Obra de Bartolomeo Bettera (1639-1688), pintor italià (1)
- Recordatori de Johann Hermann Schein -
En el dia de la celebració del seu 428è aniversari de naixement
Parlem de Pintura...
Bartolomeo Bettera (Bergamo, 28 d'agost de 1639 - Milan, 1688) va ser un pintor italià, actiu durant la segona meitat del segle XVII i dedicat, principalment, a pintures de naturalesa morta. Va néixer i va viure a Bergamo. No obstant, en els últims anys, va viatjar a Roma i a Milà (1687), ciutat on va morir el 1688. Bartolomeo Bettera mostra un estil proper al d'Evaristo Baschenis en el camp de les pintures de natura morta que comprenen diversos objectes tot i que, principalment, s'hi observen instruments musicals.
Font: En català: No disponible - En castellano: No disponible - In english: Bartolomeo Bettera (1639-1688) - Altres: Bartolomeo Bettera (1639-1688)
Parlem de Música...
Schein va ser dels primers en absorbir les innovacions de la monodia italiana de l'època, l'estil concertant i el baix continu, i adaptar-los en el context luterà alemany. Mentre Schütz feia més d'un viatge a Itàlia, Schein va passar pel que sembla tota la seva vida a Alemanya, el que fa la seva comprensió de l'estil italià encara més impactant. La seva primera música concertant sembla haver estat modelada sobre els Cento concerti ecclesiastici de Lodovico Viadana, que estava disponible en una edició publicada a Alemanya. A diferència de Schütz, que va escriure només música sacra, Schein va compondre també música profana, de la que és autor dels textos, en proporció aproximadament igual. Al llarg de la seva vida va publicar alternativament col·leccions de música sacra i profana.
Possiblement, la seva col·lecció més famosa sigui la de música instrumental, el Banquet musical (Banchetto Musicale) de 1617, que conté 20 suites instrumentals que són considerades com de les primeres peces, i de les més belles, d'aquest tipus de música. Possiblement van ser compostes com a música per al sopar de la cort dels Weissenfels a Weimar i pensades per ser interpretades amb instruments de corda. Les suites de Schein inclouen danses com la pavana i la gallarda, normalment aparellades, una courante i després una alemanda. Cada suite del Banchetto està unificada per una mateix mode i tema.
Font: En català: Johann Hermann Schein (1586-1630) - En castellano: Johann Hermann Schein (1586-1630) - In english: Johann Hermann Schein (1586-1630) - Altres: Johann Hermann Schein (1586-1630)
Parlem amb veu pròpia...
Per tant, tot i les diferències, el cert és que la perspectiva del temps ens permet visualitzar alguns detalls interessants o si més no divertits o curiosos de la història de la música. La relació, potser casual, entre Schein i Bach és una d'aquestes anècdotes que ens permeten introduir històries com la d'avui, d'un autor que avui celebraria el seu 428è aniversari i del qual poques vegades n'hem sentit a parlar tot i la bellesa, immediata, de les seves suites agrupades sota el títol de Banchetto Musicale. La musica d'aquest "banquet"és un conjunt de Padouanen, Gagliarden, Courenten und Allemanden per a cinc instruments sense baix continuo. En total són 20 suites independents i escrites de diferents formes on els quatre moviments de la dansa individuals de qualsevol suite estan relacionats entre sí. Música que ens trasllada en el temps i ens situa en els paisatges de bandolers, trobadors, cavallers i nobles. El conjunt, de gran bellesa i de bona interpretació, és un regal pels sentits i pel paladar del melòman ja que aquest és un banquet, musical, deliciós!
Gaudiu i compartiu!
Informació addicional...
AMAZON: Johann Hermann Schein: Banchetto Musicale
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible