1900) oratorio for chorus, soloists and orchestra
"Grosse Vokale Messe" (1863/64) for six-part chorus
"Titanenschicksal" (1899)
"Festgesang" (1877) for mixed chorus, soloists and orchestra

Instrumental:

Orch.:
La Serenade pour Orchestre (1857)
Ouverture „Souvenirs d’Aix“ (1863)
Grand Ouverture pour Musique Militaire (1867)
La Marseillaise pour Musique Militaire (1868)
"Friedrich Rotbart" (ca. 1870), symphonic poem
Symphony No. 1 in F minor (1875)
Symphonic Composition in the Style of an Ouverture (1880)
Symphony No. 2 in B-flat major “Triumphal” (1885)
"Hochzeits-Idyll" (1889)
Intermezzo from the opera "Sanna" (ca. 1893)
"Aus der Jugendzeit" (ca. 1896), symphonic poem
"Alarich auf der Akropolis" (ca. 1899/1900), symphonic poem
Symphony No. 3 in D major “Elegiac” (1903/1904)

Conc.:
Violin Concerto No. 1 A minor (1876/1885)
Violin Concerto No. 2 B minor (1900)
Piano Concerto No. 1 B minor (1898)
Piano Concerto Nr. 2 F minor (1894)
Cello Concerto D minor (1904)
Oboe Concerto H minor (1905)

Chbr.:
String Quartet No. 1 in C minor (1874)
String Quartet No. 2 in D major (1878)
String Quartet in A minor (ca. 1879)
String Quartet in E major (ca. 1883)
String Quartet in G minor (in the Form of a Suite) (ca. 1890)
String Quartet in E-flat major
Piano Quintet in D major (1897) for piano, flute, 2 violins, viola and cello
String Sextet in E-flat major
Wind Octet in B-flat major (1897) for flute, oboe, cor anglais, 2 horns, bass clarinet and bassoon

Works for solo instruments:
"6 Charakteristische Tonbilder", op. 24–29 (1873) for violin and piano
"Orientalische Phantasie" (1874) for violin and string quartet or piano
"Die vier Temperamente", 4 short pieces for piano
"5 kleine Klavierstücke"
"26 kleine Orgelpräludien" (ca. 1902/03)
"Jesu, komm zu mir" for organ
"Präludium für Harmonium" (after 1885)

Font: En català: Georg Wilhelm Rauchenecker (1844-1906) En castellano: Georg Wilhelm Rauchenecker (1844-1906) In english: Georg Wilhelm Rauchenecker (1844-1906) - Altres: Georg Wilhelm Rauchenecker (1844-1906)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

While in Switzerland, Rauchenecker was introduced to Wagner who was living close by. Soon after, Rauchenecker became a member of the Triebschen Quartet which performed several concerts devoted to Beethoven’s quartets under the general direction of Wagner. This experience left a strong impression on Rauchenecker. The influence of both Wagner and Beethoven can clearly be heard in his String Quartet No. 1 in c minor, composed during this time (1874). One also can hear the influence of Mendelssohn and Schubert.  In four movements, the quartet begins Allegro impetuoso. The main theme bears some resemblance to that which Wagner used in his Siegfried Idyll, yet the movement is fresh and well-wrought. In the second movement, Andante moderato, the viola introduces the lovely melody, which serves as the main theme. It is clearly the center of gravity for the quartet and the music has an affinity to one of Mendelssohn’s songs without words. This is followed by a short but robust Allegro vivace complete with a lovely trio section. The quartet concludes with a very convincing Allegro con fuoco which blends an exciting, galloping first theme with a less-driving but lyrical second subject.

EDITION SILVERTRUST (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Wintherthur String Quartet
AMAZON: RAUCHENECKER, G.W. - String quartets
CPDL: No disponible
SPOTIFY: RAUCHENECKER, G.W. - String quartets



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

FUSZ, János (1777-1819) - Songs

$
0
0
Francisco Bayeu - El paseo de las Delicias de Madrid (c.1784)
Obra de Francisco Bayeu (1734-1795), pintor aragonès (1)



- Recordatori de János Fusz -
En el dia de la commemoració del seu 197è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Francisco Bayeu y Subías (Saragossa, 9 de març de 1734 - Madrid, 4 d'agost de 1795) va ser un pintor aragonès. Va iniciar la seva formació a Saragossa, dins de la tradició del barroc espanyol i del coneixement de la pintura italiana del segle XVIII. El 1763 va ser reclamat a Madrid per Anton Raphael Mengs, pintor de cambra de Carles III, per col·laborar en les decoracions palatines. La influència d'aquest artista va ser molt important en la seva obra posterior, en què les normes acadèmiques, la precisió del dibuix i les estudiades composicions van prevaldre per damunt del sentit escenogràfic i la riquesa cromàtica amb què havia caracteritzat la seva producció anterior. Entre els seus treballs més importants van destacar els frescs de la Basílica del Pilar de Saragossa (1775), els que va realitzar en col·laboració amb Mariano Maella el 1780 per al claustre de la Catedral de Santa Maria de Toledo (1776-1787) i els de la capella del Palau d'Aranjuez (1791). Va morir a Madrid l'agost de 1795.

Font: En català: Francisco Bayeu (1734-1795) En castellano: Francisco Bayeu (1734-1795) In english: Francisco Bayeu (1734-1795) - Altres: Francisco Bayeu (1734-1795)



Parlem de Música...

János Fusz (Tolna, 16 de desembre de 1777 - Buda, 9 de març de 1819) va ser un compositor hongarès. Es va formar inicialment a la ciutat de Baja assolint renom com a pianista a partir de la dècada del 1790. Va ser aleshores quan va començar a treballar com a professor d'Ignác Végh abans d'assolir un càrrec oficial a Pozsony (ara Bratislava). Poc després va viatjar a Viena on va estudiar amb Albrechtsberger, ciutat on també va conèixer a Joseph Haydn. Allà va publicar, el 1804, el seu opus 1, un quartet de guitarra i cordes. El 1806 va tornar a Pozsony on es va dedicar a la composició i on va escriure una cantata en honor a Henrik Klein. El 1811 va estrenar la que és considerada com la seva millor obra: una obertura per a piano a 8 mans que posteriorment va orquestrar com a preludi de l'obra Die Braut von Messina de Friedrich von Schiller. També aquells anys va estrenar algunes òperes amb èxit desigual. El 1815 va conèixer a Beethoven abans de retirar-se de l'escena pública el 1817. Com a compositor, va compondre música vocal profana i obra de cambra. Delicat de salut, es va jubilar a Buda, ciutat on va morir el març de 1819.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: János Fusz (1777-1819) - Altres: János Fusz (1777-1819)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Composer Janos Fusz’s main claim to fame seems to be that he came to Beethoven’s notice, albeit in unfavourable circumstances. Czech composer Vaclav Jan Tomasek’s diary records that Beethoven made some disparaging remarks about Fusz. At the time, Beethoven had been hoping to bring to fruition his scheme for his opera ‘Romulus and Remus’ but this was frustrated by the fact that Fusz had already written an opera on the subject. Needless to say, Beethoven saw to it that Fusz’s opera was never performed in Vienna. Fusz was very much a minor master, one of many on the Hungarian musical scene. He was born in Hungary to ethnic German parents and started his musical career in the employment of the music-loving Vegh family. He went on to hold the post of opera conductor in Pozsony (now Bratislava). In 1804 he went to study with Albrechtsburger in Vienna. Albrechtsburger was one of the most famous composition teachers of the time and he regarded Fusz as one of his favourite pupils. His most productive period as a composer was his time in Vienna from 1809 to 1814 when he published songs, piano pieces, chamber music and several works for the stage. Only one fragment of Fusz’s Romulus and Remus survives and this, a canonic trio, seems to have been inspired by the canon in the finale of Act 2 of Cosi van tutte; we thus have good grounds for presuming that Fusz knew Mozart’s operas.  It is the spirit of Mozart that hovers over the songs on this new disc. Fusz’s published works were possibly known to Schubert, but Fusz never really reaches the complexity of Schubert.

Fusz’s first published set of songs, Sechs neue Lieder (Op. 6) breaks no new ground. Each song remains charmingly in the simple strophic form, though the piano part is not insignificant and adds musical interest. Fusz continues in this vein in his Opp. 16 and 23 songs. Though he alters the musical form by writing “varied strophic” songs, the subject matter remains firmly in the realms of the familiar. The last song of the Op. 16 set Bitte beim Abschied uses the form of an opera scena, with a recitative and a da capo aria, albeit with relatively straightforward piano accompaniment. Both Beruhigung, Op. 31 and An Emilie, Op. 32, which date from his last years, return to this form, using almost the same devices as the earlier song. In Der Traum, Op. 21 and Das Madchen am Bach, Op. 22 Fusz tries other means to create a more complex, through-composed form. Both extend and stretch the strophic form to its limits with significant modulations and key structures. In Die Ercheinung, Op. 23 the vocal line is substantially strophic but the piano part is through-composed and boldly illustrative. After 1813 the composer was ill and so his songs often deal with death and mortality in their subject matter. Some of these, such as Elysium, Op. 29 are his most significant despite the fact that he forgoes first rate poetry for that by lesser masters. On this disc, the selection of songs is shared between Maria Zadori and Timothy Bentch. Zadori was familiar to me mainly through her recordings of Handel and other early music. 

Her voice has the focus and brilliance of her early pieces and is by no means a Romantic instrument. Instead she gives us clear, beautifully shaped accounts of the songs where every word and phrase tells. Timothy Bentch has an attractive lyric voice. His rather more Romantic instrument contrasts nicely with Zadori’s and he certainly holds his own. Bentch sings all of the Op. 23 songs on the disc and Zadori the Op. 22 ones. The remainder are split between them, giving each a balanced mixture of both the early strophic songs and the later more sophisticated ones. The singers are well supported by Aniko Horvath on a modern copy of Anton Walter’s Viennese Fortepiano. I did wonder whether the recording engineers had rather too favoured the voices in the balance but this is not a grave fault. All the songs are sung in German and given that Fusz’s origins were German I presume that this was his native language. The booklet provides all of the song texts in German, Hungarian and English along with an informative essay. Fusz’s songs are by no means masterpieces but the least of them is charming and the best are fascinating in their attempts to extend the form, within the composer’s limits. In these fine performances they give us a glimpse into the world of the Kleinmeister at the time of Beethoven and Schubert.

Robert Hugill (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Mária Zádori (soprano); Timothy Bentch (tenor); Anikó Horváth (fortepiano)
PRESTOCLASSICAL: Fusz - Songs
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Fusz - Songs



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

VON RADOLT, Wenzel Ludwig (1667-1716) - Lute Concertos (1701)

$
0
0
Attributed to Ogata Korin - Important Art Object Flowering Plants in Autumn
Obra d'Ōgata Kōrin (c.1657-1716), pintor japonès (1)



- Recordatori de Wenzel Ludwig von Radolt -
En el dia de la commemoració del seu 300è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Ougata Kourin (京都市, c.1657 - 京都市, 2 de juny de 1716) va ser un pintor i artesà japonès. Va néixer amb el nom d'Ogata Koretomi o Ogata Ichinojo i la seva família era descendent d'un clan samurai vassall al Shogunat Ashikaga. Va ser fill d'Ogata Soken, un comerciant ric que venia tèxtils per a quimonos a Kyoto i aficionat a les arts, ja que el reconegut pintor Honami Kōetsu li havia ensenyat cal·ligrafia. A més, el seu avi, Ogata Sohaku, també va ser artista i va instal·lar la colònia artística de Kōetsu a Kyōto. És d'aquesta forma que de ben petit, Kōrin va rebre formació del seu pare. No obstant, no va ser fins anys més tard que va prendre's la pintura com una professió real sent alumne de Yamamoto Soken, un membre oficial de l'Escola Kano. Amb ell va aprendre l'art de la pintura tradicional japonesa. A partir del 1697 va esdevenir professional i independent procurant allunyar-se de les formes establertes per iniciar un camí més lliure. Els trets distintius així com la seva originalitat van motivar ràpidament el seu reconeixement sent considerat a partir del 1701 com un dels pintors més refinats del Japó. El 1704 es va traslladar a Edo (ara Tōkyō) on hi va viure fins el 1711. Allà va treballar per a comerciants rics i per a Daimyou. El 1711 va tornar a Kyōto on va treballar i viure la resta de la seva vida. La característica dels seus treballs va ser el seu impressionisme, expressant-se en poques i molt simples formes idealitzades, amb un descuit absolut del realisme i de les convencions normals, tendint cap a l'abstracció i fixant-se en els colors i en la naturalesa de la pintura. Va morir a Kyōto el juny de 1716.

Font: En català: No disponible En castellano: Ōgata Kōrin (c.1657-1716) In english: Ōgata Kōrin (c.1657-1716) - Altres: Ōgata Kōrin (c.1657-1716)



Parlem de Música...

Wenzel Ludwig von Radolt (Wien, bap. 18 de desembre de 1667 - Wien, 10 de març de 1716) va ser un llaütista i compositor austríac. De família noble, es desconeix totalment la seva formació musical. Si bé es creu que va ser un dels compositors de llaüt més importants d'Àustria, juntament amb Johann Georg Weichenberger, només es coneix una publicació al seu nom per títol Die aller treieste, verschwigneste und nach so wohl fröhlichen als traurigen Humor sich richtende Freindin (Viena, 1701). Dedicada a l'emperador Josep I del Sacre Imperi Romanogermànic, és una col·lecció de vuit concerts en un estil proper al de la suite francesa. Von Radolt es creu que va viure entre Itàlia i Àustria, morint a Viena el març de 1716.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Wenzel Ludwig von Radolt (1667-1716) - Altres: Wenzel Ludwig von Radolt (1667-1716)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Després d'una voluminosa quantitat d'entrades musicals algunes coses ja les tenim més o menys clares i, entre moltes altres, una d'elles va ser el fet que durant un parell de segles ben bons, els músics van treballar estretament amb les classes benestants del moment, sent servents dels seus gustos, extravagàncies o deliris. Aquesta proximitat amb l'aristocràcia, noblesa o reialesa de cada època no va anar acompanyada, en la majoria de casos, d'una equivalència social pel músic, ans el contrari, sovint van haver de viure a l'ombra de l'opulència dels seus mecenes tot i l'admiració que sí rebien i del suport econòmic del qual moltes vegades també gaudien. Per tant, tot i alguns exemples de notable entitat com els de Frederic el Gran, Josep I o Leopold I, pocs van ser els aventurats nobles o aristòcrates que van voler ser reconeguts com a músics o compositors per tal de no 'degradar' el seu estatus social. A tal efecte i quan hom observa un compositor com Von Radolt, aristòcrata de cap a peus, ha de pensar més en una excepció que en una norma. I així va ser perquè el Baró Von Radolt, tot i viure immers en l'abundància, va afirmar '... dedicar el curs de la meva vida a la música'. I ho va fer amb l'ajuda d'un instrument poc habitual a la seva Àustria natal, el llaüt. Intèrpret de gran habilitat, com a compositor només va publicar una extensa i ben documentada col·lecció per nom Die Aller Treüeste Freindin (1701) en què va incloure 12 concerts per a llaüt amb diferents acompanyaments. I si bé parlem de concerts que per proximitat geogràfica haurien de partir, a priori, de la forma italiana, el cert és que l'arquitectura final és rotundament francesa, en clara correspondència amb la típica suite francesa la qual, certament i sinó que li preguntin a Bach, gaudia d'ampli ressò arreu d'Europa. Conseqüentment, i en essència, moviments com allemande, courente, sarabande, menuette, gigue, et altris, són els habituals. La nota divergent la posen la Tocatta i la Symphonia, ambdues més properes a l'estil de Frescobaldi. En tot cas, la sorpresa, evident, s'amplifica a mesura que el tempo va avançant fruit de la pulcritud i les exquisides formes, tècniques i exposició. Una autèntica meravella d'un aristòcrata a qui donarem la benvinguda i, evidentment, les gràcies amb joia i satisfacció!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ars Antiqua Austria; Hubert Hoffmann (lute); Gunar Letzbor
AMAZON: Viennese Lute Concertos
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Viennese Lute Concertos



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

COMES, Joan Baptista (c.1582-1643) - In Nativitate Domini

$
0
0
Guido Reni - The Coronation of the Virgin (c.1607)
Obra de Guido Reni (1575-1642), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Guido Reni (Bologna, 4 de novembre del 1575 - Bologna, 18 d'agost del 1642) va ser un pintor i gravador italià. Es va formar a Bolonya amb l'artista flamenc Dionisio Fiamingo Calvaert, encara que molt aviat, potser abans del 1595, va començar a freqüentar l'acadèmia dels Carracci, on l'educació propugnava el retorn a la natura. A l'entorn del 1601 va viatjar a Roma on hi va romandre durant uns 15 anys, amb puntuals viatges a Bolonya. Allà va aprofundir en el coneixement de la pintura de Rafael i en la còpia d'escultures clàssiques. A més, la capital italiana li va proporcionar l'ocasió d'entrar en contacte amb propostes innovadores com era la pintura de Caravaggio, l'influx de qui es va deixar sentir intensament en la seva producció dels anys 1603 a 1605 i en obres com Crucifixió de Sant Pere (Musei Vaticani, Roma). A partir d'aquest moment, Reni va manifestar amb total independència la seva personalitat artística per a importants comitents, com els cardenals Paolo Emilio Sfondrati o Scipione Borghese, aquest últim nebot del Papa Pau V per a qui va realitzar els frescs de Sant Andrea conduït al martiri, a l'oratori de Sant Andreu (San Gregori al Celio, 1609) o L'Aurora per al Casino del seu nom (1614). Alhora va dur a terme importants encàrrecs per Bolonya, entre els quals va destacar Matança dels innocents (1611, Pinacoteca Nazionale di Bologna), una de les seves obres fonamentals. El 1614 va tornar definitivament a Bolonya, ciutat que va abandonar només per traslladar-breument a Roma o Nàpols. Durant aquest període va realitzar obres com Hipómenes i Atalanta (Museu del Prado, Madrid), una de les seves obres mestres més reconegudes, i va crear també les cèlebres pintures de personatges femenins; dolces i serenes representacions que van gaudir de gran popularitat i que van ser copiades en nombroses ocasions. Els darrers anys, va modificar la seva paleta, que progressivament es va anar aclarint fins assolir una qualitat gairebé monocroma, amb perfils també cada vegada més imprecisos i pinzellades més lliures. Va morir a Bolonya l'agost de 1642.

Font: En català: Guido Reni (1575-1642) En castellano: Guido Reni (1575-1642) In english: Guido Reni (1575-1642) - Altres: Guido Reni (1575-1642)



Parlem de Música...

Joan Baptista Comes (València, c.1582 - València, 5 de gener de 1643) va ser un compositor valencià. Fill d'un mestre artesà de tapins, va néixer a la ciutat de València al voltant de 1582. Va ingressar com a escolà a la Catedral de València fins el 1596, any que va fer el canvi de veu. Es creu que allà va contactar, i potser rebre formació, de Ginés Pérez de la Parra i Ambrosio Cotes. Després d'aquest primer període, se'n perd el rastre fins el 1602, any en què se'l situa com a estudiant d'organista a Sueca. El 1605 es situa a Lleida on va ser nomenat mestre de capella de la Seu Vella de la ciutat. Posteriorment va tornar al Regne de València, ja que el 1606 era canonge a la col·legiata de Gandia. Dos anys més tard va ingressar com a tinent de mestre de la recentment creada capella musical del Reial Col·legi del Corpus Christi de la seva ciutat natal, institució que havia estat recentment fundada el 1604. El 1613 va aconseguir, sense prèvia oposició, el nomenament de mestre de capella de la catedral metropolitana de València, càrrec que va mantenir fins el 1618. Aquell any va rebre el nomenament de tinent de mestre a la capella reial de Felip III, establerta a la cort madrilenya i de la qual Mateo Romero n'era el seu mestre de capella. Tot i que l'any següent Comes ja va intentar tornar a València, les condicions econòmiques i de treball que li van oferir el van fer desistir. Va romandre a Madrid fins el 1628, i va acceptar per fi l'oferta d'aquesta institució per convertir-se en el mestre de capella. Però només va exercir aquest càrrec durant quatre anys perquè el 1632, descontent amb les condicions de treball imposades, va aprofitar una nova oferta de la catedral de València per al magisteri de la seva capella, que es convertiria en l'últim càrrec de la seva vida. El 1638, a causa del delicat estat de salut, va ser rellevat de la tasca d'educació dels escolans, càrrec que va ser ocupat per Francisco Navarro. Va morir a València el gener de 1643 i en el testament va llegar els seus treballs musicals, encara que no gratuïtament, a la catedral.

Font: En català: Joan Baptista Comes (c.1582-1643) En castellano: Joan Baptista Comes (c.1582-1643) In english: Joan Baptista Comes (c.1582-1643) - Altres: Joan Baptista Comes (c.1582-1643) 



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Joan Baptista Comes va ser un compositor proper, tant és així, que durant un breu període de la seva apassionant vida va combregar i treballar a Lleida, a la seva majestuosa Seu Vella. A partir d'aquí, el seu ecosistema es va situar entre Madrid i València ciutats on es va donar a conèixer hàbilment i amb la consistència del seu repertori que fàcilment podrem contrastar amb l'edició esplèndida que avui escoltarem. I Baptista Comes no tant sols es va limitar a escriure música, principalment religiosa val a dir, sinó que fou un clar innovador tenint en compte el context en el qual va viure. En aquest sentit fou un dels principals inductors del gènere multicoral a València escrivint composicions per a gran nombre de veus, a diferents cors i en repartiments separats en l'espai per tal de crear diferents escenaris sonors. Alhora, va ser un expert en el contrapunt així com el creador d'una nova forma villancet, en tres temps i amb una tonada que repeteix tant el tema literari com musical. I tot plegat adornant-ho, molt sovint i amb intel·ligència, amb la majoria dels dispositius instrumentals existents en aquella època. El resultat, com podrem comprovar en aquest recull de villancets i responsoris aglutinats sota el títol de In Nativitate Domini, és notablement efectiu i singularment agradable. Hem de recordar que durant el segle XVII hispànic la Nativitat del Senyor va ser una de les celebracions litúrgiques més importants alhora que festives. Probablement, era la festa religiosa més concorreguda, amb el permís de Setmana Santa, en esglésies i catedrals, i conseqüentment un dels majors reptes compositius de mestres de capella d'alta graduació com Baptista Comes. De ben segur conscient de la transcendència catòlica, el mestre exhibeix tot el potencial retòric i logístic del que disposava per a convertir la celebració pertinent en un acte d'exaltació en tota la seva dimensió. És d'aquesta forma que la relació que s'estableix entre veus i instruments s'aproxima a un èxtasi que sens dubte situarà a Déu al cel, per altra banda i com sembla ser, el lloc que l'hi pertoca!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

CARDON, Jean-Baptiste (1760-1803) - Symphonies

$
0
0
Jean-Auguste-Dominique Ingres - Comtesse d'Haussonville (1845)
Obra de Jean Auguste Dominique Ingres (1780-1867), pintor francès (1)



- Recordatori de Jean-Baptiste Cardon -
En el dia de la commemoració del seu 213è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Jean Auguste Dominique Ingres (Montalban, 29 d'agost de 1780 - Paris, 14 de gener de 1867) va ser un pintor francès i una de les principals figures del neoclassicisme. Fill d'un escultor i pintor mediocre, el 1797 va entrar al taller parisenc del pintor neoclàssic Jacques-Louis David i va guanyar el gran Premi de Roma el 1801 amb la seva obra Els ambaixadors d'Agamèmnon (Escola de Belles Arts de París). Entre els anys 1806 i 1820 va treballar a Roma, on va desenvolupar un mestratge extraordinari com a dibuixant i dissenyador. Va rebre la influència de l'obra de Rafael, fins a tal punt que la seva obra ha estat definida com el resultat de la doble influència de Rafael i David. El 1814 va pintar Odalisca (Museu del Louvre, París), on va plasmar la fascinació que Orient ha exercit a Occident, incrementada per la campanya d'Egipte de Napoleó Bonaparte. Durant la seva estada a Itàlia va realitzar molts retrats a llapis notables per la puresa i senzillesa d'estil. El 1820 va abandonar Roma i va viatjar a Florència on hi va romandre durant quatre anys. Al seu retorn a París va aconseguir un èxit clamorós amb el seu quadre El vot de Lluís XIII (1820), que va presentar al Saló de París de 1824. Es va convertir en el líder reconegut de l'escola neoclassicista oposada al nou romanticisme que encapçalaven Eugène Delacroix i Théodore Géricault. Durant aquest període va pintar L'apoteosi d'Homer (1827) per al sostre d'una de les sales del Louvre de París. Furiós davant la freda acollida que va rebre el seu Martiri de Sant Sinforiano (1834, Catedral d'Autun), va abandonar París i va acceptar el nomenament de director de l'Acadèmia Francesa a Roma el 1834. 

Després de set anys com a director d'aquesta acadèmia va tornar a París, on se'l va rebre com un dels pintors més prestigiosos de França. A partir de llavors es va consagrar en la seva situació com a pintor i portaveu acadèmic oficial vers els nous romàntics, que va culminar amb la concessió de la Legió d'Honor el 1845 amb el grau de comandant. A l'Exposició Universal de París de 1855 va rebre, juntament amb Delacroix, el seu principal rival artístic, la medalla d'or. Va morir a París el gener de 1867. Les principals característiques de l'art d'Ingres, puresa del dibuix, sensibilitat per l'expressió del caràcter i precisió en la línia d'estil neoclàssic, van demostrar ser perfectes per a l'art del retrat. Madame Moitessier (1851, Galeria Nacional d'Art, Washington) i La comtessa d'Haussonville (1845, Col·lecció Frick, Nova York) són clars exemples d'aquest extrem, i la seva LF. Bertin (1832, Louvre) està considerat com un els millors retrats del segle XIX. Ingres va continuar pintant fins a una edat avançada i als 82 anys va pintar la que posteriorment seria la seva obra més famosa, El bany turc (1863, Louvre), culminació dels seus esplèndids nus femenins. La influència que va exercir en l'art posterior va ser immensa. Tota una generació de pintors va reconèixer ser hereu, en part, de l'estil d'Ingres. Edgar DegasPierre Auguste RenoirHenri Matisse i Pablo Picasso, entre molts altres. Va morir a París el gener de 1867.




Parlem de Música...

Jean-Baptiste Cardon (Rethel, 1760 - Санкт-Петербург, 11 de març de 1803) va ser un arpista i compositor francès. Fill del també compositor Jean-Guillain Cardon, es va formar amb el seu pare. El 1761 va viatjar, juntament amb el seu pare i el seu germà violinista Louis-Stanislas Cardon (1761-1797), a París. Allà, i a partir del 1780, Jean-Baptiste es va començar a fer un nom com a intèrpret d'arpa i també com a professor. Va treballar al servei de la Comtessa d'Artois, a qui va dedicar el seu Op.1 (1780). La seva relació estreta amb la noblesa va motivar la seva fugida de França durant la Revolució establint-se a Sant Petersburg, on va treballar per la família reial i per alguns dels seus teatres. El 1791 es va casar amb Charlotte-Rosalie Pitrot, una actriu teatral, i més tard va treballar com a músic de cambra al costat de Ferdinand Titz, el clarinetista Joseph Beer, el violoncel·lista Allesandro Delfino i el pianista i compositor Ernst Wanzura. El 1802 va fer una visita a França però va decidir tornar a Sant Petersburg, ciutat on va morir el març de 1803.

OBRA:

Instrumental:

Sonatas, hp, vn acc.:
in sets of 4 as opp.1 (1780), 6, 7 (1786), 8, 9, 11, 13, 15, 16, 17, 22;
in sets of 3 as opp.10, 11

Simphonies concertantes:
2 for (hp, vn, vc)/2 vn, op.14;
2 for hp, 2 vn, va, b, op.20

Other works:
2 concs., 1 as op.16;
4 quatuor concertants, hp, vn, va, b, op.20;
Lorsque la tourterelle, ariette, hp, vn, b;
6 trios ariettes connues, arr. 2 cl, b;
6 duos, 2 hp, 3 as op.3;
Le carillon de trois fermiers, le trio de Zémire et Azor et 3 petits airs, hp, op.2;
Recueil d’airs variés, hp, op.19 (?1792);
Licas, romance, hp/pf

Doubtful:
3 duos, 2 hp, op.3;
Duos, 2 hp, op.5;
2 concs., hp, 2 vn, 2 ob, 2 hn, va, b, op.10

Pedagogia:

L’art de jouer de la harpe, op.12 (1785)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jean-Baptiste Cardon (1760-1803) - Altres: Jean-Baptiste Cardon (1760-1803)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Cardon composed duos, trios, airs with variations, two concertos and over 30 sonatas for the harp. He also wrote L’art de jouer de la harpe (Paris, 1785), a tutor for the single-action pedal harp tuned to the key of E , that includes preludes as chord and arpeggio exercises in the keys of E , B , C, G, D, A and E. His innovative style advanced the development of virtuoso harp playing. By the age of twenty Jean-Baptiste Cardon had gained European-wide renown as a harp virtuoso and teacher. Many of his works, all of which feature the harp, were dedicated to prominent aristocrats in France, Russia and Britain. As harpist to the Russian royal family between 1790 and 1793 he was paid an astounding three million roubles. Besides his music, Cardon wrote an influential method on harp playing, published in Paris in 1785 as his op. 12. This release features a selection of his music - most of which, unfortunately, was published undated. The five works are all in two movements, the first an allegro in every case, the second a rondo (variations in the first Trio), but the music is anything but samey. Indeed, the reasons for Cardon's modern obscurity are not clear - this is outstanding music from beginning to end. It is often virtuosic - but not for its own sake, wonderfully mellifluous and endlessly inventive. This is not only true of the harp writing - the violin music in the two sonatas, for example, is quite stunning, far more than mere accompaniment. What a loss to music his early death was.

On the face of it, the accompanying booklet is attractive, with its glossy pages and colour pictures. However, the notes are very brief - a single side, with very little about the individual pieces - and poorly edited, with punctuation all over the place and the occasional silly typing error, such as: "Fleeing the French Revolution in 1974, he..." The notes themselves have been written by a non-native speaker of English, giving a few gawky sentences like: "Young, he settled in Paris by Marie Therese of Savoy". Why do so many labels undermine the quality of their products by not hiring a competent proof-reader? In Harp & Co's case, even their word-processing is suspect - the back inlay is a mess of misaligned columns, poor punctuation, spelling mistakes (e.g. 'tropo' for 'troppo'), a suspect opus number (according to New Grove, Cardon's op. 9 is a set of sonatas for harp & violin accompaniment), and even a track timing for a non-existent track! There is also, inexplicably, a complete absence of any information about the performers - not even which of the two named violinists is playing where. Buyers must content themselves with a single photograph and resort to Google. On the other hand, the recording is very good indeed - a pity there is no mention of where or when it was made - with a superb balance between soloists. The problems with the booklet should not be allowed to detract from the fact that this is a very good production generously crammed with excellent music beautifully played.

Byzantion (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Rachel Talitman (harp); Harpeggio Ensemble
PRESTOCLASSICAL: The School of Harp in France, Vol. 3
CPDL: No disponible
SPOTIFY: The School of Harp in France, Vol. 3



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

MOZART, Wolfgang Amadeus (1756-1791) - Requiem (1791)

$
0
0
Caspar David Friedrich - View of Arkona with Rising Moon (c. 1805-1806)
Obra de Caspar David Friedrich (1774-1840), pintor alemany (1)



- In memoriam Nikolaus Harnoncourt -



Parlem de Pintura...

Caspar David Friedrich (Greifswald, 5 de setembre de 1774 - Dresden, 7 de maig del 1840) va ser un pintor i destacat paisatgista del moviment romàntic alemany. Les seves obres sovint representen paisatges, i la natura sovint s'hi presenta amb un caràcter transcendent. Els impressionants paisatges i marines no són només fruit d'una meticulosa observació de la natura, sinó que sovint tenen també caràcter al·legòric. Va néixer el setembre de 1774 a Greifswald i va estudiar a l'Acadèmia de Copenhaguen. El 1798 es va establir a Dresden, on va entrar a formar part d'un cercle literari i artístic imbuït dels ideals del moviment romàntic. Els seus primers dibuixos, perfilats amb precisió a llapis o sèpia, ja exploren motius que seran recurrents al llarg de la seva obra. Platges de roques, planícies de tot tipus i nues, cadenes muntanyoses infinites i arbres que s'eleven cap al cel. Més endavant la seva obra comença a reflectir cada vegada més la resposta emocional de l'artista davant dels escenaris naturals. Va començar a pintar a l'oli el 1807. Un dels seus primers llenços, La creu de les muntanyes (c.1807, Staatliche Kunstsammlungen, Dresden), és representatiu del seu estil de maduresa. Aquesta obra, que trenca totalment amb la pintura religiosa tradicional, és íntegrament un paisatge on la figura del Crist crucificat, vista des del darrere i retallada contra la posta de sol a la muntanya, es troba gairebé perduda en l'escenari natural. Segons els escrits del propi Friedrich, tots els elements de la composició tenen caràcter simbòlic. Les muntanyes són una al·legoria de la fe, els raigs del sol del capvespre simbolitzen el final del món precristià i els avets representen l'esperança. Els colors freds, àcids, la il·luminació clara i els contorns contrastats potencien els sentiments de malenconia, aïllament i impotència humana davant la força inquietant de la naturalesa que s'expressa en la seva obra. Com a professor de l'Acadèmia de Dresden, va determinar l'obra dels pintors romàntics alemanys. Tot i que la seva fama va declinar després de la seva mort, esdevinguda el maig de 1840 a Dresden, la seva simbologia va seguir produint una hipnòtica fascinació en tota la generació d'artistes posteriors.




Parlem de Música...

Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27 de gener de 1756 - Wien, 5 de desembre de 1791) va ser un compositor i pianista austríac. Considerat com un dels més grans genis musicals de tots els temps, Mozart va compondre una obra original i extensa que va abastar gèneres tant diferents com l'òpera bufa, la música sacra i les simfonies, i es va fer cèlebre no tan sols per les seves extraordinàries dots com a músic, sinó també per la seva agitada biografia personal, marcada per la rebel·lia, les conspiracions en contra seva i la seva mort prematura. Personatge rebel i impredictible, Mozart va prefigurar la sensibilitat romàntica. Va ser, juntament amb Händel, un dels primers compositors que van intentar viure al marge del mecenatge de nobles i religiosos, fet que va posar en relleu el pas a una mentalitat més lliure respecte la normativa de l'època. El seu caràcter anàrquic i aliè a les convencions va despertar adhesions i enemistats. Fill del compositor Leopold Mozart i d'Anna Maria Mozart, la seva va ser una família benestant de funcionaris públics. Leopold era compositor i violinista de la cort del príncep arquebisbe de Salzburg i autor d'un manual d'iniciació en l'art del violí, publicat el 1756. Mozart va ser el setè fill d'aquest matrimoni, però només ell i la seva germana Maria Anna Nannerl van sobreviure. Ambdós van créixer en un ambient en el qual la música va dominar el paisatge, ja que el pare era un excel·lent violinista que treballava com a compositor i vicemestre de capella a la cort del príncep-arquebisbe Segimon de Salzburg. En aquell temps, Salzburg començava a recuperar-se dels desastres humans i econòmics de les guerres civils del segle XVII, però tot i així la vida cultural i econòmica girava gairebé exclusivament al voltant de la figura feudal de l'arquebisbe, alhora que començaven a circular idees il·lustrades entre una naixent burgesia urbana, si bé aliena als centres socials de més prestigi i poder com Viena. Va ser en aquest context social i polític on Mozart va viure els primers anys.

Leopold, ferm i de conviccions profundes, va educar als seus fills des de ben petits com a músics capaços de contribuir al benestar econòmic de la família i de convertir-los en servidors a sou del príncep de Salzburg. Una aspiració lògica i comuna en el seu temps. Nannerl Mozart, cinc anys més gran que Wolfgang, va ser la primera mestra de Mozart. L'interès i les atencions de Leopold es van concentrar al principi en la formació de la dotada Nannerl, sense adonar-se de la primerenca atracció que el petit Mozart sentia per la música ja que als 3 anys ja interpretava amb el teclat del clavecí, assistia a les classes de la seva germana i s'amagava sota de l'instrument per escoltar al seu pare quan componia les seves obres. Pocs mesos després, Leopold es va veure obligat a donar lliçons als dos i va quedar sorprès en contemplar el seu fill de 4 anys llegir les notes sense dificultat i tocar minuets amb més facilitat del que es podia imaginar. Va ser evident, per tant, que la música era la segona naturalesa del precoç Wolfgang, capaç a tant tendra edat de memoritzar qualsevol passatge escoltat a l'atzar, de repetir al teclat les melodies que li havien agradat a l'església i d'apreciar amb tant encert com innocència les harmonies d'una partitura. Un any més tard, Leopold va descobrir en el quadern de notes de la seva filla les primeres composicions de Wolfgang, escrites amb cal·ligrafia infantil i plenes de taques de tinta, però correctament desenvolupades. Possiblement emocionat, Leopold va decidir dedicar-se en cos i ànima en la seva educació. L'orgull patern no va poder contenir-se i Leopold va decidir presentar als seus dos petits genis en el món dels aristocràtics i nobles, a fi tant de delectar-se amb les previsibles lloances com de trobar generosos mecenes i protectors disposats a assegurar la carrera dels futurs músics. Renunciant a tota ambició personal, es va dedicar exclusivament a la missió de conduir als germans prodigiosos fins a la plena maduresa musical. 

Tot i que el nen era sens dubte un geni, cal observar que el seu talent va ser educat, esperonat i polit per la diligència del pare, al qual només cal atribuir haver exposat a un nen de salut trencadissa als constants rigors d'uns viatges certament incòmodes. La iconografia del Mozart infant no ens ofereix un retrat fidel del seu aspecte, però els testimonis coincideixen en una pal·lidesa extrema, gairebé malaltissa. Així, els germans Mozart es van convertir en concertistes infantils en gires cada vegada més ambicioses alhora que van comptar amb el beneplàcit del príncep, sense el qual no haurien pogut abandonar la ciutat. Entre els anys 1762 i 1766 van realitzar diversos viatges per Alemanya, França, Gran Bretanya i els Països Baixos. El 1762, un any després de la primera composició escrita per Mozart, tant ell com la seva germana van començar a realitzar concerts en els salons de Munich i Viena. En el mateix any van viatjar a Frankfurt, Suro, Brussel·les i París. A Versalles, aquell nen mimat per l'aplaudiment de tots, però nen al cap i a la fi, va saltar espontàniament a les faldilles de l'emperadriu per abraçar-la, i li va proposar a la futura reina Maria Antonieta, de la seva mateixa edat, casar-se amb ell. Des d'allà van marxar a Londres, on van tocar al palau de Buckingham i van conèixer a Johann Christian Bach, fill de Johann Sebastian Bach, les composicions de qui van marcar profundament a Mozart. En només sis setmanes, Wolfgang va ser capaç d'assimilar l'estil de Johann Christian i compondre versions personals de la seva música. La primera gira va concloure el 1766. Entre els anys 1767 i 1769 van donar concerts per Àustria, i des d'aquesta data fins el 1771 a Itàlia, on va rebre la protecció del Pare Martini, que va gestionar el seu ingrés a l'Accademia Filarmonica. Des d'allà van tornar a Salzburg on va ser rebut amb el títol honorífic de Konzertmeister de la cort. Mozart aviat es va haver de familiaritzar amb el violí i l'orgue, amb el contrapunt i la fuga, la simfonia i l'òpera. La permeabilitat del seu caràcter va facilitar l'assimilació de tots els estils musicals. També va començar a compondre seriosament, primer minuets i sonates, després simfonies i més tard òperes i obra religiosa, encàrrecs ben pagats però poc interessants per les seves aspiracions, i que va acceptar per la imperiosa necessitat de guanyar diners suficients per sobreviure i seguir viatjant. En aquell temps també va donar classes de clavicèmbal. 

A partir del 1770 el Papa Clement XIV va atorgar a Mozart l'Ordre de l'Esperó d'Or amb el títol de cavaller i l'Acadèmia de Bolonya el va distingir amb el títol de compositoreEl 16 de desembre de 1771 els Mozart van tornar a Salzburg, aureolats pel triomf assolit a Itàlia però sempre a mercè de les circumstàncies. Mozart, amb 15 anys, ja tenia en el seu haver l'escriptura de més de 100 composicions (concerts, simfonies, misses, motets i òperes) si bé la mort de l'arquebisbe de Salzburg, i les idees i el caràcter del nou mitrat, el comte Gerónimo Colloredo, van alterar el rumb de la vida de Mozart. Contràriament al que hom pot imaginar, l'atmosfera de l'Àustria catòlica era menys rígida i puritana que la de l'Alemanya protestant, sobretot a Viena, i el nou arquebisbe no era un senyor feudal a la manera antiga, sinó tot un reformista il·lustrat, que va convertir als servents i criats de la seva cort en funcionaris públics. En aquesta operació, però, Colloredo va actuar amb la rigidesa d'un dèspota, i per al jove Mozart, equiparat administrativament als jardiners de palau, la modernització de la cort li va resultar més humiliant i costosa que el tracte benvolent i paternal, encara que arbitrari, del seu antic protector. La cort de Salzburg va estar, a més, impregnada de clericalisme i intrigues en la tradició vaticana, i el vitalisme i cosmopolitisme de Mozart anhelava la vida de Viena, per la intensitat de la seva obertura i curiositat musical i l'animació artística dels seus teatres. Només la seva naturalesa alegre i despreocupada va salvar al jove de l'apatia o la rebel·lió i li va permetre crear en aquesta època més i millor que mai. Era la fi del nen prodigi i el començament de la maduresa musical. En els seus concerts va trencar amb les concepcions tradicionals aconseguint un veritable diàleg entre l'orquestra i els solistes. Mozart resultava per tots alhora nou i estrany. Però tampoc la seva següent òpera, La finta giardiniera, en què va fusionar per primera vegada drama i sàtira, va constituir un èxit, encara que havia tractat de seguir al peu de la lletra les regles de la moda i els convencionalismes. El jove es va sentir frustrat, i desitjava compondre amb llibertat i fugir del marc estret i provincià de la seva ciutat natal. Noves i breus visites a Itàlia i Viena van augmentar les seves ànsies d'ampliar horitzons.

Durant aquest període la seva producció d'encàrrec va ser principalment religiosa, tot i que Mozart va compondre diverses òperes, quartets de corda, sonates i divertiments. Després d'una estada a Munich el 1775, per representar, davant l'elector Maximilià IIILa finta giardiniera, Mozart va aconseguir finalment autorització de Colloredo per a una nova gira. Acompanyat aquesta vegada de la seva mare, va partir de Salzburg, feliç d'abandonar la seva 'salvatge ciutat natal' i amb l'esperança de reviure els seus èxits infantils a París. Però primer es va aturar llargs mesos del 1777 a Munich, Augsburg i Mannheim, entre altres ciutats. En l'última va fer amistat amb RammWendling i Cannabich i va escriure un Concert per a pianoEl 23 de març de 1778 va arribar a París, on va conèixer la primera de les seves més amargues experiències, la ignorància de la ciutat. Mozart va escriure dures paraules per la frivolitat i insensibilitat musical vers la seva obra. Les seves condicions de subsistència es van fer sensiblement precàries, motiu que va contribuir a minar la ja precària salut de la seva mare i Anna Maria va morir el 3 de juliol, una mort que va contribuir a incrementar els malentesos i les tenses relacions entre pare i fill. Abans de tornar a Salzburg, Mozart va entrar en contacte amb la família Weber a Mannheim. De fet, en la primera estada a la ciutat s'havia enamorat d'Aloysia Weber, una prometedora cantant. Els dos anys següents els va passar a Salzburg fins que li va arribar un encàrrec de Munich, la composició de l'òpera Idomeneu. El 1781 Mozart i la família Weber van coincidir a Viena. Ell, com a membre de la cort de Colloredo, i la família Weber, per seguir els esdeveniments musicals de la temporada. Rebutjat anteriorment per Aloysia, Mozart es va fixar en la seva germana Constance

Mentrestant, les relacions amb l'arquebisbe es van deteriorar i Mozart, per a desesperació de Leopold, va mostrar una actitud rebel i poc diplomàtica. A principis de maig, Mozart va rebre l'ordre, a través d'un lacai de Colloredo, d'abandonar immediatament Viena, pel que sembla, per portar un paquet a Salzburg, on se l'obligava a romandre a la ciutat. Mozart, ofès, va presentar la seva carta de dimissió a l'arquebisbe, que la va acceptar immediatament. Lliure de patrons, Mozart va decidir viure a Viena la resta de la seva vida. Mozart sense voler-ho va anticipar a l'artista modern del romanticisme, molt en consonància amb l'esperit rebel del Sturm und Drang i la sensibilitat wertheriana que va commocionar la joventut alemanya de l'època, la d'un artista que anhelava alliberar-se de la servitud feudal, que es resistia a inserir-se en les files del funcionariat cultural, i que pretenia, en darrera instància, sobreviure per sí mateix. A Viena va començar a donar lliçons de piano i a compondre sense descans. Molt aviat va rebre l'encàrrec d'escriure una òpera per a commemorar la visita del gran duc de Rússia a Viena. Com en aquell temps estaven de moda els temes turcs, exponents de l'exotisme oriental amb certs tocs lleument eròtics, Mozart va abordar la composició de El rapte del serrall, que, estrenada un any més tard, es va convertir en el seu primer gran èxit vienès, i no solament a Àustria sinó també a Alemanya i altres ciutats europees com Praga. El 4 d'agost de 1782, poc després d'aquest gran triomf, Mozart es va casar amb Constance Weber, a qui va dedicar la serenata Nachmusik k.388

