Quantcast
Channel: ReciClassíCat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1710

MUNKTELL, Helena Mathilda (1852-1919) - Melodies de la Belle Epoque

$
0
0
Georges Lemmen - La Liseuse
Obra de Georges Lemmen (1865-1916), pintor belga (1)



- Recordatori d'Helena Mathilda Munktell -
En el dia de la celebració del seu 163è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Georges Lemmen (Schaarbeek, 25 de novembre de 1865 - Ukkel, 5 de juliol de 1916) va ser un pintor belga. Va estudiar a l'escola de dibuix de Sant Josse-ten-Noode i en la seva primera època va rebre la influència de les obres d'Edgard Degas i Toulouse-Lautrec. Va ser membre del grup de Els XX a Brussel·les des del 1888 i va exposar en el Saló dels Independents a París el 1890. A partir d'aquell any, el seu estil va evolucionar vers el neoimpressionisme, més concretament cap al puntillisme, motivat per George Seurat i Théo van Rysselberghe i pels membres de Els Nabís. Basant-se en l'obra de Seurat, va desenvolupar una tècnica molt personal i original, que va aplicar particularment en retrats i paisatges. El 1891, després de la mort de Seurat, que va causar un fort impacte entre els neoimpressionistes, l'estil de Lemmen va tornar a ser més tradicional, deixant de banda el puntillisme, per tornar a la pinzellada impressionista, si bé va conservar algunes de les característiques de Els Nabís, sobretot en la seva paleta de colors. El 1906 va canviar la temàtica i va començar a pintar nus i escenes íntimes, habitualment al bany o al dormitori amb figures molt elaborades. Com a professor va tenir incomptables alumnes sent Yvonne Serruys, que va romandre amb ell entre els anys 1892 i 1894, una de les més notables. Va morir a Ukkel el juliol de 1916.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Georges Lemmen (1865-1916) - Altres: Georges Lemmen (1865-1916)



Parlem de Música...

Helena Mathilda Munktell (Grycksbo, 24 de novembre de 1852 - Stockholm, 10 de setembre de 1919) va ser una compositora sueca. Es va formar amb el seu pare, un músic amateur, abans d'estudiar piano amb Carl Fexer i composició amb Ludvig Norman, Johan Lindegren i Joseph Dente. Entre el 1877 i el 1879 va viatjar a París on hi va estudiar i on hi va passar els hiverns fins el 1910. Entre els anys 1885 i 1892 va estudiar amb Benjamin Godard i a poc a poc el seu interès es va anar focalitzant en la composició. A l'entorn de 1890 va conèixer a d'Indy amb qui va continuar els seus estudis fins el 1910. El 1915 va entrar com a membre de la Reial Acadèmia de Música Sueca. El seu nom es va fer especialment conegut a París per les seves cançons. Com a compositora fou especialment productiva en la dècada del 1890 escrivint principalment música vocal si bé també va escriure música orquestral i obra de cambra. Va morir a Stockholm el setembre de 1919.

OBRA:

(selective list)

Vocal secular:

Stage:
In Firenze (oc, 1), Stockholm, 1889

Others:
Isjungfrun (Vision polaire), ballad, Bar, orch, op.20, 1889;
Majnattsröster, S, orch, op.25;
2 cants.;
c20 choruses, mixed vv, female vv, male vv;
10 mélodies, 1v, pf (Paris, 1905)

Instrumental:

Orch:
Suite symphonique;
3 sym. poems:
Bränningar (Sur les brisants), op.19;
Dalsvit (Suite dalécarlienne), op.22, perf. 1910;
Valborgsmässoeld, op.24
Vn Sonata, E , op.21 (Paris, 1905);
Humoresque, pf

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Helena Mathilda Munktell (1852-1919) - Altres: Helena Mathilda Munktell (1852-1919)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Helena Mathilda Munktell va ser una pianista i compositora que tot just després d'estudiar amb mestres de sobrada acadèmia com d'Indy o Norman, es va construir musicalment a sí mateixa per tal de poder fer, lliurement, allò que més desitjava. I així va ser si bé amb algunes dificultats curiosament al seu país natal on la seva música fou rebuda a mig camí de la indiferència i del menyspreu per un públic poc avesat a les audàcies harmòniques que Munktell va proposar, tant en la seva obra vocal com en la instrumental. No obstant, a París, on hi va passar la majoria dels hiverns des del dia que va conèixer la ciutat, va ser rebuda amb honors i entusiasme creant-se una fama com a pianista però particularment com a compositora. El seu estil, en part eclèctic i allunyat de l'herència romàntica de l'escola alemanya, va moure's amb certa llibertat si bé sota dominis pràctics dels mètodes d'Indy o Godard. Precisament avui una sèrie de melodies per a soprano i piano emmarcades en la tradició de la Belle Epoque, i per tant en un context de modernitat, i que exploren temàtiques variades si bé de connotacions romàntiques, en un estil eminentment francès, amb canvis constants d'harmonies i graciosament ornamentades. I tot plegat en el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, una efemèride de lluita que s'emmarca en el context d'una societat estructuralment masclista i insuficientment preparada per afrontar aquest definitiu repte d'igualtat, respecte i llibertat per al gènere femení que viu, contínuament, amb la por de la violència la qual només es podrà combatre amb el compromís i la denúncia de tots i cadascun de nosaltres. Aquesta xacra social, devastadora, és imprescindible eradicar si desitgem construir un món diferent, socialment més just i en què la violència i el masclisme, en totes les seves manifestacions, desapareguin per sempre!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Olof Hojer (piano); Marta Schele (soprano)
CLASSICSONLINE: MUNKTELL, H. - Melodies de la Belle Epoque


















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1710

Trending Articles