Quantcast
Channel: ReciClassíCat
Viewing all 1710 articles
Browse latest View live

KLEINKNECHT, Jakob Friedrich (1722-1794) - Sonatas da camera, Op. 1

$
0
0
Jakob Philipp Hackert - The Temple of Hercules in Cori near Velletri (1783)
Obra de Jacob Philipp Hackert (1737-1807), pintor alemany (1)





Parlem de Pintura...

Jacob Philipp Hackert (Prenzlau, 15 de setembre de 1737 - San Piero di Careggi, 28 d'abril de 1807) va ser un pintor alemany. Va començar la seva formació al taller del seu pare i més endavant amb un oncle, un pintor de Berlín on Jacob es va desplaçar el 1758 per ingressar a l'Acadèmia de Belles Arts. El 1761 va despertar l'interès amb dos dels seus paisatges. Convidat pel baró Adolf Friedrich Olthoff, va viatjar a Stralsund, al nord d'Alemanya, Rügen i Estocolm, on va treballar en pintures murals. Del 1765 al 1768 va treballar a París amb un altre pintor paisatgista alemany, Balthasar-Antoine Dunker. Allà va tenir l'oportunitat d'estudiar la pintura de Claude Joseph Vernet, que en aquells temps ja era un pintor consagrat gràcies als seus esplèndids paisatges. El 1767, en el curs d'un viatge per França, va passar diversos mesos a la vila que el bisbe de Mans, Louis André de Grimaldi, tenia al camp, a La Chaussée-d'Ivry. Aquell paisatge el va captivar i el va plasmar en diverses aquarel·les. El 1768 va viatjar a Itàlia amb el seu germà Georg. Allà va pintar nombrosos paisatges que van augmentar la seva reputació. Alguns dels seus clients van ser el Papa Pius VI, Catarina la Gran de Rússia i la Cort de Nàpols entre altres. Va ser precisament a Nàpols on va conèixer a Goethe amb qui, a partir d'aleshores, va compartir amistat. Va seguir pintant, establert a Itàlia, fins l'abril de 1807, any de la seva mort.

Font: En català: No disponible En castellano: Jacob Philipp Hackert (1737-1807) In english: Jacob Philipp Hackert (1737-1807) - Altres: Jacob Philipp Hackert (1737-1807)



Parlem de Música...

Jakob Friedrich Kleinknecht (Ulm, 8 de juny de 1722 - Ansbach, 11 d'agost de 1794) va ser un flautista i compositor alemany. Va començar a estudiar música amb el seu pare Johannes Kleinknecht (1676-1751), un violinista, organista i professor. El 1743 es va unir a la Capella de Bayreuth com a flautista, el 1748 va assolir el càrrec d'assistent del mestre de capella, el 1749 el de compositor de la cort i el 1761 el càrrec definitiu de mestre de capella. El 1769 la capella musical es va traslladar a Ansbach la ciutat on va publicar la majoria de les seves composicions. Va escriure nombrosa música de cambra, concerts i una simfonia concertant. Va morir a Ansbach l'agost de 1794.

OBRA:

Instrumental:

6 sonate da camera, fl, hpd/vc (Nuremberg, 1748/R)
3 Trios, 2 fl, bc (Nuremberg, 1749)
6 Trios, 2 fl/vn, bc (London, c1750)
6 Trios, 2 fl/vn, bc, op.3 (Paris, 1767)
Concerto, 2 fl, orch (Paris, 1776)
2 sonatas, hpd, in Oeuvres mêlées, i, ii (Nuremberg, 1755–6)
Sinfonia concertante, kbd obbl, 2 fl, 2 ob, str, D-Mbs;
Concerto, vn, orch, B-Bc;
Trio, 2 fl, bc, Bc;
Sonata, 2 fl, bc, D-KA;
Sonata, fl, ob/vn, bc, KA;
Sonata, fl, bc, Bsb, ed. G. Zahn (Vienna, c1990);
Sonata, hpd obbl, fl/vn, Mbs;
Sonata, hpd, Bsb

Lost works, listed in Brook:
6 concs., fl, orch;
6 trios, fl, vn, bc;
3 sonatas, 2 fl, bc;
1 trio, 2 fl, bc

Other works, listed in Delius:
2 solos, vn, bc, formerly in Deutsche Staatsbibliothek [now D-Bsb], lost;
sonata, fl, bc, F-Pc;
trio, 2 vn, bc, D-Bsb

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jakob Friedrich Kleinknecht (1722-1794) - Altres: Jakob Friedrich Kleinknecht (1722-1794)



Parlem amb veu pròpia...

Jakob Friedrich Kleinknecht va ser un compositor i flautista alemany i membre d'una extensa i actualment desconeguda família de músics alemanys. Martin Kleinknecht (1665-1730), organista i kantor; Johannes Kleinknecht (1676-1751), violinista, organista i professor i pare del nostre protagonista d'avui; Johann Wolfgang Kleinknecht (1715-1786), violinista i compositor; Johann Stephan Kleinknecht (1731-1796), flautista; i el fill de Jakob Friedrich, Christian Ludwig Kleinknecht (1765-1794), violinista i compositor. Tot un clan familiar de músics de qui, avui dia, en prou feines n'hem sentit a parlar ja que de tots ells l'únic representat viu discogràficament és Jakob Friedrich. Doncs bé, d'aquest autor recuperarem les seves Sonaten opus 1 per a flauta i continuo. Obres barroques en tots i cadascun dels moviments del seu recorregut i que en essència no es diferencien substancialment de molts dels seus contemporanis barrocs. Tanmateix, hi ha un detall que ens farà pensar i que formularem en forma de pregunta. Per què Kleinknecht va escriure aquestes sonates més pròpies del segle XVII que del 1748, any de la seva publicació a Nuremberg... Un misteri que no podrem resoldre però que en absolut desmereix al nostre autor, un nostàlgic d'un temps pretèrit que amb la seva música simpàticament ens recorda!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

GUERRERO, Francisco (1528-1599) - Missa L'homme armé à 4

$
0
0
Joan de Joanes - The Immaculate Conception (c.1535)
Obra de Joan de Joanes (c.1510-1579), pintor espanyol (1)



- Recordatori de Francisco Guerrero -
En el dia de la commemoració del seu 415è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Joan de Joanes (València, c.1510 - Bocairent, 1579) va ser un pintor espanyol, creador al costat del seu pare, el també pintor Vicent Masip, d'un llenguatge artístic d'arrel rafaelesca, que va inspirar l'activitat de l'escola llevantina durant la segona meitat del segle XVI. També conegut com Joan Masip, sembla ser que va néixer a València i es va formar al taller del seu pare, amb qui va col·laborar des de molt jove. Partint del seu estil, va evolucionar després a un concepte més avançat, de formes suaus i tècnica més tova, que va enriquir amb el coneixement de l'estètica manierista, en un molt probable viatge a Itàlia entre els anys 1555 i 1563. Així mateix, en la seva pintura es pot apreciar una clara inclinació cap a l'idealisme formal, la monumentalitat dels personatges i l'equilibri compositiu, qualitats totes del renaixement clàssic imperant a Itàlia en les primeres dècades del segle XVI. 

Igual que el seu pare, va crear una sèrie de prototips que es van repetir a l'escola llevantina fins a la següent centúria; Ecce Homo, El Salvador, (Museu del Prado), Immaculada, (Església de la Campanya de València). Autor de nombroses obres de devoció, va realitzar també importants retaules, entre els quals destaca el dedicat a la vida i martiri de Sant Esteve, pintat per a l'Església del Sant a València, i que avui es conserva al Museu del Prado (Sant Esteve a la sinagoga, Sant Esteve condemnat al martiri, martiri de sant Esteve, Sant Sopar, c. 1570, Museu del Prado). Un altre aspecte del seu art és el de retratista, faceta que va dur a terme amb objectivitat i realisme, com pot apreciar-se en el seu autoretrat, inclòs a la taula de l'Enterrament de Sant Esteve del Museu del Prado i en el del predicador Mossèn Baptista Agnès, a qui representa dins de la composició Noces místiques del venerable Agnesio (Museu de València), un dels quadres més bells del renaixement espanyol. Va morir a Bocairent el 1579.




Parlem de Música...

Francisco Guerrero (Sevilla, 4 d'octubre de 1528 - 8 de novembre de 1599) va ser, juntament amb Tomás Luis de Victoria i Cristóbal de Morales, un dels grans noms de la música sacra espanyola del Renaixement i conseqüentment un dels majors compositors espanyols de tots els temps. Va compondre 19 misses i unes 150 peces litúrgiques diverses, incloent salms, motets, a més de cançons sacres i profanes. Va rebre la seva formació musical inicial, com membre del cor de la Catedral de Sevilla, pel seu germà Pedro i per Fernández de Castilleja. També va rebre instrucció de Cristóbal de Morales. Als 17 anys (1546) va ser nomenat mestre de capella de la Catedral de Jaén. Abans de complir els trenta havia consolidat una excepcional reputació i la seva obra es publicava a l'estranger. Fou nomenat mestre de capella de la catedral de Màlaga, encara que mai va arribar a residir aquesta ciutat, abans de ser emprat pel cor de la catedral de Sevilla. Va viatjar extensament per Espanya i Portugal, al servei de l'emperador Maximilià II del Sacre Imperi Romanogermànic i va passar després a Itàlia un any (1581-1582).

Anys més tard va decidir visitar Terra Santa, el que va fer l'any 1589. Va ser fet captiu per pirates durant el viatge de retorn i va haver de ser rescatat, com era comú a l'època, pel pagament d'una considerable quantitat. L'aventura va ser narrada per ell a un llibre publicat el 1590 que va tenir un gran èxit popular. L'endeutament subsegüent ho va dur a presó, fins que va ser contractat de nou per al cor de la catedral de Sevilla, on va acabar els seus dies, com a mestre de capella, quan la pesta de 1599 va acabar amb la seva vida. Guerrero va passar més temps a Espanya que Victoria o Morales, residents molt temps a Itàlia, i també va compondre una major proporció d'obres profanes. També es distingeix d'ells per una abundant obra instrumental, a més del cos principal, format per obres vocals sacres. Destaca per la varietat d'emocions que va ser capaç de posar a la seva música, des del recolliment místic a l'exaltació, des de la major alegria a la desesperació. La seva obra, molt popular, va seguir interpretant-se molt temps, especialment a les catedrals americanes. Com els seus contemporanis espanyols, preferia les teixidures homofòniques, amb una veu dominant i les altres subordinades a ella. Va anticipar l'harmonia funcional, el que va donar lloc que un dels seus Magnificat, la partitura anònima dels quals va ser trobada a Lima, fora considerada molt temps una obra del segle XVIII.

OBRA:

Vocal religiosa:

Sacrae cantiones, vulgo moteta nuncupata, 4, 8vv (Seville, 1555) [1555]
Psalmorum liber I, accedit Missa defunctorum (Rome, 1559), lost, see P
Canticum beatae Mariae, quod Magnificat nuncupatur, per octo musicae modos variatum (Leuven, 1563) [1563]
Liber primus missarum (Paris, 1566) [1566]
Motteta, 4–6, 8vv (Venice, 1570) [1570]
Missarum liber secundus (Rome, 1582) [1582]
Liber vesperarum (Rome, 1584) [1584]
Passio D.N. Jesu Christi secundum Matthaeum et Joannem [more hispano] (Rome, 1585); E, P
Canciones y villanescas espirituales, 3–5vv (Venice, 1589) [incl. 18 contrafacta]; G i–ii
Mottecta, liber secundus, 4–6, 8vv (Venice, 1589) [1589]
Motecta, 4–6, 8, 12vv (Venice, 1597) [1597]

Missa ‘Beata mater’, 4vv, 1566, G vii
Missa ‘Congratulamini mihi’, 5vv, 1566, G vii
Missa de Beata Virgine (i), 4vv, 1566, G viii
Missa de Beata Virgine’ (ii), 4vv, 1582, G v
Missa de la batalla escoutez, 5vv, 1582, G iv
Missa ‘Dormendo un giorno’, 4vv, 1566, also in P-Pm 40, G viii
Missa ‘Ecce sacerdos magnus’, 5vv, 1582, G iv
Missa ‘In te, Domine, speravi’, 5vv, 1566, G vii
Missa ‘Inter vestibulum’, 4vv, 1566, G ix
Missa ‘Iste sanctus’, 4vv, 1582, G v
Missa ‘L’homme armé’, 4vv, P-Pm 40, and heavily revised in E-Asa (see Rees), G viii
Missa pro defunctis (i), 4vv, 1566, G ix, ed. M. Imrie (Lochs, Isle of Lewis, 1998)
Missa pro defunctis (ii), 4vv, 1582, ed. M. Imrie (Lochs, Isle of Lewis, 1998)
Missa ‘Puer qui natus est nobis’, 4vv, 1582, G iv
Missa ‘Sancta et immaculata’, 5vv, 1566, G vii
Missa ‘Saeculorum Amen’, 4vv, 1597, G ix
Missa ‘Simile est regnum’, 4vv, 1582, G v
Missa ‘Super flumina Babylonis’, 5vv, 1566, G v
Missa ‘Surge, propera, amica mea’, 6vv, 1582, G iv

Accepit Iesus, 4vv, 1570, G vi, 42; Alma redemptoris mater, 4vv, 1584, G iii, 9; Ambulans Iesus, 5vv, 1555; Ascendens Christus in altum, 5vv, 1597, G vi, 46; Ave Maria gratia plena, 4vv, 1555, G iii, 1; Ave Maria gratia plena, 8vv, 1570, G iii, 21; Ave regina caelorum, 4vv, 1584, G iii, 10; Ave virgo sanctissima, 5vv, 1566, G iii, 14; Beata Dei genitrix, 6vv, 1585, G iii, 19; Beatus Achatius oravit, 5vv, 1555; Beatus es et bene tibi erit, 4vv, 1570; Beatus es et bene tibi erit, 5vv, 1555; Beatus Ioannes locutus est, 4vv, 1589; Beatus vir, 4vv, 1584; Canite tuba in Syon, 4vv, 1570, G vi, 23; Cantate Domino, 5vv, 1570, ed. M. Imrie (London, 1981); Caro mea vere est cibus, 4vv, 1589, G vi, 41; Clamabat autem mulier, 4vv, 1570, G vi, 34; Conceptio tua, 5vv, 1555; Conditor alme siderum, 4vv, 1584, ed. B. Turner (Lochs, Isle of Lewis, 1999); Confitebor tibi, 4vv, 1584; Cum audisset Ioannes, 4vv, 1589; Cum turba plurima, 4vv, 1570
Dedisti Domine habitaculum, 4vv, 1555; Dedisti Domine habitaculum, 4vv, 1570; Dicebat Iesus turbis, 4vv, 1570, G vi, 27; Dixit Dominus (tone 1), 4vv, 1584; another version (perhaps that from 1559) in GCA-Gc; Dixit Dominus Petro, 5vv, 1555; Ductus est Iesus, 4vv, 1570, G vi, 43; Ductus est Iesus, 5vv, 1555; Dulcissima Maria, 4vv, 1555, G iii, 2; Dum aurora finem daret, 4vv, 1589; Dum complerentur dies Pentecostes, 5vv, 1555; Dum esset rex, 5vv, 1589; Duo Seraphim, 12vv, 1589, ed. B. Turner (London, 1978); Ecce ascendimus Hierosolimam, 4vv, 1555, G vi, 33; Ecce nunc tempus, 4vv, 1570; Ego flos campi, 8vv, 1589, ed. M. Imrie (Lochs, Isle of Lewis, 1998); Ego vox clamantis, 4vv, 1589; Elisabeth Zacharie, 5vv, 1570; Erunt signa in sole, 4vv, 1589; Et post dies sex assumpsit Iesus, 5vv, 1555, G vi, 38; Exultata est, 4vv, 1589, G iii, 6
Gabriel archangelus, 4vv, 1555, G iii, 5; Gaude Barbara, 6vv, 1589; Gaudent in coelis, 5vv, 1570; Gloria et honore coronasti eum, 5vv, 1589; Gloriose confessor Domini, 4vv, 1555; Gloriose confessor Domini, 4vv, 1570 (with text variants); Hei mihi domine, 6vv, 1582, ed. M. Imrie (London, 1978); Hic est discipulus ille, 5vv, 1589; Hic vir despiciens mundum, 5vv, 1570; Hoc enim bonum est, 5vv, 1555; Hoc est praeceptum meum, 5vv, 1570, G vi, 25; Ibant Apostoli gaudentes, 4vv, 1589; In conspectu angelorum, 5vv, 1589; In exitu Israel, 5vv, 1584; In illo tempore assumpsit Iesus duodecim discipulos, 4vv, 1570, G vi, 26; In illo tempore cum sublevasset Iesus, 5vv, 1555; In illo tempore erat Dominus Iesus, 4vv, 1555, G vi, 35; In illo tempore erat Dominus Iesus, 4vv, 1570, G vi, 36; In passione positus Iesus, 5vv, 1555; Inter vestibulum, 5vv, 1555, G ix; Iste sanctus pro lege, 4vv, 1570; Istorum est enim, 4vv, 1589
Lauda Ierusalem, 6vv, 1584; Laude mater ecclesia, 4vv, 1584, ed. B. Turner (Lochs, Isle of Lewis, 1999); Laudate Dominum, 4vv, 1584; Laudate Dominum de coelis, 8vv, 1597, ed. D. James (London, 1979); Laudate pueri, 4vv, 1584; Magne pater Augustine, 5vv, 1589; Maria Magdalena, 6vv, 1570, G vi, 44; O altitudo divitiarum, 8vv, 1597, O crux benedicta, 4vv, 1555, G vi, 24; O crux splendidior, 5vv, 1570, G vi, 28; O doctor optime, 6vv, 1570; O Domine Iesu Christe, 4vv, 1570, G vi, 32; O Domine Iesu Christe, 4vv, 1589, G vi, 45, O gloriosa Dei Genitrix, 5vv, 1555, G iii, 15; O lux beata Trinitas, 4vv, 1584, ed. B. Turner, 1999; O sacrum convivium, 6vv, 1570, G vi, 39; O virgo benedicta, 5vv, 1589, G iii, 17
Pange lingua, 4vv, 1584, G vi, 40; Pange lingua, 8vv, 1589; Pastores loquebantur, 6vv, 1585; Pater noster qui es in coelis, 4vv, 1555, G vi, 29; Pater noster qui es in coelis, 8vv, 1555, G vi, 30; Peccantem me quotidie, 5vv, 1555; Per signum crucis, 4vv, 1589, G vi, 37; Petre, ego pro te rogavi, 4vv, 1589, ed. B. Turner (London, 1980); Pie pater Hieronyme, 6vv, 1589; Post dies octo venit Iesus, 5vv, 1597; Prudentes virgines, 5vv, 1570; Quae est ista formosa?, 4vv, 1555, G iii, 3; Quasi cedrus exaltata sum, 4vv, 1555, G iii, 4; Quasi stella matutina, 4vv, 1570; Qui se exaltat, 8vv, 1584; Quis vestrum habebit amicum, 5vv, 1570; Quomodo cantabimus canticum Domini, 5vv, 1589; Recordare Domine, 5vv, 1570; Regina caeli, 4vv, 1555, G iii, 11; Regina caeli, 8vv, 1584, G iii, 22
Salve regina, 4vv, 1555, G iii, 12, also ed. in MRM, ix, no.26; Salve regina, 4vv, 1570, G iii, 13, also ed. in MRM, ix, no.29; Sancta et immaculata virginitas, 4vv, 1589, G iii, 7; Sancta Maria sucurre miseris, 4vv, 1570, G iii, 8; Signasti Domine servum tuum, 5vv, 1589; Similabo eum viro sapienti, 4vv, 1589, Simile est regnum caelorum, 4vv, 1570, ed. M. Imrie (Lochs, Isle of Lewis, 1987); Simile est regnum caelorum, 5vv, 1555; Simile est regnum caelorum, 6vv, 1589; Surge propera, 6vv, 1570, G iii, 20; Tota pulchra es Maria, 6vv, 1570, G iii, 18; Trahe me post te, 5vv, 1555, G iii, 16; Usquequo Domine oblivisceris me, 6vv, 1566, ed. M. Imrie (Lochs, Isle of Lewis, 1998); Veni Domine, 5vv, 1555, G vi, 31; Vexilla regis, 4vv, 1584, ed. B. Turner (Lochs, Isle of Lewis, 1998); Virgines prudentes, 4vv, 1589; Virgo divino nimium, 5vv, 1570; Virgo prudentissima, 4vv, 1555, ed. M. Imrie (Lochs, Isle of Lewis, 1998)
24 works in E-GRmf 975, some unica, incl.: Arbor decora fulgida, 4vv; Benedictus, 4vv; Christe potens Rey, 5vv; Dilexi quoniam, 4vv; Dixit Dominus (tone 4), 5vv, Dixit Dominus (tone 6), 6vv; Gloria Patri, 4vv; Laetatus sum, 5vv; Nobis datus, 4vv; O Maria, 4vv; Pange lingua, 3vv, also intabulated in 155423;
18 works in GCA-Gc 2A (of which 17 unica): Christe redemptor, Christe redemptor … conserva, Conditor alme siderum, Deus tuorum militum, Doctor egregie, Exsultet caelum, Hostis Herodes, Huius obtentu, Jesu corona virginum, Lauda mater, O lux beata Trinitas, Quicumque quaeritis, Salve regina (same as in Gc 4), Sanctorum meritis, Tibi Christ splendor, Tristes erant apostoli, Urbs beata, Ut quaeant laxis, Vexilla regis
6 works in GCA-Gc 3: Arbor decora, Exsultet caelum, Exsultet caelum laudibus, Iste confessor, Placare Christe, Tu Trinitatis unitas
4 works in GCA-Gc 4: Lamentations, Salve regina, 2 settings (= 1555, 1570), Vexilla regis; all ed. in MRM, ix (1996)
3 works in GCA-Gc, partbooks: Dixit Dominus, Lauda Jerusalem (2 settings; anon., possibly by Guerrero)
Dic nobis Maria, GCA-Gc 1; O crux ave, GCA-Gc 2B
Motets in E-Asa, Sc
Fecit potentiam, 2vv; Pater noster, 4vv; Sacris solemniis, 3vv; Suscepit Israel, 2vv; intabulated in 155423
Magnificat settings, 1563;
9 Magnificat, 1584;
7 Magnificat also in GCA-Gc 2B
Te Deum, 5vv, 1584;
Te Deum, 8vv, 1589
Passionarium secundum quatuor evangelistas, 4–5vv, E-Sc; 2 ed. in E and P

Vocal secular:

5 songs, 5vv, E-GRmf 975;
2 also anon. in Archivio de la iglesia colegial, Lerma
11 songs, 3–5vv, E-Mmc

Instrumental:

Fabordones, E-GRmf 975;
Some intabulated for vihuela, 1554

Font: En català: Francisco Guerrero (1528-1599) En castellano: Francisco Guerrero (1528-1599) In english: Francisco Guerrero (1528-1599) Altres: Francisco Guerrero (1528-1599) 



Parlem amb veu pròpia...

Francisco Guerrero va ser el compositor espanyol més internacional del Renaixement. Així ho demostren l'enorme quantitat de còpies dels seus manuscrits que s'han trobat arreu d'Europa però especialment a l'Amèrica Llatina on fins i tot, dos segles després de la seva mort, se l'interpretava amb regularitat. En aquest sentit, Guerrero va fer vida a Espanya com Morales o De Victoria, no obstant, ell va ser l'ambaixador musical fronteres enllà. La música de Guerrero és previsible en relació al seu context de vida, repertori massivament religiós amb centenars de motets, una vintena de misses i nombrosa obra menor entre vespres, ordinaris de missa, himnes, etc. Per tant, en relació amb aquest monumental repertori, recuperarem una de les seves misses. La Missa L'homme armé a quatre veus, és a dir, dos cors soprano, alt i tenor, s'inclou dins del terme conegut al Renaixement com a "Misses paròdia".

La missa paròdia, missa de paròdia o missa d'imitació, és un arranjament musical de la missa típic del segle XVI que utilitza, com a part del seu material melòdic, múltiples veus d'una peça musical preexistent, com per exemple un fragment d'un motet o d'un cançó profana. Es distingeix dels altres dos tipus més rellevants de composició de misses en el Renaixement, la missa de cantus firmus i la missa paràfrasi. En aquest cas el terme "paròdia" no té res a veure amb l'humor, en el sentit modern de la paraula. Palestrina, per posar un exemple, va ser autor de més de 50 misses paròdia. Doncs bé, Guerrero escriu una missa a capella en base a la melodia de la cançó "L'homme armé". Polifonia, veus "altes" i absència d'instrumentació són les característiques més formals de l'arquitectura d'una missa catòlica en què l'emoció que Guerrero aconsegueix transmetre és tant intensa que possiblement no imaginem l'enorme dificultat vocal que hi ha al darrere. En aquest cas, el conjunt coral no només fa honors a Guerrero sinó que el situa a l'estratosfera en una missa que, si suaument tanquem els ulls, ens traslladarà al llunyà i irrepetible temps i espai en què Guerrero va viure on la màgia i espiritualitat d'aquesta música és convertia, immediatament, en poesia d'amor pels sentits!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Ensemble La Sestina – The Angel's Voice

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

COUPERIN, François (1668-1733) - L'Espagnole, 1726

$
0
0
William Hogarth - Conversation Piece (c.1730-35)
Obra de William Hogarth (1697-1764), pintor anglès (1)



- Recordatori de François Couperin -
En el dia de la celebració del seu 346è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

William Hogarth (Londres, 10 de novembre del 1697 - Chiswick, 26 d'octubre del 1764) va ser un pintor i gravador anglès que va satiritzar els costums de la seva època. En acabar el seu aprenentatge com a argenter el 1718, es va dedicar al gravat, i va començar a ser conegut a partir del 1726 per les il·lustracions que va realitzar per a la novel·la Hudibras (1726) de Samuel Butler. Va començar a pintar al voltant del 1728, realitzant petites escenes de grup, com Vetllada musical (c.1730, Museu Fitzwilliam, Cambridge). Cap el 1735 va aconseguir reconeixement com a pintor d'usos i costums anglesos per les seves dues sèries de pintures, Vida d'una cortesana (1731-1732, destruïda en un incendi el 1755) i Vida d'un llibertí (1735, Museu de Sir John Soane, Londres). Va realitzar una sèrie de gravats a partir d'aquestes pintures, gràcies als quals va aconseguir renom com a pintor satíric de gran brillantor i preocupació moralitzadora. Degut a la popularitat dels seus gravats, es van falsificar massivament fet que va motivar l'aprovació d'una pionera llei de copyright (drets d'autor) el 1735, coneguda com la Llei Hogarth. Dues de les seves obres més ambicioses, encara que menys característiques, són els murals El bon samarità i La piscina de Betsaida, pintats a l'escala de l'hospital de Sant Bartomeu de Londres entre 1735 i 1736. Aquests murals van ser realitzats en un estil barroc molt ornamentat i amb temes mitològics o bíblics que estaven molt de moda en l'art francès i italià de l'època. 

El 1743 va acabar sis teles titulades Casament a la moda (National Gallery, Londres) i el 1745 es van publicar els gravats basats en aquesta sèrie. La sàtira brillant que fa de les noces per diners, els detalls mordaços de la vida de la classe alta i el mestratge en la complexitat de les escenes troben la seva màxima expressió en aquesta sèrie, considerada la seva obra mestra. A aquesta època pertanyen també molts dels seus retrats, entre els quals destaquen el famós Garrick com a Ricard III (1745, col·lecció del Comte de Feversham) i La venedora de gambetes (1759, National Gallery, Londres). El 1753 va escriure L'anàlisi de la bellesa, un tractat sobre els seus principis estètics. Quatre anys després va ser nomenat pintor de Jordi II. Durant els últims cinc anys de la seva vida es va veure embolicat en aferrissades baralles polítiques amb el controvertit reformista polític britànic John Wilkes, a qui havia caricaturitzat en un gravat. Wilkes li va tornar el cop amb un atac a l'obra de Hogarth Segismunda (1759). El seu últim gravat, La trivialitat, pensat com un comiat, va ser editat el 1764. Va morir a Chiswick l'octubre de 1764. L'epitafi del seu monument el va escriure el seu amic actor David Garrick.

Font: En català: William Hogarth (1697-1764) En castellano: William Hogarth (1697-1764) In english: William Hogarth (1697-1764) - Altres: William Hogarth (1697-1764)



Parlem de Música...

François Couperin (París, 10 de novembre de 1668 - París, 11 de setembre de 1733) va ser un compositor, organista i clavecinista francès. Hereu d'una llarga tradició familiar, se'l coneix com Couperin el Gran per a distingir-lo dels altres membres de la seva família, d'entre els quals destaca el seu oncle Louis Couperin. Juntament amb Jean-Philippe Rameau, és un dels més importants compositors de música barroca francesa en general i de música per a clavecí en particular, destacant especialment pel seu gran virtuosisme a l'orgue i al clavecí. Originaris de Chaumes-en-Brie, la família Couperin va constituir una de les famílies musicals franceses més nombroses dels segles segle XVII i segle XVIII. El pare de François Couperin, Charles Couperin (1639- 1679), era el germà menor de Louis Couperin i el va succeir com a titular de l'orgue de l'església parisenca de Saint-Gervais. Igualment, va ser professor de clavicèmbal de la duquessa d'Orleans. Couperin va aprendre del seu pare i del seu oncle François Couperin el Vell. No va tenir una educació formal. Els seus coneixements generals i els seus escrits són d'un estil i una ortografia que deixen molt que desitjar. El pare va transmetre el lloc d'organista, fins que el fill pogués fer-se'n càrrec, a Michel Richard Delalande.

Es va perfeccionar després amb Jacques Thomelin, organista de Saint-Jacques la Boucherie. El 1685 es va convertir en organista de l'Església de Saint-Gervais a París, lloc que després cediria al seu cosí Nicolas Couperin. Altres membres de la família ocuparien el mateix càrrec en anys posteriors. En 1693 Couperin va succeir al seu mestre Thomelin com a organista de la Chapelle Royale amb el títol d'organista del rei Lluís XIV. Després va ser mestre de composició del nét del rei, el duc de Borgonya. El 1717 es va convertir en organista i compositor de la cort amb el títol ordinaire de la musique de la chambre du Roi. Les seves tasques a la cort francesa consistien en crear música sacra per a les oracions reals i música de cambra per a delit dels monarques. Amb els seus col·legues, donava un concert totes les setmanes, normalment diumenge. Molts d'aquests concerts tenien la forma de suites per a violí, viola da gamba, oboè, traverso i clavicèmbal, del qual n'era un virtuós intèrpret.

De salut fràgil i caràcter poc mundà, Couperin va realitzar una carrera honesta de músic i professor, apreciat pels grans que només li trobaven un rival, Louis Marchand. Pocs esdeveniments de la seva vida personal mereixen ressenyar-se, a part la desaparició d'un dels seus fills que va abandonar el domicili patern per no tornar més. La seva extensa obra inclou música instrumental i vocal, tant secular com religiosa. Algunes de les seves composicions li han fet guanyar un lloc destacat entre els compositors francesos de la seva època, entre elles les seves misses per a orgue, les Lliçons de Tenebres per al Dimecres Sant i les seves sonates i concerts reials, on pretenia reunir el gust francès i l'italià. Però va ser la seva obra per a clavecí, que consta de quatre llibres publicats entre el 1713 i el 1730, la que el va fer mereixedor d'una gran reputació fins al punt de ser considerat, juntament amb Rameau, com el gran mestre d'aquest instrument a França. El seu tractat L'Art de toucher le clavecin (L'art de tocar el clavecí), publicat el 1717, és una font valuosa per a l'ensenyament i la interpretació de la música francesa del segle XVIII. Va morir a París el setembre de 1733.

OBRA:

Vocal religiosa:

MS sources: Elevat[ions] de Couperin (score), F-V 59
Motets a voix seule, 2 et 3 parties et Symphonies de Mr Couperin, Pn Rés.F1679 (score), Pn Rés.F1680 [a–e] (5 ptbks) [formerly GB-T 1432–7]
Scores copied by S. de Brossard, F-Pn Vm1 1630
Motets de Messieurs Lalande, Mathau, Marchand Laisné, Couprin et Dubuisson, copied by Philidor, 1697, V 18
4 versets (from Ps cxviii) d’un motet composé de l’ordre du roy … On y joint le verset ‘Qui dat nivem’ du psaume ‘Lauda Jerusalem’ (Paris, 1703): Tabescere me, 2 S; Ignitum eloquium tuum, 2 S, 2 vn, bc; Adolescentulus sum, S, 2 fl, vn; Justitia tua, 2 S, SS, bc; Qui dat nivem, S, 2 fl, vn; C xi, GM V/i
7 versets (from Ps lxxxiv) du motet composé de l’ordre du roy (Paris, 1704): Converte nos, B, fl, bc; Numquid in aeternum, T, Bar, bc; Ostende nobis, haute-contre, fl/vn, bc; Audiam quid loquatur, B, 2 vn, bc; Misericordia et veritas, 2 T, bc; Veritas de terra, S, vn, bc; Et enim Dominus, S, 2 ob, 2 fl; C xi, GM V/i
7 versets (from Ps lxxix) du motet composé de l’ordre du roy (Paris, 1705): Qui regis Israël, haute-contre, T, B, 2 vn, bc; Excita potentiam tuam, haute-contre, B, bc; Vineam de Aegypto, B, vn, bc; Dux itineris fuisti, B, 2 vn, 2 fl, 2 ob, bc; Operuit montes, S, vn, 2 fl, bc; Extendit palmites suos, S, vn, 2 fl, bc; Deus virtutum convertere, haute-contre, fl, ob, b viol, bc; C xi, GM V/i
Leçons de tenébres a 1 et a 2 voix … premier jour (Paris, between 1713 and 1717): premiere leçon, S, bc; seconde leçon, S, bc; troisième leçon, S, S, bc; C xii, GM V/ii, V
6 leçons de ténèbres, lost

Accedo ad te, Dialogus inter Deum et hominem, haute-contre, B, bc, F-Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
Ad te levavi oculos meos, B, 2 vn, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Audite omnes et expanescite, haute-contre, 2 vn, bc, V 59; C xii, GM V/ii
Domine salvum fac regem, S, B, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Exultent superi, motet for Ste Suzanne, inc., S, A, B, ? 2 vn, bc, PnRés.F1679–80; GM [suppl.]
Festiva laetis, motet for Ste Anne, S, T, B, bc, Pn Rés.1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
Jucunda vox ecclesiae, motet for St Augustin, 2 S, B, bc, Pn Rés.1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
Laetentur coeli, motet for St Barthélemy, 2 S, bc, V 59; C xii, GM V/ii
Lauda Sion salvatorem, elevation, 2 S, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Laudate pueri Dominum, 2 S, B, 2 vn, bc, Pn Rés.F1679–80, V 18; C xi, GM V/i
Magnificat, 2 S, bc, Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
O amor, O gaudium, elevation, haute-contre/T, B, bc, Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
O Domine quia refugiam, 3 B, bc, Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
O Jesu amantissime, haute-contre, T, bc, Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM v/ii
O misterium ineffabile, elevation, S, B, bc, Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
Ornate aras, inc., haute-contre, ? 2 vn, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.]
Quid retribuam tibi Domine, haute-contre, bc, Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
Regina coeli laetare, 2 S, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Resonent organa, motet for Ste Cécile, inc., 2 S, B, ? 2 vn, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.]
Respice in me, haute-contre, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Salve regina, haute-contre, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Salvum me fac Deus, B, 2 vn, 2 fl, b viol, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Tantum ergo sacramentum, 2 S, B, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Usquequo, Domine, haute-contre, bc, Pn Rés.F1679–80; GM [suppl.], O
Veni sponsa Christi, motet for Ste Suzanne, S, haute-contre, B, 2 vn, bc, Pn Vm1 1630, Rés.F1679–80; C xi, GM V/i
Venite exultemus Domine, 2 S, bc, Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
Victoria: Christo resurgenti, motet for Easter Day, 2 S, bc, Pn Rés.F1679–80, V 59; C xii, GM V/ii
Other motets, incl. 12 à grand choeur, cited by Titon du Tillet, lost

Vocal secular:

Airs in Recueils d’airs sérieux et à boire (Paris, 1697–1712): Qu’on ne me dise, air sérieux, T, bc (697); Doux liens de mon coeur, air sérieux, S, bc (1701); Jean s’en alla, epitaphe d’un paresseux, air à boire, S, B, bc (1706); Il faut aimer, La pastorelle, air sérieux, S, B, bc (1711); Dans l’Isle de Cythère, Les solitaires, air sérieux, S, B, bc (1711); A l’ombre d’un ormeau, musette, air sérieux, 2 S, bc (1711); Zephire, modere en ces lieux, brunete, air sérieux, S, bc (1711); Faisons du temps, vaudeville, air sérieux, 2 S, B, bc (1712); Au temple de l’amour, Les pellerines, air sérieux, S, B, bc (1712): C xi, GM [V/i]
Intermèdes in Myrtil et Melicerte (Paris, 1698), doubtful
Trois vestales champetres et trois Poliçons, trio, 3 S, in Recueil de trio de differens auteurs, F-Pc; C xi, GM [V/i]
La femme entre deux draps, canon à 3, 3 S, in 1er recueil d’airs a boire en duô et triô, Pc; C xi, GM [V/i]
A moy! Tout est perdu!, canon à 3, 3 S, in 1er recueil d’airs a boire en duô et triô, Pc; C xi, GM [V/i]
Les agroteurs au désespoir, canon à 5, CSM 282
Ariane abandonée, cant., cited in Amsterdam catalogue, 1716, see Tessier (1926)
Cants., cited by Titon du Tillet, lost

Instrumental de cambra:

MS sources: Scores copied by S. de Brossard, F-Pn Vm7 1156
Set of 4 partbooks, LYm 129.949
Concerts royaux, hpd/(vn, fl, ob, viol, bn), in Troisiéme livre de piéces de clavecin (Paris, 1722): 1e concert (G); 2e concert (D); 3e concert (A); 4e concert (e); C vii, GM IV/i
Nouveaux concerts, unspecified insts, in Les goûts-réünis, ou Nouveaux concerts (Paris, 1724): 5e concert (F); 6e concert (B ); 7e concert (g); 8e concert dans le goût théatral (G); 9e concert intitulé Ritratto dell’Amore (E); 10e concert (a); 11e concert (c); 12e concert à 2 violes ou autres instrumens à l’unisson (A); 13e concert, à 2 instrumens à l’unisson (G); 14e concert (d); C viii, GM [IV/ii]
Le Parnasse, ou L’apothéose de Corelli, grande sonade en trio, 2 vn, bc, in Les goûts-réünis (Paris, 1724); C x, GM [IV/iv]
Concert instrumental sous le titre d’Apothéose composé à la mémoire immortelle de l’incomparable Monsieur de Lully, 2 vn, 2 fl, other insts (unspecified), bc (Paris, 1725); C x, GM [IV/iv]
Les nations: sonades et suites de simphonies en trio, 2 vn, bc (Paris, 1726): La Françoise [La pucelle]; L’Espagnole [La visionnaire]; L’impériale; La Piemontoise [L’astrée]; C ix, GM IV/iii
Pieces de violes avec la basse chifrée, b viol, bc (Paris, 1728): 1ere suite (e); 2eme suite (a); C x, GM [IV/iv], Le pupitre, li (Paris, 1974)
La pucelle (c), 2 vn, bc, F-Pn Vm7 1156, LYm 129.949; C ix, GM IV/iii
La visionnaire (c), 2 vn, bc, Pn Vm7 1156, LYm129.949; C ix, GM IV/iii
L’astrée (g), 2 vn, bc, Pn Vm7 1156, LYm129.949; C ix, GM IV/iii
La Steinquerque (B ), 2 vn, bc, Pn Vm7 1156, LYm129.949; C x, GM IV/iii
La superbe (A), 2 vn, bc, LYm 129.949; C x, GM [IV/iv]
La sultane (d), 2 vn, b viol, bc, LYm 129.949; C x, GM [IV/iv]

Instrumental per a clavecí:

Pieces de clavecin … premier livre (Paris, 1713); C ii, GM II/i, G xxi
1e ordre, g/G: Allemande L’auguste; Premiere courante; Seconde courante; Sarabande La majestueuse; Gavotte; La Milordine, gigue; Menuet (with double); Les silvains; Les abeilles; La Nanète; Les sentimens, sarabande; La pastorelle; Les nonètes: i Les blondes, ii Les brunes; La bourbonnoise, gavotte; La Manon; L’enchanteresse; La fleurie, ou La tendre Nanette; Les plaisirs de St Germain en Laÿe
2e ordre, d/D: Allemande La laborieuse; Premiere courante; Seconde courante; Sarabande La prude; L’Antonine; Gavote; Menuet; Canaries (with double); Passe-pied; Rigaudon; La Charoloise; La Diane; Fanfare pour la suitte de la Diane; La Terpsicore; La Florentine; La Garnier; La Babet; Les idées heureuses; La Mimi; La diligente; La flateuse; La voluptueuse; Les papillons
3e ordre, c/C: La ténébreuse, allemande; Premiere courante; Seconde courante; La lugubre, sarabande; Gavotte; Menuet; Les pélerines; Les laurentines; L’Espagnolète; Les regrets; Les matelotes provençales; La favorite, chaconne; La lutine
4e ordre, F: La marche des gris-vêtus; Les baccanales; La pateline; Le réveil-matin
5e ordre, A/a: La logiviére, allemande; [Premier] courante; Seconde courante; La dangereuse, sarabande; Gigue; La tendre Fanchon; La badine; La bandoline; La Flore; L’Angélique; La Villers; Les vendangeuses; Les agrémens; Les ondes
L’art de toucher le clavecin (Paris, 1716, 2/1717/R); C i, GM [I]: Allemande, d; Premier prèlude, C; Second prèlude, d; Troisième prèlude, g; Quatrième prèlude, f; Cinquième prèlude, A; Sixième prèlude, b; Septième prèlude, B ; Huitième prèlude, e
Second livre de pieces de clavecin (Paris, 1716–17); C iii, GM II/ii, G xxii
6e ordre, B : Les moissoneurs; Les langueurs-tendres; Le gazoüillement; La Bersan; Les baricades mistérieuses; Les bergeries, rondeau; La commére; Le moucheron
7e ordre, G/g: La Ménetou; Les petits âges: La muse naissante, L’enfantine, L’adolescente, Les délices; La Basque; La Chazé; Les amusemens
8e ordre, b: La Raphaéle; Allemande L’Ausoniéne; [Premiere] courante; Seconde courante; Sarabande L’unique; Gavotte; Rondeau; Gigue; Passacaille; La Monéte
9e ordre, A/a: Allemande à deux clavecins; La rafraîchissante; Les charmes; La Princesse de Sens; L’olimpique; L’insinüante; La séduisante; Le bavolet-flotant; Le petit-deüil, ou Les trois veuves; Menuet
10e ordre, D/d: La triomphante; La Mézangére; La Gabriéle; La Nointéle; La fringante; L’amazône; Les bagatelles
11e ordre, c/C: La castelane; L’etincelante, ou La bontems; Les graces-naturéles; La Zénobie; Les fastes de la grande et anciénne Mxnxstrxndxsx [in 5 acts]
12e ordre, E/e: Les juméles; L’intîme, mouvement de courante; La galante; La coribante; La Vauvré; La fileuse; La boulonoise; L’Atalante
Troisiéme livre de piéces de clavecin (Paris, 1722); C iv, GM II/iii, G xxiii
13e ordre, b: Les lis naissans; Les rozeaux; L’engageante; Les folies françoises, ou Les dominos; L’âme-en peine
14e ordre, D/d: Le rossignol-en-amour; Double du rossignol; La linote-éfarouchée; Les fauvétes plaintives; Le rossignol-vainqueur; La Julliet; Le carillon de Cithére; Le petit-rien
15e ordre, a/A: La régente, ou La Minerve; Le dodo, ou L’amour au berçeau; L’evaporée; Muséte de Choisi; Muséte de Taverni; La douce et piquante; Les vergers fleüris; La Princesse de Chabeüil, ou La muse de Monaco
16e ordre, G/g: Les graces incomparables, ou La Conti; L’himenamour; Les vestales; L’aimable Thérése; Le drôle de corps; La distraite; La Létiville
17e ordre, e: La superbe, ou La Forqueray; Les petits moulins à vent; Les timbres; Courante; Les petites chrémiéres de Bagnolet
18e ordre, f/F: Allemande La Verneüil; La Verneüilléte; Soeur Monique; Le turbulent; L’atendrissante; Le tic-toc-choc, ou Les maillotins; Le gaillard-boiteux
19e ordre, d/D: Les Calotins et les Calotines, ou La piéce à tretous; Les Calotines; L’ingénuë; L’artiste; Les culbutes Ixcxbxnxs; La muse-Palantine; L’enjouée
Quatriéme livre de piéces de clavecin (Paris, 1730); C v, GM II/iv, G xxiv
20e ordre, G/g: La Princesse Marie; La boufonne; Les chérubins, ou L’aimable Lazure; La Croûilli, ou La Couperinéte; La fine Madelon; La douce Janneton; La Sezile; Les tambourins
21e ordre, e: La reine des coeurs; La bondissante; La Couperin; La harpée; La petite pince-sans rire
22e ordre, D/d: Le trophée; Le point du jour, allemande; L’anguille; Le croc-en-jambe; Menuets croisés; Les tours de passe-passe
23e ordre, F: L’audacieuse; Les tricoteuses; L’arlequine; Les gondoles de Délos; Les satires, chevre-pieds
24e ordre, a/A: Les vieux seigneurs, sarabande grave; Les jeunes seigneurs; Les dars-homicides; Les guirlandes; Les brinborions; La divine-Babiche, ou Les amours badins; La belle Javotte, autre fois l’infante; L’amphibie, mouvement de passacaille
25e ordre, E /C/c: La visionaire; La misterieuse; La Monflambert; La muse victorieuse; Les ombres errantes
26e ordre, f : La convalescente; Gavote; La Sophie; L’epineuse; La pantomime
27e ordre, b: L’exquise, allemande; Les pavots; Les chinois; Saillie
Sicilienne, G, F-Pthibault, A. Tessier’s private collection, ?Paris: C ii, GM II/i

Instrumental per a orgue:

Pieces d’orgue consistantes en deux messes: ‘à l’usage ordinaire des paroisses’; ‘propre pour les convents de religieux et religieuses’ (Paris, 1690); C vi, GM III

Obra literària:

L’art de toucher le clavecin (Paris, 1716, 2/1717/R); ed. M. Halford with Eng. trans. (New York, 1974), GM [I]
Règle pour l’accompagnement (MS, F-Pn), C i, GM [I]

Font: En català: François Couperin (1668-1733) En castellano: François Couperin (1668-1733) In english: François Couperin (1668-1733) Altres: François Couperin (1668-1733) 



Parlem amb veu pròpia...

La família Couperin, amb tres segles de dinastia al darrere, va ser la família musical francesa més gran. Actius a les afores de París, especialment a l'Església de Sant Gervais, van formar part de l'escena musical francesa des del segle XVI fins a mitjans del segle XIX. L'orgue, i posteriorment el clavecí, van ser els instruments amb els que van fer fortuna. Doncs bé, sí per ella mateixa ja fou una família suficientment gran literalment parlant, dins de la família Couperin "el Gran" només fou un, François Couperin. El seu repertori així ho demostra però l'etiqueta pertinent posa en valor, també, la importància del seu art més enllà d'engrandir quantitativament el catàleg de partitures de França. Això és deu principalment a la naturalitat i a la facilitat amb què va connectar els seus sentiments més íntims amb un instrument, el clavecí. Els quatre llibres de clavecí que va compondre, amb més de 220 peces, representen probablement la major obra mestra del seu extens repertori. D'aquest, avui recuperarem una de les seves Suites Les Nations de 1726, concretament L'Espagnole, en la seva versió per a dos clavecins. Originàriament escrita per a dos violins, violoncel i continuo, aquesta versió per a dos instruments de teclat, ens permet explorar des d'una altra perspectiva aquest extensa suite. L'acompanyarà la famosa Les Baricades misterieuses del seu segon llibre de clavecí. Un exemple expressiu de l'art immaculat amb el clavecí d'un dels grans mestres barrocs francesos!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Couperin: Music for Two Harpsichords, Vol. 1

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

ZANI, Andrea (1696-1757) - Concerti da chiesa opus 2

$
0
0
Johannes Voorhout - Allegorie op de Vrede van Rijswijk (1697)
Obra de Johannes Voorhout (1647-1723), pintor holandès (1)



- Recordatori d'Andrea Zani -
En el dia de la celebració del seu 318è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Johannes Voorhout (Uithoorn, 11 de novembre de 1647 - Amsterdam, 12 de maig de 1723) va ser un pintor holandès. Fill de Cornelis Voorhout, un fabricant de rellotges, va estudiar pintura amb Constantijn Verhout a Gouda, un pintor d'escenes de caràcter històric. Anys més tard, el 1664, es va traslladar a Àmsterdam on va treballar al taller de Jan van Noordt, un pintor històric i de retrats. El 1670 es va casar i el 1672, va fugir del país per por a una invasió francesa. Es va establir a Friedrichstadt on la seva dona hi tenia bons amics. Allà va conèixer a Juriaan Ovens que li va oferir feina, no obstant, Voorhout va preferir provar fortuna a Hamburg on va poder desenvolupar el seu talent amb tranquil·litat i llibertat. El 1677 va decidir tornar a Holanda on va establir el seu taller. Es va convertir en mestre i va ensenyar al seu fill Johannes II i a Ernst Stuven. No obstant, allà va perdre la influència que havia assolit a Hamburg ja que el mercat holandès, especialment a Àmsterdam, era més competitiu que l'alemany. Va morir a Àmsterdam el maig de 1723.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Johannes Voorhout (1647-1723) - Altres: Johannes Voorhout (1647-1723)



Parlem de Música...

Andrea Zani (Casalmaggiore, 11 de novembre de 1696 - Casalmaggiore, 28 de setembre de 1757) va ser un compositor i violinista italià. Va aprendre violí amb Giacomo Civeri i amb Carlo Ricci. Invitat per A. Caldara, va visitar Viena on es va convertir en un virtuós intèrpret de violí i en professor tot i que no va obtenir una plaça, com així desitjava, a la Cort Imperial. El 1738 va tornar a Casalmaggiore on va treballar com a intèrpret solista en la mateixa ciutat i en el seu entorn. Va exercir de professor i va tenir entre altres alumne com Valentino Majer de Mantua i a Domenico Ferrari de Cremona. Es creu que va coincidir amb Vivaldi durant l'estada d'aquest a Mantua els anys 1718-1720. En certa forma, el seu estil és molt proper al del seu col·lega i no es fins ben entrat el 1730 que el seu llenguatge canviarà de la forma veneciana a la forma cantabile i galant. El seu repertori, tot i no ser molt extens, va ser exclusivament instrumental. Va morir a Casalmaggiore el setembre de 1757.

OBRA:

Instrumental:

Op.
1[12] Sonate da camera, vn, b (Casalmaggiore, 1727, 2/c1740 as op.3); extract in Corrette
26 sinfonie da camera e altretanti concerti da chiesa, 2 vn, va, b (Casalmaggiore, 1729, 2/c1737 as op.1); extract in Corrette
3[see op.1]
4Concerti 12 a quatro con suoi ripieni (Vienna, by 1735, 2/c1741 as op.2)
5Sonate 12, vn, b, intitolate Pensieri armonici (Vienna, 1735)
6[6] Sonate, vn, b (Paris, c1740)

Sonata in Thompson’s Six Sonatas, 2 vn, vc, bc (hpd) (London, 1764)
3 fl concs.;
1 fl sonata: all D-KA; vn concs., Dlb, F-Pc, GB-Mp;
Trios, 2 vn, bc, and sinfonias: all F-Pc

Font: En català: No disponible En castellano: Andrea Zani (1696-1757) In english: Andrea Zani (1696-1757) - Altres: Andrea Zani (1696-1757)



Parlem amb veu pròpia...

