Obra de James Holland (1799-1870), pintor anglès (1)
Parlem de Pintura...
James Holland (18 d'octubre de 1799 - 12 de desembre de 1870) va ser un pintor anglès de flors, paisatges, d'arquitectura i de marina i il·lustrador de llibres. Va treballar tan en olis com en aquarel·les i va ser membre de la Reial Societat d'Aquarel·la. Holland va néixer a Burslem, Staffordshire, on el seu pare i altres membres de la seva família treballaven a la fàbrica de ceràmica de William Davenport a Longport. James va començar a treballar allà amb només 12 anys, i durant 7 anys, pintava flors a la ceràmica i a la porcellana. El 1819, va arribar a Londres, on no només va continuar treballant com a pintor ceramista sinó que també va donar classes de dibuix especialitzant-se en paisatge, arquitectura i en temes marins.
Va exposar per primera vegada a la Royal Academy el 1824. El 1830 va visitar França i va fer estudis de la seva arquitectura. El 1823 va exposar la seva pintura "London from Blackheath". El l835 es va inscriure com a expositor associat de la Societat de Pintors d'Aquarel·les però va deixar la societat el 1843 i es va unir a la Societat d'Artistes Britànics fins a l'any 1848. Es va reincorporar a la Societat d'Aquarel·la el 1856 i va ser elegit membre de ple dret dos anys després. En el transcurs de la seva vida va exposar, a més de les seves pintures a la Societat d'Aquarela, 32 quadres a la Royal Academy, 91 a la Institució Britànica, i 108 a la Societat d'Artistes Britànics. Encara que generalment se'l classifica com a aquarel·lista, va demostrar grans habilitats en els olis que va pintar. Va ser un dels millors coloristes de l'escola anglesa i els seus quadres, sobretot els de Venècia, menyspreats en vida del seu autor, van arribar a ser molt sol·licitats anys després de la seva mort.
Font: En català: No disponible - En castellano: No disponible - In english: James Holland (1799-1870) - Altres: James Holland (1799-1870)
Parlem de Música...
Compositor fecund i inspirat, va escriure per al teatre les òperes Das Rockenweibchen, Der Ahnenschats, Jelva, Libella, Die Felsenmühle zu Etalieres, Didone, Turandol, Adele de Foix i Der Schiffbruch der Medusa molt aplaudides a la seva època però avui dia oblidades. A més, és autor de l'obertura, cors i entreactes per la tragèdia Neró, misses, salms, motets, l'oratori David, simfonies, obertures, quintets, quartets, sonates i lieders. La seva obra més cèlebre és una espècie de meditació per a piano titulada L'últim pensament, que va estar atribuïda a Carl Maria von Weber, sense cap fonament, però en aquesta composició no si troba cap de les característiques de l'il·lustre autor de la Invitació al vals.
Font: En català: Carl Gottlieb Reissiger (1798-1869) - En castellano: No disponible - In english: Carl Gottlieb Reissiger (1798-1869) - Altres: Carl Gottlieb Reissiger (1798-1869)
Parlem amb veu pròpia...
En nom d'aquest, dos partitures filosòficament i metodològicament semblants ja que les diferències que percebrem seran en la instrumentació solista perquè, de fet, en ambdós el piano es coprotagonista. En la primera d'elles, el Duo Brillant opus 130 per a piano i clarinet se'ns presenta amb un format característic i en un moviment. És a dir, una fantasia de ritmes canviants, de melodies alegres i de tonalitat més clàssica. La segona és una transcripció per a flauta feta pel compositor i flautista alemany Anton Bernhard Fürstenau de la seva Sonata en Si menor opus 45 per a violí i piano. De tres moviments, novament més clàssics que romàntics, aquests sonen extraordinàriament bé en el sí de la seva arquitectura.
La seva música em recorda, especialment, a Danzi, Weber o Winter, autors tots ells alemanys i autèntics referents en la història de la música que de ben segur van influir determinantment en la obra de Reissiger. I un dia més, una nova estrella se'ns apareix i brilla amb força en el firmament, en un univers d'acceleració hiperbòlica, sense horitzó final i en què la gravetat no podrà alentir el frenesí artístic de la música!
Informació addicional...
INTÈRPRETS: Pierre-Andre Taillard (clarinet); Edoardo Torbianelli (piano)
AMAZON: Reissiger: Three Sonatas
PRESTOCLASSICAL: DANZI, F.: Clarinet Sonata - MENDELSSOHN, Felix.: Clarinet Sonata in E flat major
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Carlo Jans – Sonata in B Minor for Violin and Piano, Op. 45 (Transcribed for Flute by Fürstenau): I. Allegro moderato
SPOTIFY: Pierre-Andre Taillard – Danzi, F.: Clarinet Sonata in B Flat Major / Mendelssohn, Felix: Clarinet Sonata in E Flat Major (The Romantic Clarinet)
SPOTIFY: Pierre-Andre Taillard – Danzi, F.: Clarinet Sonata in B Flat Major / Mendelssohn, Felix: Clarinet Sonata in E Flat Major (The Romantic Clarinet)


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!