El matrimoni es va instal·lar a Viena en un pis cèntric que es va omplir aviat d'alegria desbordant, amb festes fins a la matinada, balls, música i nens. Era un ambient embogit, anàrquic i despreocupat, molt al gust de Mozart, que enmig d'aquell caos va poder desenvolupar el seu enorme impuls creador. En els nou anys del seu matrimoni van donar a llum set fills, dels quals només van sobreviure dos, Karl Thomas i Franz Xaver, nascut quatre mesos abans de la mort de Mozart, i futur pianista i compositor. Constance, afeblida pels embarassos, es va veure obligada a seguir cures de repòs precàries degut a la feble economia familiar. El 1784 es va apropar a la francmaçoneria per saciar una ànsia d'universal fraternitat i espiritualitat que Mozart, com molts catòlics austríacs, sacerdots inclosos, va trobar en els símbols i els ritus maçons abans que en la pompa clerical de l'Església. Una simbologia que més endavant va saber plasmar musicalment en la composició de La flauta màgicaFins el 1787, i sobretot a partir dels èxits vienesos de 1784, Mozart va gaudir d'uns anys que s'han de qualificar de feliços. Durant aquest primer període, la seva producció va ser ingent en tots els gèneres: concerts per a piano, trios, quartets, quintets, etc. El 1783 havia escrit una de les seves millors obres, la Missa en do menor. I de 1784 daten els més cèlebres Concerts per a piano si bé el públic va continuar mostrant-se reticent i consternat davant d'una música que no va acabar d'entendre. El 1786 va compondre Les noces de Fígaro, amb llibret de Lorenzo da Ponte a partir de l'obra de Beaumarchais. L'elecció del tema va ser arriscat i subversiu ja que l'obra original estava prohibida però en aquesta mateixa elecció es va posar de manifest el principi liberal del compositor en participar de la crítica suau, però en el fons corrosiva, que hàbilment havia dut a terme Beaumarchais. Mozart va esperar amb impaciència el dia de l'estrena de la seva nova òpera però després d'algunes representacions, els vienesos no van tornar al teatre i la crítica va desqualificar l'obra titllant-la d'excessivament audaç i difícil.

Els darrers anys, va iniciar un període gris i dolorós que ja s'allargaria fins a la seva mort. Els biògrafs ho van atribuir als vicis excessius així com a les costoses malalties de Constance i de les maquinacions dels músics vienesos, envejosos del seu geni. Mozart es va haver d'enfrontar a l'amenaça real de la misèria sense saber molt bé com aturar-la. El matrimoni va canviar de casa en diverses ocasions a la cerca de vivenda més econòmica. Van rebre diners d'amics generosos que finalment van declinar de nous préstecs assumint que Mozart no els hi tornaria. La salut de Constance va empitjorar i Mozart va haver de enviar-la, malgrat els seus deutes, a un sanatori. Aquesta circumstància va entristir profundament a Mozart i per sobreviure va haver de donar classes particulars. Tot i les dificultats, les composicions d'aquesta època ens parlen d'un Mozart tendre, lleuger i en general alegre, encara que amb alguns tocs de melangia. La Petita música nocturna i la cèlebre Simfonia Júpiter van ser bons aquests exemples d'aquests darrers anys. Alhora, va rebre des de Praga l'encàrrec d'una òpera. El resultat va ser Don Giovanni, estrenada amb gran èxit el 29 d'octubre de 1787. Praga, enamorada del mestre, li va suplicar que romangués allí, però Wolfgang va rebutjar l'atractiva oferta, que segurament hagués millorat la seva posició, per estar més a prop de la seva esposa. El 1790 es va estrenar a la capital austríaca la seva òpera Così fan tutte i l'any següent La flauta màgica. Inesperadament, ambdues van ser rebudes amb entusiasme pel públic i la crítica. Semblava que els vienesos començaven a apreciar, finalment, el seu geni sense reserves i van començar a mostrar la seva gratitud. Tanmateix, el dia de l'estrena de La flauta màgica, el 30 de setembre de 1791 a Viena, ja no va poder assistir al gran triomf popular de la més optimista i estimada de les seves composicions degut a febres intenses i a estranys tremolors.

Mesos abans, el juliol de 1791, quan Mozart ja començava a patir els símptomes de la malaltia que mesos més tard li provocaria la mort, s'especula que urèmia, va rebre la visita d'un personatge 'prim i alt que s'embolicava en una capa grisa', que li va encarregar la realització d'un rèquiem. La llegenda posterior, de connotacions romàntiques, ha pretès fer entendre que Mozart va veure en l'anònim personatge l'encarnació de la seva pròpia mort. Des de 1954 es coneix, per un retrat, l'aspecte físic del visitant, un tal Anton Leitgeb, enviat pel comte Franz von Walsegg, per demanar la composició d'un missa de rèquiem en honor a la seva esposa morta. El fet que personatges amb recursos encarreguessin secretament composicions a músics famosos i les presentessin en públic com a obres pròpies no era infreqüent en aquell temps, i no podia sorprendre Mozart qui, en qualsevol cas, va acceptar els diners de l'encàrrec. Però l'ominosa coincidència del sinistre aspecte del missatger, la condició fúnebre de l'encàrrec i la consciència de la pròpia debilitat de les seves forces va haver d'impressionar profundament la sensibilitat del músic, qui no va ocultar als seus amics la seva creença d'estar component el seu propi rèquiem. Mozart si va encertar en la seva intuïció que moriria abans d'acabar el seu Rèquiem. Com en les altres obres d'aquest últim període, el seu estil va ser més contrapuntístic, la seva escriptura melòdica més depurada i senzilla, i sota marcada influència del Rèquiem que Johann Michael Haydn havia escrit el 1771. El matí del 4 de desembre de 1791, Mozart encara va treballar en el Rèquiem, preparant l'assaig que els seus amics músics haurien de realitzar durant la tarda del mateix dia. La darrera nit va donar les seves últimes instruccions per a després de la seva mort i va entrar en coma. Va morir a les poques hores, la matinada del 5 de desembre de 1791 a Viena.

Font: En català: Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) En castellano: Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) In english: Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Altres: Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) 



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Cuando el pasado 5 de diciembre, en la víspera de su 86 cumpleaños, Nikolaus Harnoncourt anunció su retirada de los escenarios por medio de una nota manuscrita en la que cancelaba todos sus futuros compromisos, sabía muy bien lo que estaba haciendo. Algo parecido había hecho cuatro años atrás -de forma más privada y comedida, en consonancia con su carácter- su amigo y colega Gustav Leonhardt pocas semanas antes de morir. Los dos siguieron volcados en la música hasta apurar el último gramo de esas “fuerzas corporales” invocadas por Harnoncourt en su adiós. Ahora, con su muerte el sábado por la noche, la despedida de la que él llamó entonces la “comunidad de descubridores” que creó junto con sus oyentes es -tristemente- definitiva. Nada podía hacer sospechar al comienzo de su carrera como violonchelista orquestal que poco después despuntaría uno de los grandes revolucionarios del movimiento historicista, aquel que luchó contra viento y marea para despojar a la interpretación de la música barroca de todas las anacrónicas adherencias y oropeles románticos a fin de devolverle sus sonoridades originales. Así nació en 1953 su grupo Concentus Musicus, una criatura formada a su imagen y semejanza, que lo ha acompañado fielmente en todas sus travesías y le ha ayudado a canalizar y dar forma a su inagotable torrente de intuiciones. El Concentus empezó, como tantos otros grupos similares, dando tumbos, dejándose guiar por el principio de prueba y error, avanzando a tientas, espoleado por el espíritu visionario de Harnoncourt, cuya mirada, con los ojos en permanente desbandada de sus órbitas, traspasaba y conquistaba cuantas voluntades encontraba a su paso. 

Pronto cambió el violonchelo moderno por el barroco y por la viola da gamba. Podemos verlo, por ejemplo, remedando su linaje aristocrático transmutado en el príncipe Leopold de Anhalt-Cöthen al comienzo de la película Crónica de Anna Magdalena Bach, de Jean-Marie Straub y Danièle Huillet, acompañado al clave por Gustav Leonhardt, aquí un perfecto émulo de Johann Sebastian Bach. Para entonces, 1967, Harnoncourt ya apenas tocaba, consciente de que sus talentos lo empujaban más en la dirección de aleccionar a otros instrumentistas más duchos que él para que la música sonara tal y como él la imaginaba en su cabeza. Pocos años después, idéntica pareja iniciaba la escalada de uno de los everests interpretativos del siglo XX: la grabación de las Cantatas completas de Bach, Leonhardt al frente de su Consort homónimo, Harnoncourt fiel a su Concentus Musicus, ambos grupos liderados por sus mujeres violinistas (Marie, Alice), sin voces femeninas —un anatema en las iglesias protestantes de la época—, respetando fielmente las instrumentaciones y desenterrando las prácticas interpretativas que las vieron nacer. Eran años de lucha, de líneas rojas intraspasables. Pero, conquistados los últimos bastiones de escepticismo, Harnoncourt salió de las trincheras barrocas y empezó a dirigir formaciones modernas. Estableció estrechas relaciones con muchas de ellas (la Orquesta de Cámara de Europa, la Filarmónica de Berlín, la Orquesta del Concertgebouw, la Filarmónica de Viena), que vieron en él, que jamás usó batuta e irradiaba un magnetismo y una seguridad irresistibles, a un iconoclasta que podía enseñarles muchas cosas, como modelar interpretaciones intensas, angulosas, sin un solo resabio de esa rutina que acecha siempre a los músicos como la hidra de los celos de Yago. 

Harnoncourt exploró nuevos territorios, conquistó férreas lealtades, fue una presencia habitual en teatros de ópera, revisitó Bach con coros mixtos y solistas femeninas (como su propia hija, Elisabeth von Magnus), y llegó a dirigir incluso Porgy and Bess, o a colaborar con Lang Lang, o a dirigir el Concierto de Año Nuevo al tiempo que hacía —ya desde su atuendo— profesión de fe austríaca. Porque fue en Austria donde vivió desde los dos años, tras nacer en Berlín en 1929, donde se educó musicalmente y donde vivieron muchos de sus principales referentes, como Mozart, Schubert o Beethoven, de quien interpretó el pasado verano premonitoriamente su Missa Solemnis y cuyas nueve sinfonías pensaba dirigir este año en la Styriarte de Graz. Contaba su hermana que la última frase que pronunció Gustav Leonhardt justo antes de morir fue: “Ahora comienza la verdadera vida”. Cuando la televisión alemana 3Sat entrevistó a Nikolaus Harnoncourt para un extenso documental sobre su vida que emitió con motivo de su 85 cumpleaños, acabó preguntándole que, si estuviera en su mano decidirlo, cuál sería la última música que le gustaría escuchar antes de morir. Él, que ya se intuía entonces herido de muerte, bajó la cabeza, arqueó las cejas, sopesó la respuesta durante 14 larguísimos segundos y, por fin, alzando de nuevo la mirada, contestó: “Quizás el coral que se encuentra al final de El arte de la fuga”. Y, tras dejar sonar un nuevo y elocuente silencio, como los que tan bien sabía moldear desde el podio, dijo el nombre del coral de Bach: “Vor deinen Thron tret’ ich hiermit” (“Con esto me presento ante tu trono”). Pocos llegan al último viaje con un legado tan rico, noble y sincero como el de Nikolaus Harnoncourt, muchas de cuyas reflexiones se hallan plasmadas asimismo en sus libros, dos de ellos traducidos en nuestro país: El diálogo musical (Paidós) y La música como discurso sonoro (Acantilado). Él ha partido, cabe imaginar, sereno y ligero de equipaje, pero, como también profetizó en aquella nota manuscrita de su primer adiós, de caligrafía firme y rotunda, como lo fueron siempre sus convicciones, es “mucho lo que, a buen seguro, permanecerá“.

Luís Gago (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Bernarda Fink (mezzo-soprano); Kurt Streit (tenor); Gerald Finley (bariton); Christine Schafer (soprano); Concentus Musicus Wien; Arnold Schoenberg ChoirNikolaus Harnoncourt (1929-2016, conductor)
RECICLASSICAT: MOZART, Wolfgang Amadeus (1756-1791)
AMAZON: MOZART - Requiem
SPOTIFY: MOZART - Requiem



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

HALVORSEN, Johan (1864-1935) - Symphony No.1 (1923)

$
0
0
Emil Carlsen - The Moon stone
Obra d'Emil Carlsen (1853-1932), pintor danès (1)



- Recordatori de Johan Halvorsen -
En el dia de la celebració del seu 152è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Soren Emil Carlsen (København, 19 d'octubre de 1853 - New York, 2 de gener de 1932) va ser un pintor danès. Procedent d'una família d'artistes, la seva mare era pintora i el seu cosí va ser director de la Reial Acadèmia d'Arts de Dinamarca. Va estudiar arquitectura a la Reial Acadèmia de Copenhaguen durant quatre anys abans d'emigrar als Estats Units el 1872. Interessat en l'art, va treballar primer com a ajudant d'un arquitecte i va estudiar amb l'artista danès Lauritz Holst. No obstant això, Holst va tornar a Dinamarca, deixant el seu estudi a càrrec de Carlsen. La seva ràpida progressió va motivar que fos nomenat el primer professor de dibuix i pintura a l'Acadèmia de Disseny de Chicago. Des d'allà va buscar més formació i es va embarcar cap a París el 1875, on va rebre la forta influència de Jean Baptiste Siméon Chardin. Quan va tornar als Estats Units, va establir un estudi a Nova York i va començar a pintar bodegons en un estil proper als de Chardin. Aquests anys va tenir poc ressò i va patir notables dificultats financeres motivant l'abandó del seu estudi per a dedicar-se a altres activitats professionals. A partir del 1883 i fruit d'un canvi en l'enfocament artístic de les seves obres, va començar a rebre el reconeixement públic. El 1884 va tornar a Europa, on va rebre diversos encàrrecs. El 1885 va exposar al Saló de París i al tornar a Nova York va obrir un taller si bé poc després va viatjar a San Francisco on va ser director de l'Escola de Disseny de Califòrnia. Els darrers anys va tornar a Nova York, on va seguir exposant en diverses ocasions i a on va morir el gener de 1932.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Emil Carlsen (1853-1932) - Altres: Emil Carlsen (1853-1932)



Parlem de Música...

Johan Halvorsen (Drammen, 15 de març de 1864 - Oslo, 4 de desembre de 1935) va ser un violinista i compositor noruec. Va rebre la seva educació musical a Kristiania (Oslo) i Estocolm, i va ser concertmaster a Bergen abans d'unir-se a l'Orquestra Gewandhaus a Leipzig. Va seguir allà 8 anys en què va treballar i estudiar a l'estranger, primer a Aberdeen, després com a professor de música a Hèlsinki, i finalment com a estudiant un cop més, a Sant Petersburg, Berlín i Lieja. De tornada a Noruega el 1893, va treballar com a director de l'orquestra del teatre del Den Nationale Scene de Bergen i de l'Orquestra Filharmònica de la mateixa ciutat. El 1885 va assolir el càrrec de concertmaster de la Filharmònica de Bergen i de director principal el 1893. El 1899 va ser nomenat director de l'orquestra del Teatre Nacional de Kristiania, un lloc que va mantenir durant 30 anys, fins a la seva jubilació el 1929. A més de música de teatre, Halvorsen va dirigir presentacions de més de 30 òperes i també va escriure la música incidental per a diverses obres. Després de la seva jubilació del teatre va tenir temps finalment per a concentrar-se en la composició de les seves tres grans simfonies i de dues rapsòdies noruegues molt conegudes. Les seves composicions van seguir el desenvolupament de la tradició romàntica nacional exemplificada per Edvard Grieg si bé en un estil distintiu marcat per la brillant orquestració. Halvorsen va morir a Oslo el desembre de 1935.

Font: En català: Johan Halvorsen (1864-1935) En castellano: Johan Halvorsen (1864-1935) In english: Johan Halvorsen (1864-1935) - Altres: Johan Halvorsen (1864-1935)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

The Symphony No. 1 in C minor was written in 1923 when Halvorsen was aged 60 and is in the late-Romantic style of composers - similar to Svendsen and perhaps Dvořák. He knew that the work could be criticised as old-fashioned, but he said ‘… I write it because I want to and don’t give a damn about either the present time or posterity.’ The first movement is dominated by a strong heroic theme and a secondary tune which also occurs in the last movement. The second movement could have been written by Tchaikovsky such is its romantic fervour. The Scherzo is fresh and original, with a trio section reminiscent of a Norwegian folk-dance. The Finale is good humoured and comes to an exciting conclusion. The influence of Svendsen is obvious, but Halvorsen writes superior tunes!  

Arthur Baker (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Trondheim Symphony Orchestra; Ole Kristian Ruud
AMAZON: HALVORSEN, J. - Symphony No.1
CPDL: No disponible
SPOTIFY: HALVORSEN, J. - Symphony No.1



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

DE LHOYER, Antoine (1768-1852) - Trio Concertant Op. 29

$
0
0
François-Éduard Picot - Cupid and Psyche (c.1817)
Obra de François-Édouard Picot (1786-1868), pintor francès (1)



- Recordatori d'Antoine de Lhoyer -
En el dia de la commemoració del seu 164è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

François-Édouard Picot (Paris, 17 d'octubre de 1786 - Paris, 15 de març de 1868) va ser un pintor francès. Es va formar amb els pintors François-André Vincent i Jacques-Louis David, assolint poc després un segon lloc al Premi de Roma (1811). De tornada a París després d'un viatge d'estudis a Roma, va exposar "Cupido i Psique" al Saló de París de 1819, i el mateix any va pintar, "La mort de Safira" per a l'església de Saint-Séverin de París. Va ser elegit membre de l'Acadèmia de Belles Arts el 1836 i va continuar exhibint les seves pintures al Saló fins el 1839. Conjuntament amb Hippolyte Flandrin, va decorar l'església de Saint-Vincent-de-Paul de París i també va fer pintures i frescs per al Museu del Louvre, el Palau de Versalles i el Palau de Luxemburg. Entre alters, va ser pintor de temàtica històrica, de retrats i d'escenes de gènere. No obstant i al llarg de la seva vida va ser més apreciat pels mèrits de la seva docència que pròpiament pel seu talent com a pintor. Va morir a París el març de 1868.




Parlem de Música...

Antoine de Lhoyer (Clermont-Ferrand, 6 de setembre de 1768 - Paris, 15 de març de 1852) va ser un guitarrista i compositor francès. Amb 20 anys va començar la seva carrera militar reialista però la Revolució Francesa el va obligar a emigrar el 1791. El 1800 es va establir com a professor de guitarra a Hamburg, però el 1802 va viatjar a Sant Petersburg, on hi va romandre durant 10 anys com a guitarrista de la Cort del Tsar Alexandre I de Rússia. Va tornar a França el 1812 i es va reunir amb l'exèrcit després de la restauració de Lluís XVIII el 1814. Com a oficial de l'exèrcit va ocupar diversos càrrecs en les províncies franceses en els anys següents situant-se, fins i tot, a la llunyana Algèria a partir del 1836. Va morir en la pobresa a París el març de 1852.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Antoine de Lhoyer (1768-1852) - Altres: Antoine de Lhoyer (1768-1852) 



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

The program presented on this CD is made up, for the most part, of works seldom played in the world of chamber music for classical guitar, and dedicated to the even rarer formation of the trio. Nevertheless, the aim is to present a repertoire chosen from pieces having in common, beauty and depth of feeling. In order to compose a typical recital program ranging from the Baroque period to the present day, different sources have been used, such as, for example, the transcription technique, ever attentive to the real essence of the work. We have also explored the historical repertoire for three guitars, and, lastly, we have introduced new pieces, which enrich the contemporary repertoire for this formation. Furthermore, we consider that the use of three identical guitars made by the same luthier helps to create the sense of listening to one single instrument, in complete accordance with our philosophy of making music together. Our program begins with the only work not originally intended for guitar trio: an unusual transcription of the G major Concerto for two mandolins, strings and basso continuo (RV 532) by Antonio Vivaldi (Venice, 1678 - Vienna, 1741). Leaving behind the Italian Baroque period, we now move towards the elegant classicism that permeates the Trio Concertant pour trois guitares Op. 29 in D Major by the French composer Antoine L hoyer (Clermont - Ferrand, 1768 - Paris, 1852). 

The exquisite composition that Jean-Michel Damase (Bordeaux, 1928) dedicated in 2004 to the guitar trio, takes us to modern-day France, in spite of being devoted to evoking a nostalgic retro mood. Quatre pour trois, in fact, does nothing to hide the deep admiration that Damase professes for the Parisian music of the Belle Epoque period and, of course, for its distinguished founders, Debussy, Faure and Ravel. Functioning as a kind of stylistic watershed, the following piece, takes us towards the Central European cultural scene, which developed right at the very beginning of the Twentieth Century. In spite of its small size, the Rondo fur Drei Gitaren by the German composer Paul Hindemith (Hanau, 1895-Frankfurt en Main, 1963) can without doubt be considered one of the masterpieces of the chamber music repertoire for the classical guitar. We end the musical journey undertaken in this CD by returning once more to Italy, where we began. Two pieces are now presented written expressly for the Trio Nahual by the young guitarist, composer and painter Marco De Biasi (Vittorio Veneto, 1977). The first piece, Eires (The title is derived from the word "serie" read backwards) is a theme with variations in six sections. The theme, conceived in the vein of a freely treated serialism, is characterized by a captivating melodic line spread between the three guitars. The various thematic units are later taken up and developed in different ways so as to create the five variations that, alternating opposing characters and sound settings between them, range from the South American sounding waltz, to the languid central recitative, to the wild counterpoint of the final variation.

AMAZON (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Trio Nahual
AMAZON: Trio Nahual
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Trio Nahual



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

VACCAJ, Nicola (1790-1848) - Grande accademia vocale e strumentale

$
0
0
Luigi Bechi - Tending their Flock
Obra de Luigi Bechi (1830-1919), pintor italià (1)



- Recordatori de Nicola Vaccaj -
En el dia de la celebració del seu 226è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Luigi Bechi (Firenze, març de 1830 - Firenze, 19 de novembre de 1919) va ser un pintor italià. Es va formar amb els pintors Giuseppe Bezzuoli i Enrico Pollastrini abans d'unir-se, com a soldat, a la Guerra de la Independència del seu país. Al seu retorn a Florència el 1870, va rebre l'ajuda dels seus antics mestres per assolir un càrrec com a professor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de la ciutat. Allà, a banda de la seva labor docent, es va dedicar a pintar obres de temàtica històrica però també paisatges, escenes pastorals i de gènere. Tot i no ser especialment conegut, va ser un pintor respectat a Florència, ciutat on va morir el novembre de 1919.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Luigi Bechi (1830-1919) - Altres: Luigi Bechi (1830-1919)



Parlem de Música...

Nicola Vaccaj (Tolentino, 15 de març de 1790 - Pesaro, 5 o 6 d'agost de 1848) va ser professor de cant i compositor italià. Els primers anys es va formar en poesia abans de viatjar a Roma, on va rebre formació musical a càrrec de Giuseppe Janacconi. Poc després va viatjar a Nàpols on va estudiar composició teatral amb Paisiello. Allà va començar a compondre, primer música religiosa, i després algunes àries còmiques i dramàtiques. El seu debut va ser el 1815 amb l'òpera I solitari di Scozia la qual va ser molt ben rebuda i va motivar el seu posterior viatge a Venècia. No obstant, allà el seu èxit fou escàs i va rebre algunes crítiques per les seves semblances amb Rossini. Decebut com a compositor, va potenciar la seva labor docent treballant com a professor de cant per alumnes de Venècia. Tanmateix no va abandonar el seu objectiu de convertir-se en un compositor d'èxit i a tal efecte va viatjar arreu d'Itàlia a la cerca d'oportunitats fins que va assolir-les a Parma, on va ser notablement ben rebut a partir del 1824. A poc a poc es va fer un nom i les seves òperes van ser sol·licitades en diverses ciutats italianes, entre elles Nàpols i Milà, i també en poblacions europees. Malauradament poc temps va durar en escena degut a la potència d'autors com Bellini que van eclipsar totalment la seva obra. El 1830 va viatjar a París, renunciant novament a la composició, per a dedicar-se a la docència. Des d'allà va viatjar a Anglaterra on es va especialitzar en la composició de peces de saló per a veu i piano. El 1833 va tornar a Itàlia degut a la mort del seu pare i va intentar, novament sense fortuna, reiniciar la seva carrera com a compositor d'òperes. No obstant, la seva insistència va tenir una contrapartida en l'oferta que va rebre del Conservatori de Milà, càrrec que va acceptar. Allà hi va romandre fins el 1843, any que va renunciar i es va traslladar, definitivament, a Pesaro, ciutat on va morir l'agost de 1848.

OBRA:

Vocal secular:

Operas:
I solitari di Scozia (melodramma, 2, A.L. Tottola, after G. De Gamerra), Naples, Nuovo, 18 Feb 1815, I-TOL*
Malvina (op sentimento, 2, G. Rossi), Venice, S Benedetto, 8 June 1816, TOL* (inc.)
Il lupo di Ostenda, ossia L’innocenza salvata dalla colpa (op semiseria, 2, B. Merelli), Venice, S Benedetto, 17 June 1818, TOL*
Pietro il grande, ossia Un geloso alla tortura (dramma buffo, 2, Merelli), Parma, Ducale, 17 Jan 1824, excerpts (Milan, 1824)
La pastorella feudataria (op semiseria, 2, Merelli), Turin, Carignano, 18 Sept 1824, US–Wc, excerpts (Milan, 1826; London, n.d.)
Zadig ed Astartea (dramma per musica, 2, Tottola, after Voltaire), Naples, S Carlo, 21 Feb 1825; rev. version, Trieste, 1826; as L’esiliato di Babilonia, Venice, 1832; I-TOL (with autograph annotations), US–Wc, excerpts (Milan, 1826 or 1827/R; IOG, xlv; Paris ?1825)
Giulietta e Romeo (tragedia, 2, F. Romani), Milan, Cannobiana, 31 Oct 1825, I-Mr*, copy Mc, vs (Milan, 1826/R); IOG; xlv); rev. version (3), Milan, 1835, Mc
Bianca di Messina (os, 2, L. Piossasco), Turin, Regio, 20 Jan 1826; TOL, excerpts (Milan, 1826)
Il precipizio, o Le fucine di Norvegia (melodramma semiserio, 2, Merelli), Milan, Scala, 16 Aug 1826, Mr*, copy TOL (with autograph annotations), excerpts (Milan, 1826 or 1827)
Saul (azione sacra, 2, Romani), 1826, unperf.; rev. version (tragedia lirica, Tottola), Naples, S Carlo, 11 March 1829; rev. version, Milan, 1829; Mr*, TOL*, copy TOL, excerpts (Milan, n.d.)
Giovanna d’Arco (melodramma romantico, 4, Rossi, after F. von Schiller), Venice, Fenice, 17 Feb 1827; rev. version, Naples, 1828; Mr*, copy TOL, excerpts (Milan, 1827)
Saladino e Clotilda (melodramma tragico, 2, L. Romanelli), Milan, Scala, 4 Feb 1828; TOL*, excerpts (Milan, 1828)
Alexi (azione tragica, 2, Tottola), Naples, S Carlo, 6 July 1828, begun by C. Conti
Giovanna Gray (tragedia lirica, 3, C. Pepoli), Milan, Scala, 23 Feb 1836; TOL*, copy TOL, excerpts (Milan, 1836)
Marco Visconti (dramma lirico, 2 acts [4 giornate], L. Toccagni), Turin, Regio, 27 Jan 1838; TOL*, vs (Milan, 1839)
La sposa di Messina (melodramma, 3, J. Cabianca, after Schiller), Venice, Fenice, 2 March 1839; TOL
Virginia (tragedia lirica, 3, C. Giuliani), Rome, Apollo, 14 Jan 1845; rev. version, Pesaro, 1846; Mr*, copy TOL, vs (Milan, 1846)

Cants.:
Dafni ed Eurillo, ?1813;
Andromeda, 1814;
L’omaggio della gratitudine, 1814, I-TOL*;
Ildegonda, 1827;
Il monumento di Milano, last pt. of In morte di M.F. Malibran de Bériot (A. Piazzi), Milan, Scala, 17 March 1837, collab. Donizetti, Pacini, Mercadante, Coppola; vs (Milan, 1837)

Ballets, all perf. Venice, Fenice:
Camina, regina di Galizia, 1817;
Timurkan, 1820;
Il trionfo di Alessandro in Babilonia, 1820, ov., TOL*;
Ifigenia in Aulide, 1821

Other vocal:
more than 100 chbr pieces, incl. ariette, notturni, arias, romanze, duets, etc., many in TOL*, most pubd (Milan, Paris, London);
Italia redenta, hymn, 1848, TOL*

Vocal religiosa:

Mass, 4vv;
Ky-Gl;
Ky; 3 Gl;
Laudamus;
3 Gratias;
Domine Deus;
3 Quoniam;
Cum Sancto Spirito;
3 Cr;
Domine Deus-Ag;
2 Qui tollis;
Dies irae, inc.;
3 Mag, Mag-Gl, 6 ps;
Gloria Patri nel dixit, 6 Tantum ergo;
Iste confessor;
Salve regina;
Holy Week service, inc.;
several motets etc, all TOL (mostly autograph);
others, MAC, NOVd, Vnm

Instrumental:

Variations on ‘God Save the King’, vn, pf (London, ?1820);
Fuga tonale di un Credo, org, TOL*;
Concertone da camera, TOL*;
Str Qnt, after 1837;
Fanfara ed introduzione all’Inno nazionale, orch, Mr

Pedagogia:

Studi di contrappunto;
12 ariette per camera in chiave di violino per l’insegnamento del bel canto italiano (Milan, 1840);
Metodo pratico di canto italiano per camera diviso in 15 lezioni, ossiano Solfeggi progressivi ed elementari sopra parole di Metastasio (London, 1832)

Font: En català: Nicola Vaccaj (1790-1848) En castellano: Nicola Vaccaj (1790-1848) In english: Nicola Vaccaj (1790-1848) - Altres: Nicola Vaccaj (1790-1848)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

In a famous letter of 1851 Rossini paid tribute to Vaccai as a teacher and a composer ‘in whom sentiment was allied to philosophy’. Yet as a theatre composer he was an honourable failure. Very few of his operas were ever printed in their entirety. Zadig e Astartea and Giulietta e Romeo owed their success to a delicate, personal inflection of the current Rossinian style, but they were not proof against the much higher emotional charge of Bellini’s music. Two of the later works achieved a certain succès d’estime: Marco Visconti (1838, Turin) shows an attempt to come to terms with the dramatic style of Donizetti, but the best of it is to be found in isolated, often purely episodic pieces of a refined charm and workmanship; Virginia is a full-blown Risorgimento opera with plentiful choruses and two stage bands, whose intermittent grandeur recalls Spontini rather than Vaccai’s contemporaries. Both operas show a regard for academic values unusual at the time. More successful are the many songs and ariette per camera, in which Vaccai exploited his slight but genuine melodic gift and his keen feeling for words. The religious compositions are distinguished by the skill of their part-writing and sure sense of effect. It is, however, as a singing teacher that Vaccai left his chief mark. His Metodo pratico is not only an excellent primer for the amateur but also a valuable document for the study of 19th-century performing practice.

GROVE MUSIC ONLINE (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ensemble SeicentonovecentoFlavio Colusso (conductor)
AMAZON: VACCAJ, N. - Grande accademia vocale e strumentale
CPDL: No disponible
SPOTIFY: VACCAJ, N. - Grande accademia vocale e strumentale



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

RHEINBERGER, Josef Gabriel (1839-1901) - Organ Concertos

$
0
0
Julien Dupré - La Recolte des Foins
Obra de Julien Dupré (1851-1910), pintor francès (1)



- Recordatori de Josef Gabriel Rheinberger -
En el dia de la celebració del seu 177è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Julien Dupré (Paris, 19 de març de 1851 - Paris, 3 d'abril de 1910) va ser un pintor francès. Va començar a treballar com a empleat en una botiga de puntes abans d'entrar en el negoci de joieria de la seva família. A partir del 1870, i degut a la invasió prussiana de la capital francesa, els Dupré es veuen obligats a tancar la botiga i Julien va començar a assistir a cursos nocturns a l'Escola d'Arts Decoratives. A través d'aquestes classes va obtenir accés a l'École des Beaux-Arts. A mitjans de la dècada de 1870 va viatjar i es va convertir en alumne del pintor naturalista i de gènere rural, Désiré-François Laugée, amb la filla de qui, Maria Francesca Eléonore, es va casar el 1876, l'any, també, en què va exposar la seva primera pintura al Saló de París. A partir d'aleshores va exposar-hi regularment i va rebre, el 1892, la Legió d'Honor. El seu estil va ser proper al dels pintors Jean-François Millet, Bouguereau i Jules Breton, Va observar i va pintar amb fidelitat la vida dels camperols, i els va dotar de vida dins dels seus quadres. En les seves pintures va ser excepcional el joc amb la llum i la profunditat, el que va reforçar els efectes i va ressaltar la força expressiva en les seves obres. La preferència pel natural el va conduir a abandonar el seu estudi per anar a l'aire lliure. Va morir a París l'abril de 1910.

Font: En català: No disponible En castellano: Julien Dupré (1851-1910) In english: Julien Dupré (1851-1910) - Altres: Julien Dupré (1851-1910)



Parlem de Música...

Josef Gabriel Rheinberger (Vaduz, 17 de març de 1839 - München, 25 de desembre de 1901) va ser un compositor i organista. Amb només 7 anys, ja tocava l'orgue a l'església de la Parròquia de Vaduz i amb 8 ja va compondre la seva primera obra. Va estudiar al Conservatori de Munich, on més tard en va ser professor de piano i composició. En dissoldre's aquest conservatori, va ser designat pel mateix lloc al Teatre de la Cort. Va formar part dels compositors cèlebres del seu temps. El 1877 va assolir el càrrec de mestre de capella de la cort del rei Lluís II de Baviera on va tenir un paper principal pel que fa a la música de l'església catòlica alemanya. Va compondre misses i motets en llatí, seguint els preceptes dels reformadors sicilians. Com a professor de composició, va ser mundialment admirat i va tenir molts alumnes, alguns d'ells, internacionalment coneguts. Va ser un compositor prolífic, les seves 20 sonates per a orgue van ser l'aportació més valuosa a la música d'aquest instrument des de l'època de Felix Mendelssohn. Els seus treballs religiosos van incloure 12 misses, 1 Rèquiem, 1 Stabat Mater i nombroses obres menors. Va ser un autor conservador en el tractament de la composició, i el seu trio per a piano va ser un reflex de l'estètica i les pràctiques musicals del període romàntic del segle XIX en l'art musical europeu. També va escriure obres orquestrals, simfonies i abundant música de cambra de tot tipus. Els seus referents van ser, en paraules del mateix Rheinberger, Mozart i Bach tot i que la seva música va ser romàntica i en certa forma propera a la filosofia de Brahms. Va morir a Munich el desembre de 1901.