La realitat d'Andrea Zani ens resulta, en termes de detall, bastant desconeguda. Caldara, mestre de música a la Cort de Màntova, el va convidar amablement a acompanyar-lo en un dels viatges que va fer a la veïna Àustria. Allà Zani, acompanyat del seu bon amic i assistent a la Cort dels Habsburg, va participar activament de la vida musical de Viena fins el 1736, any de la mort de Caldara. A partir d'aquell moment va retornar a la seva vil·la natal on hi va romandre la resta de la seva vida. Va ser precisament a Casalmaggiore on va publicar el seus Concerti da chiesa opus 2 el 1729, un recull de sis concerts i sis simfonies. Concretament, avui recuperarem un parell d'aquests concerts dels cinc que podrem escoltar en aquesta edició monogràfica de Zani. Escrits en un estil d'església solemne, els concerts són probablement una de les majors produccions de l'italià. El model venecià, concretament el de Vivaldi, és evident en aquestes simpàtiques obres concertants ben construïdes i de sinuós recorregut per l'instrument solista. Indubtablement, el bon gust és una constant en aquests delicats concerts de violí els quals ens donen a conèixer un dels molts satèl·lits en òrbita del planeta Vivaldi. De ben segur que no serà l'últim i des d'aquí, amb alegria, en seguirem parlant!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Compagnia de Musici (ensemble); Alessandro Ciccollini (violin)
AMAZON: Zani: Concertos for violin and strings

    Zani: Concertos for violin and strings

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

NIVERS, Guillaume-Gabriel (c.1632-1714) - Motets pour voix seule & petits choeur

$
0
0
Adriaen van der Werff - The Rest on the Flight into Egypt (1706)
Obra d'Adriaen van der Werff (1659-1722), pintor holandès (1)



- Recordatori de Guillaume-Gabriel Nivers -
En el marc de la commemoració del seu 300è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Adriaen van der Werff (Kralingen, 21 de gener de 1659 - Rotterdam, 12 de novembre de 1722) va ser un pintor, escultor i arquitecte holandès. Especialitzat en escenes religioses, mitològiques i en retrats, va ser especialment actiu a Rotterdam. Va combinar l'acabat preciosista de la tradicional escola de Leiden, après amb el seu mestre Eglon van der Neer, amb els models clàssics de l'Acadèmia Francesa. Es va convertir en el pintor més famós del seu temps assolint un gran ressò internacional i acumulant una considerable fortuna. Houbraken va escriure el 1721 que possiblement Van der Werff va ser el millor pintor holandès de finals del segle XVII, una opinió compartida per la crítica. Actualment, no obstant, se'l considera una mestre menor extraordinàriament detallista, sentimental i de temàtica repetitiva. Va treballar com a arquitecte tot dissenyant façanes de cases. El seu germà Pieter van der Werff (c.1665-1722) va treballar amb ell. Va morir a Rotterdam el novembre de 1722.

Font: En català: No disponible En castellano: Adriaen van der Werff (1659-1722) In english: Adriaen van der Werff (1659-1722) - Altres: Adriaen van der Werff (1659-1722)



Parlem de Música...

Guillaume-Gabriel Nivers (Paris, c.1632 - Paris, 30 de novembre de 1714) va ser un compositor, organista i teòric francès. Va néixer en una família pròspera. El seu pare, un burgès de París, era l'agricultor de l'arquebisbat. Poc es coneix de la seva formació musical tot i que es creu que va estudiar a la Universitat de París el 1662. Els primers detalls de la seva vida apareixen el 1668, any en què es va casar i va tenir un fill. Va ser l'organista de l'Església de Sant Sulpici un càrrec que va mantenir fins el dia de la seva mort. Va alternar aquest càrrec amb el d'organista de la capella reial, va substituir a Henry Du Mont com a mestre de música de la Reina i el 1686 va obtenir un lloc a la Maison Royale St Louis, un convent de monges. Va professar una pública devoció catòlica demostrada en el seu repertori en què la música d'església és majoritària. Va morir, en bona posició social, el novembre de 1714 a París.

OBRA:

Vocal religiosa:

Motets à voix seule, … et quelques autres motets à deux voix propres pour les religieuses avec L'art d'accompagner sur la basse continue, pour l'orgue et le clavecin (Paris, 1689/R)
Chants for the convent school, St Cyr, F-V: Cantique sur la conformité à la volonté de Dieu; Chants de Jephté; Le Temple de la paix; Opéra de la vertu; Opéra de sceaux
Graduale romano-monasticum … in usum et gratiam monialium sub regula S.P.N. Benedicti, Augustini, Francisci militantium (1658, 1671)
Chants des offices propres du séminaire de St-Sulpice (1668)
Antiphonarium romanum … in usum et gratiam monialium sub regula S.P.N. Benedicti militantium (1671, 1687, 1696, 1736)
Graduale romanum … in usum et gratiam monialium sub regula S.P.N. Augustini militantium (1687, 1696, 1734)
Graduale monasticum … in usum et gratiam monialium sub regula S.P.N. Benedicti militantium (1687, 1696, 1734)
Antiphonarium Praemonstratense (1680)
Graduale Praemonstratense (1680)
Passiones Domini N.J.C. cum lamentationibus Jeremiae prophetae, et formulis cantus ordinarii officii divini (1683 (lost, cited in 1698 edn), 1684, 1698); Passions only (1723), Lamentations only (1719, 1723, 1741)
Offices divins à l'usage des dames et demoiselles établies par sa majesté à Saint Cyr (1686); enlarged, text only (1702 (lost, cited in 1754 edn), 1754)
Antiphonarium monasticum ad usum sacri ordinis Cluniacensis (1693)
Graduale romanum juxta missale sacro-sancti Concilii Tridentini (1697, 1706)
Antiphonarium romanum juxta breviarium sacro-sancti Concilii Tridentini (1701, 1723)
Les lamentations du prophète Jérémie (1704)
Le processionel avec les saluts suivant l'antiphonaire des religieuses (1706, 1736)
Chants d'église à l'usage de la paroisse de St Sulpice (1707)
Processionale romanum juxta breviarium sacro-sancti Concilii Tridentini (1723)
Chants et motets à l'usage de l'eglise et communauté des dames de la royale maison de St Louis à St Cyr (1733), incl. motets by L.-N. Clérambault; numerous MS copies dating from c1702, F-Pn, V

Instrumental:

Livre d'orgue contenant cent pièces de tous les tons de l'église (Paris, 1665/R); ed. C. Vervoitte, G.G. Nivers: cent préludes (Paris, 1862, rev. 2/1963 by N. Dufourcq)
2e livre d'orgue contenant la messe et les hymnes de l'église (Paris, 1667/R); ed. N. Dufourcq (Paris, 1956); mass ed. A. Howell, Five French Baroque Organ Masses (Lexington, KY, 1961)
3e livre d'orgue des huit tons de l'église (Paris, 1675/R); ed. in PSFM, xiv (1958, 2/1974)
3 dances, lute, c1712, attrib. Nivers in F-Pn

Literatura:

Traité de la composition de musique (Paris, 1667, 4/1712)
Dissertation sur le chant grégorien (Paris, 1683)
L'art d'accompagner sur la basse continue (see Motets à voix seule)
Méthode certaine pour apprendre le plein-chant de l'eglise (Paris, 1698, 7/1749)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Guillaume-Gabriel Nivers (1632-1714) - Altres: Guillaume-Gabriel Nivers (1632-1714)



Parlem amb veu pròpia...

Guillaume-Gabriel Nivers és curiosament més conegut, relativament, per la seva música instrumental per a orgue (3 Livres d'orgue) per al servei litúrgic que pròpiament per la seva nombrosa música vocal religiosa la qual, encara, segueix essent inesperadament enigmàtica, fins i tot pels nostres veïns francesos. Tanmateix, Nivers va ser molt productiu en aquest sentit i va ser, també, un destacat historiador del cant gregorià el qual no tan sols va estudiar sinó que en va promoure la recuperació, divulgació i interpretació. Obres com Dissertation sur le chant grégorien (Paris, 1683) o el seu Méthode certaine pour apprendre le plein-chant de l'eglise (Paris, 1698, 7/1749) així en donen fe. L'exploració en aquest sentit fou exhaustiva i properament en parlarem. Ara bé, en motiu de la proximitat de la commemoració del 300è aniversari de decés, m'agradaria recuperar alguns dels seus Motets per a soprano, cor i orgue en un estil característicament francès i encara allunyat i poc "contaminat" per la forma italiana, la dominant aleshores a Europa. Motets alternats amb algunes de les seves solemnes obres d'orgue que dimensionen la seva condició d'organista, no en va, la professió de la seva llarga existència i que avui recordarem!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

CHADWICK, George Whitefield (1854-1931) - Sinfonietta in D Major

$
0
0
Frederick Arthur Bridgman - Lawn Tennis Club (1891)
Obra de Frederick Arthur Bridgman (1847-1928), pintor nord-americà (1)



- Recordatori de George Whitefield Chadwick -
En el dia de la celebració del seu 160è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Frederick Arthur Bridgman (Tuskegee, 10 de novembre de 1847 - Rouen, 13 de gener de 1928) va ser un pintor orientalista americà. Fill d'un metge, va començar com a dibuixant a Nova York, per l'American Bank Noti Company els anys 1864-1865, mentre estudiava art a la Brooklyn Art Association i a la National Academy of Design. El 1866 va viatjar a París, on es va convertir en pupil de Jean-Léon Gérôme, on va ser profundament influenciat per la delineació precisa de Gérôme, els seus acabats llisos i la preocupació pels temes de l'Orient Mitjà. A partir d'aleshores, París es va convertir en el seu quarter general. Bridgman va fer els seus primers viatge al nord d'Àfrica entre 1872 i 1874, dividint el seu temps entre Algèria i Egipte. Allà va realitzar aproximadament tres-cents dibuixos, que es van convertir en la matèria primera per a diversos olis posteriors. A partir d'aquest moment, Bridgman va abordar les temàtiques orientalistes i el seu treball va obtenir una atenció immediata. La seva gran composició 'The Funeral Procession of a Mummy on the Nile', exposada al Saló de París (1877) i adquirida per James Gordon Bennett, li va valer la Creu de la Legió d'Honor. Se'l va conèixer amb el nom de "el Gérôme nord-americà", tot i que Bridgman va adoptar una estètica més natural. Va morir a Rouen el gener de 1928.

Font: En català: No disponible En castellano: Frederick Arthur Bridgman (1847-1928) In english: Frederick Arthur Bridgman (1847-1928) - Altres: Frederick Arthur Bridgman (1847-1928)



Parlem de Música...

George Whitefield Chadwick (Lowell, 13 de novembre de 1854 - Boston, 4 d'abril de 1931) va ser un professor, pianista, organista, director i compositor nord-americà. Va ser una figura destacada de la Segona Escola de compositors de Nova Anglaterra i molt respectat durant la seva vida com a compositor. Va ser també en gran part responsable de la reorganització efectiva del Conservatori de Nova Anglaterra i va ser un dels mestres més influents de la nova música americana. Es va formar inicialment al seu país amb E. Thayer. El 1877 va viatjar a Alemanya on va seguir la seva formació amb Jadassohn, Reinecke i Rheinberger. El 1880 va retornar als Estats Units on va ser nomenat organista de l'església congrecionalista de Boston i professor d'harmonia i composició del New England Conservatory institució en la que després en va ser el director i on va tenir, entre altres, alumnes de la talla de Frederick S Converse. Va contribuir de manera decisiva a la creació d'un estil nacional americà. El seu repertori va ser molt extens i va compondre simfonies, òperes, música de cambra, cançons, etc. Va morir a Boston l'abril de 1931.

OBRA:

Vocal secular:

The Peer and the Pauper (comic operetta, 2, R. Grant), 1884, unperf.
A Quiet Lodging (operetta, 2, A. Bates), Boston, 1 April 1892
Tabasco (burlesque op, 2, R.A. Barnet), 1893–4, Boston, Tremont, 29 Jan 1894 [uses material from The Peer and The Pauper]
Judith (lyric drama, 3, W.C. Langdon, after scenario by Chadwick), concert perf., Worcester, MA, 23 Sept 1901
Everywoman (incid music, W. Browne), New York, Herald Square, 1911
The Padrone (tragic op, 2, D. Stevens, after scenario by Chadwick), 1912, unperf.
Love’s Sacrifice (pastoral op, 1, Stevens), 1916–17, Chicago, 1 Feb 1923 [partly orchd by Chadwick's students]

Vocal coral:

Dedication Ode (H.B. Carpenter), S, A, T, B, SATB, orch, 1883;
Noël (Boston, 1888);
Lovely Rosabelle (W. Scott), S, T, SATB, orch, 1889;
The Pilgrims (F.D. Hemans), SATB, orch, 1890;
Phoenix expirans (cant., Lat. hymn), S, A, T, B, SATB, orch, 1891;
Ode for the Opening of the Chicago World’s Fair (H. Monroe), S, T, SATB, wind ens, orch, 1892;
The Lily Nymph (Bates), S, T, B, B, SATB, orch, 1894–5;
Ecce jam noctis (J.G. Parker, after St Gregory), male vv, org, orch, 1897;
Noël (various texts), pastoral, solo vv, SATB, orch, 1907–8;
37 anthems;
19 choruses, male vv;
20 choruses, female vv

Cançons:

1v, orch: Lochinvar (W. Scott), Bar, orch, 1896;
A Ballad of Trees and the Master (S. Lanier), low/medium v, orch, 1899, version for 1v, pf;
Aghadoe (ballad, J. Todhunter), A, orch, 1910;
The Curfew (H. Longfellow), low/medium v, orch, ?1914;
The Voice of Philomel (D. Stevens), ?1914;
The Fighting Men (M.A. DeWolfe Howe) (1918);
Joshua (humorous song, R.D. Ware), ?1919;
Drake’s Drum (H. Newbold), low/medium v, orch, ?1920
1v, pf: 128 songs incl. 6 Songs, op.14 (Boston, 1885) [incl. The Danza (A. Bates)];
3 Ballads (Boston, 1889);
Bedouin Love Song (B. Taylor) (Boston, 1890);
12 Songs of Brittany (Bates), arr. and harmonized (Boston, 1890);
A Flower Cycle (Bates), 12 songs (Boston, 1892);
[12] Lyrics from Told in the Gate (Boston, Bates) (1897);
4 Irish Songs (Boston, 1910);
5 Songs (Stevens) (New York, 1914);
3 Nautical Songs (Ware, H. Newbolt, A. Conan Doyle) (Boston, 1920)

Instrumental amb orquestra:

Rip Van Winkle, ov., 1879;
Sym. no.1, C, 1881;
Thalia, ov., 1882;
Sym. no.2, B , 1883–5;
The Miller’s Daughter, ov., 1886;
Melpomene, dramatic ov., 1887;
Pastorale Prelude, 1890;
Serenade, F, str, 1890;
Sym. no.3, F, 1893–4;
Tabasco March, band/orch, 1894;
Symphonic Sketches, suite, A, 1895–1904;
Adonais, ov., 1899
Euterpe, ov., 1903;
Cleopatra, sym. poem, 1904;
Sinfonietta, D, 1904;
Suite symphonique, E , 1905–9;
Theme, Variations and Fugue, org, orch, 1908;
Aphrodite, sym. fantasy, 1910–11;
Tam O’Shanter, sym. ballad, 1914–15;
Angel of Death, sym. poem, 1917–18;
Elegy, 1920;
Anniversary Ov., ?1922;
3 pezzi, 1923

Instrumental de cambra:

Str Qt no.1, g, ?1877;
Str Qt no.2, C, 1878;
Str Qt no.3, D, 1885;
Pf Qnt, E , 1887;
Str Qt no.4, e, 1896;
Str Qt no.5, d, 1898
30 pf pieces;
8 org pieces

Literatura:

Harmony: a Course of Study (Boston, MA, 1897/R)

Font: En català: George Whitefield Chadwick (1854-1931) En castellano: George Whitefield Chadwick (1854-1931) - In english: George Whitefield Chadwick (1854-1931) - Altres: George Whitefield Chadwick (1854-1931)



Parlem amb veu pròpia...

Juntament amb Horatio Parker i Edward MacDowell, Chadwick va ser un dels representants més importants de l'Escola de compositors de la Nova Anglaterra de finals del XIX. Una generació influenciada anàlogament pel realisme artístic, que es caracteritzava per una representació fidedigna de la vida de les persones i del seu context històric i social. La seva música, en essència, va ser de les primeres en transmetre el so genuïnament americà. En aquest sentit, se'l considera "el degà dels compositors americans". Personalment, el territori musical americà del XIX em resulta considerablement desconegut, conseqüentment, les meves opinions poden resultar errònies i en qualsevol cas prescindibles. Dit això, explorar la continental geografia americana és terreny adobat per a descobrir-ne tresors o si més no obres de filosofia interessant com les del gran mestre Chadwick. Partitures com la divertida Sinfonietta en Re major, de 1904, estructurada en quatre moviments i escrita per a la jove orquestra d'estudiants del New England Conservatory, en són un bon exemple. D'escriptura simple, tenint en compte la diversitat dels estudiants del conservatori a qui anava dirigida, la idea del compositor va ser la d'escriure una partitura fàcil però alhora sòlida per l'intèrpret de cara a millorar-ne el seu aprenentatge. El resultat, lluny de semblar monòton i previsible, és certament gratificant tant per la temàtica com per l'espontània creativitat i enginy d'alguns passatges. Obres en primera gravació mundial la interpretació de les quals, impecable, ens obren la misteriosa i desconeguda porta a un romanticisme d'arrels germàniques però de fruits nord-americans!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

BERNHARD, Christoph (1628-1693) - Geistliche Harmonien

$
0
0
Rosso Fiorentino - Madonna dello Spedalingo (1518)
Obra de Rosso Fiorentino (1495-1540), pintor italià (1)



- Recordatori de Christoph Bernhard -
En el dia de la commemoració del seu 321è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Rosso Fiorentino (Firenze, 8 de març de 1495 - Fontainebleau, 14 de novembre de 1540) va ser un pintor italià el nom autèntic del qual va ser Giovanni Battista di Jacopo di Guasparre. Va ser alumne d'Andrea del Sarto i membre de l'Escola de Fontainebleau. Va ser un dels primers i més destacats exponents toscans del manierisme pictòric. De la seva producció inicial cal destacar L'Asumpció (1517) a l'Església de la Santissima Annunziata, Les Filles de Jetró obra que evidencia un gran proximitat a Miquel Àngel. Posteriorment, durant la seva estada a Roma, va realitzar els frescos de La creació d'Eva i El pecat original (1524). Després del violent Saqueig de Roma per part de les tropes de Carles V, Rosso Fiorentino es va refugiar a Borgo Sansepolcro i després a Arezzo. A partir d'aquest moment la seva pintura va esdevenir més inquietant i lúgubre. Després va traslladar-se a Venècia on hi va romandre durant un temps. L'any 1530 va ser reclamat pel rei de França Francesc I per a qui va dirigir les obres decoratives al Palau de Fontainebleu. Hi va realitzar frescs i estucs en els quals el seu art es va tornar capritxós i elegant, com una mena d'anunci del barroc. Una de les seves últimes obres, i alhora una de les seves obres mestres, va ser La Pietat que es troba actualment al Museu del Louvre. No obstant es considera que la seva principal obra mestra és El Davallament (La Depozisione), que es troba a Volterra. Va morir a Fontainebleau el novembre de 1540.




Parlem de Música...

Christoph Bernhard (KolbergPomerània, 1 de gener de 1628 - Dresden, 14 de novembre de 1692) va ser un cantant i compositor alemany. Va estudiar amb un alumne de Sweelinck, l'organista Paul Siefert a Danzig (ara Gdansk) i a Varsòvia. Amb 20 anys ja actuava com a cantant a la cort electoral de Dresden sota la direcció d'Heinrich Schütz. Després va passar un any a Copenhaguen per perfeccionar el cant amb Agostino Fontana. Després del seu nomenament com a assistent de mestre de capella a Dresden el 1655, Bernhard va fer dues estades a Itàlia per continuar la seva educació musical. Quan tenia 35 anys, es va traslladar a Hamburg per treballar com a director musical de la Johanneum i per a esdeveniments musicals populars. Aquells van ser una anys daurats en la tradició musical d'Hamburg: Bernhard i el seu bon amic Matthias Weckmann van actuar junts i van dirigir les últimes composicions provinents d'Itàlia i Viena i així mateix van compondre una important col·lecció de música contrapuntística. L'Elector de Saxònia va reclamar els serveis de Bernhard a Dresden el 1674, on va tornar com a assistent de kapellmeister. Sis anys més tard, la tradicional creació musical italiana a la ciutat es va reduir considerablement, fins el punt que Bernhard es va convertir en l'únic mestre de capella a la cort. Va continuar component, dirigint i organitzant la biblioteca musical de Dresden fins a la seva mort el 1692, a l'edat de 64 anys. Bernhard va deixar moltes obres sacres vocals, composicions seculars i tres tractats importants de música, el més famós dels quals és el Tractatus compositionis augmentatus (c.1657), que fou l'origen del terme passus duriusculus. Va morir a Dresden el novembre de 1692.

OBRA:

Vocal religiosa:

Alemany:
Geistlicher Harmonien erster Theil, begreiffende zwanzig deutsche Concerten, 1–4vv, 2 vn, bc (Dresden, 1665); ed. in EDM, 1st ser., lxv (1972)
Das alte Jahr vergangen ist, 3vv, bc, D;
Fürchtet euch nicht, 1v, 2 vn, bn, bc, S-Uu, ed. B. Grusnick (Kassel, 1933);
Herr, nun lässest du deinen Diener, 5vv, 5 insts, bc, S;
Wahrlich, wahrlich ich sage euch, 1v, capella 4vv, 5 insts, bc, S;
Wohl dem der den Herren fürchtet, 2vv, 4 va, bc, S

Llatí:
Missa a 5, 5vv, 6 insts, D;
Missa ‘Christ unser Herr zum Jordan kam’, 5vv, ed. in Cw, xvi (1932/R);
Missa ‘Durch Adams Fall’, 5vv, ed. in Cw, cvii (1969)
Anima sterilis quid agis quid torpes, 2vv, 2 vn, bc, D;
Benedic, anima mea, 9vv, 11 insts, bc, D;
Currite pastores in Bethlehem, 1v, 2 vn, bc, D;
Da pacem, Domine, in diebus nostris, 5vv, 6 insts, bc, D;
Haec dies quam fecit Dominus, 3vv, bc, D;
Jubilate Deo omnis terra, 3vv, bc, D;
O anima mea accipe pennas aurorae, 6vv, 8 insts, bc, D;
Reminiscere miseratiorum tuarum, Domine, 3vv, bc, D;
Salve mi, Jesu, 1v, bc, D;
Surgit Christus cum trophaeo, 3vv, capella 4vv, 6 insts, bc, D;
Surrexit Christus spes mea, 6vv, 5 insts, bc, D;
Tribularer si nescirem, 10vv, 10 insts, bc, S

Altre:
Lezter Schwanen-Gesang (Gott sei mir gnädig), so bei christlicher Beerdigung des … Johann Risten, 4vv, 2 vn, 3 va, bc (Hamburg, 1667)
Trauer-Music (Zur selbigen Zeit), bey hochansehentlicher Beerdigung des … Herrn Barthold Müllers Bürgermeisters der Stadt Hamburg, 5vv, bc (Hamburg, 1667); ed. in Cw, cvii (1969); ed. in EDM, 1st ser., lxxix (1975)
Letzter Ehren-Nachklang (Ich sahe an alles Thun) dem … Herrn Hinrich Langebeck, 4vv, 2 vn, 3 va, bc (Hamburg, 1669); S
Prudentia prudentiana (Jam mesta quiesce querela) … solatio tribus contrapunctis convertibilibus (Hamburg, 1669) [funeral music for the mother and wife of Dr Rudolf Capelli]; D
Cantabiles mihi erant justificationes tuae, 5vv, perf. Dresden, 17 Nov 1672, lost funeral music for H. Schütz

Vocal secular:

Lasst uns, o Schönste, lieben, 3vv, 2 vn, bc, S-Uu
14 Songs, 1v, bc, in C. von Stieler, Die geharnschte Venus (Hamburg, 1600/R), doubtful, attrib. ‘C.B.’; ed. B. Billeter (Munich, 1968)
For lost works, see Fiebig

Literatura:

Von der Singe-Kunst, oder Maniera, c1649
Tractatus compositionis augmentatus, c1657
Ausführlicher Bericht vom Gebrauche der Con- und Dissonantien [? abridgment of Tractatus]

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Christoph Bernhard (1628-1693) - Altres: Christoph Bernhard (1628-1693) 



Parlem amb veu pròpia...

Christoph Bernhard va ser un compositor íntegrament eclesiàstic. Hereu indirectament de la música i escola de Jan Pieterszoon Sweelinck, va ser un compositor de qui en prou feines en tenim referències ja que en vida només una de les seves col·leccions es va publicar ja que en aquell temps la majoria de la música protestant es difonia mitjançant manuscrit. Es tracta de la Geistliche Harmonien (Dresden, 1665) que conté 20 concerts sagrats que precisament avui recuperarem en la seva totalitat. per tant, per dimensió i especialment per ressò podríem dir que aquesta va ser la major col·lecció de música de Bernhard. Obres d'entre una i quatre veus solistes, dos violins i continuo. Totes elles en llengua germànica i d'inspiració bíblica i musicalment embrionàries de la que posteriorment seria la cantata alemanya, és a dir, ària-recitatiu concertant. Si bé Sweelinck va ser el teòric amb qui es va emmirallar, el cert és que aquests concerts s'apropen sensiblement a la filosofia de Schütz, l'omnipresent mestre alemany del segle XVII, i en certa manera al que Bernhard va perfectament descriure en el seu Tractatus compositionis augmentatus (c.1657). Edició excel·lent tant per les veus protagonistes com per l'acompanyament instrumental. I si bé la manca d'impressions i edicions de la música de Bernhard ha repercutit decisivament en la pèrdua de moltes de les seves partitures, hem de remarcar, amb signes d'exclamació, que la que ha pogut superar la meteorització del temps ho ha fet amb esplèndida bona nota!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Petra Geitner (soprano); Reiner Schneider-Waterberg (alto); Hartmut Elbert (bass); Gerhard Spath (bass); Parthenia Vocal; Parthenia Baroque; Christian Brembeck
RECICLASSICAT: BERNHARD, Christoph (1628-1693)
PRESTOCLASSICAL: Bernhard, C.: Sacred Harmonies

    Bernhard, C.: Sacred Harmonies

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

MASEK, Vincenc Václav (1755-1831) - Keyboard Concertino for 4 hands

$
0
0
Pietro Longhi - The Painter in his Studio (c.1741)
Obra de Pietro Longhi (1701-1785), pintor italià (1)



- Recordatori de Vincenc Václav Mašek  -
En el dia de la commemoració del seu 183è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Pietro Longhi o Pietro Falca (Venezia, 15 de novembre de 1701 - Venezia, 8 de maig de 1785) va ser un pintor italià. Es va formar a Venècia amb Antonio Balestra i posteriorment al taller de Giuseppe Maria Crespi, anomenat lo Spagnoletto, al taller del qual, va entrar en contacte amb els quadres de Gambarini, amb escenes de gènere d'estil refinat i superficial, típiques del moment. El 1730 va ser un dels membres fundadors de l'Acadèmia de Belles Arts de Venècia. De la seva obra van destacar pintures com El Concert (1741), La Presentació o La visita del Lord així com importants retrats com el del pintor Francesco Guardi (1764). La seva pintura de gènere i costums va representar, amb elevades dosis d'humor, la societat veneciana de l'època en un estil proper al del rococó francès. Va morir a Venècia el maig de 1785.

