Obra de Michiel van Musscher (1645-1705), pintor holandès
- Recordatori de Philipp Heinrich Erlebach -
En el dia de la commemoració del seu 300è aniversari de decés
Parlem de Pintura...
Michiel van Musscher (Rotterdam, gener de 1645 - Àmsterdam, 20 de juny de 1705) va ser un pintor holandès. Segons Houbraken, va demostrar tenir talent en el dibuix des de ben petit. Ben format, el seu primer mestre va ser Martinus Saeghmolen (1660) i posteriorment Abraham van den Tempel (1661). A partir del 1665 es va formar amb Gabriel Metsu i el 1667 se'n va anar a Haarlem on va conèixer a Adriaen van Ostade, amb qui va seguir la seva formació. Aquesta, com es pot veure, va durar molts anys i el va convertir en un pintor acadèmic que va poder desenvolupar el seu art arreu d'Holanda. Va treballar amb Jonas Witsen per a qui va pintar diversos retrats. Pocs cosa es coneix de l'èxit de les seves obres les quals, pel que sembla, van ser principalment retrats, escenes de gènere i algunes al·legories.
Font: En català: No disponible - En castellano: No disponible - In english: Michiel van Musscher (1645-1705) - Altres: Michiel van Musscher (1645-1705)
Parlem de Música...
Erlebach va compondre en quasi bé la totalitat de formes comunes de l'època barroca alemanya. De les més de 120 obres instrumentals documentades fins ara es creu que només en sobreviuen sis suites, sis sonates i alguna partitura dispersa. La major de la seva producció va ser, no obstant, la música vocal. Òperes, la majoria d'elles perdudes, i cançons formen part del seu corpus secular. La música religiosa ocupa, per sí mateixa, un capítol a part ja que va ser l'element que va definir el seu treball. En aquest sentit va ser extraordinàriament prolífic. Va començar a escriure música religiosa el 1680 amb la qual es va donar a conèixer. Oratoris, Misses, Salms, Motets i centenars de cantates. La majoria d'aquesta obra roman perduda o desconeguda actualment. El seu nom, en la mesura que es documenta la seva obra, s'està redescobrint i dimensionant en relació al seu ponderant paper musical a l'Alemanya Central.
Font: En català: No disponible - En castellano: Philipp Heinrich Erlebach (1657-1714) - In english: Philipp Heinrich Erlebach (1657-1714) - Altres: Philipp Heinrich Erlebach (1657-1714)
Parlem amb veu pròpia...
Com es comenta, el seu corpus va ser la música religiosa, comprensible tenint en compte el seu càrrec de mestre de capella. Tot i això, també va tenir temps d'escriure alguna bella mostra instrumental de gran qualitat. La nostra selecció posarà l'accent en les sonates en trio, és a dir, dos violins i baix continuo (clavecí i violoncel). Les Sonate a due Violini col suo Basso Continuo, de les que escoltarem la Sonata Terza en La Major i la Sonata Quinta en Si bemoll Major són obres de confluència de gèneres musicals italians, francesos i alemanys. Melodies populars i tradicionals reduïdes a instrumentació. Alhora, en la Sonata Terza tenim el plaer d'escoltar-la en Scordatura, és a dir, la tècnica de canviar l'afinació normal de les cordes de l'instrument adequant-la a la tonalitat en la qual la composició està escrita assolint uns efectes sonors prou interessants i preciosistes. Uns efectes que augmenten gràcies a la bellíssima interpretació del conjunt espanyol i que ens permeten parlar en positiu d'Erlebach de qui avui, 300 anys després de la seva mort, commemorarem amb el màxim dels nostres respectes i amb la satisfacció de poder gaudir de la seva música!
Gaudiu i compartiu!
Informació addicional...
ELARTEDELAFUGA: Philipp Heinrich Erlebach - VI Sonate a due Violini col suo Basso Continuo