OBRA:

Vocal secular:

Stage:
Scherz, Liszt und Rache (komische Oper, 4, J.W. von Goethe), 1854, ?unperf.;
Die Wette (ob, 1), 1856, ?unperf.;
Die sieben Raben (dramatisiertes Märchen, 3, F. Bonn), op.20, 1860–63, rev. 1868, Munich, Hof, 23 May 1869, vs (Leipzig, 1869);
Der arme Heinrich (komisches Spl for children, Bonn), op.37, 1863, unperf., vs (Nuremberg and Munich, 1870);
Türmers Töchterlein (komische Oper, 4, M. Stahl), op.70, Munich, Hof, 23 April 1873, vs (Bremen, 1874);
Das Zauberwort (Spl for children, 2, F. von Hoffnaass), op.153, 1889, vs (Leipzig, 1888);
Lucius Aula (grosse Oper, G.A. Hemmerich), inc., autograph lost, lib of Act 1 in D-Mbs

Secular:
Das Tal des Espingo (P. Heyse), ballad, 4 solo vv, male chorus, orch, op.50;
Toggenburg (cycle of romances, Hoffnaass), solo vv, chorus, orch, op.76;
Klärchen auf Eberstein (Hoffnaass), ballad, solo vv, chorus, pf, op.97;
Wittekind (F. Halm), ballad, male vv, orch, op.102;
Die Rosen von Hildesheim (Hoffnaass), ballad, male vv, brass insts, op.143;
Montfort, eine Rheinsaga (Hoffnaass), solo vv, chorus, orch, op.145;
Vom goldenen Horn, Turkish Liederspiel, solo vv, chorus, pf, op.182;
other choral songs, ballads;
c70 songs, 1v, pf, various op. nos.;
30 Children's Songs, op.152

Vocal religiosa:

Masses:
1v, org, op.62;
d, 4vv, op.83;
E , 8vv, op.109;
SS Trinitatis, F, 4vv, op.117;
In nativitate Domini, A, 3 female vv, org, op.126;
SS Crucis, G, 4vv, op.151;
SS Reginae Rosarii, E , 3 female vv, org, op.155;
f, 4vv, org, op.159;
C, solo vv, chorus, orch, op.169;
B , male vv, org/wind insts, op.172;
Sincere in memoriam, g, 3 female vv, org, op.187;
F, 4 male vv, org, op.190;
Misericordias Domini, E, chorus, orch, op.192;
a, chorus, orch, frag., completed by L.A. Coerne as op.197

Other sacred:
3 Requiem, b , op.60, E , op.84, d, op.194;
2 Stabat mater, solo vv, chorus, orch, op.16, chorus, str orch, org, op.138;
Das Töchterlein das Jairus, (children's cant.), op.32;
Christophorus (legend, F. von Hoffnaass) solo vv, chorus, orch, op.120;
Der Stern von Bethlehem (Christmas cant., Hoffnaass) solo vv, chorus, orch, org, op.164;
hymns, motets, sacred songs

Instrumental:

Orch:
Wallenstein, sym. poem, op.10;
Der Widerspenstigen Zähmung, ov., after W. Shakespeare, op.18;
Sym. no.2, F, op.87;
Pf Conc., A , op.94;
Demetrius, ov., after F. von Schiller, op.110;
2 org concs., F, op.137, g, op.177;
Akademische Festouvertüre in Form einer Fuge mit sechs Themen, op.195

Chbr without pf:
Nonet, fl, ob, cl, bn, hn, vn, va, vc, db, op.139;
Str Qnt, a, op.82; 3 str qts, c, op.89, g, op.93, F, op.147

Chbr with pf:
Qnt, C, op.114;
Qt, E , op.38;
4 trios, d, op.34, A, op.112, B , op.121, F, op.191a;
2 vn sonatas, E , op.77, e, op.105;
Cello Sonata, C, op.92

Pf:
4 sonatas, ‘Symphonic’, C, op.47, D , op.99, E , op.135, ‘Romantic’, f , op.184;
numerous other pf pieces, incl. Studien über ein Thema von Händel, op.45

Pf 4 hands:
Tarantella, op.13;
Aus den Ferientagen, op.72;
Fantasia, op.79;
Sonata, c, op.122

2 pf:
Duo, op.15; arr., Bach: Goldberg Variations, ed. M. Reger (1915)

Org:
20 sonatas, c, op.27, ‘Fantasie-Sonate’, A , op.65, ‘Pastoral-Sonate’, G, op.88, a, op.98, f , op.111, e , op.119, f, op.127, e, op.132, b , op.142, b, op.146, d, op.148, D , op.154, E , op.161, C, op.165, D, op.168, g , op.175, ‘Fantasie-Sonate’, B, op.181, A, op.188, g, op.193, ‘Zur Friedensfeier’, F, op.196;
other works, org solo;
Suite, org, vn, vc, op.149;
2 suites, vn, org, opp.150 and 166

Font: En català: Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) En castellano: Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) - In english: Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) - Altres: Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) 



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Rheinberger's lasting fame resulted primarily from his teaching. Many important musicians and musical scholars were the product of his rigorous schooling, including Humperdinck, Wolf-Ferrari, Thuille, Sandberger, Kroyer, Trunk, the Pembaurs, Schmid-Lindner, Buonamici, Horatio Parker, G.S. Chadwick and Furtwängler. At a time when young people were pressing towards new goals with a thirst for freedom and a belief in progress, he imparted to his students a sound and extensive knowledge based on the Classical tradition. It was typical of his generous nature that, although he himself disliked the work of Wagner and Liszt and was no partisan of the New German School, he never tried to influence the young artists in his care through his personal views. Bonds with tradition are also characteristic of Rheinberger's work as a composer, which derives from Bach, Mozart and the middle-period Beethoven as well as other early Romantics; he consciously remained aloof from the new currents that developed in the mid-19th century. The strength of his works, in every sphere, lies in the indisputable mastery and the planned coherence of his compositional style, which is imbued with the spirit of polyphonic thinking rather than compelling inventiveness or vivid conception. The survival of his work is thus prejudiced not so much by an absence of links with the musical development of his time as by a certain academic approach and want of lively intensity of expression. Nevertheless, even his best works are only rarely heard: his work remains valued chiefly by organists and Catholic choirmasters. Certainly he produced his most outstanding and highly individual work in the 20 organ sonatas, which are rich in artistry and ideas, but he also made a significant contribution to sacred music, especially in the works written after 1877, in which he went his own way in contrast to the stylistic inflexibility of followers of the Cecilian movement. The wide range of his compositions offers many worthwhile opportunities for the rediscovery of his work.

GROVE MUSIC ONLINE(source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ulrik Spang-Hanssen (organ); Chamber Philharmonic of BohemiaDouglas Bostock
RECICLASSICAT: RHEINBERGER, Josef Gabriel (1839-1901)
AMAZON: Rheinberger - Concerto for Organ and Orchestra
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

SARDELLI, Federico Maria (1963-) - Dixit Dominus

$
0
0
Ippolito Caffi - Venice, a view of the city under snow with the church of the Salute
Obra d'Ippolito Caffi (1809-1866), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Ippolito Caffi (Belluno, 16 d'octubre de 1809 - Lissa, 20 de juliol de 1866) va ser un pintor italià, especialment destacat de la pintura paisatgística i urbana del segle XIX. Nascut a Belluno, després d'estudiar a la seva ciutat natal i a Pàdua en un estil neoclàssic, va estudiar la pintura veneciana de Carlevarijs i Canaletto. Aquests van influenciar decisivament la totalitat de la seva pintura posterior. Lluny de ser una simple còpia d'aquests, la seva tècnica s'engloba directament en el romanticisme del seu segle tot assolint l'èxit gràcies a les nombroses escenes nocturnes venecianes on la seva inventiva explora nous efectes de llum i ombres. Després d'una fructífera carrera plena de viatges, d'exposicions i d'activitat política, Caffi va morir als 57 anys d'edat en la Batalla de Lissa, ofegat a bord del destruït vaixell Re d'Italia. Llarg temps subestimat, Ippolito Caffi emergeix en els nostres dies com un dels pintors italians més importants del seu segle. Va morir a Lissa el juliol de 1866.

Font: En català: No disponible En castellano: Ippolito Caffi (1809-1866) In english: Ippolito Caffi (1809-1866) - Altres: Ippolito Caffi (1809-1866)



Parlem de Música...

Federico Maria Sardelli (Livorno, 15 d'agost de 1963 -) és un compositor, musicòleg i artista italià. Fill de Marc Sardelli, el 1984 va fundar l'ensemble Modo Antiquo i el 1987 l'orquestra barroca amb el mateix nom. També és el director principal de l'Accademia Barocca di S. Cecilia de Roma i el director invitat de l'Orchestra Filarmonica de Torino, del Maggio Musicale Fiorentino, de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, de la Gewandhaus Leipzig, entre altres. Alhora, ha publicat nombroses edicions discogràfiques, moltes d'elles en què Vivaldi n'ha estat protagonista. Ha rebut diversos premis tant per la seva labor creativa com per la seva tasca de director. També ha publicat assaigs i estudis monogràfics i és també el continuador de la catalogació de l'obra monumental de Vivaldi. Darrerament, també s'ha destacat com a compositor en un estil molt proper al del seu admirat mestre venecià publicant diverses obres religioses i concertants.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Federico Maria Sardelli (1963-) - Altres: Federico Maria Sardelli (1963-)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Atenent a la filosofia inherent d'aquest espai, pot semblar inicialment estranya la recuperació d'un compositor nascut el 1963. No obstant, el d'avui no és ni serà un viatge inesperat a l'univers de la música contemporània la qual, si em situo en primera persona, desconec integralment, sinó més aviat un viatge a una peculiar visió moderna de la música antiga per part de Federico Maria Sardelli, un director consagrat i de ressò amplificat a Itàlia però també arreu d'Europa. I he de reconèixer que tot i haver escoltat el seu nom no m'hauria imaginat que paral·lelament a la seva labor com a director, musicòleg i artista dedicava temps a la composició (veure partitures aquí). Doncs bé, la sorpresa va venir tot just començant a escoltar algunes de les seves obres les quals ens tele-transporten, immediatament, a la Itàlia veneciana de Vivaldi. Perquè indubtablement estem parlant de Sardelli, un dels mestres vius que major esforç ha dedicat a la figura del músic italià, ja sigui recuperant nombroses partitures inèdites o directament continuant la monumental tasca de cerca, recuperació, classificació, estudi i publicació de les obres de Vivaldi. Tot un treball exhaustiu que ha culminat, i seguirà culminant en anys posteriors, en la composició pròpia de peces instrumentals i religioses com les d'avui. Evidentment, per molts semblarà una simple còpia sense substància ni interès de Vivaldi, però per altres ens resultarà un fascinant homenatge a un geni de la història de la música alhora que la possibilitat d'estendre en el temps un tipus de música intrínsecament bella, amb independència de l'època en què es va compondre. Per tant, el Dixit Dominus que escoltarem emana una energia pròpia del segle XVIII, amb passatges vibrants, exemples dramàtics i altres d'eufòria desenfrenada i tot plegat en una interpretació d'altíssima qualitat que ens farà gaudir intensament d'aquest pertinent retorn a l'edat d'or de Venècia!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Accademia dei Dissennati; Modo Antiquo; Federico Maria Sardelli
AMAZON: SARDELLI, F.M. - Sacred Music
CPDL: No disponible
SPOTIFY: SARDELLI, F.M. - Sacred Music



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Viewing all 1710 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>