Font: En català: No disponible En castellano: Pietro Longhi (1701-1785) In english: Pietro Longhi (1701-1785) - Altres: Pietro Longhi (1701-1785)



Parlem de Música...

Vincenc Václav Masek (Zvíkovec, 5 d'abril de 1755 - Prague, 15 de novembre de 1831) va ser un compositor i director txec. Membre d'una extensa família musical, es va formar inicialment amb el seu pare, Tomáš Mašek. Aviat va viatjar a Praga on va estudiar piano amb F.X. Dušek i composició amb Josef Seger. Allà va entrar al servei del Comte Vrtba amb qui va viatjar a Berlin, Hamburg, Leipzig i Dresden. El 1791 es va establir a Praga on es va convertir en professor de piano. Allà es va convertir, també, el director del cor de la German Opera i a partir del 1794 va assolir el càrrec de director musical de l'Església de Sant Mikuláš on va organitzar nombrosos festivals en memòria de Mozart, Dušek, Paul Wranitzky i altres compositors bohemis. El 1802 va obrir una botiga on va vendre col·leccions de música pròpia i de molts altres autors. Com a compositor el seu estil va ser el clàssic amb nombroses obres per a piano, concerts, simfonies obra de cambra així com abundant música religiosa.

OBRA:

Vocal secular:

Der Ostindienfahrer, op;
Der Spiegelritter, op, Prague, Nostitzsches Nationaltheater, 9 March 1784;
Ballet music
Children’s songs;
Solo songs, some ed. M. Poštolka and O. Pulkert (Prague, 1962)

Vocal religiosa: 

30 masses,
c.40 grads,
c.70 offs,
motets,
litanies,
cants., pastorellas;

Instrumental:

Concertino, pf 4 hands, 2 fl, 2 ob, 2 hn, 2 bn (Leipzig, 1803);
Pf concs.;
Syms.;
Over 15 str qts;
Pf trios;
Duos and sonatas, vn, pf;
Numerous partitas, nocturnes and serenades, wind ens, 1 ed. in MAB, xxxv (1952)
Pf sonatas; numerous dances; variation sets, incl. 10 Variationen über ein Pas de deux aus Alceste (Prague, 1802);
Works for 1 or 2 glass harmonicas

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Vincenc Václav Masek (1755-1831) - Altres: Vincenc Václav Masek (1755-1831)



Parlem amb veu pròpia...

Poques són les notícies, més enllà de l'antiga Bohèmia, d'autors clàssics com els d'avui. Vincenc Václav Mašek va ser el compositor més internacional de tota una família de músics els membres de la qual, sense tenir en compte al seu pare Tomáš Mašek, van ser: Pavel Lambert Mašek (1761-1826), compositor, professor i germà de V.V. Mašek i de qui podem sentir-ne alguna obra aquíKašpar Mašek (1794-1873), compositor i fill de V.V. Mašek; i Albín Mašek (1804-1878), organista, compositor, professor i fill de V.V. Mašek. Tots ells van ser músics vinculats espacialment a una geografia que a dia d'avui identifiquem amb el nom de la República Txeca. Allà Vincenc Václav va compondre en un estil previsible, el clàssic, i coherent amb la lògica del seu context de vida. Autor d'un gran nombre de ballets i variacions per a piano, va compondre, també, voluminosa música litúrgica la qual, a dia d'avui, roman totalment inèdita. A nivell instrumental tenim algunes mostres del seu art sent l'edició que presentem una de les més exhaustives. Partitures lleugeres, refinades, elegants i preciosistes. Exemples com les Partites per a instrument de vent i clavecí, singulars pel contrast que s'estableix entre els vents fusta i metall i la delicada sonoritat del clavicèmbal, o el Concertino a quatre mans per a clavecí i instrumentació de vent que també escoltarem, així donen fe d'un classicisme vienès d'encantadores melodies bohèmies!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Anikó Horváth & Borbála Dobozy (harpsichords); Budapest Wind Ensemble; Kálmán Berkes
PRESTOCLASSICAL: Masek: Partitas / Concertino for Four Hands / Druschetzky: Keyboard Concerto

    Masek: Partitas / Concertino for Four Hands / Druschetzky: Keyboard Concerto

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

BRULL, Ignaz (1846-1907) - Symphony, Op.31

$
0
0
Eva Bonnier - Vid ateljédörren (1885)
Obra d'Eva Bonnier (1857-1909), pintora francesa (1)




Parlem de Pintura...

Eva Fredrika Bonnier (Stockholm, 17 de novembre de 1857 - Copenhagen, 13 de gener de 1909) va ser una pintora sueca. Filla d'Albert Bonnier, membre d'una important família d'editors, Eva va estudiar pintura amb August Malmström i va esdevenir, el 1878, estudiant de la secció femenina de la Reial Acadèmia Sueca de les Arts de Estocolm. El 1883 va viatjar a París amb la seva amiga i companya d'estudis Hanna Hirsch, ciutat on hi van viure fins el 1889. Allà va exposar al Saló de París i va obtenir un premi amb la seva obra "Music" (1889). Aquell any va tornar a Suècia on va treballar activament com a pintora fins el 1900 realitzant, principalment, retrats de diverses personalitats de l'època. A partir del 1900 la seva activitat artística va decaure i es va dedicar de ple a la filantropia gràcies a la considerable fortuna que va heretar. Va crear una fundació que va finançar pintures i escultures per a diverses institucions públiques. La fundació segueix activa a Estocolm. Eva va patir nombroses depressions que la van dur al suïcidi el gener de 1909.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Eva Bonnier (1857-1909) - Altres: Eva Bonnier (1857-1909)



Parlem de Música...

Ignaz Brüll (Prostějov, 7 de novembre de 1846 - Wien, 17 de setembre de 1907) va ser un compositor i pianista txec nascut a la ciutat de Prossnitz. Pocs anys més tard es va traslladar amb la família a Viena fet que marcaria un abans i un després en la seva vida musical. Els seus pares tenien bones habilitats per la música fet que determinaria, en certa forma, el talent d'un jove Ignaz. De fet, fou la seva mare la primera en introduir-lo en aquest ambient amb el seu piano. Ara bé, la formació requeria acadèmia i es va convertir en alumne del professor Julius Epstein. Més tard estudiaria composició amb Anton Rufinatscha i Otto Dessoff. Amb només catorze anys ja havia compost el seu primer concert per a piano (recuperat, juntament amb altres obres de Brull, pel segell Hyperion en la seva sèrie esplèndida de concerts de piano romàntics). Així mateix, es va embarcar en una carrera concertista de piano, que el va posar en contacte amb alguns dels millors artistes de l'època. Ara bé, també va provar fortuna amb el teatre i en aquest sentit la seva òpera més famosa i coneguda va ser "Das Goldene Kreuz" que va reportar-li fama i també una considerable suma econòmica.

La seva estada a Viena tenia molts avantatges. La més evident era el contacte amb molts compositors, intèrprets i directors prominents i influents. Un d'ells, amb qui conrearia amistat, va ser Johannes Brahms, amb qui va compartir gran part del seu temps fins a la mort d'aquest últim. Pel que sembla, Brüll va ser un personatge amable, generós i solidari. Els últims anys de vida els va passar a Viena i a principis de 1907, amb 60 anys, cada dia que passava el seu malestar creixia i, sota les ordres del seu metge, va visitar Karlsbad per tal de curar-se amb el canvi d'aires. Lamentablement, el remei i la proposta del seu metge no van funcionar i Brüll va morir sobtadament a Viena, en plena visita a la casa del seu germà Eugen. El seu repertori és abundant en partitures de piano. També va escriure moltes peces orquestrals i de cambra, així com nombroses òperes.

OBRA:

Vocal secular:

10 ops, incl. Die Bettler von Samarkand (op, O. Prechtler), Vienna, 1874;
Das goldene Kreuz (romantische Oper, 2, S.H. Mosenthal, after A.H.J. Mélesville and N. Brazier: Catherine), Berlin, Kgl, 22 Dec 1875 (Berlin, 1876);
Ein Märchen aus der Champagne (ballet), Vienna, 1896
Partsongs, a cappella and with pf acc.;
Vocal duets;
Numerous solo songs

Instrumental:

Sym., e;
3 serenades;
4 ovs.;
3 ints;
2 pf concs.;
Rhapsody, pf, orch;
Andante and Allegro, pf, orch;
Vn Conc.
Pf Trio;
Sonata, vc, pf;
4 sonatas, other works, vn, pf;
Sonata, other works, 2 pf;
Sonata, 4 suites, many other works, pf solo

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Ignaz Brull (1846-1907) Altres: Ignaz Brull (1846-1907) 



Parlem amb veu pròpia...

Ignaz Brüll és un compositor a qui vaig conèixer farà aproximadament un any quan en vaig parlar en relació amb la seva música de piano la qual em va resultar certament interessant i em va despertar l'interès per explorar-lo. A Brüll se'l considera un compositor austríac tot i que va néixer a Moràvia, avui Rep. Txeca. A Viena, sovint en funcions d'allò que avui en diríem de "músic de teloner", va ser protagonista limitat en les sales de concerts amb l'excepció de la celebradíssima òpera Das goldene Kreuz la qual, malauradament, no gaudeix d'edició alguna tot i l'èxit que sembla ser va assolir al seu moment en territori de parla alemanya. Conseqüentment, no ha resultat fàcil trobar bones edicions al seu nom no obstant algunes d'elles resulten sorprenents com per exemple la que podrem escoltar avui en què hi trobarem la única simfonia que va escriure, la Simfonia en Mi menoropus 31. Escrita el 1880, és una obra emmarcada dins el romanticisme i estructurada en quatre moviments. Obertura solemne i moderada que marca la pauta de la que serà una simfonia propera a la filosofia del seu bon amics Johannes Brahms tot i que amb bons, sòlids i consistents arguments de factura pròpia. Tot un descobriment que si bé personalment m'ha deixat una sensació de certa fredor, no dubto que farà les delícies dels col·leccionistes de simfonies del segle XIX, que són molts, que re-busquen insistentment fins que, sobtadament, apareix màgicament una simfonia d'un compositor oblidat com Ignaz Brüll!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Brüll Symphony Op.31 and Serenade No. 1 Op.29

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

GUGLIELMI, Pietro Alessandro (1728-1804) - Quartetti per clavicembalo, due violini e violoncello

$
0
0
Anton Graff - Töchter des Johann Julius von Vieth und Golssenau (c.1773)
Obra d'Anton Graff (1736-1813), pintor suís (1)



- Recordatori de Pietro Alessandro Guglielmi -
En el dia de la commemoració del seu 210è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Anton Graff (Winterthur, 18 de novembre de 1736 - Dresden, 22 de juny de 1813) va ser un pintor suís. Fill d'un mestre artesà, va estudiar pintura primer a Winterthur i posteriorment a Augsburg. Va ser professor i pintor de la Cort de Dresden i de la seva Acadèmia d'Arts. Va realitzar nombrosos retrats de diverses personalitats com Gotthold Ephraim Lessing, Moses Mendelssohn, Johann Gottfried Herder, Friedrich Schiller, Christoph Willibald Gluck, Heinrich von Kleist i Frederic el Gran, entre molts altres. En els darrers anys va canviar la temàtica de les seves obres i va pintar nombrosos paisatges en un estil clàssic. Va morir a Dresden el juny de 1813.

Font: En català: No disponible En castellano: Anton Graff (1736-1813) In english: Anton Graff (1736-1813) - Altres: Anton Graff (1736-1813)



Parlem de Música...

Pietro Alessandro Guglielmi (Massa, 9 de desembre de 1728 - Roma, 19 de novembre de 1804) va ser un compositor d'òpera italià. Fill de Jacopo Marc'Antonio Guglielmi (1681-1742), va estudiar amb el seu pare abans de viatjar al Conservatori de Nàpols, on va estudiar amb Francesco Durante. Allà va perfeccionar la seva tècnica compositiva i va orientar la seva carrera vers l'òpera, gènere amb el qual va assolir l'èxit i la fortuna. La seva primera òpera la va estrenar el 1757 revolucionant el panorama operístic italià però també europeu. La seva fama va viatjar més enllà de les fronteres i el 1762 el van reclamar a la Cort de Dresden, ciutat on va assumir la direcció de la seva òpera. A partir d'aleshores els seus viatges es van fer constants arreu d'Europa i Anglaterra. Va rebre encàrrecs de molts teatres i va compondre quasi 100 òperes. Els darrers anys els va treballar a Roma, on va esdevenir mestre de capella de la Basílica de Sant Pere i de l'Església de San Lorenzo de Lucina. Com a compositor va ser extraordinàriament prolífic, especialment en els gèneres vocals profans i religiosos, tot i que també va escriure simfonies, dos concerts de clavecí i nombrosa obra de cambra. Va morir a Roma el novembre de 1804.

OBRA:

Òperes:

Lo solachianello ’mbroglione (dg, D. Pignataro), NFI, wint. 1757
Il filosofo burlato (commedia per musica), NFI, wint. 1758
La ricca locandiera (int, ? A. Palomba), Rome, Capranica, carn. 1759, arias US-NYp
I capricci di una vedova [not I capricci d’una marchese] (dg), NFI, spr. 1759
La moglie imperiosa (commedia per musica, 3, ? A. Villani), NFI, aut. 1759
I due soldati (dg, A. Palomba), NN, wint. 1760
L’Ottavio (commedia per musica, 3, G. Federico), NN, wint. 1760
Il finto cieco (dg, P. Trinchera), NFI, sum. 1761
I cacciatori (farsetta, after C. Goldoni: Li uccellatori), Rome, Tordinona, 30 Jan 1762, I-Af Bc, Fc, PAc; ? also as Gli uccellatori, D-Dl, songs (London, c1770–72)
La donna di tutti i caratteri (commedia per musica, A. Palomba), NFI, aut. 1762
Don Ambrogio (?int), NFI, wint. 1762
Tito Manlio (os, 3, G. Roccaforte), Rome, Argentina, 8 Jan 1763, I-Rmassimo, P-La
La francese brillante (commedia per musica, 3, P. Mililotti), NFI, sum. 1763
Lo sposo di tre e marito di nessuna (commedia per musica, 3, Palomba), NN, aut. 1763, A-Wn, I-Bc, collab. Anfossi
L’olimpiade (os, 3, Metastasio), NC, 4 Nov 1763, P-La; Venice, 1766, Act 1 [?new version] by Guglielmi, Act 2 by A.G. Pampani, Act 3 by F. Brusa
Le contadine bizzarre (farsetta), Rome, Capranica, 1763
Siroe re di Persia (os, 3, Metastasio), Florence, Pergola, 5 Sept 1764, La
Li rivali placati (dg, 3, G. Martinelli), VM, aut. 1764, A-Wn, D-Dl, Rtt. F-Pn, I-MOe, US-Wc
Farnace (os, ? A.M. Lucchini), Rome, Argentina, 4 Feb 1765, I-Rdp
Tamerlano (os, 3, A. Piovene), Venice, S Salvatore, Ascension 1765, P-La
L’impresa d’opera (dg, 3, B. Cavalieri), Milan, Regio Ducal, aut. 1765, A-Wn, D-Dl, H-Bn, I-Fc, Tf (Acts 2 and 3), P-La; also as Il teatro in scena; L’impresario dell’opera; ? Gli amori teatrali, F-Pn
Il ratto della sposa (dg, 3, G. Martinelli), VM, aut. 1765, A-Wn, B-Bc, D-Dl, Hs, F-Pn, H-Bn, I-MOe, P-La; also as La sposa rapita; Il vecchio deluso; rev. London, 1768
Adriano in Siria (os, 3, Metastasio), VB, 26 Dec 1765, La
Lo spirito di contradizione (dg, 3, Martinelli), VM, carn. 1766, A-Wn (facs. in IOB, lxxxv, 1983)
Sesostri (os, 3, Pariati), Venice, S Salvatore, 7 May 1766, P-La; rev. (G. Bottarelli), LKH, 1768; also as Le feste d’Iside
Demofoonte (os, 3, Metastasio), Treviso, Onigo, 8 Oct 1766, La
La sposa fedele (dg, 3, P. Chiari), VM, carn. 1767, A-KR, Wn, D-Dl, Wa, F-Pn, GB-Lbl, I-Gl, MOe, P-La; Favourite Songs (London, n.d.); also perf. Berlin, 1777, as Robert und Kalliste, oder Der Triumph der Treue, B-Bc, D-Bsb, DO, F-Pn, US-BEm, Bp, abridged vs (Berlin and Leipzig, 1777); also as La Rosinella, ossia La sposa fedele; La fedeltà in amore; La sposa costante; La costanza di Rosinella [possibly 1st perf. Cremona, 1765]
Antigono (os, 3, Metastasio), Milan, Regio Ducal, Jan 1767, F-Pn, I-Nc, P-La, US-Wc
Il re pastore (os, 3, Metastasio), VB, Ascension 1767 [not Turin, 1765], a pasticcio, F-Pn, P-La
Ifigenia in Aulide (os, Bottarelli), LKH, 16 Jan 1768, Favourite Songs (London, 1768)
I viaggiatori ridicoli tornati in Italia (dg, Bottarelli, after Goldoni), LKH, 24 May 1768, Favourite Songs (London, 1768)
Alceste (os, 3, R. de’ Calzabigi, rev. G. Parini), Milan, Regio Ducal, 26 Dec 1768, F-Pn, P-La
Ruggiero (os, 5, C. Mazzolà, after L. Ariosto), Venice, S Salvatore, 3 May 1769, P-La; also as Bradamante e Ruggiero, D-Mbs
Ezio (os, 3, Metastasio), LKH, 13 Jan 1770, Favourite Songs (London, 1770), collab. Giordani, Sacchini and others; Rome, Argentina, 3 Jan 1774 [mostly new], F-Pn
Il disertore (dg, 3, C.F. Badini, after M.-J. Sedaine), LKH, 19 May 1770, Favourite Songs (London, 1770)
L’amante che spende (dg, N. Tassi), VM, aut. 1770, cavatina I-OS (perf. 1771)
Le pazzie di Orlando (dg, 3, Badini, after Ariosto), LKH, 23 Feb 1771; CZ-K, D-Bsb, DS, F-Pn; GB-Lbl, Favourite Songs (London, 1771); also as Orlando paladino; Orlando furioso
Il carnovale di Venezia, o sia La virtuosa (dg, Badini), LKH, 14 Jan 1772, Favourite Songs (London, 1772)
L’assemblea (dg, 2, Bottarelli, after Goldoni: La conversazione), LKH, 24 March 1772
Demetrio (os, 3, Bottarelli, after Metastasio), LKH, 3 June 1772
Mirandolina (dg, 3, G. Bertati), VM, carn. 1773, D-Dl
La contadina superba, ovver Il giocatore burlato (int), Rome, Valle, carn. 1774, B-Bc, D-Dl, P-La; also as Il giocatore burlato
Tamas Kouli-Kan nell’Indie (os, 3, V.A. Cigna-Santi), Florence, Pergola, 16 Sept 1774, I-Fc, ?PAc
Gl’intrighi di Don Facilone (int, 2), Rome, Valle, carn. 1775, D-Dl, I-MOe (perf. 1776), P-La
Merope (os, 3, Zeno), Turin, Regio, carn. 1775, P-La
Vologeso (os, 3, Zeno: Lucio Vero), Milan, Regio Ducal, 26 Dec 1775, F-Pn, P-La (Acts 2 and 3)
La Semiramide riconosciuta (os, 3, Metastasio), NC, 12 Aug 1776, F-Pn, ?I-Mc, Nc
Il matrimonio in contrasto (commedia per musica, 3, G. Palomba), NFI, sum. 1776, F-Pn, I-Fc, Nc, Rdp (inc.)
Artaserse (os, 3, Metastasio), Rome, Argentina, 29 Jan 1777, P-La [possibly 1st perf. Pistoia, Risvegliati, sum. ?1775]
Ricimero (os, after F. Silvani: La fede tradita e vendicata), NC, 30 May 1777, F-Pn, I-Nc, P-La
I fuorusciti (commedia per muscia, ?G. Palomba), NFI, wint. 1777, cavatina I-Mc and Nc [not trans. as Die beyden Flüchtlinge, by Paisiello]
Il raggiratore di poca fortuna (dg, G. Palomba), NFI, 1 Aug 1779, F-Pn, ?I-Mc, Tf, US-Wc
La villanella ingentilita (commedia per musica, 3, F.S. Zini), NFI, 8 Nov 1779, F-Pn; also as I due fratelli sciocchi, I fratelli sciocchi, Li fratelli Pappamosca, I due fratelli Pappamosca, La finta principessa [not as La villanella incivilità; La contadina fortunata]
Narcisso (int, ? G. Palomba), Naples, Accademia di Dame e Cavalieri, 19 Dec 1779, D-Bsb
La dama avventuriera (commedia per musica, 3, G. Palomba), NFI, spr. 1780
La serva padrona (dg, ? after G. Federico), NFI, aut. 1780
Le nozze in commedia (dg, 3, G. Palomba), NFI, Jan 1781; also as Il medico burlato, F-Pn, I-Rmassimo
Diana amante (serenata, Metastasio: Endimione, rev. L. Serio), Naples, Accademia di Dame e Cavalieri, 28 Sept 1781
I Mietitori (commedia per musica, 3, Zini), NFI, 20 Oct 1781, Rmassimo
La semplice ad arte (commedia per musica, 2, G. Palomba), NFI, 12 May 1782, I-Mc, Rmassimo
La Quakera spiritosa (commedia per musica, 2, G. Palomba), NFI, sum. 1783, A-Wn, F-Pn, H-Bn, ?I-Mc, Tf, Rmassimo [possibly 1st perf. Monza, Arciducale, spr. ?1782]
La donna amante di tutti, e fedele a nessuno (commedia per musica, 3, G. Palomba), NFO, aut. 1783
Le vicende d’amore (int, 2, ? G.B. Neri), Rome, Valle, carn. 1784, A-Wn, D-Dl, Rtt, W, Wa, H-Bn, I-BZtoggenburg, US-Wc; also as Der verliebte Zwist, H-Bn
I finti amori (commedia per musica, not G. Bertati), NFI, sum. 1784, I-Nc; also as L’impostore punito, F-Pn (1776, Parma), I-Gl, Rmassimo, P-La
La finta zingara (farsa, 1, G.B. Lorenzi), NFI, 10 Jan 1785, F-Pn, I-Mr, Rdp, P-La; also as La finta zinghera, ossia Il solachianello; Il solachianello [not the same as in 1757]
Le sventure fortunate (farsa, ? Lorenzi), NFI, 10 Jan 1785, I-Mc, P-La
La virtuosa in Mergellina (dg, 3, Zini), NN, sum. 1785, D-Dl, F-Pn, GB-Lbl, I-BRq, Fc, Gl, Mc, ?Mr, P-La, US-Wc; also as Adalinda; La virtuosa bizzarra; Chi la dura la vince, ossia La finta cantatrice
Enea e Lavinia (os, 3, V. de Stefano or G. Sertor), NC, 4 Nov 1785, D-Mbs, F-Pn (perf. 1788), I-Nc
L’inganno amoroso (commedia per musica, 3, G. Palomba), NN, 12 Jun 1786, A-Wn, B-Bc, I-Gl, Nc, P-La, US-Wc; also as Le due gemelli, F-Pn; Gli equivoci nati da somiglianza, Rome, 1787, excerpts I-Mc; Le nozze disturbate; L’equivoco amoroso, ossia Le due gemelle; Le due finte gemelle; Le due equivoci per somiglianza; Die Zwillingsbrüder
Le astuzie villane (commedia per musica, 3, G. Palomba), NFI, sum. 1786, F-Pn, I-Rmassimo
Lo scoprimento inaspettato (dg, 3, Stefano), NN, carn. 1787 [rev. from La coerede fortunata because of censorship]
Laconte (os, G. Pagliuca), NC, 30 May 1787, F-Pn (inc.), I-Nc, US-Bp (as Laocoonte)
La pastorella nobile (commedia per musica, 2, Zini), NFO, 15/19 April 1788, A-Wn, B-Bc, D-Dl, Wa (perf. 1793), F-Pn, I-Bc, CRg, Fc, Gl, Mr, MOe, Nc, Rmassimo, US-Wc, excerpts (Vienna, n.d.); also as L’erede di Belprato; Die Schöne auf dem Lande: Das adelige Landmädchen; Die adelische Schäferin
Arsace (os, 3, after G. De Gamerra: Il Medonte re d’Epiro), VB, 26 Dec 1788, rondò I-Fc
Rinaldo (os, 2, G. Foppa, after T. Tasso), VB, 28 Jan 1789, F-Pn, P-La; also as Armida
Ademira (os, 3, F. Moretti), NC, 30 May 1789, F-Pn, I-Nc
Gl’inganni delusi (commedia per musica, 2, G. Palomba), NFO, 13 June 1789, Rmassimo
La bella pescatrice (commedia per musica, 2, Zini), NN, Oct 1789, A-Wn, B-Bc; D-Bsb, Dl, DO, DS, Mbs, SWl, Wa; F-Pn; I-Fc, MC, Mr, Nc, Rmassimo; US-Bp, Wc; ov. and arias (Vienna, n.d.); also as La villanella inciviltà, La pescatrice
Alessandro nell’Indie (os, 3, Metastasio), NC, 4 Nov 1789, B-Bc, F-Pn, I-Nc, US-Wc
La serva innamorata (dg, 2, G. Palomba), NFI, ? July 1790, A-Wn, D-Bsb, F-Pn, I-Fc (as La serva bizzarre), Mr, P-La, US-LOu; rev. as La giardiniera innamorata, Vienna, court, 1791, Wc
L’azzardo (commedia per musica, 2), NFO, 9 Oct 1790, I-Nc
Le false apparenze (commedia per musica, G. Palomba), NFI, spr. 1791, Rmassimo
La sposa contrastata (commedia per musica, 2, Zini), NFO, aut. 1791, F-Pn
Il poeta di campagna (commedia per musica, 2, Zini), NN, spr. 1792, A-Wn, Pn, I-CRg, Rmassimo, Vnm, US-Wc; also as Lo sciocco poeta di compagna, I-Fc
Amor tra le vendemmie (commedia per musica, 2, G. Palomba), NN, aut. 1792, F-Pn, US-Bp
La lanterna di Diogene (dg, 2, N. Liprandi [A. Anelli], after Palomba), Venice, S Samuele, aut. 1793, aut. 1793; rev. (Palomba), NFI, ?aut. 1794, B-Bc, D-Dl, E-Bc, F-Pn, I-Fc, I-Mr, Pl (perf. Padua, 1810), US-Wc
Gli amanti della dote (farsa, 1, Zini: L’ultima che si perde è la speranza), Lisbon, S Carlo, carn. 1794
Admeto (?os, G. Palomba), NFO, 5 Oct 1794, F-Pn
La pupilla scaltra (dg, 2), VB, 8 Jan 1795, I-Rmassimo
Il trionfo di Camilla (os, 2, ? after S. Stampiglia), NC, 30 May 1795, Fc, Li, Nc, Rmassimo, F-Pn
La Griselda (os, G. Sertor), Florence, 1796
La morte di Cleopatra (os, 2, S.A. Sografi), NC, 22 Jun 1796, F-Pn, I-Fc, Nc, Rmassimo
L’amore in villa (dg, 2, G. Petrosellini), Rome, Casa di Sforza Cesarini, 1797
Ippolito (os), NC, 4 Nov 1798
Siface e Sofonisba (os, 2, A.L. Tottola), NC, 30 May 1802, Nc
MS operas attrib. Guglielmi: Le cantatrici villane, pubd duet US-NYp; La conte, F-Pn; La donna bizzarre, Nc; La donna re la fa, aria, Nc, excerpts PAc; I due baroni, arias Gl (perf. Genoa, 1799 and 1804); Il giavatore; Mario in Numidia, aria I-Mc; ? Morte di Cesare, aria Nc, Pl, Rsc; Pirro, aria Gl, Rsc (perf. Genoa, 1790 and 1794); La scelta dello sposo (farsa), B-Lc, D-Hs; La serva astuta ed amorosa, Fc; Sposo in Periglio, aria I-Mc
Music in: Traetta: Armida, NC, 1763; 2 arias and 2 finales in Paisiello: Madama l’umorista, Modena, 1765; Tigrane, LKH, 1767, songs (London, 1767); Siface, LKH, 1767; Amintas, London, CG, 1769; arias in Gluck: Orfeo ed Euridice, LKH 1770, B-Bc; L’olimpiade, LKH, 1770; arias in Paisiello: La disfatta di Dario, NC, 1777, F-Pn, I-Nc; Il sacrificio di Jefte, NFO, 1790 [probably a pasticcio]; choruses in L. Ruspoli: L'Ajace, Rome, Palazzo Ruspoli, 1801
Doubtful or false attributions: Scipione nella Spagna, Venice, 1746, by Galuppi; Der Lohn weiblicher Sittsamkeit, Hanover, 1755; La donna scaltra (int), Florence, Pallacorda, carn. ?1765; La pace tra gli amici, Brescia, 1766; Il matrimonio, Novara, 1770; La virtuosa, London, 1770; Il giuoco di picchetto, Coblenz, 1772 = Jommelli: La conversazione; La frascatana, Bologna, 1773; La locanda (Bertati), Casale, 1776; La virtuosa alla moda, Naples, 1780, I-Gl, ? by L. Caruso; La vendammio (burletta), Naples, 1790, Gl, Rmassimo; Didone, Venice, 1785; La clemenza di Tito, Turin, 1785; L’impostore punito, Milan, 1785, F-Pn; Li cinque pretendenti, ? Genoa, 1790; Die Freundschaft auf der Probe = Grétry: L’amitié à l’épreuve; La schiava riconosciuta, Fano, 1797 = ? Il raggiratore di poca fortuna; La donna fanatica, Madrid, 1798 = ? P.C. Guglielmi: La sposa bisbetica; La sposa di stravagante temperamento, Venice, 1798 = P.C. Guglielmi: La sposa bisbetica; Amore in caricatura, Pn; Gli amanti teatrali, Pn; Il regno delle amazoni, Pn; La muta per amore (? G. Foppa), Faenza, 1804, ? by P.C. Guglielmi; La statua matematica (? Bertati), Ravenna, 1799, ? by P.C. Guglielmi; Il matrimonio villano, Pn; La guerra aperta, Pn, US-Bp (Act 2), ? by F. Ruggi

Vocal religiosa:

Oratorios, cantatas, occasional works:
La madre de’ Maccabei (componimento sacro, G. Barberi), Rome, Congregazione dell’Oratorio, c1759–66, ? 1 Nov 1764
Componimento drammatico per le faustissime nozze de S.E. il cavaliere Luigi Mocenigo colla N.D. Francesca Grimani (A.M. Borga), Venice, Palazzo Mocenigo, April 1766
Telemaco (componimento drammatico, G. Petrosellini), Rome, Palazzo Bracciano, in honour of visit by Archduke Maximilian of Austria, 5 July 1775, I-Fc, ?PAc
Cantata per il genetliaco della sovrana e l’inaugurazione delle adunanze di una nuova Società Filarmonica (G. Jacopetti), Massa, Ducale, 29 June 1776
Diana amante (Endimione) (serenata, L. Serio, after Metastasio: Endimione), Naples, Accademia di Dame e Cavalieri, 28 Sept 1781
La felicità dell’Anfriso (componimento drammatico, G. Pagliuca), Naples, S Carlo, commissioned to celebrate the return to health of Queen Caroline, 2 Oct 1783, F-Pc, I-Nc
Pallade (cant., C.G. Lanfranchi-Rossi), Naples, S Carlo, nameday of Ferdinando IV, 30 May 1786, I-Nc
Debora e Sisara (azione sacra, C. Sernicola), Naples, S Carlo, 13 Feb 1788, B-Bc, D-Bsb, SWl, GB-Lbl, Ob, F-Pc, I-Bc, Fc, Gl; as Sisera e Debora, Mc, Mr, Nc, PAc, Pisa, Bottini collection, US-Bp, Wc; rev., as secular dramma serio, as Arsinoe; Arsinoe e Breno; Tomiri, GB-Lbl (probably pasticcio, at least part of Act 2 by Anfossi)
La Passione de Gesù Cristo (orat), Madrid, Caños del Peral, Lent 1790; also as L’agonia di N.S. Gesù Cristo, D-Bsb; Strofe per tre ore dell’agonia di N.S.I.C., I-PAc (attrib. P.C. Guglielmi)
Aminta (favola boschereccia, C. Filomarino), Naples, Accademia di Dame e Cavalieri, for wedding festivities of Austrian princesses, 16 Aug 1790, US-Wc
Il serraglio (cant., ?A.L. Palli), ?1790
La morte di Oloferne (tragedia sacra, after Metastasio: Betulia liberata), Rome, Palazzo Colonna, 22 April 1791, D-MÜs, F-Pc, I-Fc, Gl (as Il trionfo di Giuditta, ossia Le morte di Oloferne), Mr (as Betulia liberata), Nc
Gionata Maccabeo (orat), Naples, S Carlo, 28 Feb 1798, GB-Lcl, I-Fc, Nc
? Il solenne trattenimento de’ fratelli dell’Oratorio di S Filippo Neri sul monte di S Onofrio (G.B. Rasi), Rome, S Onofrio, 1 June 1800
Il paradiso perduto, cioè Adamo ed Eva per il loro noto peccato discacciati dal paradiso terrestre (azione sacra, Rasi), Rome, Oratorio di S Maria in Vallicella, 1 Nov 1802
Cantata sagra (A. Grandi), Rome, Archiginnasio della Sapienza, for the annual reopening of the Accademia di Religione Cattolica, 2 Dec 1802; also as S Dionigi Areopagita
? L’Asmida (cant.), F-Pc; L’amore occulto (cant.), I-Fc, ? PAc; ? La morte di Abele (?orat); ? Le lagrime di S Pietro (?orat)

Masses, mass sections:
Messa Pia solenne, 4vv, org, 1794, I-Rvat;
2 untitled, 4vv, org, 1800, 1803, Rvat; 1, G, CH-E;
Requiem, 4vv, orch, I-Fc;
Ky, Gl, 5vv, insts, D-Bsb, MÜs;
Ky, Gl, 4vv, insts, Ky, Gl, 4vv, orch, 2 Ky, Gl, 4vv, org, 2 Ky, Gl, 8vv, insts, all MÜs;
Ky, Gl, 4vv, insts, org, Ky, Gl (Massa Pastorale), 4vv, org, 1804, Ky, 2 choirs, org, all I-Rvat;
Cr, 3vv, GB-Lbl;
Cr, 4vv, insts, I-Rvat;
Cr, 4vv, US-SFsc;
5 Cr, 4vv, insts, Cr, 4vv, bc, Cr, 5vv, insts, Cr, 8vv, insts, all D-MÜs
44 psalms (in I-Rvat): 10 Beatus vir, 11 Confitebor, 3 Credidi, 3 Dixit Dominus, In convertendo, In te Domine, 4 Laetatus sum, 2 Lauda Jerusalem, 5 Laudate pueri, 4 Miserere
Hymns and seqs (in Rvat): Ave maris stella, 1799; Deus tuorum; Exultet coelum; Fortem virili; Ia bone pastor, 1799; Jesu corona, 1800; Jesu nostra redemptio, 1799; Iste confessor; Lauda Sion; Lucis creator; Te lucis; O speme d’Israello
Misereres: 3, 3–5vv, org, Bsb; others, MÜs, I-Bc, Mc, Nc

Other sacred works:
2 offs, vv, org, D-Bsb;
Christe redemptor, 1795, Incipit lamentatio, 1799, Incipit oratio, Mag, 1802, Mag, 3 Tantum ergo, 1796, 1798, 1804,
TeD,
29 grads,
32 offs,
102 ants, all I-Rvat;
TeD, 4vv, insts, D-MÜs;
Mag, 4vv, orch, Bsb;
Mag, 8vv, str, org, MÜs;
Musica per l’agonia di N.S., 3vv, unacc., MÜs;
Responsory, Exaltare Domine, Alleluia, MEX-Pc;
Cavatina, Te ergo quae sumus, Para el Te Deum de Jerusalem, Mc;
Numerous works in A-Wgm,CH-E, Zz, D-Bsb, Dl, MÜs, F-Pc, GB-Lbl, Ob, I-Af, Bc, Mc, Md, US-Wc

Instrumental:

6 qts, hpd, 2 vn, vc, op.1 (London, ?1768); ed. P. Bernardi (Bologna, 1985)
A Conversation Quartetto, ob/fl, vn, va, vc (London, n.d.)
6 Divertiments, hpd, vn [op.2] (London, ?1770)
6 Sonatas, hpd/pf, op.3 (London, 1772/R)
The Favorite Scotch Divertisement, arr. pf (London, ?c1795)
Numerous sinfonias, notably in D-SWl, I-Mc, Nc;
6 qts, 2 hpd, D-Dl;
3 divertimentos, hpd, vn, D-Bsb;
Trio, D, 2 vn, b, B-Bc;
5 pf sonatas, I-Mc;
Toccata, hpd, Mc;
2 toccatas, Nc;
2 concs., hpd, vn, B-Lc, I-Nc, 2 capriccios, hpd, Fc;
Sonata per gravicembalo, Nc

Font: En català: Pietro Alessandro Guglielmi (1728-1804) En castellano: Pietro Alessandro Guglielmi (1728-1804) - In english: Pietro Alessandro Guglielmi (1728-1804) - Altres: Pietro Alessandro Guglielmi (1728-1804)



Parlem amb veu pròpia...

La família Guglielmi, que de forma efectiva hem de contar-ne tres generacions, va ser musicalment molt activa a Itàlia i especialment en nom de Pietro Alessandro. Va ser el seu pare, Jacopo Marc'Antonio Guglielmi (1681-1742), el qui va iniciar musicalment la dinastia d'aquesta família italiana, en el seu càrrec de mestre de capella de la Catedral de Massa. No obstant i fins aleshores el cognom Guglielmi va estar limitat en l'espai geogràfic de Massa fins l'esdevenir professional del seu fill Pietro Alessandro, un autèntic revolucionari i a l'alçada dels més grans acadèmics italians del moment a qui avui coneixem sensiblement de forma més precisa. Parlem dels Cimarosa, Paisiello, Galuppi, etc., a qui el nostre protagonista del dia devia conèixer molt bé i amb qui fins i tot devia compartir sovint escenari i música. Italians, concretament Galuppi, que en el cas de la música de cambra d'avui hi tenen alguna cosa a dir ja que aquests preciosos Quartets de clavicèmbal, dos violins i violoncel beuen en gran part del seu estil clàssic.

Dos moviments, normalment lleugers i aprensius als recorreguts més lents, en unes partitures en què el clavecí domina absolutament el paisatge donant la sensació d'estar escoltant sonates de clavicèmbal acompanyades fugaçment pels instruments de corda. El clavecí, l'instrument que més estimo, és simplement meravellós en la seva interpretació no així les cordes, irregulars, que, tanmateix, no desmereixen en absolut la intrínseca bellesa d'aquestes simpàtiques i alegres (quasi) sonates per a clavecí. Pietro Alessandro que va tenir dos fills músics, Pietro Carlo Guglielmi (1772-1817) compositor i Giacomo Guglielmi (1782-1830) tenor, i que va gaudir del respecte i l'admiració del públic que el va escoltar, actualment sembla haver desaparegut completament d'escena fins i tot a la Itàlia que el va veure néixer i créixer. Incomprensible tenint en compte el volum d'un repertori marcadament teatral (100 òperes aproximadament) però també religiós (més de 200 obres). Tant de bo, tot i que serà difícil, en pugui tornar a parlar amb alguna de les seves simfonies, misses o oratoris... en qualsevol cas, si us plau, que l'espera no es faci eterna!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

SCHEIN, Johann Hermann (1586-1630) - Te Deum

$
0
0
Nicolas Poussin - Landscape with Saint John on Patmos (1640)
Obra de Nicolas Poussin (1594-1665), pintor francès (1)



- Recordatori de Johann Hermann Schein -
En el dia de la commemoració del seu 384è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Nicolas Poussin (Les Andelys, 15 de juny de 1594 - Roma, 19 de novembre de 1665) va ser un pintor francès, fundador i màxim representant de la pintura classicista francesa del segle XVII. La lògica, l'ordre i la claredat van ser virtuts essencials en el seu treball i van influïr de manera decisiva en l'esdevenir de l'art francès fins als nostres dies. Va néixer a prop de Les Andelys, en el si d'una família camperola. Va estudiar pintura a París i potser també a Rouen. El 1624 va viatjar a Roma, on hi va romandre la resta de la seva vida, excepte durant una estada de 18 mesos a París entre 1640 i 1642. Les seves primeres obres romanes reflecteixen les bigarrades composicions i les animades superfícies que van caracteritzar el manierisme de mitjans del segle XVI. Al voltant de 1630 el seu estil va començar a canviar, allunyant-se de l'emergent exuberància del barroc per dedicar-se completament a la seva passió per l'antiguitat, enfocant la seva pintura vers assumptes bíblics i mitològics. En un primer moment, els seus quadres, com La pesta d'Azoth (1630-1631, Louvre), tenen la riquesa i brillantor cromàtica pròpia del venecià Tiziano, però després de 1633 Poussin va derivar cap a tonalitats més sòbries i fredes. 

Les seves composicions es van fer llavors més serenes i les seves figures més esculturals, dins d'una línia pròxima a l'estil de maduresa de Rafael, a la vegada que va intentar representar l'emoció mitjançant gestos, postures i expressions facials fàcilment recognoscibles, com succeeix en el quadre Adoració del vedelld'or (c.1634, National Gallery). Poussin va viatjar a París el 1640 amb certa indiferència, si bé gràcies a aquest viatge va aconseguir el mecenatge d'adinerats col·leccionistes burgesos així com la consolidació de les seves relacions amb la Reial Acadèmia Francesa, que temps després magnificaria el seu estil elevant-lo a la categoria de doctrina formal. Els quadres que va realitzar entre 1643 i 1653, després del seu retorn a Roma, com ara La Verge sobre els graons (1648, National Gallery Washington), constitueixen la més pura encarnació del classicisme francès. Es caracteritzen per la calma, la composició estructurada, els colors freds, la il·luminació dura i clara i la solemnitat. 

Durant els seus últims anys, del 1653 al 1665, l'estil de Poussin es va desenvolupar i va canviar. Va minimitzar les expressions i accions de les cares i els cossos però mantenint la seva intensitat emocional. L'al·legoria, el misticisme i el simbolisme van representar un paper encara més gran que el que tenien abans, les seves escenes van ser, si és possible, més vitals i intenses. Quadres com Els pastors de l'Arcàdia (c.1656, Louvre), en què va aconseguir una simplificació monumental i una calma gairebé sobrenatural, van més enllà de meres il·lustracions d'esdeveniments històrics per convertir-se en símbols de veritats eternes. On millor es manifesta la seva tècnica és en els seus paisatges, com El triomf de David i Paisatge amb edifici (ambdós en el Museu del Prado). La creença de Poussin que l'art ha d'atreure a la ment més que l'ull, ha de presentar les situacions humanes més nobles i serioses de manera ordenada, desproveïda de detalls trivials o referències sensibles, es va convertir en el dogma de l'estil academicista francès del segle XVII. La influència de Poussin va marcar a tota una generació d'artistes com Jacques-Louis David, Jean August Dominique Ingres i Paul Cézanne. Poussin va morir a Roma el novembre de 1665.

Font: En català: Nicolas Poussin (1594-1665) En castellano: Nicolas Poussin (1594-1665) In english: Nicolas Poussin (1594-1665) - Altres: Nicolas Poussin (1594-1665)



Parlem de Música...

Johann Hermann Schein (Grünhain, 20 de gener de 1586 - Leipzig, 19 de novembre de 1630), compositor alemany del període barroc primerenc, va ser un dels primers músics que va incorporar en la música alemanya les innovacions estilístiques italianes i un dels compositors més perfeccionistes de la seva època. La seva primera referència el situa a Dresden, on va ingressar en el cor de l'Elector de Saxònia com a soprano. A més de cantar en el cor, va rebre formació musical de Rogier Michael, el mestre de capella, que ben aviat es va adonar del seu extraordinari talent. Des del 1603 i fins el 1607 va estudiar en el monestir cistercenc de Pforta, i des del 1608 al 1612 va fer la carrera de lleis i arts liberals a la Universitat de Leipzig. Després de graduar-se, va entrar al servei, per poc temps, de Gottfried von Wolffersdorff com a director de la casa musical i tutor dels seus fills. Després és nomenat mestre de capella a Weimar i poc després es converteix en kantor a l'Escola de Sant Tomás (Thomasschule) de Leipzig, càrrec que conservaria la resta de la seva vida. De salut delicada, va morir a Leipzig amb 44 anys.

Schein va ser dels primers autors en absorbir les innovacions de la monodia italiana de l'època, l'estil concertant i el baix continu, i adaptar-los al context luterà alemany. Mentre Schütz feia més d'un viatge a Itàlia, Schein va passar pel que sembla tota la seva vida a Alemanya, el que fa la seva comprensió de l'estil italià encara més impactant. La seva primera música concertant sembla haver estat modelada sobre els Cento concerti ecclesiastici de Lodovico Viadana, que estava disponible en una edició publicada a Alemanya. A diferència de Schütz, que va escriure només música sacra, Schein va compondre també música profana, de la que és autor dels textos, en proporció aproximadament igual. Al llarg de la seva vida va publicar alternativament col·leccions de música sacra i profana. Possiblement, la seva col·lecció més famosa sigui la de música instrumental, el Banquet musical (Banchetto Musicale) de 1617, que conté 20 suites instrumentals que són considerades com de les primeres peces, i de les més belles, d'aquest tipus de música. Possiblement van ser compostes com a música per al sopar de la cort dels Weissenfels a Weimar i pensades per ser interpretades amb instruments de corda. Les suites de Schein inclouen danses com la pavana i la gallarda, normalment aparellades, una courante i després una alemanda. Cada suite del Banchetto està unificada per una mateix mode i tema.

OBRA:

Més de 500 partitures.
Veure arxiu de la  DEUTSCHEN NATIONALBIBLIOTHEK.

Font: En català: Johann Hermann Schein (1586-1630) En castellano: Johann Hermann Schein (1586-1630) In english: Johann Hermann Schein (1586-1630) Altres: Johann Hermann Schein (1586-1630) 



Parlem amb veu pròpia...

L'alemany Johann Hermann Schein va ser un professor de música, mestre de capella de la Cort de Weimar i Kantor i director de l'Escola de Sant Tomàs de Leipzig 100 anys abans que el mestre Bach se'n fes càrrec. La seva obra, principalment vocal religiosa i secular a parts iguals, s'inspira i assimila el model italià. No obstant, tenint en compte que parlem d'un alemany, del segle XVII, haurem de tenir en compte la pròpia música, d'una abundància i qualitat incomparable, que s'estava escrivint en el seu territori i, per tant, l'estil italià, tot i ser-hi ben present, no serà òbviament l'únic possible. Schein va ser un compositor de música vocal, si bé en el seu dia en vàrem parlar en relació a les precioses suites del seu Banchetto Musicale, que va treballar intensament en favor de la música d'església i de la música popular. Tanmateix, com a devot luterà que era, la música litúrgica és expressivament més intensa i opulent que la profana. Exemples com els d'avui així ho demostren. El Psalm 150 Halleluja! Lobet den Herrn, el Psalm 33, No. 1-5 Freuet euch des Herren, ihr Gerechten i el Te Deum Laudamus Herr Gott, dich loben wir a diferents veus i instrumentació són testimoni, d'entrada, d'un text bíblic en alemany i en llatí, d'una virtuosa acadèmia compositiva, d'un contrapunt depurat i de la passió amb què Schein va compondre algunes de les seves partitures sagrades. Van ser publicades el 1615, excepte el Te Deum que pertany a la seva etapa de Kantor, i poc temps abans de prendre possessió del seu càrrec de mestre de capella a Weimar. La constel·lació Schütz abraça tot el cel del XVII i Schein, en nom i veu pròpia, en va ser una de les seves estrelles més brillants!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Johann Hermann Schein : Psalmen Davids, sampt etlichen Moteten und dem Te Deum

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

MAGNIEN, Victor (1804-1885) - Duos Concertants Op. 5 & 6

$
0
0
Léon Cogniet - Autoportrait (1817)
Obra de Léon Cogniet (1794-1880), pintor francès (1)



- Recordatori de Victor Magnien -
En el dia de la celebració del seu 210è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Léon Cogniet (París, 29 d'agost de 1794 - París, 20 de novembre de 1880) va ser un pintor francès. Professor de dibuix en el Liceu de Lluís el Gran i a l'Escola Politècnica de Belles Arts de París, va exercir una influència notable en els seus nombrosos alumnes, entre ells el conegut Léon Bonnat. Va obtenir el Prix de Roma el 1817 i va ser membre de l'Institut Francès des del 1849. Va ser un pintor clàssic i tradicionalista, treballador incansable que va aconseguir gran reputació amb els seus llenços Marius sur les ruines de Cartaghe, on va demostrar un gran domini de la composició i de l'equilibri de colors, i en Le Tintoret peignant sa fille morte. Va realitzar molts quadres històrics de mèrit, així com retrats de diversos personatges cèlebres contemporanis i obres que actualment decoren el Louvre i el Palau de Versalles. Va morir a París el novembre de 1880.

Font: En català: No disponible En castellano: Léon Cogniet (1794-1880) In english: Léon Cogniet (1794-1880) - Altres: Léon Cogniet (1794-1880)



Parlem de Música...

Victor Magnien (Epinal, 19 de novembre de 1804 - Lille, 9 de juny de 1885) va ser un violinista, guitarrista i compositor francès. Estudiant de violí amb Rodolphe Kreutzer i de guitarra amb Ferdinando Carulli, es va convertir en un virtuós intèrpret d'ambdós instruments, especialment de la guitarra. El 1830 es va convertir en el director de l'École de Musique i de la Société Philharmonique de Beauvais i el 1854 va assolir el càrrec de director de l'Acadèmia de Música de Lille, posició que va conservar fins el juliol de 1879. Va compondre una trentena d'obres la majoria d'elles per a guitarra i violí tot i que també va escriure música religiosa, entre ella, diverses misses per a solistes, cor, orgue i orquestra. Molt apreciat en els ambients musicals de París, va ser autor també d'obres literàries entre elles; Résumé historique de la musique en FranceThéorie musicale (París, 1837). Va morir a Lille el juny de 1885.

Font: En català: Victor Magnien (1804-1885) En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: No disponible



Parlem amb veu pròpia...

Breus serà el discurs que podré dedicar a Victor Magnien un desconegut dins del gremi dels més oblidats. Per tant, les notícies que ens han arribat del seu nom són ben poques més enllà de la seva musical presència a les ciutats de Beauvais, Lille i París, ciutats en què va delectar als seus ciutadans amb les seves virtuoses bondats amb la guitarra i violí. Instruments avui protagonistes en aquests preciosos Duets Concertants Op. 5 i 6 de música romàntica però d'essència clàssica. A vegades, per molt que un mateix s'encaparri en buscar arguments i rodamots a allò que escolta, és suficient amb no dir res, per dir-ho tot. I avui és el cas, no calen persuasives elocucions per entendre el simpàtic missatge d'aquesta música. És ben fàcil ja que són les notes, i no les paraules, les que ens donaran la resposta i les que de ben segur ens faran somriure el nostre ànim i esperit perquè, en definitiva, la conjunció violí i guitarra és senzillament deliciosa!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Original music for violin and guitar

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

PASQUINI, Bernardo (1637-1710) - Motetti

$
0
0
Jean-Baptiste Santerre - Veiled Woman
Obra de Jean-Baptiste Santerre (1658-1717), pintor francès.



- Recordatori de Bernardo Pasquini -
En el dia de la commemoració del seu 304è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Jean-Baptiste Santerre (Magny-en-Vexin, 23 de març de 1651 - París, 21 de novembre de 1717) va ser un pintor francès. Va ser deixeble de Bon Boulogne i de François Lemaire. Va rebre el nomenament com acadèmic el 18 d'octubre de 1704, va exposar en els cèlebres Salons parisencs i va destacar per la seva creació a Versalles d'una acadèmia o escola per a dones, per a qui va dissenyar nombrosos models. Sens dubte, aquestes obres revelen el seu mestratge en el dibuix, tot i que també va saber mostrar un color ric i diversificat en tota la seva producció sobre tela. Dins de la seva activitat sobresurten els seus retrats, que van merèixer el reconeixement contemporani. Sense ser un clar enriquiment per al gènere, van assumir de manera adequada les aportacions que venien dels creatius pinzells d'Hyacinthe Rigaud o de Nicolas de Largillierre. Mereix especial esment entre la producció de Santerre la seva pintura religiosa, no solament per la seva indubtable qualitat sinó sobretot per un to sensual que va sorprendre i a vegades indignar els seus contemporanis. Una obra com Susana al bany (1704, Musée du Louvre), en què es presenta un nu femení juvenil i delicat, molt poc piadós i massa terrenal, és bon exemple d'això. Cal destacar que aquestes pintures s'han vist en ocasions com a precedents de les frivolitats rococó de François Boucher i dels nus, més casts, de Joseph-Marie Vien. Va morir a París el novembre de 1717.




Parlem de Música...

Bernardo Pasquini (Massa Valdinievole, ara Massa e Cozzile, 7 de desembre de 1637 - Rome, 22 de novembre de 1710) va ser un clavecinista, organista i compositor italià i possiblement el més important compositor de música per a teclat entre Frescobaldi i Domenico Scarlatti. Va ser deixeble de Loreto Vittori i Antonio Cesti i després, successivament, organista de la Chiesa Nuova (1661-1663), de Santa Maria d'Aracoeli (1664), Santa Maria La Major (1665-1667) i Sant Lluís dels Francesos (1673-1675). A més, entre els anys 1664 i 1685 va ser el primer organista de l'Oratori de SS. Crodiffiso. Les seves qualitats com a virtuós van fer que fos un dels més sol·licitats clavecinistes del seu temps, capaç d'atreure els principals protectors de la música. Va estar al servei del príncep Borghese com a director musical, va dirigir i va interpretar els concerts de la reina Cristina de Suècia, del Príncep Colonna i dels cardenals Pamphili i Ottoboni. També va ser mestre de clavecí al Teatre Capracina i va posar en escena nombrosos espectacles per a Ferran de Médicis.

Així mateix, va viatjar a París i Viena, on va ser intèrpret, respectivament, de les corts de Lluís XIV i de Leopold I. El 1706 va ser triat membre de l'Accademia Arcadia, on sota la seva direcció es van formar molts músics, com ara Krieger, Muffat, Casini, Gasparini i Zipoli. Pasquini va ser un destacat autor dramàtic que va continuar la tradició de Cesti. Li agradaven especialment els espectacles fastuosos i les àries llargues i melòdiques per, al final de la seva carrera, optar per un estil més dramàtic i més proper al d'Alessandro Scarlatti. En els seus oratoris i cantates es va mostrar com un músic bastant convencional, destacant la seva mestria sobretot en la seva música instrumental, en què el seu brillant virtuosisme li va permetre una major llibertat d'expressió. Va ser un dels principals compositors italians per a teclat així com un dels primers que van crear sonates per a dos clavicordis i sonates en dos moviments, i igualment un dels primers músics italians que van emprar la suite en la música per a clavecí. Va morir a Roma el novembre de 1710.

OBRA:

Vocal secular:

first performed in Rome unless otherwise stated
dmdramma per musica
La sincerità con la sincerità, overo Il Tirinto (favola drammatica per musica, G.F. Apolloni and other Accademici Sfaccendati), Ariccia, Palazzo Chigi, 20 Oct 1672, I-MOe
La forza d’amore (componimento drammatico rusticale, Apolloni), ?1672, B-Bc, GB-Cfm, Lcm, I-Fc
L’Amor per vendetta, overo L’Alcasta (dm, Apolloni), Tordinona, 27 Jan 1673, D-MÜs, I-MOe, arias in Nc
La donna ancora è fedele (dm, D.F. Contini), Palazzo Colonna, carn. 1676, I-MOe, arias in Bc, Nc and Rvat
[Il Trespolo tutore balordo] (commedia per musica, G.C. Villifranchi, rev. Bertucci), Palazzo Colonna, 10 Feb 1677, F-Pn
Dov’è amore è pietà (drama musicale, C. Ivanovich, after G.A. Moniglia: Ipermestra), Capranica, 6 Jan 1679, 1 aria in I-MOe
L’Idalma, overo Chi la dura la vince (commedia per musica, G.D. De Totis), Palazzo Capranica, 6 Feb 1680, F-Pn (facs. in IOB, ii, 1977), arias in Pc, I-Fbecherini, Folschki (see Bonaventura, 1906–8) and Vnm
Il Lisimaco (dm, ‘Comagio Baldosini’ [Giacomo Sinibaldi]), ?Palazzo Riario, carn. 1681, formerly D-Hs, WD, arias in I-Bsp and US-Su
La Tessalonica (dm, N. Minato), Palazzo Colonna, 31 Jan 1683, A-Wgm, arias D-MÜs, F-Pc, GB-Lbl, I-Nc, Rc, Rsc, Rvat, Vnm
La vita e un sogno di notte (commedia, 3, J. Cicogini), Palazzo Pamphili, 12 Feb 1684
L’Arianna (dm), Palazzo Colonna, 3 Feb 1685, arias in GB-Lbl, Ob, I-Bc and Rvat
Il silentio d’Arpocrate (dm, Minato), Palazzo Colonna, 26 Jan 1686, arias in F-Pn and I-Rvat
Santa Dimna, figlia del re d’Irlanda [Act 2] (sacred op, 3, B. Pamphili), Palazzo Pamphili, carn. 1687 [Act 1 by Alessandro Melani, Act 3 by A. Scarlatti], arias in GB-Lbl, I-Rvat
I giochi Troiani (dm, C.S. Capece), Palazzo Colonna, Feb 1688, 2 arias Rvat, 1 aria Bc
La caduta del regno dell’Amazzoni (festa teatrale, De Totis), Palazzo Colonna, before 15 Jan 1690, GB-Lbl, F-Pc (inc.), arias in I-Fc, MOe, Rli and Rvat
Alessio, Seminario Romano, 1690
Il Colombo, overo L’India scoperta (dm, P. Ottoboni), Tordinona, 28 Dec 1690, GB-Lbl, arias in D-MÜs, I-Bc, Rli and Rvat
Eudossia (A. Pollioni), Seminario Romano, 6 Feb 1692, arias in D-MÜs and I-Rsc

Vocal religiosa:

Oratorios
(music lost unless otherwise indicated)
Caino e Abel, 5vv (Apolloni), Rome, Cappella del Principe Borghese, 1671, I-Rvat
L’Agar (F.B. Nencini), Rome, Oratorio della Pietà, 17 March 1675
Assuero (Nencini), Rome, Oratorio della Pietà, 15 April 1675
Sant’Alessio (G.F. Bernini), Rome, Oratorio dei Filippini, 1675, A-Wn, I-MOe
Sant’Agnese (B. Pamphili), Vienna, 1678, A-Wn; Modena, 1685, I-MOe
Sant’Eufrasia (Lazarini), Rome, lib pubd 1678
Salutazione angelica, Messina, lib pubd 1681
Divae Clarae triumphus (A.F. Noceto), Rome, Oratorio del Crocifisso, 20 March 1682
L’idolatria di Salomone (?L’Orsini), Rome, Collegio Clementino, 1686; renamed La caduta di Salomone, Florence, Congregazione dell'Oratorio, 1693
I fatti di Mosè nel deserto (G.B. Giardini), Modena, 1687, MOe, B-Bc
Il martirio dei santi, Vito, Modesto e Crescenzio (D.F. Contini), Modena, lib pubd 1687, I-MOe
L’Abramo, Congregazione dell'Oratorio, Palermo, 1688; renamed L'Ismaele, Florence, Oratorio di S Filippo Neri, 1693
La sete di Cristo, Modena, 1689, MOe
S maria di Soria, 5vv, Rome, Cappella del Principe Borghese, March 1694
David trionfante contro Goliath, Florence, Oratorio di S Filippo Neri, 1694
Fermate, onde del Tebro, in lode di San Filippo Neri (MS, Biblioteca Oratoriana Girolamini, Naples)
Oratorio a 5 [on Cain and Abel], I-Rvat

Cantatas
Aplauso musicale, 5vv, c1679, I-Fc
Erminia in riva del Giordano (B. Pamphili), Rome, 1682; 1 aria ed. in Alte Meister des Bel Canto, i–ii (Leipzig, 1912)
Accademia per musica (A. Guidi), Rome, Palazzo Riaro, Feb 1687, to celebrate coronation of James II of England, music lost
Aplauso festivo (Guidi), Rome, probably Palazzo Pamphili, Feb 1687, music lost (mentioned in Montalto) [? = Accademia per musica]
Il colosso della costanza, 4vv, Rome, Seminario Romano, 15 April 1689, arias F-Pc
Sovra un’accesa pira, 1v, 2 vn, bc
Over 50 solo cants., some I-MOe

Solo motets, arias, D-MÜs, F-Pn, GB-Lbl, Ob, I-Bc, Fc, MOe, Nc, Rvat

Instrumental:

Toccatas: Prelude, 11 tastatas, 22 toccatas, Toccata con lo Scherzo del cucco (10 in GB-Lbl Add.36661, 1 in 16984, H 5–6
Dances: 17 suites, 3 allemandes, 22 arias, 4 bizzarias, corrente, 4 gigues, H 2
Variations: Partite del saltarello, Partite di bergamasca, Partite diversi di follia, Partite diversi sopra alemanda, Variationi capricciose, Variationi e inventione, Variationi fioritas, Variationi sopra la follia, 5 sets of variations, 4 movts with single variations, H 3–4
Sonatas: 4 for org (3 in c16978), H 1, 6; 14 for hpd (figured bass only), H 7; 14 for 2 hpd (figured bass only), H 7, ed. W. Kolneder, Vierzehn Sonaten (Lottstetten, 1987)
Other works: 3 canzonas (2 in Lbl Add.36661), 2 capriccios, fantasia, fuga, 2 ricercars, H 1; 4 passacaglias, bergamasca, H 3–4; 10 accadenze, 10 untitled pieces, 4 frags., H 7; 5 doubtful pieces from minor sources, H 7

Font: En català: Bernardo Pasquini (1637-1710) En castellano: Bernardo Pasquini (1637-1710) In english: Bernardo Pasquini (1637-1710) - Altres: Bernardo Pasquini (1637-1710)



Parlem amb veu pròpia...

Bernardo Pasquini va ser en primera instància un clavecinista i un gran mestre admirat i desitjat. La seva fama com a teclista i compositor van traspassar les fronteres dels Alps, i entre els distingits músics que van venir a Roma per estudiar amb ell, s'han d'incloure a Georg Muffat, Johann Philipp Krieger, Francesco Gasparini, Francesco Durante, Giovanni Maria Casini, Domenico Zipoli, Azzolino Bernardino della Ciaja i Tomasso Bernardo Gaffi. Va ser un d'ells, concretament Gasparini, qui va escriure: "Qui té l'oportunitat de practicar o estudiar a la famosa escola del senyor Bernardo Pasquini a Roma, o almenys l'han sentit o l'han vist tocar, se n'adonarà de la manera més real, bella i noble de tocar i acompanyar". Es precisament en la seves composicions per a teclat on Pasquini va demostrar el seu esplèndid art i alhora dues facetes molt diferents. Una, la de compositor modern, creador d'àries, suites i variacions que anticipen ja el clavecí galant del segle següent i l'altra, la de l'autor que mira amb respecte i admiració al passat, al seu venerat Frescobaldi, amb fantasies, tocates i recercares situats a mitjans del segle XVII.

El redescobriment de la música vocal de Pasquini és relativament recent tot i ser la més abundant del seu repertori. El progressiu interès a l'entorn de la seva música més dramàtica, especialment la que té a veure amb la litúrgia, ha comportat l'aparició d'algunes edicions en aquest sentit. La d'avui és una d'elles en què, conjuntament amb algunes de les seves peces d'orgue (aquí escoltarem la Variazioni en Sol menor), s'exploren tres motets per a veu sola i acompanyament instrumental. El motet Quaenam portenta per a soprano, violoncel, tiorba i orgue i el motet O benedicte Jesu per a mezzosoprano, arpa, violoncel i orgue, són les dues obres vocals que podrem escoltar en aquest espai juntament amb la preciosa Passagagli en Re menor per arpa i tiorba. La música vocal de Pasquini, en termes generals, segueix la pauta de la música italiana del segle XVII amb àries fluides, expressives i de gran sensibilitat tant per la necessària exigència vocal com pel dolç acompanyament d'instruments com l'arpa o la tiorba segons el cas. A Pasquini el van considerar, durant un temps (1665-1690), com el principal compositor dramàtic de Roma fins l'explosiva aparició en escena d'Alessandro Scarlatti i de tota una generació de nous compositors. Personalment, el seu nom em resultava bastant desconegut tanmateix aquesta carta de presentació és ideal per a introduir-nos en la seva música d'orgue i en alguns dels seus cants litúrgics els quals resulten, a oïdes neòfites i veteranes, uns més que apassionants al·licients!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Camilla De Falleiro (soprano); Cristina Rosário (mezzosoprano); Amélie Chemin (cello); Masako Art (harp); Giovanni Caruso (theorbo); Ensemble Alea Musica; Alexandra Nigito (organ & conductor)
TACTUS: Pasquini: Mottetti a voce sola e composizioni per organo

    Pasquini: Mottetti a voce sola e composizioni per organo

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

BENDA, František (1709-1786) - Symphonies

$
0
0
Samuel Scott - The Building of Westminster Bridge (c.1740)
Obra de Samuel Scott (1702-1772), pintor anglès (1)



- Recordatori de František Benda -
En el dia de la celebració del seu 305è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Samuel Scott (Londres, 1702 - Bath, 12 d'octubre de 1772) va ser un pintor anglès. Res se sap de la seva formació. No obstant això, és evident que va conèixer molt els temes marins del pintor del segle XVII Willem van de Velde. De fet, el catàleg de la subhasta dels seus béns a la seva mort inclou quatre pintures de Willem van de Velde el Jove (1633-1707). Inicialment, els treballs de Scott tendeixen als temes tradicionals de batalles navals i de transport marítim, escenes al Tàmesi i altres paisatges marítims i urbans. Des de l'any 1731-1732, li van fer encàrrecs per a pintar una sèrie de de vistes de l'East Índia Company, que va produir en col·laboració amb el pintor paisatgista George Lambert. L'arribada de Canaletto a Londres el 1746 el va portar a estendre el seu talent a vistes topogràfiques del Tàmesi i dels seus ponts. Scott va ser un bon pintor que va arribar a atresorar entre £200 i £800 a l'any per la seva feina. Va compartir amistat amb William Hogarth i va rebre el suport d'Horace Walpole. El 1766, malalt, va decidir abandonar Londres per instal·lar-se a Bath, ciutat on va morir l'octubre de 1772.

Font: En català: No disponible En castellano: Samuel Scott (1702-1772) In english: Samuel Scott (1702-1772) - Altres: Samuel Scott (1702-1772)



Parlem de Música...

František Benda (Staré Benátky, bap. 22 de novembre de 1709 - Nowawes, 7 de març de 1786) va ser un violinista i compositor. Fill de Jan Jiří Benda, la principal font d'informació de la seva vida sorgeix de la pròpia autobiografia que va escriure el 1763 en què detalla la seva pròpia vida però també, i detalladament, el context històric i la vida social del seu entorn. Durant la seva joventut, Benda va ser un cantant excel·lent motiu pel qual la seva primera formació fou en aquest sentit. El 1718 va entrar a estudiar a l'Església de Sant Nicolàs de Praga. El 1720 es va traslladar a Dresden on va continuar els seus estudis. El 1723 va retornar a Praga com a cantant i com a estudiant del Seminari Jesuïta de la ciutat. Allà va escriure les primeres composicions, la majoria d'elles perdudes, i va començar a actuar a les ordres de Johann Fux, en la seva òpera Costanza e Fortezza. Amb el canvi de veu va renunciar al cant i va començar a estudiar violí, concentrant-se en la forma italiana de Vivaldi.

Va viure durant un temps a Viena on va participar en concerts de l'alta aristocràcia i on va coincidir amb grans noms del món musical d'aleshores. Cansat de l'ambient de Viena, va assolir un càrrec d'Hofkapellmeister pel Comte Suchaczewsky de Varsòvia, càrrec que va mantenir durant dos anys. A partir d'aquell instant, Benda va esdevenir un personatge popular i el 1732 va ser convidar a formar part de l'orquestra de la cort reial de Varsòvia, un càrrec que gustosament va acceptar tot i que només el va mantenir durant un any. El 1733 va tornar a Dresden on va coincidir amb Frederic el Gran que el va invitar a unir-se a la seva orquestra. Allà va fer amistat amb Pisendel, CPE Bach i Goldberg amb qui va coincidir en nombrosos concerts. Instal·lat al servei de Frederic el Gran, va ser nomenat Konzertmeister de la Capella Reial el 1771. Va seguir en aquest càrrec fins el març de 1786, l'any de la seva mort.

OBRA:

Vocal secular:

3 songs in Oden mit Melodien, i (Berlin, 1753)

Instrumental:

Concs.: 14 for vn/fl, str, l II:1–3, 6–10, 12–14, 16–18, A-M, Wgm, B-Bc, D-Bsb, Ds, Dl, KA, MÜu, SWl; E , vn, str, l II:5, B-Bc; ed. J. Čeleda (Prague, 1927); 3 for fl, str, l II:4, 11, 15, all in D-KA, ed. in MAB, lxxx (1979), excerpt from l II:11 arr. va da braccio, A-M; 3 for vn, str, doubtful, l II:19, by G. Benda, lII:20, probably by J. Riepel, l II:21, probably by J. Benda, B-Bc, D-Dl, SWl, S-SKma; 6 concs., fl/vn, str, known only through catalogue citations

Other orch: Sinfonia, C, str, l I:1, D-LEm; ed. H. Förster (Leipzig, 1960); 9 other sinfonias, str, l I:2–10, B-Bc, CZ-Pnm, D-LEm, Bsb, Dl, S-Skma; Dragonermarsch, wind insts, pr. in 1764, pr. in MMg, xxxii (1900), 162–3; 4 sinfonias, l I:11–14, A-KR, D-RUl, S-L, Skma, doubtful, probably by G. Benda; 3 sinfonias, B-Bc, US-Wc, spurious: l I:15–16, by J.G. Graun, l I-17, by J.A. Hasse

Solo sonatas: e, fl, b l III:57 (Berlin, 1756), ed. in MAB, lx (1963); 6 sonates à violon seul avec basse, op.1, l III:1, 47, 51, 95, 98, 121 (Paris, 1763/R 1991 in ECCS, v), l III:98 and 121 ed. in MAB, lvii (1962); A, vn, b, l III:103, in Musikalisches Allerley, ix (Berlin, 1763), ed. L. Salter (London, 1985); at least 135 others, vn/fl, b, A-M, Wgm, Wn, B-Bc, CZ-Pnm, D-Bsb, DS, MÜu, SWl, DK-Kk, S-Skma, US-BEm, Wc, incl. C, vn, b, l III:2, ed. S. Gerlach and Z. Pilková (Munich, 1982); l III:25, 34, 40, 59, 83, 105, ed. in RRMCE, xiii (1981); l III:9, 47, 63, 83, 114, 130, ed. S. Gerlach and K. Röhrig (Munich, 1991); F, vn, b, l III:71, ed. A. Schering (Leipzig, 1909); G, vn, b, l III:82, A, vn, b, l III:109, both ed. in MAB, lvii (1962); a, vn, b, l III:116, ed. E. Chaumont (Paris, 1924); C, fl, b, l III:6, ed. K. Janetzky (Leipzig, 1967); 19 others, fl/vn, b, attrib. ‘Benda’, doubtful; 18, fl/vn, b, known only through catalogue citations

Vn: 16 caprices in Etude de violon ou caprices … de Messieurs François et Joseph Benda, i–(ii) (Leipzig, 1804); 28 caprices in Exercises progressifs pour le violin, iii (Leipzig, 1806), facs. ed J. Müller-Blattau (Stuttgart, 1957); 23 further caprices, pubd in Hohe Schule des Violinspiels, ed. F. David (Leipzig, 1867), 12 essercizi, ed. G. de Angeles (Milan, n.d.), Studien für die Violin (Berlin, n.d.); 1 caprice ed. J. Čeleda (Prague, 1960); 21 caprices, A-Wgm, CZ-Pnm, D-Bsb, SWl; 2 caprices, D-SWl, Bsb, CZ-Pnm, doubtful; 41 caprices known only through catalogue citations; 22 duets, l V:1–22, S-Skma; 6 duets, l V:23–8, B-Bc, D-Bsb, probably by Johann Benda; Duet, l V:29, A-Wn, doubtful; 2 duets, lV:30–31, B-Bc, D-Bsb, probably by Johann Benda

Other chbr and kbd: Trio, G, 2 fl, b, l IV:1, ed. H. Ruf (Wilhelmshaven, 1977), Trio, A, 2 vn, b, l IV:2, D-MÜu; 2 trios, D, G, l IV:3–4, D-SWl, formerly attrib. Benda, by J.G. Graun; 6 trios, vn, b, l IV:5–10, known only through catalogue citations; piece for mechanical clock, D-Bsb [arr. of Caprice, G, l VI:48]; 6 Sonatas, pf/hpd, opp.3, 5 (Berlin, c1781, c1786), Sonata, kbd, 4 hands (c1783), 3 duets, 2 vn (Birmingham, n.d.), all attrib. ‘Benda’, doubtful

Font: En català: František Benda (1709-1786) En castellano: František Benda (1709-1786) In english: František Benda (1709-1786) - Altres: František Benda (1709-1786)



Parlem amb veu pròpia...

El cognom Benda, en bona part àmpliament ignorat a casa nostra, forma part obligadament de la història clàssica de l'Europa musical del segle XVIII ja que fins a 12 membres d'aquesta dinastia van ser músics. No obstant, els més destacats, per mèrits propis, van ser František Benda i Jiří Antonín Benda. Doncs bé, František, a qui avui celebrem, va compartir història amb importants músics, especialment en la seva darrera etapa com a violinista de la Cort de Frederic el Gran, aquell qui havia acollit quasi en "propietat" a Carl Philipp Emanuel Bach i a Johann Quantz, entre molts altres músics. Per tant, František va ser un respectat instrumentista (en la seva autobiografia afirma, potser en un excés d'eufòria, que havia acompanyat al Rei Frederic a més de 10000 concerts) que, com era costum en aquell temps, també va dedicar la seva vida a la composició de nombrosa música, majoritàriament instrumental. Aquesta va ser tot un exemple de la pulcritud galant més extrema, i alhora molt propera a la dels seus col·legues alemanys tot i que també hi podrem escoltar venecianes reminiscències de Vivaldi, a qui havia estudiat obcecadament durant la seva joventut.

En nom seu, he seleccionat una edició doble en què hi trobarem 10 de les simfonies que va compondre. D'aquestes, escoltarem la Simfonia en Do major No.3, la Simfonia en Re major i la Simfonia en Do major No.6. František, com a virtuós violinista que va ser, obliga a l'intèrpret d'aquest instrument al lluïment constant en unes simfonies quasi concertants per l'omnipresència del violí. L'expressivitat que assoleix, els cantabiles, els ritornellos i l'elegància inherent de totes elles ratifiquen la lloança "capaç de dominar el cor del seu públic" que de Benda en va fer  J.F. Reichardt (autor, per cert, de qui en celebrem el 300è aniversari de decés). No va ser l'únic ja que la crítica va ser equànime i va mostrar sempre un gran respecte i admiració pel "violinista Benda, instrument amb el qual va crear època". Curiosament, tot i les bones paraules, en vida de František van ser relativament poques les obres que es van publicar per la qual cosa es creu que el seu repertori va ser sensiblement més extens. Per altra banda, quatre dels seus fills van seguir el llinatge del seu pare i van ser músics; Maria Carolina Benda (1742-1820), cantant i compositora, Friedrich Wilhelm Heinrich Benda (1745-1814), violinista i compositor, Karl Hermann Heinrich Benda (1748-1836), violinista, i Bernhardine Juliane Benda (1752-1783), cantant i compositora i dona de J.F. Reichardt. Malauradament, és quasi impossible seguir la traça musical de cap d'ells, conseqüentment, ens haurem de conformar amb la música paterna, la del majestuós František Benda!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Benda F.: Symphonies

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

CARDOSO, Manuel (1566-1650) - Requiem

$
0
0
Agnolo Bronzino - The Deposition of Christ (1553)



- Recordatori de Manuel Cardoso -
En el dia de la commemoració del seu 364è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Agnolo di Cosimo (Florència, 17 de novembre de 1503 - Florència, 23 de novembre de 1572), generalment conegut com Il Bronzino, o Agnolo Bronzino (erròniament, en el passat, també se li van atribuir els noms d'Agnolo Tori i d'Angelo (Agnolo) Allori), fou un pintor manierista italià de Florència. L'origen del seu sobrenom, Bronzino, és desconegut, però podria derivar del color bru de la seva pell, o bé de la forma que donava a molts dels seus retrats. S'ha suggerit que tenia la pell bruna com a símptoma de la malaltia d'Addison, una afecció de les glàndules adrenals que sovint causa una excessiva pigmentació de la pell. Segons el seu amic Vasari, inicialment va ser deixeble de Raffaellino del Garbo, i després de Pontormo, qui va ser la principal influència en el seu estil i a qui sempre va reverir. Pontormo el va retratar quan encara era un nen en el quadre Josep a Egipte, actualment a la National Gallery de Londres.

Les seves obres religioses presenten sovint posats i gestos elegants, com per exemple en El martiri de Sant Llorenç (1569), en la qual gairebé cadascuna de les extraordinàriament contorsionades postures pot ser resseguida en l'obra de Rafael o de Miquel Àngel, a qui Bronzino idolatrava. Quan va intentar transmetre una emoció intensa, el seu manierisme no resulta gens convincent, fregant l'academicisme. L'habilitat de Bronzino amb el nu es va desplegar completament en la cèlebre Venus, Cupid, la Follia i el Temps, que incorpora un punyent erotisme sota el pretext d'una al·legoria moralitzant. Entre altres obres importants cal citar els frescos per a la capella del Palazzo Vecchio i el disseny de diversos tapissos sobre La història de Josep, per al mateix palau. Va morir a Florencia el novembre de 1572.




Parlem de Música...

Manuel Cardoso (Fronteira, 1566 - Lisboa, 24 de novembre de 1650) va ser un compositor portuguès. Des del 1574 o 1575 va estudiar música i teoria al cor de l'escola de la Catedral d'Évora, probablement amb Manuel Mendes. El dia 1 de juliol de 1588 va entrar al Convent do Carmo de Lisboa. Va assolir el càrrec de mestre de capella i de sub-prior del Carmo. El seu nom es va fer famós a Portugal per la seva música però també per la seva religiositat rebent l'honor públic del Rei João IV. El 1625 va dedicar el primer dels seus llibres de misses al Rei João IV. A partir d'aleshores va seguir publicant música en diverses col·leccions de misses i motets. Més endavant, en un viatge a Madrid el 1631, va aconseguir el patrocini del Rei Felip IV d'Espanya a qui va dedicar el seu tercer llibre de misses (1636). Moltes de les seves obres es van perdre durant el terratrèmol que va arrasar Lisboa el 1755. Va morir a Lisboa el novembre de 1650.

OBRA:

Vocal religiosa:

all printed works published in Lisbon:
Cantica BMV, 4, 5vv (1613); ed. in PM, ser.A, xxvi (1974)
Missae, 4–6vv, lib.1 (1625); ed. in PM, ser.A, v–vi (1962–3)
Missae, 4–6vv, lib.2 (1636); ed. in PM, ser.A, xx (1970)
Missae de BVM, 4–6vv, lib.3 (1636); ed. in PM, ser.A, xxii (1973)
Livro de varios motetes, officio da semana santa e outras cousas, 4–6vv (1648); ed. in PM, ser.A, xiii (1968)
6 motets, 4vv: Lisbon, Biblioteca do Museu Nacional de Arqueologia

Obra perduda:

5 masses;
Magnificat;
2 Te Deum settings;
Salve regina;
5 vesper psalms;
2 villancicos: listed in JoãoIL

Font: En català: Manuel Cardoso (1566-1650) En castellano: Manuel Cardoso (1566-1650) In english: Manuel Cardoso (1566-1650) - Altres: Manuel Cardoso (1566-1650)



Parlem amb veu pròpia...

Manuel Cardoso pertany a la desconeguda i tardana escola portuguesa de compositors renaixentistes. Tardana perquè la seva plenitud va esdevenir a mitjans del segle XVII, un temps en què les grans potències musicals europees ja havien mudat el seu estil vers a nous arguments, especialment enlluernats per Monteverdi i l'escola veneciana. Tot i que pocs països van quedar al marge d'aquestes innovacions musicals Portugal, geogràficament situada a l'extrem oest del continent, va seguir durant quasi un segle fidel, en termes generals, a l'herència de Palestrina. Dels quatre compositors més destacats d'aquell territori, Estêvao de Brito (c.1575-1641), Filipe de Magalhaes (c.1571-1652), Duarte Lôbo (1565-1646) i el Frare Manuel Cardoso (c.1566-1650), va ser precisament aquest últim qui millor va saber conjugar l'estil antic amb el primer ressò modernitzador dotant la seva música d'un estil característic i propi. La música de Cardoso, que podrem explorar en detall i extensament en aquest Rèquiem en Fa major a sis veus i de 1625, demostra la contínua vitalitat de les tècniques contrapuntístiques tradicionals juntament amb cànons més virtuosos tot i la contenció del conjunt. En essència, aquesta obra coral a capella és herència directa del stile antico i ens permet descobrir un fet diferencial dins de la història de la música, el de la velocitat amb què els diferents territoris van evolucionar musicalment, és a dir, de forma substancialment diferent!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Manuel Cardoso: Requiem

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

PETRALI, Vincenzo Antonio (1830-1889) - Opere per Organo

$
0
0
Henri de Toulouse-Lautrec - At the New Circus, Papa Chrysanthemum (c.1894)
Obra d'Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), pintor francès (1) 



- Recordatori de Vincenzo Antonio Petrali -
En el dia de la commemoració del seu 125è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec (Albi, 24 de novembre de 1864 - Malromé, 9 de setembre de 1901) va ser un pintor francès que va destacar per la representació de la vida nocturna parisenca de finals del segle XIX. Toulouse-Lautrec va néixer a Albi en el si d'una de les famílies aristocràtiques més importants de França. Sent adolescent es va trencar les dues cames i, a causa d'una malaltia congènita que li provocava falta de calci, durant la resta de la seva vida va conservar un tors normal tot i que les cames no li van créixer. La seva habilitat per al dibuix va ser en principi estimulada pel seu oncle, el comte Charles de Toulouse- Lautrec, així com també per René Princeteau i John Lewis Brown, artistes aficionats amics de la família. Més tard va estudiar pintura amb els academicistes francesos Joseph Florentin Leon Bonnat i Fernand Cormon. Toulouse- Lautrec va freqüentar els coloristes i animats cabarets del districte parisenc de Montmartre, com el Moulin Rouge, i va atreure amb el seu enginy i loquacitat a un nodrit grup d'artistes i intel·lectuals entre els quals es trobaven l'escriptor irlandès Oscar Wilde, el pintor holandès Vincent van Gogh i el cantant francès Yvette Guilbert. Va visitar també amb assiduïtat el teatre, el circ i els bordells. Els records i impressions que treia d'aquests llocs i dels seus personatges més destacats els va plasmar amb gran mestratge en retrats i esbossos de sorprenent força i originalitat. 

Exemples característics són La Goulue entrant al Moulin Rouge (1892, Museu Toulouse - Lautrec, Albi), Jane Avril entrant al Moulin Rouge (1892, Courtland Gallery, Londres) i Al saló del carrer des Moulins (1894, Museu Tolouse - Lautrec, Albi). Lautrec va ser un artista molt prolífic. Va realitzar un gran nombre d'olis, dibuixos, aiguaforts, litografies i pòsters o cartells, així com també il·lustracions per a diversos periòdics de la seva època. Moltes de les seves obres es conserven al Museu Toulouse - Lautrec a Albi. El seu peculiar i personal estil va incorporar elements d'altres artistes de l'època, especialment dels pintors francesos Edgar Degas i Paul Gauguin. L'art japonès, de moda a París en aquells anys, va exercir també la seva influència en Toulouse- Lautrec, amb els seus contorns fortament marcats, la seva composició asimètrica i la utilització de taques de colors plans. La seva obra va inspirar a Vincent van Gogh, Georges SeuratGeorges Rouault i a tots aquells artistes interessats en el treball de les litografies i cartells. La seva vida desordenada, el seu alcoholisme i un atac de paràlisi el van portar a abandonar el seu estudi per refugiar-se amb la seva mare al castell de Malromé, propietat de la família, on el 9 de setembre de 1901 va morir. 




Parlem de Música...

Vincenzo Antonio Petrali (Crema, 22 de  gener de 1830 - Bèrgam, 24 de novembre de 1889) va ser un organista i compositor italià i probablement una de les principals eminències amb aquest instrument de la Itàlia del segle XIX. La seva etapa formativa es desconeix. Va ser organista a la Catedral de Cremona, a la Basílica de Santa Maria la Major de Bèrgam, mestre de capella de la Catedral de Brescia i de la Catedral de Crema, i, finalment, professor al Liceu Musicale de Pesaro. Tot i abraçar amb força la música d'orgue que fins aleshores es duia a terme a Itàlia, de perfil teatral i de melodies belcantistes, ràpidament es va decantar per una defensa aferrissada de la modernitat encarnada en aquell moment pel naixement del Moviment Cecilià. Va publicar un centenar d'obres per orgue, de la que en va destacar la Messa Solenne in Fa maggiore per a orgue sol, publicada el 1888, un any abans de la seva mort el novembre de 1889.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Vincenzo Antonio Petrali (1830-1889) - Altres: Vincenzo Antonio Petrali (1830-1889)



Parlem amb veu pròpia...

A vegades la realitat no és el que sembla i Petrali, hàbilment, m'ha confós per complert. M'explicaré, i ho faré amb la música que avui recuperem. En el seu dia, quan el vaig descobrir ho vaig fer amb la primera de les partitures que escoltarem, els Sei versetti per il gloria en Re major, probablement extreta de la seva Messa solenne en Re major per a orgue (c.1850), la qual ràpidament em va despertar l'èxtasi per la semblança amb dos autors que veritablement admiro com són Giovanni Morandi i el Padre Davide da Bergamo compositors de qui ja n'he parlat diverses vegades. Tanmateix, fins fa pocs dies, i en motiu de la commemoració del seu 125è aniversari de decés, no vaig decidir-me a explorar-lo en detall i a consciència com tota música exigeix. La sorpresa va ser el contrast majúscul que de sobte emergeix en el sí del seu repertori en funció de si parlem d'obres de joventut o de maduresa, res a veure. Obres com la que comentava, melòdica, orquestral, belcantista, teatral, imaginativa i en definitiva propera a l'òpera, és a dir, fidel als Da Bergamo, Morandi (Pietro i Giovanni), etc. No obstant, la Sonata en Re major es perfila d'una forma radicalment diferent en tots els sentits. Solidesa constructiva, refinament harmònic, cromatisme més fred i tonalitats més greus. Aquesta dualitat de Petrali neix, pel que sembla, pel seu progressiu esperit contradictori a l'hora de buscar nous models reformistes, propers al Cecilianisme i especulars de l'escola francesa d'orgue. Ell va creure en una nova modernitat en nom d'una música que fes majors honors a la inherent majestuositat de tot orgue, instrument amb el qual va dibuixar un nou camí a Itàlia!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Petrali: Opere per organo

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

NAUDOT, Jacques-Christophe (1690-1762) - Six Flute Concertos, Op. 11

$
0
0
Louis-Gabriel Blanchet - Presumed portrait of Edme Bouchardon (c.1728-1732)
Obra de Louis-Gabriel Blanchet (1701-1772), pintor francès (1)



- Recordatori de Jacques-Christophe Naudot -
En el dia de la commemoració del seu 252è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Louis-Gabriel Blanchet (Paris, 1705 - Rome, 1772) va ser un pintor francès, actiu a Roma. Va guanyar el segon lloc en el concurs del Prix de Roma el 1727 i, posteriorment, es va establir a Roma, on va gaudir del patrocini de Nicolas Vleughels, director de l'Acadèmia de França, i del duc de Saint-Aignan (1684-1776), que en aquest temps era ambaixador de França a la Santa Seu. El 1752, Blanchet va pintar La visió de Constantí (Louvre), una còpia del fresc de Giulio Romano a la Sala di Costantino al Vaticà. Tot i aquest extens treball, el seu gènere va ser el retrat. El seu retrat de Tolozan de Montfort (1756, Musée des Beaux-Arts) és un bon exemple del seu estil elegant, bastant nerviós i del seu ús distintiu del color. En el mateix any, Blanchet va executar un retrat del pintor contemporani Johann Mandelberg (1730-1786, Kongelige Danske Kunstakademi). El seu treball com a pintor de retrats s'ha comparat amb el del seu contemporani italià Pompeo Girolamo Batoni. Va morir a Roma el 1772.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Louis-Gabriel Blanchet (1701-1772) - Altres: Louis-Gabriel Blanchet (1701-1772)



Parlem de Música...

Jacques-Christophe Naudot (c.1690 - Paris, 26 de novembre de 1762) va ser un flautista, compositor i professor francès. Identificat erròniament com a Jean-Jacques, la primera referència del seu nom apareix en un document de matrimoni de 1719. A partir del 1726 va començar a publicar música, principalment composicions per a flauta. Segons paraules de Quantz, Naudot va ser un dels flautistes més actius de París tot i que es desconeix a on i sota les ordres de qui va interpretar la flauta. Es creu que probablement va tocar en ambients privats i aristocràtics. Les dedicacions de les seves partitures són el testimoni de la col·laboració amb l'alta noblesa. Va ser també un reputat professor de flauta, viola i possiblement musette, amb nombrosos alumnes. Entre els anys 1726 i 1742 va publicar el gruix de la seva obra, durant la dècada del 1742-1752 va ser més irregular i a partir de 1752 va tornar a publicar amb més regularitat. Va morir a París el novembre de 1762.

OBRA:

Instrumental:

published in Paris:
op.
1[6] Sonates, fl, bc (1726, 2nd edn as Oeuvre contenant 6 sonates, n.d.)
2Sonates, 2 fl, bc (1726)
3Sonates, 2 fl (1727)
46 sonates, fl, bc (1728)
56 sonates, 2 fl (1728)
66 Sonates, 2 fl (c1728–30)
76 sonates et un caprice en trio, 2 fl/vn/ob, bc (c1730), 3 also for musettes/hurdy-gurdies/recs
86 fêtes rustiques, musette/hurdy-gurdy, fl/ob/vn, bc (c1732)
96 sonates, fl, bc (c1733), no.5 also for musette
Livre contenant diverses pieces, 2 hn/tpt/fl/ob (1733)
106 babioles, 2 hurdy-gurdies/musettes/rec/fl/ob/vn (by 1737)
116 concerto en 7 parties, fl, 3 vn, va, bn, bc (c1735–7)
12Diverses pièces, fl/other inst, bc (by 1737)
136 sonates, fl, bc (c1737–40)
146 sonates, hurdy-gurdy, bc (c1737–40), 3 also for 2 hurdy-gurdies, bc, or hurdy-gurdy, vn, bc
156 sonates en trio, 2 fl/other insts, bc (1740)
166 sonates, fl, bc (1740)
176 concerto en 4 parties, hurdy-gurdy/musette/fl/rec/ob, 2 vn, bc (c1740–42)
[18]Les plaisirs de Champigny ou suite en trio, musette/hurdy-gurdy, fl, vn (c1742–51)

25 menuets, 2 hn/tpt/fl/ob/vn/pardessus de viole (1748)
Divertissement champêtre, en trio, musette/hurdy-gurdy, fl, vn (1749)
Airs choisis et connus en duo avec leurs variations, 2 fl/other insts (1752)
Noëls choisis et connus, avec leurs variations, 2 fl/other insts (1752)
1 chanson, 2 marches in Naudot, ed., Chansons notées de la très vénérable confrérie des maçons-libres (1737), various later edns; several other pieces in 18th-century anthologies

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Jacques-Christophe Naudot (1690-1762) - Altres: Jacques-Christophe Naudot (1690-1762)



Parlem amb veu pròpia...

Jacques-Christophe Naudot va ser un flautista vinculat als ambients privats de París on va fer fortuna com a intèrpret, professor i compositor. Menys conegut en aquest darrer aspecte de la seva vida, el seu repertori s'estructura en 18 opus, i altres obres no catalogades, la majoria d'elles per a flauta, comprensible tenint en compte la seva predilecció per aquest instrument. Si bé el seu cognom malviu en l'oblit, algunes de les seves partitures resulten especialment atractives. D'aquestes, les més importants van ser els seus Concerts Opus 11 per a flauta i orquestra. Publicats a París en una data compresa entre el 1735 i el 1737, són concerts on el model, clarament, va ser l'italià. Recordem que l'estela de Vivaldi va creuar tot el cel d'Europa i pel que sembla Naudot en va prendre bona nota ja que espiritualment els seus concerts són un reflex francès de la música del venecià. Tècnicament avançats, ens demostren la sòlida carrera compositiva d'un Naudot de qui no tenim cap referència formativa en aquest sentit. De tres moviments, la flauta es fa acompanyar de 3 violins, una viola, un fagot i baix continuo en uns concerts tonalment festius, expressius, de textura fàcil i inevitablement agradable i on els sis concerts segueixen un model idèntic pel que fa a la seva arquitectura formal. L'evidència ens obliga a reconèixer la descomunal importància d'un Vivaldi a qui molts melòmans sovint minimitzem per la permanent omnipresència arreu. Tanmateix, si alcem la mirada i observem el cel, amb sort, encara intuirem la seva estela, la mateixa que un bon dia va hipnotitzar màgicament a Jacques-Christophe Naudot!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    Naudot: 6 Flute Concertos, Op. 11

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

REICHARDT, Johann Friedrich (1752-1814) - Lieder

$
0
0
Karl Philipp Fohr - Heidelberger Schloss
Obra de Karl Philipp Fohr (1795-1818), pintor alemany (1)



- Recordatori de Johann Friedrich Reichardt -
En el dia de la celebració del seu 262è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Carl Philipp Fohr (Heidelberg, 26 de novembre de 1795 - Rome, 29 de juny de 1818) va ser un pintor alemany. Durant la seva formació va mostrar un enorme interès per la pintura holandesa del segle XVI i pel realisme. Va treballar a la Cort de Darmstadt on va començar a realitzar les seves primeres obres. Les fonts medievals es van convertir en un dels seus principals recursos com mostren els seus quaderns de dibuixos "Album del Neckar" i "Album del Badem". Va formar part de l'Acadèmia de Belles Arts de Munich, i anys més tard va emprendre un viatge a Itàlia. Estant a Roma va mantenir estretes relacions amb el cercle dels natzarens. La seva amistat amb Joseph Anton Koch, un pintor de paisatges, el va incentivar a realitzar pintures com Les Cascades de Tívoli. Les seves vistes prenen elements medievals de la història alemanya que anuncien el seu gust pel romanticisme. La seva llibertat a l'hora d'imprimir les tonalitats va ser una altra de les característiques formals de la seva obra. Va morir als 23 anys en un desafortunat accident al riu Tiber, el juny de 1818.

Font: En català: No disponible En castellano: Karl Philipp Fohr (1795-1818) In english: Karl Philipp Fohr (1795-1818) - Altres: Karl Philipp Fohr (1795-1818)



Parlem de Música...

Johann Friedrich Reichardt (Königsberg, 25 de novembre de 1752 - Giebichenstein, 27 de juny de 1814) va ser un compositor i director musical alemany. El seu pare, músic, va ser el seu primer mestre. Amb ell va aprendre cant, violí i llaüt. Amb només 10 anys va començar a deambular amb el seu violí per les ciutats de l'entorn de Königsberg on va adquirir una fama precoç. Va seguir estudiant amb J.F. Hartknoch, l'organista C.G. Richter i el violinista F.A. Veichtner, un alumne de Franz Benda. Als 15 anys es va matricular a la Universitat de Königsberg on la seva estada fou curta. Anàlogament a molts artistes de l'època, va començar a viatjar per Europa tant aviat com va poder. Aquests periples van començar el 1771, tot recorrent Alemanya. En aquests viatges va conèixer molts compositors de renom com CPE Bach, Franz Benda o Naumann, entre molts altres. A Berlin, on hi va romandre un temps, va entrar en contacte amb la música d'Händel, la qual l'hi va causar un gran impacte. A Leipzig va començar a compondre i a Dresden va tenir a Homilius de mestre durant un breu període de temps. El 1774 va retornar a Königsberg amb un bagatge i una experiència musical impressionant. Allà va publicar un resum dels seus viatges sota el títol de Briefe Eines aufmerksamen Reisenden morir Musik betreffend.

El 1775 va assolir un important càrrec musical a la cort de Frederic el Gran, en substitució de J.F. Agricola. Fervent admirador de Kant, la política "il·lustrada" del Rei alemany el va entusiasmar. En aquell temps, a banda de representar i dirigir obres de Graun i Hasse, entre molts altres, va començar a compondre música teatral. El 1777 va estrenar Cephalus und Prokris. Home d'elevada cultura, va fer amistat amb GoetheMoses Mendelssohn i Johann Gottfried Herder. Casa seva es va convertir, ràpidament, en un punt de trobada d'artistes i intel·lectuals. Fins i tot, un joveníssim Ludwig Tieck va fer estada en aquell temps a casa de Reichardt. El 1783 va viatjar a Venècia on va conèixer a Galuppi, a Gluck i al mateix Emperador Josep II. A Itàlia va quedar enamorat de l'art renaixentista de Palestrina. El 1783 va fundar la Berlin Concert Spirituel, en clara imitació a l'existent a França. El 1785 va viatjar a Anglaterra i França. Allà va compondre dues òperes, Tamerlan i Panthée.

Amb la mort de Frederic el Gran l'any 1786, el nou rei, Frederic Guillem II, va donar Reichardt plena autoritat com a mestre de capella, va elevar els seus emoluments, va contractar nous músics, va renovar el teatre de l'òpera i l'hi va donar total llibertat musical. Progressivament, es va anar fent més proper al moviment Sturm und Drang. Va col·laborar amb Goethe en el Singspiel Claudine von Villa Bella (1789). Possiblement, aquests anys van ser els més esplendorosos ja que a partir del 1790 la seva sort va canviar. El 1791 va emmalaltir i els rumors de la seva simpatia amb els revolucionaris francesos van provocar la ira del rei Guillem II. Reichardt va ser destituït el 1794. No obstant, la mort del rei el 1797 va facilitar el seu retorn a la cort. Tanmateix, l'ocupació napoleònica d'algunes zones prussianes van obligar a Reichardt a fugir al Nord d'Alemanya, tot i les simpaties vers la nova república francesa. El nou rei de Westfalia, Jerònim Bonaparte, el va contractar com a Directeur général des Theatres et de són orchestre. Aquest nou càrrec el va assumir amb poc entusiasme i ràpidament va trobar una bona excusa per absentar-se del seu càrrec. Va viatjar incansablement tot i la misèria econòmica amb la que va viure els seus darrers anys. Va morir, absolutament oblidat, el juny de 1814.

OBRA:

Vocal secular:

Òperes:

Hänschen und Gretchen, 1771–2 (Operette, 1, J.C. Bock, after M.-J. Sedaine: Rose et Colas), unperf., ov. A-Wgm, vs (Riga, 1773 [pubd with Amors Guckkasten])
Amors Guckkasten (La lanterne magique de l’amour), 1772 (Operette, 1, J.B. Michaelis), unperf., vs (Riga, 1773 [pubd with Hänschen und Gretchen])
Le feste galanti (La gioja dopo il duolo, ò Le feste superbe) (os, 3, L. de Villati, after Duché de Vancy), Potsdam, Hof, 1775, D-Bsb, F-Pc
Der Holzhauer, oder Die drei Wünsche, c1775 (komische Oper, 1, after Castet and J.F. Guichard: Le bûcheron), unperf.
Cephalus und Prokris (Melodram, 1, K.W. Ramler), Hamburg, Gänsemarckt, 7 July 1777, D-Bsb, vs (Berlin, 1777)
Ino (musikalisches Drama, 1, J.C. Brandes), Leipzig, 4 Aug 1779, Bsb, DK-Kk, vs (Leipzig, 1779)
Liebe nur beglückt (Schauspiel mit Zwischenmusik und Gesang, 3, Reichardt), Dessau, Hof, aut. 1781 (Dessau, 1780), D-Bsb*
Tamerlan, 1786 (tragédie lyrique, 4, E. Morel de Chédeville, after Voltaire: L’orphelin de la Chine), unperf.; in Ger., Berlin, Kgl, 16 Oct 1800, Bsb, US-Wc
Panthée (tragédie lyrique, 4, Berquin), Paris, Opéra, 1786, F-Pc
Andromeda (os, 3, A. de’ Filistri da Caramondani), Berlin, Kgl, 11 Jan 1788, D-Bsb, Mbs, US-Wc
Protesilao [Act 1] (os, 2, G. Sertor), Berlin, Kgl, 26 Jan 1789, Bsb [Act 2 by J.G. Naumann]
Claudine von Villa Bella (Spl, 3, J.W. von Goethe), Charlottenburg, Schloss, 29 July 1789, Bsb, WRdn
Brenno (os, 3, Filistri), Berlin, Kgl, 16 Oct 1789, vs (Berlin, 1789), fs (Berlin, c1797)
Jery und Bätely, 1789 (Spl, 1, Goethe), 1789, Berlin, National, 30 March 1801, A-Wn, D-Bsb, WRdn, US-Wc, vs (Berlin, c1789)
L’olimpiade (dramma per musica, 3, P. Metastasio), Berlin, Kgl, 2 Oct 1791, D-Bsb
Lila (Spl, Goethe), 1791, ?unperf., music lost
Erwin und Elmire (Spl, 2, Goethe), Berlin, concert perf., early 1793, Bsb, WRdn, US-Wc, vs (Berlin, 1791)
Macbeth (tragedy, 3, G.A. Bürger), Munich, Hof, spr. 1795
Die Geisterinsel (Spl, 3, J.F.W. Gotter, after W. Shakespeare: The Tempest), Berlin, National, 6 July 1798, D-Bsb, WRdn, vs (Berlin, 1799)
Lieb’ und Treue (Lieb’ und Frieden) (Liederspiel, 1, Reichardt), Berlin, National, 31 March 1800, Bsb, Dlb, vs (Berlin, 1800)
Der Jubel, oder Juchhei (Liederspiel, 1, Reichardt), Berlin, National, 21 June 1800, Bsb, DT, vs (Strasbourg, 1805)
Rosmonda (tragedia per musica, 3, Filistri), Berlin, National, 6 Feb 1801, Bsb
Das Zauberschloss (Spl, 3, A. von Kotzebue), Berlin, National, 2 Jan 1802, F-Pc
Herkules Tod (Melodram, 1, after Sophocles), Berlin, National, 10 April 1802, D-Bsb, US-Wc
Kunst und Liebe, c1803 (Liederspiel, 1, Reichardt), Berlin, National, 30 Nov 1807, vs (Strasbourg, 1805)
L’heureux naufrage (comedy, 1), Kassel, Hof, aut. 1808, D-Bsb
Bradamante (4, H.J. von Collin), Vienna, 3 Feb 1809, Bsb
Der Taucher (Spl, 2, S.G. Bürde, after F. von Schiller), Berlin, National, 18 March 1811, Bsb
Musik zu J.F. Reichardts Liederspielen (Strasbourg, 1804)
Music in: Hasse: Artemisia, 1778; Bertoni: Orfeo ed Euridice, 1788

Incidental:

Einige Hexenscenen aus Schackespears Macbeth, Berlin, National, 28 Dec 1787 (Berlin, 1787), vs in Olla Potrida für Clavierspieler, ed. J.C.F. Rellstab (Berlin, 1789);
Götz von Berlichingen (Goethe), c1790, lost;
Faust I (Goethe), 1790, DT, S-Skma;
Torquato Tasso (Goethe), 1791 [pubd in Göthe’s Lieder, Oden, iv];
Egmont (Goethe), 1791, Weimar, Hof, 25 April 1796, D-DÜk, WRgs;
Clavigo (Goethe), 1791, Berlin, National, 15 July 1803, lost;
Angelica liberata oder Der Sturz des Ungeheuers, Leipzig, Stadt, 16 Oct 1797, lost;
Iphigenia (Goethe), c1798, Bsb;
Die Kreuzfahrer [Les croisés] (Kotzebue), Berlin, National, 1 Jan 1802, lost;
Die Räuber, Die Jungfrau von Orleans, Wallenstein (Schiller) [pubd in Schillers lyrische Gedichte]

2 ballets: Orpheus, Trippstrill, 1763–4, lost; Il genio della Russia e il genio della Prussia (Landi), prol to C.H. Graun: Angelica e Medoro, Berlin, 24 July 1776;
Ein französischer Prolog von Madame Aurore Bursay: Venez plaisirs charmants, Kassel, Hof, 20 Feb 1808, LEm (inc.)

