Obra de Jean-Baptiste Jouvenet (1644-1717), pintor francès (1)
Parlem de Pintura...
Jean-Baptiste Jouvenet (Rouen, 1644 - París, 5 d'abril del 1717) va ser un pintor i decorador francès. La seva etapa formativa es desconeix. Es va traslladar a París el 1661 on va estudiar amb de Charles Le Brun. Va participar en la decoració del Castell de Sant-Germain-en-Laye, de la Galeria de les Tuileries, del Palau de Versalles (principalment la tribuna de la Capella Real), del Dôme (la cúpula) i de l'Església de Sant- Louis des Invalides. Les seves primeres obres s'emmarquen en un estil proper al del seu mestre i d'Eustache Le Sueur. Juntament amb Charles de la Fosse, probablement va ser un dels artistes més destacats del grup que va contribuir a la decoració del Trianon i Les Invalides tot i que actualment són coneguts pels seus treballs religiosos. Posteriorment va abandonar el classicisme incorporant al seu estil la influència del barroc i un tractament realista dels detalls en què, per exemple, el va dur a observar el treball dels pescadors a Dieppe, França, per a la realització de la seva obra Pesca miraculosa del 1706. Diverses de les seves obres estan exposades en el Museu del Louvre, destacant La Resurrecció de Llàtzer, així com al Museu de Belles Arts de Rouen.
Font: En català: No disponible - En castellano: Jean-Baptiste Jouvenet (1644-1717) - In english: Jean-Baptiste Jouvenet (1644-1717) - Altres: Jean-Baptiste Jouvenet (1644-1717)
Parlem de Música...
Font: En català: No disponible - En castellano: No disponible - In english: Crato Bütner (1616-1679) - Altres: Crato Bütner (1616-1679)
Parlem amb veu pròpia...
D'entrada, el Laudate Pueri Dominum per a soprano i orquestra. D'harmonia atractiva i ritme vivace, és un salm d'acompanyament dels vespres. Introducció de l'exuberant Te Deum Laudamus, de 1662, un dels himnes religiosos més importants. Una breu antífona en cant pla ens introdueix l'himne per a solistes, cor i orquestra. Proper als Te Deum cerimonials francesos, la orquestra brilla especialment per l'abundància sonora dels instruments de vent. Els moments més dramàtics del text es redueixen al lirisme vocal amb l'acompanyament dels violins per tal d'emfatitzar-ne el dramatisme i poder dibuixar un efectiu contrast amb els moments monumentals i de celebració. Una obra que hem escoltat en reiterades ocasions però que, personalment, no em cansa fer-ho ja que són tants els autors i els estils amb què es presenta que cada audició és un descobriment. Com en el cas del de Crato Bütner!
Gaudiu i compartiu!
Informació addicional...
INTÈRPRETS: Cappella Gedanensis; Alina Kowalska-Pinczak (Conductor)
AMAZON: Duben Delights for Soprano
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Anna Jobrant – Duben Delights
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!