Other:
An die Musik (Ebeling), 1778, lost;
La danza, 2vv (St Petersburg, c1788);
Il consiglio, 1788;
Amor timido, 1788;
Musikalische Feier zum Andenken Friedrich’s des Grossen (Berlin, 1788);
Trauerode auf den Tod der Grossfürstin Helena (Penig and Leipzig, 1805);
Das neue Jahrhundert: eine prophetische Ode von Klopstock, 2vv, double choir, orch, autograph 1814, Bsb

Lieder i cançons:

Vermischte Musicalien (Riga, 1773) [incl. 7 solo songs, 1 aria];
Gesänge fürs schöne Geschlecht (Berlin, 1775);
Oden und Lieder, i–iii (Berlin, 1779–81);
Gedichte von K.C.L. Rudolphi … mit einigen Melodien (Berlin, 1781);
Frohe Lieder für deutsche Männer (Berlin, 1781);
Lieder für Kinder aus Campes Kinderbibliothek, i–ii (Hamburg, 1781), iii (Wolfenbüttel, 1787), iv (Brunswick, 1790);
Oden und Lieder von Uz, Kleist und Hagedorn (Grotkau, 1782);
Lieder von Gleim und Jacobi (Gotha, 1784);
Kleine Klavier- und Singestücke (Königsberg, 1783) [incl. 9 songs];
Deutsche Gesänge (Leipzig, 1788)
Geistliche Gesänge von Lavater (Winterthur, 1790);
Cäcilia, i–iv (Berlin, 1790–95);
Göthe’s lyrische Gedichte (Berlin, 1794);
Deutsche Gesänge beim Clavier von Matthisson (Berlin, 1794);
Gesänge der Klage und des Trostes (Berlin, 1797);
Lieder der Liebe und der Einsamkeit, acc. hp, kbd, i–ii (Leipzig, 1798, 1804), ed. W. Serauky (Halle, 1951);
Wiegenlieder für gute deutsche Mütter (Leipzig, 1798);
Lieder für die Jugend, i–ii (Leipzig, 1799);
Sonetti e canzoni di Petrarca (Berlin, n.d.);
12 deutsche Lieder (Zerbst, 1800), collab. L. Reichardt
6 Romances, acc. pf/hp (Paris and Berlin, 1805);
Romantische Gesänge (Leipzig, 1805);
Le troubadour italien, français et allemand, i–xxxvi (Berlin, 1805–6);
Göthe’s Lieder, Oden, Balladen und Romanzen, i–iv (Leipzig, 1809–11), ed. in EDM, 1st ser., lviii–lix (1964);
Schillers lyrische Gedichte (Leipzig, 1810);
3 Lieder von C.L. Reissig (Leipzig, 1812);
Lieder von T. Körner, autograph, D-DÜk
Songs in anthologies ed. Reichardt: Musikalischer Blumenstrauss, i–iv (Berlin, 1792–5), iv as Musikalische Blumenlese für 1795;
Lieder geselliger Freude, i–ii (Leipzig, 1796–7), ed. G. Ochs (Halle, 1948);
Neue Lieder geselliger Freude, i–ii (Leipzig, 1799, 1804)

Vocal religiosa:

Orats:
La Passione de Gesù Cristo (P. Metastasio), 1783, D-Bsb, USSR-KA;
Auferstehungs-Oratorium, 4vv, double choir, orch, 1785

Cants.:
Gott ist unser Gesang (G.W. Burmann), 4vv, orch, 1778, D-Bsb [for birthday of Frederick the Great];
Ariadne auf Naxos (H.W. von Gerstenberg) (Leipzig, 1780);
Der May: ein Wettgesang (K.W. Ramler), 2vv, 2 fl, 2 ob, 2 hn, 3 bn, 1780;
Die Hirten bei der Krippe (Ramler) (Gotha, 1782);
Der Sieg des Messias (H.J. Tode), 1784, SWl;
Cantata in the Praise of Handel (J. Lockman), S, chorus, orch, 1785;
Weihnachts-Cantilene (M. Claudius) (Berlin, 1786)
Cantus lugubris in obitum Friderici Magni borussorum regis, 4vv, chorus, orch, Sept 1786 (Berlin, 1787) [on death of Frederick the Great];
Cantata per giorno natalizio della Principessa Frederica de Prussia, 4vv, 1787;
Eine Geisterstimme (A. Iffland), 1787;
Miltons Morgensang, 4vv, chorus, orch (Kassel, 1808) [arr. by Reichardt of C. Fasch: Hymne];
Cantate auf die Einweihung der Berliner Universität (C. Brentano), 15 Oct 1810;
Cantate auf den Tod der Königin Luise von Preussen (Brentano), 1810

Sacred:
Requiem, 6vv, lost;
Der Säemann säet den Saamen, c1784;
Der Mensch lebt und bestehet (M. Claudius), c1784;
Der 8. Psalm, 4vv, insts, org, ?lost;
Der 165. Psalm (trans. M. Mendelssohn), 1784;
Der 64. Psalm, 1784;
Der 65. Psalm, chorus, orch (trans. Mendelssohn), 1784, A-Wn, B-Bc, D-Bsb, SWl;
Te Deum laudamus, double choir, orch, 1786, A-Wn, D-Bsb*, KA [for coronation of Friedrich Wilhelm II of Prussia];
Te Deum zur Feier des Sieges bei Leipzig 1813, 2vv, double choir, orch, ?lost

Instrumental:

Concs.: 9 for kbd: 6 concerts … à l’usage de beau sexe, hpd/pf, op.1 (Amsterdam, 1774), B  (Riga, 1773), g, 1774, for Juliane Benda (Leipzig, 1777), G, autograph 1772; Concerto VIII, 2 kbd, 1773; 1 for hpd, vn, autograph c1773; 1 for vn (Riga, 1773), ed. in NM, clxxxi (1955)
Other orch: 6 syms.: nos.1 and 2, autograph 1773, e, c1774, ?lost, no.6, autograph 1776, D, autograph 1782, Schlachtsymphonie, 1814; Overtura di Vittoria, 1814; 2 ovs., 1776; Trauermarsch, c1797
Chbr: 3 qnts, 2 vn/fl/ob, 2 hn, pf (Paris, 1785); Str qt, c1774, D-SWl; 6 trios, 2, vn, b, 1774 (2 lost, 2 pubd Offenbach), 1 ed. in Collegium musicum, lii (Leipzig, 1926); 6 sonatas, 2 vn, vc, op.1 (Offenbach, 1778); 3 sonatas, vn, va, vc, op.4 (Berlin, 1782); 6 sonatas, vn, b (Berlin, 1778), 2 ed. in NM, lxiv (1930); 6 hpd sonatas, vn acc., op.2 (Amsterdam, 1777); 4 sonatas, hpd/pf, vn acc. (Paris, 1785); 2 sonatas, fl, kbd, D (Berlin, 1787), C, c1787, ed. in Collegium musicum, cviii (Wiesbaden, 1957); 100 leichte Übungsstücke, 2hn (Leipzig, ?1810); Vermischte Musicalien (Riga, 1773), [incl. str qt, str trio, vn sonata with vc, 2 vn sonatas with kbd; works for glass harmonica]
Kbd: Sonate der Herzogin … Annen-Amalien (Berlin, 1772); 2 hpd sonatas in Vermischte Musicalien (Riga, 1773); 6 hpd sonatas (Berlin, 1776); 6 hpd sonatas (Berlin, 1778); 6 sonatas, hpd/pf, op.3 (Berlin, 1782); 6 rondeaux, pf/hpd (Paris, 1785); 4 pf sonatas (Berlin, 1793); 12 variations sur l’air … de l’opéra Die Geisterinsel, pf (Berlin, c1800); Grande sonate, pf (Leipzig, ?1813); 4 kbd sonatas, USSR-KA, D-Bsb, incl. 2me sonate … pour Madame la Baronne de Ertmann, autograph 1814; Kleine Klavier und Singestücke (16 works) (Königsberg, 1783); miscellaneous smaller works in anthologies

Literatura:

Über die deutsche comische Oper (Hamburg, 1774/R)
Briefe eines aufmerksamen Reisenden die Musik betreffend, i (Frankfurt and Leipzig, 1774/R); ii (Frankfurt and Breslau, 1776/R)
Schreiben über die Berlinische Musik (Hamburg, 1775)
Ueber die Pflichten des Ripien-Violinisten (Berlin and Leipzig, 1776)
Leben des berühmten Tonkünstlers Heinrich Wilhelm Gulden (Berlin, 1779) [?autobiographical]
ed.: Musikalisches Kunstmagazin, i–ii (Berlin, 1782–91/R)
George Friederich Händel’s Jugend (Berlin, 1785); ed. W. Siegmund-Schultze in HJb 1959, 183–98
Schreiben an den Grafen von Mirabeau Lavater betreffend (Hamburg, 1786)
An das musikalische Publikum seine französischen Opern Tamerlan und Panthée betreffend (Hamburg, 1787)
Vertraute Briefe über Frankreich, i–ii (Berlin, 1792–3) [under pseud. ‘J. Frei’]
ed., with F.L.A. Kunzen: Studien für Tonkünstler und Musikfreunde (Berlin, 1793/R) [incl. Musikalisches Wochenblatt (Berlin, 1791–2), Musikalische Monatsschrift (Berlin, 1792)]
Über die Schändlichkeit der Angeberei (Berlin, 1795) [pubd anon. in protest against his dismissal]
ed., with P. Poel and others: Frankreich (Lübeck and Hamburg, 1795–1805/R)
ed.: Musikalischer Almanach (Berlin, 1796)
ed.: Deutschland, i–iv (Berlin, 1796/R)
ed.: Lyceum der schönen Künste, i–ii (Berlin, 1797/R)
Vertraute Briefe aus Paris, geschrieben… 1802–3, i–iii (Hamburg, 1804); ed. R. Weber (Berlin, 1981)
Liederspiele (Tübingen, 1804) [libs of Lieb’ und Treue, Der Jubel, Kunst und Liebe]
ed.: G. von Schlabrendorff: Napoleon Bonaparte und das französische Volk unter seinem Consulate (Hamburg, 1804; Eng. trans., 1804); ed. W. Greiling (Leipzig, 1993)
ed.: Berlinische musikalischeZeitung, i–ii (Berlin, 1805–6/R)
Der Rheingraf oder Das kleine deutsche Hofleben’ [5-act play], ‘Offene Briefe des Freiherrn Arminius von der Eiche und seines Leibjägers Hans Heidekraut’, Haupt- und Staatssittenspiegel für Gross’ und Kleine (?Hamburg, 1806)
Vertraute Briefe geschrieben auf einer Reise nach Wien und den oesterreichischen Staaten zu Ende des Jahres 1808 und zu Anfang 1809, i–ii (Amsterdam, 1810); ed. G. Gugitz (Munich, 1915)
Autobiographie’, AMZ, xv (1813), 601–16, 633–42, 665–74; xvi (1814), 21–34 (1813–14)

Font: En català: Johann Friedrich Reichardt (1752-1814) En castellano: Johann Friedrich Reichardt (1752-1814) In english: Johann Friedrich Reichardt (1752-1814) - Altres: Johann Friedrich Reichardt (1752-1814) 



Parlem amb veu pròpia...

En el marc de la commemoració del seu 200è aniversari de decés, el compositor, o segons des de la perspectiva que el mirem escriptor, Johann Friedrich Reichardt és necessàriament un dels protagonistes d'aquest 2014. De forma irregular, i probablement amb més constància a Alemanya, el seu nom es va situant en escena per mostrar-nos algunes pinzellades del seu art. Com deia en la darrera entrada del passat mes de juny, Reichardt va ser bàsicament un compositor de cançons, amb més de 1500 del seu puny i lletra, la majoria d'elles inspirades en texts de més d'un centenar de poetes diferents. En una gamma d'estils probablement insuperable fins que Schubert, inspirat pel mateix Reichardt, va fer acte de presència, representa probablement un dels romanticismes més prematurs d'Alemanya i inevitablement d'Europa. La seva copiosa i enorme quantitat de cançons parteixen de models diferenciats. D'entrada, de poemes d'autors com Gleim, Claudius, Hölty i Kleist amb uniformitat estròfica, harmonia en dues o tres parts i melodies tan germànicament folklòriques que fins i tot actualment encara es canten en les escoles alemanyes. A l'altre extrem hi trobem cançons com els Lieder d'avui en què la veu emergeix de la potència romàntica d'autors com el seu bon amic Goethe, és a dir, reflexions lliures i escenes dramàtiques d'inspiració mitològica. No en va el mateix Goethe va escriure amb sinceritat que "Reichardt ha estat el primer en transformar la meva obra en música seriosa, constant i àmpliament coneguda pel públic". Paraules d'agraïment que avui intentarem desxifrar amb la seva música per a tenor o mezzosoprano i piano o guitarra. Inevitablement, parlar de les cançons de Reichardt és fer-ho de poesia romàntica!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

    

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

HÄGG, Gustaf Wilhelm Petersson (1867-1925) - Organ works

$
0
0
Sir William Orpen - In the cliffs, Dublin bay, in the morning
Obra de William Orpen (1878-1931), pintor irlandès (1)



- Recordatori de Gustaf Wilhelm Petersson Hägg -
En el dia de la celebració del seu 147è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Sir William Newenham Montague Orpen (Stillorgan, 27 de novembre de 1878 - Londres, 29 de setembre de 1931) va ser un pintor irlandès. Es va formar a la Metropolitan Schooly de la Slade School of Fine Art de Londres. El 1901 es va casar amb Grace Newstub, amb qui va tenir tres filles, tot i que el matrimoni no va durar gaire i se'n va anar a viure amb Madame Saint-George, una de les seves models. Durant la Primera Guerra Mundial va ser nomenat pintor oficial, juntament amb el pintor irlandès John Lavery, i el 1917 va treballar en el front occidental fent dibuixos i pintures de soldats i presoners de guerra alemanys, així com la majoria dels retrats oficials dels generals i els polítics. Encara que el seu estudi es trobava a Londres va participar en els ambients pictòrics irlandesos amb el seu col·lega Hugh Lane. La seva especialitat van ser els retrats. Va participar en el Renaixement Cèltic i va realitzar diversos escrits: The Outline of Art. An Onlooker in France (1917-1919), Williams & Norgate (Londres, 1924), Stories of Old Ireland and Myself. Williams & Norgate (Londres, 1924). Va morir morir el novembre de 1878 a Londres.

Font: En català: William Orpen (1878-1931) En castellano: William Orpen (1878-1931) In english: William Orpen (1878-1931) - Altres: William Orpen (1878-1931)



Parlem de Música...

Gustaf Wilhelm Petersson Hägg (Visby, 28 de novembre de 1867 - Stockholm, 2 de febrer de 1925) va ser un organista i compositor suec. Va estudiar al Col·legi Reial de Música d'Estocolm on va rebre el títol d'organista el 1886. El 1893 va començar a treballar a l'Església de Klara, una de les principals esglésies de la capital sueca. El 1904 es va convertir en professor d'harmonia en el Col·legi Reial, el mateix on havia estudiat. Allà va donar classes d'orgue i va ser nomenat oficialment professor d'aquest instrument el 1915. Va compondre molta música instrumental, especialment per a piano i orgue tot i que també va escriure cançons i música orquestral, entre ella una Simfonia en Re major (1899) i un Concert Obertura en Sol bemoll (1891). Va morir a Estocolm el febrer de 1925.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Gustaf Wilhelm Petersson Hägg (1867-1925) - Altres: Gustaf Wilhelm Petersson Hägg (1867-1925)



Parlem amb veu pròpia...

El cognom Hägg, dins del seu peculiar ecosistema musicalment remot i oblidat, es limita espacialment a Suècia, país on dos representats d'aquesta família hi van fer vida i professió. I si bé avui en parlem en nom de Gustaf Hägg, el cert és que, per ara, ha estat el seu cosí Jacob Adolf Hägg (1850-1928) qui ha gaudit de major presència discogràficament parlant tot i la precària situació marginal en la que ambdós compositors es troben. I si bé de Jacob no dubto que ja trobarem el moment de parlar-ne, avui toca fer-ho en honor i glòria de Gustaf, un suec de formació acadèmica impol·luta ja que es va graduar a l'orgue amb la màxima puntuació possible a l'Escola Reial de Música d'Estocolm. En nom seu explorarem, evidentment, alguna de la seva música per a orgue, el seu instrument. Bé, de fet, hauria de dir que en parlarem amb la que probablement és, més enllà de les fronteres de Suècia imagino, la única de les edicions disponibles que faci referència al seu univers. En essència, com podrem comprovar, la música d'orgue d'Hägg consisteix gairebé exclusivament en peces de caràcter únic, és a dir, de llargs moviments i amb melodies expressives i avançades, possiblement inspirades en l'harmonia de Franck, i sovint amb instruccions detallades dels registres de l'instrument necessaris d'acord amb la tradició francesa però clarament orientades al seu propi ús diari a l'orgue de la preciosa Església de Santa Clara d'Estocolm. Tot i el profund desconeixement que en tenim, no va ser l'únic organista suec ja que autors com Emil Sjögren (1853-1918), organista de l'Església de Sant Joan d'Estocolm, Otto Olsson (1879-1964), Oskar Lindberg (1887-1955) i Harald Fryklöf (1882-1919) també van ser hereus d'aquesta mateixa escola d'orgue romàntica sueca la qual, en nom de Gustaf Hägg, avui explorarem!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Ralph Gustafsson (orgue)
AMAZON: G.HÄGG: Complete Works for Organ
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

    G.HÄGG: Complete Works for Organ

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

ALMQVIST, Carl Jonas Love (1793-1866) - Sanger och klaverstycken

$
0
0
Frédéric Bazille - The Pink Dress (1864)
Obra de Frédéric Bazille (1841-1870), pintor francès (1)



- Recordatori de Carl Jonas Love Almqvist -
En el dia de la celebració del seu 221è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Frédéric Bazille (Montpellier, 6 de desembre de 1841 - Beaune-la-Rolande, 28 de novembre de 1870) va ser un pintor francès. El seu paper va ser fonamental com a bon amic però especialment com a benefactor i col·lega dels impressionistes durant els anys en què aquest moviment artístic s'estava configurant. Va ser estudiant de medicina, tasca que va exercir amb poc entusiasme, abans que els seus pares, de posició benestant, li permetessin dedicar-se a l'estudi de les Belles Arts. Mentre estudiava a París, va conèixer a Monet i Renoir, amb qui va treballar i viatjar i amb qui va compartir el seu propi estudi quan ells no podien permetre's un de propi. Va exposar als Salons de 1866 i 1868; en l'últim d'ells, la seva obra Reunió Familiar (Museu d'Orsay, París) va obtenir cert èxit. Com a pintor, combinava certa ingenuïtat naïf amb un delicat sentiment cap a la natura i un exquisit sentit del color. Les seves figures en el paisatge apareixen estranyament immòbils i les seves arestes afilades i fermes els hi confereixen una qualitat gairebé escultural. Bazille, que semblava destinat a ocupar un lloc prominent entre els impressionistes, va morir amb 29 anys a Beaune-la-Rolande mentre combatia en la Guerra Franco-Prusiana el novembre de 1870.




Parlem de Música...

Carl Jonas Love Almqvist (Stockholm, 28 de novembre de 1793 - Bremen, 26 de setembre de 1866) va ser un escriptor, periodista i compositor suec. Educat pel seu avi, degut a la mort de la seva mare, el 1815 es va graduar a la Universitat d'Uppsala per ràpidament convertir-se en funcionari i en company del poeta romàntic E.J. Stagnelius. Almqvist va entrar en contacte amb la poesia alemanya d'autors com Goethe, Tieck, Hoffmann i Schlegel però també per la cultura nòrdica antiga materialitzada per la societat "l'Aliança de Mannheim" de la que en va ser membre a partir del 1816. A partir d'aleshores es va dedicar de ple a la literatura abandonant el neo-romanticisme per centrar-se en el realisme. El 1829 es va convertir en director de la Nya Elementar-skolan d'Estocolm. Els seus escrits van incloure gèneres com la poesia i la filosofia, especialment durant la seva etapa de joventut, però també relats, obres didàctiques i formatives i també novel·les com per exemple Törnrosens Bok (1832-1842). A mesura que el temps passava els seus escrits es van tornar més polítics i socials amb reivindicacions del sufragi universal, l'emancipació de la dona i de la unió lliure sense matrimoni. Aquestes proclames van incendiar les relacions que tenia amb l'església la qual el va obligar a l'excomunió. Com a compositor va ser autodidacta, bàsicament amateur i només va publicar cançons i música per a piano. El 1851 va ser injustament acusat d'assassinat i va haver de fugir del país. Va viure als EUA i després a Alemanya. Va ser a la ciutat de Bremen, on va morir el setembre de 1866.

OBRA:

Vocal secular:

3, 4vv: Namnsdags-Quäde in Samlaren, 1924;
Songes nos.10, 15–16, 19, 22, 23, T-i, i (1839);
Songes, nos.4–8, 10–13, 19, 21, 22, 28, 29, 33, 35, 37, 40, 42, 45, 47, T-i, ii (1849);
Songes, nos.15, 20, S-Sm
2vv: 1 song in T-i, i (1839);
Songes, nos.2, 3, 9, 17, 23, 49, T-i, ii (1849)
1v: Tintomaras sång, T-d, iv (1834);
1 song in T-i, i;
Songes, nos.1, 14–16, 20, 24–7, 30, 32, 34, 36, 38, 41, 43, 44, 46, 48, T-i, ii (1849)
1v, pf: Songes, nos.18, 31, 50, T-i, ii (1849)
Songes, nos.39, 50, T-i, ii (1849);
Baldvins Riddare, in Teater och Musik, i (1876);
other works, S-Skma

Instrumental:

Andante grazioso, E , str qt, S-Sm;
Håtuna Saga, kantele, T-i, ii (1849);
Niakuns polska, hp, T-i, ii (1849);
Sigtuna Saga, hp, T-i, ii (1849)
Pf solo: [26] Fria Fantasier (1847–9) [excerpts in T-i, i (1839)];

Font: En català: No disponible En castellano: Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866) - In english: Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866) - Altres: Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866)



Parlem amb veu pròpia...

Almqvist va ser un mestre en els més diversos estils literaris i pel que sembla va ser prou hàbil en tots ells. A primer cop d'ull la intuïció ens enganya i el seu cognom se'ns apareix com a Love Alquimista, circumstància que jocosament aprofitarem per traduir com a "alquimista de l'amor". Ben bé no ho va ser però la facilitat amb què va saber moure's per l'ampli espectre literari, musical, periodístic, polític i fins i tot en la seva condició de pròfug de la justícia, ens fa pensar definitivament el contrari. En qualsevol cas, musicalment va ser un personatge peculiar. En la seva monografia sobre controvèrsia moral (1844-45) va deixar escrit el seu punt de vista musical (Om poesi i sak till åtskillnad ifrån poesi i ord) descrivint com la bellesa de la melodia va haver de cedir el pas al contrapunt de Bach per ser finalment superada per l'harmonia. Un punt de vista singular, àmpliament criticat, que no va impedir que el nostre alquimista provés fortuna amb la música amb resultats certament irregulars. Mediocre per alguns, geni per altres el cert és que aquest suec no va deixar indiferent a ningú. Mentre la seva música de piano, com la seva Fria Fantasier (1847-49) que podrem escoltar aquí, sembla pecar de simplicitat, les seves Sanger, la majoria sense acompanyament instrumental i en base als seus propis poemes, exploren paisatges més originals. Possiblement destinades a ser utilitzades en tableaux vivants, una forma escènica francesa, es presenten sense una pauta clara d'estil ni amb una estètica identificable. Queda clar, escoltant la seva música, que el nostre Almqvist va anar sempre per lliure fins i tot el dia que, injustament acusat d'assassinat, va decidir volar i creuar mig món!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Lage Wedin (baritone); Urban Malmberg (baritone); Karin Jonsson-Hazell (piano); Lennart Hedwall (piano); Catharina Olsson (soprano); Christina Hogman (soprano); Helena Stroberg (soprano); Magnus Kyhle (tenor); Frej Lindqvist (narrator)
AMAZON: Various Artists – Fria Fantasier

    Various Artists – Fria Fantasier

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
Viewing all 1710 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>